Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 22 september 2016

HET BESTE FRANSE RESTAURANT VAN NEDERLAND 2016

Op de redactie van de glossy 'Leven in Frankrijk' noemen ze haar Mrs. Blue Sky en toevallig heeft ze ook nog prachtig lichtblauwe ogen. U vraagt zich natuurlijk af over wie ik het heb? Over 'Leven in Frankrijks' hoofdredacteur Mariëtte van de Sande. De glossy is herkenbaar aan de foto's met prachtige blauwe luchten; de eis van het paleis, zou je kunnen zeggen. Wekelijks publiceert het magazine mijn Parijsblog op hun website en onze gezamenlijke band met de Franse hoofdstad was de reden dat ik was uitgenodigd bij de verkiezing van het beste Franse restaurant in Nederland.

Een warm welkom uitgesproken door Mariëtte van de Sande, Hoofdredacteur Leven in Frankrijk - foto: Alexander Sporre

Locatie; het chique Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid aan de Apollolaan. En… volgens de wet van Mariëtte: Blue Sky. Amsterdam was die avond, op maandag 12 september zonovergoten en ik werd persoonlijk ontvangen door de hoofdredacteur en marketing manager Daniëlle Wiersema in de tuin aan het water van het Noorder Amstelkanaal. Als je om je heen kijkt ben je duidelijk in het domein van de Italiaanse Roberto Payer General Manager van het Amsterdam Hilton en het Walldorf Astoria hotel eveneens in Amsterdam. Die avond is hij aanwezig als een van de juryleden.

Het was alweer de zesde keer dat onder grote belangstelling van restaurateurs, pers en genodigden twee bijzondere restaurant-awards werden uitgereikt, eigenlijk vier stuks. De juryprijs en publieksprijs voor het beste Franse en het beste Italiaanse restaurant in Nederland. Dit weer op initiatief van het Italië Magazine, van dezelfde uitgever. Roberto Payer haalde in zijn speech aan dat de Franse keuken nog altijd geldt als de meest prominente, maar dat de opmars van de echte Italiaanse keuken blijft voortduren. Een nek aan nek race zoals bleek uit de speeches van de Italiaanse ambassadeur Andrea Perugini en de Franse ambassadeur Phillipe Lalliot, beiden sinds kort pas werkzaam in Nederland.

Restaurant Da Braccini uit Den Haag werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2016 waarop  Andrea Perugini, Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur van Italië de juryprijs overhandigde aan Monica Braccini. Voorzitter Roberto Payer sprak namens de jury: "De avond in Da Braccini voelde als een warm bad. Monica Braccini is een professional met de magic touch van de Italiaanse mamma. Alles klopt hier gewoon". De winnaar kreeg ook een masterclass van het gerenommeerde IFSE in Turijn aangeboden. De publieksprijs ging naar het Italiaanse restaurant Jammo Já in Beesd.

De nieuwe Franse Ambassadeur voor Nederland Z.E. Dhr. Phillipe Lalliot - foto: Alexander Sporre

Het woord was vervolgens aan de Franse Ambassadeur, die begon met een staaltje Franse superioriteit door fijntjes te verwijzen naar de voetbalprestaties van de recente vriendschappelijke interland tussen Italië en Frankrijk 1-3. Met de lachers op zijn hand volgde de prijsuitreiking  voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2016 en deze ging naar Brasserie Bardot in Breda. Volgens het juryrapport een Bourgondische zaak, levendig en drukbezocht. Er wordt fantastisch gekookt: traditioneel, met een rijke twist en veel liefde voor de gerechten. Blij verrast waren we door het overheerlijke pasteitje met perfecte kipragout’, aldus het oordeel van de jury. De publieksprijs ging naar Brasserie FLO in Maastricht, waarvoor lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen. Beiden kregen een plaquette uitgereikt.

De equipe van Brasserie Bardot, Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2016 met daarachter de ambassadeur van Frankrijk Philippe Lalliot - Foto: Alexander Sporre


De twee professionele jury’s hadden een keuze uit een shortlist van tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som. De jury voor het Italië Magazine Restaurant van het Jaar bestond uit juryvoorzitter Roberto Payer, voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel en de Ospitalità Italiana; Pieter J. Bogaers, culinair journalist, epicurist en beheerder van de niet-commerciële website BijzondereRestaurants.nl; kookschooleigenaar en kookboekenschrijfster Nicoletta Tavella en Paul van Eijndhoven, hoofdredacteur van Italië Magazine.

Trotse winnaars van de publieksprijs; Brasserie Flo Maastricht met Mariëtte van de Sande, Hoofdredacteur Leven in Frankrijk - foto: Alexander Sporre

De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestond uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, (culinair) journalist met een koksbuis; Alain Caron, cuisinier van Franse origine, tv-kok en auteur van culinaire boeken; Jo Simons en Mariëtte van de Sande, voormalig en huidig hoofdredacteur van Leven in Frankrijk.

Cuisinier en jurylid Alain Caron in gesprek met de Italiaanse Ambassadeur Z.E. Dhr. Andrea Perugini - foto: Alexander Sporre

Het werd nog laat die avond en de gasten werden verwend met allerlei lekkernijen uit de Franse en Italiaanse keuken, dit alles weer met zorg bereid door de keuken van het Hilton hotel.  Complimenten voor de chef en zijn staf. Bij het verlaten van het evenement schiet mij ineens de deun door mijn hoofd van Mr. Blue Sky  van het Electric Light Orchestra. Na vanavond Mrs. Blue Sky

Sun is shinin' in the sky,
There ain't a cloud in sight
It's stopped rainin'
Everybody's in a play
And don't you know
It's a beautiful new day.

Runnin' down the avenue,(Pant, Pant, Pant)
See how the sun shines brightly
In the city on the streets
Where once was pity,
Mrs. Blue Sky is living here today.

Uw Parijsblogger en echtgenote in gesprek met Daniëlle Wiersema; Marketing Manager Leven in Frankrijk - foto: Alexander Sporre

Nederland is weer vier traditionele restaurants rijker, proficiat.
Brasserie Bardot, Van Coothplein 10, 4811 NE Breda
Brasserie Flo Maastricht, Stationsstraat 28, 6221 BR Maastricht
Ristorante da Braccini, Regentesselaan 24-A, 2562 CS Den Haag

Jammo Já - Piccolo Ristorante Napoletana, Voorstraat 60a, 4153 AM Beesd

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat Breda ertussen staat. Ik ben daar pas namelijk een weekendje weg geweest en heb mij daar zeer vermaakt. Het hotel tegen over veel gezellige cafeetjes en restaurants.

    BeantwoordenVerwijderen