Italianen willen mensen
verwelkomen door te delen wat ze hebben, hoe eenvoudig dat ook is. Het
levensdoel van een Italiaan is om mensen te eten te geven. En veel!
La
convivialità; dit
woord legt uit wat eten voor de Italianen betekent. Mensen te eten geven is
voor de Italiaan dé manier om hen welkom te heten. bij elke maaltijd - of u nu
arm bent of rijk - draait het om het samenzijn en om de gezelligheid met
anderen, want samen eten is een genot. Zo zou ik l'Osteria dal Gobo willen omschrijven.
Osteria Dal Gobo
Het restaurant van
Luigi Menegale is gevestigd op 26 van de rue Bergère in het 9e arrondissement. Een
nietszeggende zijstraat van de rue Faubourg Montmartre. Waar kennen we die ook
weer van? Oh ja.....daar is een ander juweeltje van Parijs gevestigd namelijk
restaurant Chartier. De leukste
manier om te lopen naar dit restaurant is om tegenover Chartier de cité Bergère
in te lopen, een van de prachtige onbekende binnenstraatjes die Parijs rijk is.
Aan het einde van deze passage ga je links af en schuin aan de overkant liggen
twee restaurants: Taveerne Dal Gobo en een paar deuren verder Osteria Dal Gobo.
Beide van dezelfde eigenaar, gebruikmakend van dezelfde keuken. De eerste keer
kwam ik bij toeval met goede vrienden in de Taveerne die het midden houdt tussen
een uitdragers winkel en een restaurant. Geen enkele stoel in het restaurant is
het zelfde, alles wat je ziet is te koop en de ober loopt met alle bestellingen
op en neer tussen de twee panden. Een wonderlijk maar ook een lachwekkend
gezicht. Weer of geen weer de heerlijkste gerechten komen allemaal via de
voordeur op je tafel.
Je neemt letterlijk plaats tussen kunst en kitsch
De Osteria is één grote
huiskamer. Hier ben je te gast bij Gigi, zoals Luigi Menegale door zijn vrienden
wordt genoemd. Bij binnenkomst passeer je een grote tafel, meer een altaar, vol
met verse antipasti: Caponata, salade met kappertjes en anjovis, artisjoksalade
met Parmezaanse kaas, ingemaakte groenten, gebakken gevulde sardienes, parmaham
met vijgen, rundercarpacio, pancetta met kaassaus, radicchiosalade met
champignons en gorgonzoladressing. Een luid "buonasera" schalt meteen
van achter uit het restaurant. Gigi
mompelt nog wat in het Italiaans maar brengt je meteen naar een deel van
het restaurant waar je met enig passen en meten feilloos tussen past. Waar je
ook plaats neemt in het restaurant, je raakt niet uitgekeken op de grote
hoeveelheid foto's aan de wand - met Gigi als stralend middelpunt - geplakt
tussen de groots mogelijke 'kunst en kitsch'. Gigi naast onbekende en bekende grootheden
zoals Gina Lolobridgida, Dalida, Amanda Lear, Adamo, Op de achtergrond
prachtige Italiaanse muziek. Dit keer 'Vivere' van Andrea Boccelli; durf te
leven, hoe toepasselijk.
Bij binnenkomst passeer je een grote tafel, meer een altaar, vol met verse antipasti
De neef van Gigi
schuift bijna geruisloos een schoolbord met daarop geschreven de dagverse
producten op de stoel naast je. Vino rosso? Gul wordt je bediend van een
overheerlijke Italiaanse Valpocelli en met gul bedoel ik gewoon volle glazen. Hier
hoeven er duidelijk geen vijf uit een fles. De neef van Gigi doet mij denken
aan de butler James uit 'Dinner for One', steeds op tv tijdens elke
jaarwisseling en ooit geschreven in de jaren '20 van de twintigste eeuw. "The same procedure as last year, Miss
Sophie?" en Miss Sophie antwoordt: "The same procedure as every year,
James!".
Intussen wordt je tafel
vol gezet met kleine schoteltjes antipasti. Het schoolbord doet je kiezen
tussen de heerlijkste gerechten; een overheerlijke klassieke risotto met
granakaas, inktvis of met vongoles. Diverse soorten spaghetti's, linguines, pappardelle
en gnocchi's. Fegato, kalfslever op z’n Venetiaans, filetto di manzo; runderbiefstuk
met morieltjes. "Buon appetito", het feest kan beginnen.
Luigi Menegale trakteert op een belcanto vol vibrato uit zijn Napolitaanse of Siciliaanse repertoire
Dal gobo betekent de
bochel in het Italiaans en heeft niets te maken met de gebochelde van de Notre
Dame maar met die van de Rialto vismarkt in Venetië. In het naoorlogse Venetië
groeide Luigi Menegale op in een gezin van zeven kinderen. Mede door zijn
moeder creëerde hij een passie voor koken, werkte in diverse restaurants van
Serenissima (de republiek Venetië) zoals Danieli, Nuova Grotta en Colomba. In
de jaren '60 trok hij, zoals vele Italianen, naar Frankrijk om daar zijn geluk
te beproeven, en succesvol! Bezat ooit 20 restaurants in Parijs waaronder Marcopolo,
le Petit Laurent - rue de Varennes, La Famiglia - rue de Bourgogne en le
Floriani - avenue Victor Hugo. Vandaag
de dag heeft hij er nog vier waaronder drie in de rue Bergère plus een wijnbar.
Een restaurant wordt gerund door zijn vrouw Oca Nera en nog een in Meaux.
'Un baccio' voor Gigi als op de achtergrond 'per amore' klinkt van Andrea Bocelli
Osteria dal Gobo is een
van mijn geheimen die ik nu aan u prijsgeef. Een heerlijke traditionele,
betaalbare, eenvoudige, authentieke Italiaanse keuken. Waar alles spektakel is in
een buitenissige ambiance en waar u af
en toe wordt getrakteerd op een belcanto vol vibrato van Luigi zelf uit zijn
Napolitaanse of Siciliaanse repertoire. Een charmante gastheer pur sang samen
met zijn exotische Afrikaanse serveersters. En na afloop, limoncello van het
huis.
Osteria dal Gobo is een van mijn geheimen die ik nu aan u prijsgeef
L'osteria dal Gobo, 26 rue
Bergère, 9e arrondissement, métro Grands Boulevards.
Een zoektocht op de
late avond naar een restaurant bracht mij bij toeval bij een restaurant in de
buurt van 'les halles', de vroegere voedselhallen van Parijs. Het deed mij
sterk denken aan het boek van Emile Zola; 'Le Ventre de Paris'. "De wagens
arriveerden aan één stuk door, de kreten van voermannen, de zweepslagen, de
vergruizing van de straatstenen onder het ijzer van de wielen en de
paardenhoeven werd erger, en de wagens kwamen alleen nog maar schoksgewijs
vooruit. Ik bevond mij voor het kolossale bedrijf dat de zwelgpartij van die
dag van eten zou voorzien. Ik kan in het vage licht de rode stapels vlees
onderscheiden, manden met vis, glinsterend met een zilveren glans, bergen
groenten die de schaduw doorspikkelen met witte en groene vlekken". Restaurant
L'Epi d'Or - de gouden aar, of ik zo
de negentiende eeuw binnenstapte. Het interieur onveranderd sinds de tijd dat
de werknemers van de hallen hier op kracht kwamen, na het sjouwen van kisten
vol met groenten en zware zakken gevuld met aardappels. In die tijd ging het
restaurant pas open om 10.00 uur 's avonds en sloot om 2.00 uur in de nacht om
vervolgens op 5.00 uur in de ochtend weer open te gaan, om de hongerigen van de
nacht te voeden. Als de geschiedenis hier zijn verhaal kon vertellen.
In de schaduw van de inmiddels verdwenen hallen is dit juweeltje blijven staan
Sinds de verplaatsing
van de hallen in 1969, even buiten Parijs naar Rungis, opent het restaurant om
19.30 uur en sluit de keuken om 23.00 uur. De ontvangst door Madame Pascalline
Pelletier is vriendelijk, warm en identiek aan de tijd van vroeger. Hier
serveert men nog altijd vanuit de zuiverste Franse traditie. Goede gerechten
zonder enige pretentie, en vers bereid vanuit de eigen keuken. Alles lokaal
geproduceerd en ingekocht bij haar leveranciers die ze angstvallig geheim
houdt. ‘fait maison’ is hier al jaren van toepassing. Mijn mond begint te
watertanden bij het zien van de kaart. Mijn keuze die avond: Oeufs Cocotte à La
Lyonnaise, Gigot à la Cuillère; lamsbout die zeven uur bereidingstijd nodig
heeft en dan nog de huisgemaakte Tarte Tatin.
Madame Pascalline Pelletier - rechts - een gastvrouw' pur sang'
Om mij heen wordt
alleen Frans gesproken en er is geen toerist te zien. Ik betrap mij er op dat
ik overpeins om ook dit juweeltje niet te delen op mijn weblog, maar het bloed
kruipt waar het niet gaan kan. Bij het afscheid laat Madame Pascalline mij nog een aandenken zien uit vroegere
tijden. Een pilaar met daarop een koperen gasleiding met een soort aansteker.
Hier gingen de mannen staan om hun sigaar eerst zorgvuldig voor te verwarmen
door deze over de volle lengte boven een vlam heen en weer te bewegen. Volgens
haar een heel belangrijk ritueel, waardoor de smaak van de sigaar zich volledig
kon ontwikkelen. Wijzend naar het plafond nog een laatste detail; de sporen van
de stoppen van Champagne die in 1902 werden opengetrokken. Á Bientôt et merci.
Voldaan en volmaakt tevreden loop ik naar buiten. Buiten is het stil op straat
en ik stop héél even om mij voor te stellen hoe het hier 100 jaar geleden moet
zijn geweest.
Het interieur van de Gouden Aar - l'Epi d'Or - of de tijd stil is blijven staan
Restaurant L’Epi d’Or, rue
Jean-Jacques Rousseau 25, 1e arrondissement, métro Louvre, Chatelet.
Zomaar een paar reacties van Nederlander in Frankrijk op Nederlanders.Fr
BeantwoordenVerwijderenReactie van Boudewijn Bolderheij
Dag Ferry,
Dat was weer smullen, voor jou én voor ons.
Goh, wat zou ik graag zo'n schrijfstijl willen hebben.
Goh, wat zou ik graag zulke foto's kunnen maken.
Enerzijds ben ik jaloers, anderzijds ben ik blij jou tekens weer digitaal te ontmoeten.
Boudewijn
Reactie van Jos van den Hout
Ferry.
Ik heb weer gesmuld van je mooie en gededaiteerde omschrijving. Volgens mij is mijn leven te kort om al het moois wat je over Parijs met ons deelt te bezoeken. Maar hoop doet leven !
Bedankt weer en groeten.
Jos
Reactie van Clementine Cervellon
Leuke adresjes voor de volgende keer dat ik naar Parijs ga. Wij hebben vorige week met een stel Nederlanders ook in zo'n soort restaurant gegeten : Le Vieux Belleville in het 20e arrondissement.
Reactie van Babs Mollema-Schmidt
Ondanks het feit dat mijn ontbijt net achter de kiezen zit...........ik heb honger, ik krijg trek, wil gelijk afreizen om me onder te dompelen in al dat lekkers!! Merci merci voor deze watertandende bijdrage....
Ferry,
BeantwoordenVerwijderenHet blijft een waanzinnige manier om je elke keer te wanen in een wereld die zo veel te vertellen heeft, zo dichtbij is maar door onze wijze van leven vaak zo ver weg is.
Ik geniet elke keer weer als ik me in de spaarzame “lege” momenten onderdompel in de historie van deze stad.
Zeker nu ik Napoleon aan het lezen ben van Bart van Loo.
Hans.
Ferry,
BeantwoordenVerwijderenEen documentaire hoeft niet persé een film te zijn. Tijdens het bekijken van de foto's en het lezen van jouw verhalen hoor ik een zacht geroezemoes van glazen, rammelend bestek en vage stemmen op de achtergrond terwijl de heerlijke geuren van verse ingredienten zich vermengen met melancholieke achtergrondmuziek, je bent als toeschouwer aanwezig zonder werkelijk aanwezig te zijn. Prachtig.
Kees de Jong
Un Grand Merci, Kees
VerwijderenNog enkele reacties van Nederlanders in Frankrijk op Nederlanders.Fr
BeantwoordenVerwijderenReactie van Jardin
Chartier is inderdaad nog altijd heel bijzonder. De eerste keer dat ik daar ging eten was in in 1982 toen ik in Parijs woonde. Ik was kennelijk een beetje in de bonen (wellicht van mijn schone gezelschapsdame...) en maakte een fout bij de bestelling. Ik bestelde ' steak tartare cru à la sauce Dyonaise'. Mijn Frans was nog niet je dat en ik had me dus niet gerealiseerd dat die tartaar rauw was. Maar ik liet mij niet kennen en mengde er toen maar dat hele potje saus doorheen, me pas daarna realiserend dat dat mosterdsaus was en ik helemaal niet van mosterd houd. Bovendien nog vrij scherpe mosterd...Ik gruw en nu nog van, maar mijn tafeldame heeft er niks van gemerkt, denk/hoop ik.
Reactie van yolanda
Hallo Ferry,
Weer leuk geschreven en lekker enthousiast. Bedankt voor deze tips en het water loopt me in de mond bij de kalfslever op Venetiaanse wijze. En wat een prachtige Italiaanse koppen hebben deze mannen, ik ga daar zeker een limoencellootje drinken.
Gr. Yolanda
beste Ferry,
BeantwoordenVerwijderennaar aanleiding van deze twee artikelen over restaurants in Parijs, kan ik je verzekeren, dat ik nog vòòr mijn vertrek naar Nice (eind april) een bezoek zal brengen aan beide restaurants. ik geloof, dat ik l'epi d'or ooit in het verre verleden bezocht heb, toen ik niet ver van de Hallen woonde.dank je zeer voor deze hongermakende beschrijvingen; honger naar het eten en de ambiance!
Dank voor je reactie Eduard. Ik hoop dat je er net zo van kunt genieten als ik heb gedaan. Bon Appetit.
VerwijderenReactie van Jardin op Nederlanders.Fr
BeantwoordenVerwijderenChartier is inderdaad nog altijd heel bijzonder. De eerste keer dat ik daar ging eten was in in 1982 toen ik in Parijs woonde. Ik was kennelijk een beetje in de bonen (wellicht van mijn schone gezelschapsdame...) en maakte een fout bij de bestelling. Ik bestelde ' steak tartare cru à la sauce Dionaise'. Mijn Frans was nog niet je dat en ik had me dus niet gerealiseerd dat die tartaar rauw was. Maar ik liet mij niet kennen en mengde er toen maar dat hele potje saus doorheen, me pas daarna realiserend dat dat mosterdsaus was en ik helemaal niet van mosterd houd. Bovendien nog vrij scherpe mosterd...Ik gruw en nu nog van, maar mijn tafeldame heeft er niks van gemerkt, denk/hoop ik.
Reactie van yolanda op Nederlanders.Fr
BeantwoordenVerwijderenHallo Ferry,
Weer leuk geschreven en lekker enthousiast. Bedankt voor deze tips en het water loopt me in de mond bij de kalfslever op Venetiaanse wijze. En wat een prachtige Italiaanse koppen hebben deze mannen, ik ga daar zeker een limoncellootje drinken. Gr. Yolanda
Reactie van Ankie Nolen op Nederlanders.Fr
BeantwoordenVerwijderenOok zeker een bezoek waard: Café de l'Esplanade, 52 rue Fabert!