Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 8 september 2016

PARIJS - MONTFORT L'AMAURY

Mijn passie voor fotografie voerde mij naar een prachtig plaatsje even buiten Parijs, naar Montfort l'Amaury. Het zegt u waarschijnlijk niets en ik moet eerlijk bekennen, tot voor kort mij ook niet. Het plaatsje ligt ten zuidwesten van Parijs tussen Versailles en Dreux. Met de auto vanuit het centrum slechts 45 kilometer ongeveer 35 minuten rijtijd. Ik besluit om de trein te nemen direct vanuit het station Gare Montparnasse met een rechtstreekse verbinding naar Montfort-l'Amaury / Méré. Het hele traject duurt slechts 45 minuten en vier stations verder kom je aan in een van de rijkste delen van Frankrijk. Hier wonen duidelijk de 'The Rich & Famous'. 

Montfort- lÁmaury met de église Saint-Pierre, gebouwd in het jaar 1050

Montfort-l'Amaury is een gemeente in het Franse departement Yvelines (regio Île-de-France) en telt slechts 3133 inwoners. De plaats maakt deel uit van het bosrijke arrondissement Rambouillet. Vele gefortuneerde Parijzenaars en 'celebrities' uit de Franse filmindustrie hebben hier hun tweede huis. Het gebied behoort tot een van de rijkste van Frankrijk. Een gemiddeld inkomen pèr inwoner tussen de € 128.000 en € 70.000. Vijftien omliggende gemeentes staan in de top dertig van de rijkste steden in Frankrijk. De plaats is tevens bekend doordat de componist Maurice Ravel hier lange tijd, tot aan zijn dood in 1937, gewoond heeft. Een recentere ingezetene, is filmmaker en regisseur Henri-Georges Clouzot (1907-1977), die twee films maakte in Montfort, en ook de beroemde Franse ontwerper Philippe Starck heeft hier zijn buitenverblijf.

Het woonhuis van Maurice Ravel is nu een museum

Montfort is een fraai onderhouden middeleeuws stadje met smalle straatjes en schilderachtige (vakwerk) huizen gebouwd op een helling van een citadel. De geschiedenis gaat terug tot het jaar 996 toen de Franse koning Robert II, bijgenaamd de Vrome een kasteel liet bouwen op de heuvels van Montfort. Ruïnes hoog in het pittoreske stadje herinneren nog aan deze tijd, maar ook de église Saint-Pierre, gebouwd in het jaar 1050, op de place de la Libération. Wat u absoluut moet gaan bekijken is het oude kerkhof, gesticht tussen 1477 en 1514, met bij de ingang een prachtige gotische poort met daarachter een zuilengalerij die dateert uit de 15e eeuw. 

De zuilengalerij van het oude kerkhof gesticht tussen 1477 en 1514

Bij de poort op de muur de inscriptie: 
"Vous qui ici passez
Priez Dieu pour les trépassés
Ce que vous êtes ils ont été"

"U die hier voorbij gaat
Bid tot God voor de overledenen
Wat u bent, zijn zij geweest"

Achterin de zuilengalerij een hommage aan Maurice Ravel. Maurice (of Joseph-Maurice) Ravel was een Frans componist van Zwitsers-Baskische afkomst. Hij geldt als een van de voornaamste componisten van de 20e eeuw en, met zijn oudere landgenoot Claude Debussy, als de belangrijkste impressionist in de klassieke muziek, en als voorloper/initiator van het expressionisme. Ravel kocht in 1921 de villa Le Belvédere in Montfort-l'Amaury, waar hij tot zijn dood zou blijven wonen. Het huis is nu een museum. In 1924 schreef Ravel hier 'Tzigane' voor viool en luthéal, een verloren gewaand instrument dat in 1994 terug-gevonden werd. In 1928 componeerde hij onder meer het pianoconcert in D voor de linkerhand; 'Concerto pour la main gauche'. 

Achterin de zuilengalerij een hommage aan Maurice Ravel (foto rechts)

Ravel was zeer honkvast. Wel maakte hij in 1928 een grote concertreis door de Verenigde Staten en Canada. In hetzelfde jaar kwam de 'Bolero' tot stand, wat zijn bekendste werk zou worden. Gedurende zijn laatste levensjaren was Ravel ten gevolge van een niet geheel opgehelderde neurologische aandoening niet meer in staat te schrijven. Hij stierf op 28 december 1937, 62 jaar oud, in een Parijs ziekenhuis. Hij werd begraven op de begraafplaats Levallois-Perret in Parijs, waar ook zijn ouders lagen. Ravel is, ondanks verschillende langdurige relaties, nooit getrouwd en kinderloos gebleven. (bron wikipedia)

Meesters in het ambachtelijk bereiden van chocola; de familie Colha

Verder in Montfort l'Amaury veel gezellige terrassen, restaurants en winkeltjes met streekproducten waarvan ik er een in het bijzonder wil benoemen. Le Show Colha van de familie Colha die beroemd is voor haar chocola - Le Show Colha; wat een geweldige woordspeling.

Aan de rue Amaury 1bis, naast het bureau de Tourisme, hebben de fotografen Patrick en Marie Blin hun fotogalerie Blin plus Blin. Marie Blin begon haar professionele carrière als fotograaf bij Franse bladen waaronder Le Figaro, Madame, Mairie France en Vogue. Later specialiseerde zij zich in still-leven fotografie waar zij, mede door het gebruik van belichting zoals gebruikelijk in de film-industrie, opdrachten verwierf voor cosmetica giganten zoals Helena Rubinstein, Christian Dior, en Yves Saint Laurent. In 2007 trad zij in dienst van de prestigieuze Parijse fotostudio; Studio Harcourt.

De galerie van Marie en Patrick Blin; Blin plus Blin aan de rue Amaury 1

Patrick Blin werkte 17 jaar lang bij grote filmstudio's waaronder Paramount, Universal en Dreamworks. In 2008 vestigde hij zich als zelfstandig fotograaf, gespecialiseerd in wild-life fotografie. In 2011 openden Patrick en Marie hun fotogalerie in Montfort-l'Amaury. Snel daarna, in 2015, volgde een tweede galerie in Parijs aan de rue de l'Université 46 in het 7e arrondissement.

Collodium fotograaf Alex Timmermans (midden) met Marie en Patrick Blin

Eerder vertelde ik u al dat mijn passie voor fotografie mij naar dit kleine dorpje buiten Parijs voerde. Nog tot en met 9 oktober is hier het werk te zien van de Nederlandse collodium fotograaf Alex Timmermans. Timmermans behoort wereldwijd tot de top van collodium fotografen. De autodidactische fotograaf werkt uitsluitend met antieke objectieven (1850-1900) en de bijbehorende houten handgemaakte camera's tot een formaat van 60 x 60 cm beeldformaat. Naast portretten fotografeert hij het liefst buiten op locatie, waar de grootste uitdaging ligt voor zijn passie. Met 'Storytelling' presenteert deze expert een serie verhalende, surrealistische zwart-wit foto’s. De geënsceneerde beelden zijn rijk aan details en hebben een diep contrast en warme toon.

Alex Timmermans met zijn studio-camera - 'The Image maker' uit de serie Storytelling

Collodium fotografie is een ambachtelijke techniek, uitgevonden in 1851 door de Engelsman Frederick Scott Archer. Het is een van de allereerste manieren om iets op de gevoelige plaat vast te leggen. Bij dit uiterst bewerkelijke procedé wordt de foto rechtstreeks op glas gemaakt exact volgens de procedures uit die tijd. Absoluut geen Photoshop achteraf; pure fotografie dus. 

Rue Amaury 1bis
Montfort l'Amaury

Geen opmerkingen:

Een reactie posten