Op de redactie van de glossy 'Leven in Frankrijk' noemen ze haar Mrs.
Blue Sky en toevallig heeft ze ook nog prachtig lichtblauwe ogen. U vraagt zich
natuurlijk af over wie ik het heb? Over 'Leven in Frankrijks' hoofdredacteur
Mariëtte van de Sande. De glossy is herkenbaar aan de foto's met prachtige
blauwe luchten; de eis van het paleis, zou je kunnen zeggen. Wekelijks
publiceert het magazine mijn Parijsblog op hun website en onze gezamenlijke
band met de Franse hoofdstad was de reden dat ik was uitgenodigd bij de
verkiezing van het beste Franse restaurant in Nederland.
Een warm welkom uitgesproken door Mariëtte van de Sande, Hoofdredacteur Leven in Frankrijk - foto: Alexander Sporre
Locatie; het chique Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid aan de Apollolaan.
En… volgens de wet van Mariëtte: Blue Sky. Amsterdam was die avond, op maandag 12
september zonovergoten en ik werd persoonlijk ontvangen door de hoofdredacteur
en marketing manager Daniëlle Wiersema in de tuin aan het water van het Noorder
Amstelkanaal. Als je om je heen kijkt ben je duidelijk in het domein van de
Italiaanse Roberto Payer General Manager van het Amsterdam Hilton en het
Walldorf Astoria hotel eveneens in Amsterdam. Die avond is hij aanwezig als een
van de juryleden.
Het was alweer de zesde keer dat onder grote belangstelling van
restaurateurs, pers en genodigden twee bijzondere restaurant-awards werden
uitgereikt, eigenlijk vier stuks. De juryprijs en publieksprijs voor het beste
Franse en het beste Italiaanse restaurant in Nederland. Dit weer op initiatief
van het Italië Magazine, van dezelfde uitgever. Roberto Payer haalde in zijn
speech aan dat de Franse keuken nog altijd geldt als de meest prominente, maar
dat de opmars van de echte Italiaanse keuken blijft voortduren. Een nek aan nek
race zoals bleek uit de speeches van de Italiaanse ambassadeur Andrea Perugini
en de Franse ambassadeur Phillipe Lalliot, beiden sinds kort pas werkzaam in
Nederland.
Restaurant Da Braccini uit Den Haag werd verkozen tot Italië Magazine
Restaurant van het Jaar 2016 waarop Andrea Perugini, Buitengewoon en Gevolmachtigd
Ambassadeur van Italië de juryprijs overhandigde aan Monica Braccini.
Voorzitter Roberto Payer sprak namens de jury: "De avond in Da Braccini
voelde als een warm bad. Monica Braccini is een professional met de magic touch
van de Italiaanse mamma. Alles klopt hier gewoon". De winnaar kreeg ook
een masterclass van het gerenommeerde IFSE in Turijn aangeboden. De
publieksprijs ging naar het Italiaanse restaurant Jammo Já in Beesd.
De nieuwe Franse Ambassadeur voor Nederland Z.E. Dhr. Phillipe Lalliot - foto: Alexander Sporre
Het woord was vervolgens aan de Franse Ambassadeur, die begon met een
staaltje Franse superioriteit door fijntjes te verwijzen naar de
voetbalprestaties van de recente vriendschappelijke interland tussen Italië en
Frankrijk 1-3. Met de lachers op zijn hand volgde de prijsuitreiking voor het Fijnste Franse Restaurant van
Nederland 2016 en deze ging naar Brasserie Bardot in Breda. Volgens het juryrapport een Bourgondische zaak, levendig
en drukbezocht. Er wordt fantastisch gekookt: traditioneel, met een rijke twist
en veel liefde voor de gerechten. Blij verrast waren we door het overheerlijke
pasteitje met perfecte kipragout’, aldus het oordeel van de jury. De
publieksprijs ging naar Brasserie FLO in
Maastricht, waarvoor lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende
meerderheid kozen. Beiden kregen een plaquette uitgereikt.
De equipe van Brasserie Bardot, Het Fijnste Franse
Restaurant van Nederland 2016 met daarachter de ambassadeur van Frankrijk
Philippe Lalliot - Foto: Alexander Sporre
De twee professionele jury’s hadden een keuze uit een shortlist van
tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som. De jury
voor het Italië Magazine Restaurant van het Jaar bestond uit juryvoorzitter
Roberto Payer, voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel en de
Ospitalità Italiana; Pieter J. Bogaers, culinair journalist, epicurist en
beheerder van de niet-commerciële website BijzondereRestaurants.nl;
kookschooleigenaar en kookboekenschrijfster Nicoletta Tavella en Paul van
Eijndhoven, hoofdredacteur van Italië Magazine.
Trotse winnaars van de publieksprijs; Brasserie Flo Maastricht met Mariëtte van de Sande, Hoofdredacteur Leven in Frankrijk - foto: Alexander Sporre
De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland
bestond uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, (culinair) journalist met een
koksbuis; Alain Caron, cuisinier van Franse origine, tv-kok en auteur van
culinaire boeken; Jo Simons en Mariëtte van de Sande, voormalig en huidig
hoofdredacteur van Leven in Frankrijk.
Cuisinier en jurylid Alain Caron in gesprek met de Italiaanse Ambassadeur Z.E. Dhr. Andrea Perugini - foto: Alexander Sporre
Het werd nog laat die avond en de gasten werden verwend met allerlei
lekkernijen uit de Franse en Italiaanse keuken, dit alles weer met zorg bereid door
de keuken van het Hilton hotel. Complimenten
voor de chef en zijn staf. Bij het verlaten van het evenement schiet mij ineens
de deun door mijn hoofd van Mr. Blue Sky van het Electric Light Orchestra. Na vanavond Mrs. Blue Sky
Sun is shinin' in the sky,
There ain't a cloud in sight
It's stopped rainin'
Everybody's in a play
And don't you know
It's a beautiful new day.
Runnin' down the avenue,(Pant, Pant, Pant)
See how the sun shines brightly
In the city on the streets
Where once was pity,
Mrs. Blue Sky is living here today.
Uw Parijsblogger en echtgenote in gesprek met Daniëlle Wiersema; Marketing Manager Leven in Frankrijk - foto: Alexander Sporre
Nederland is weer vier traditionele restaurants rijker, proficiat.
Jammo Já - Piccolo
Ristorante Napoletana, Voorstraat 60a, 4153 AM Beesd
Wat leuk dat Breda ertussen staat. Ik ben daar pas namelijk een weekendje weg geweest en heb mij daar zeer vermaakt. Het hotel tegen over veel gezellige cafeetjes en restaurants.
BeantwoordenVerwijderen