Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 15 juli 2019

TWEE NEDERLANDSE TOPVERKOPERS IN DE PARIJSE MAKELAARDIJ


Stel je bent miljonair of je hebt de jackpot gewonnen in de Staatsloterij op het lot wat je steeds voor de tiende van de maand moet kopen en je wil een ruime ‘pied à terre’ in Parijs, hoe ga je dan te werk? Parijs is zonder twijfel de duurste hoofdstad in Europa om te investeren in vastgoed. Per vierkante meter betaal je al gemiddeld zo’n slordige 10.000 euro. In vergelijking met het gemiddelde van Frankrijk (€ 4.000) is Parijs tweeënhalf keer duurder. Gemiddeld stijgen de prijzen van vastgoed in Parijs met zo’n 5,7% per jaar. Hoe komt het eigenlijk dat de lichtstad zulk een hoge vastgoedprijzen kan vragen en bijna alles ook nog eens snel verkocht wordt? Is het de romantiek die de stad uitstraalt? Is het de naam?

Christie's Belles demeures de France is gespecialiseerd in de duurste appartementen van Parijs

Tijd om op onderzoek uit te gaan en het geluk was aan mijn zijde toen ik tijdens het Koningsfeest in de residentie van onze ambassadeur in Frankrijk, Z.E. Pieter de Gooijer twee Nederlanders tegen het lijf liep die beiden werkzaam zijn bij ‘Belles demeures de France’, onderdeel van het internationale vastgoed-netwerk van Christie’s International Real Estate. ’s Werelds leidende netwerk voor luxe onroerend goed. Ondersteund door de gewaardeerde kunsthandel heeft Christie’s een wereldwijd netwerk dat exclusieve huizen en luxe onroerend goed diensten aanbiedt aan kopers over de gehele wereld. Jaarlijks ontvangt Christie’s miljoenen online verzoeken van veeleisende en puissant rijke internationale huizenkopers.

Gelegen aan de Avenue Pierre 1e  de Serbie, nummer 30, de meest prestigieuze wijk van Parijs, is ‘Belles-demeures de France hèt ontmoetingspunt voor het beste onroerend goed en de meest veeleisende klanten. De etalage bevestigt dan ook mijn veronderstelling, appartementen vanaf zo’n slordige 3 miljoen euro oplopend tot ‘prix sur demande’ – prijs op aanvraag. Het is 10.00 uur dinsdagochtend en ik heb een afspraak met Monsieur Otto-René Weijsenfeld de Grave en Madame Leandra Choay, beide van Nederlandse afkomst en al jaren werkzaam in het topsegment van de Parijse onroerend goed markt. ‘Belles-demeures de France Parijs, behoort tot de slechts 1200 geselecteerde kantoren werkzaam in 45 landen geselecteerd door Christie’s International Real Estate. Als basisprijs wordt een verkoopprijs van minimaal 1 miljoen euro gehanteerd. “Ons kantoor is goed voor meer dan 30% van de markt tot 4 miljoen euro. Van 4 miljoen tot 5 miljoen euro pakken wij 50% en alles wat daar boven ligt hebben wij maar liefst 70% van de markt. Dat wil zeggen dat de overige 30% van deze onroerend goed markt wordt afgehandeld door 2500 makelaars”, aldus Otto. Want na onze kennismaking bij de ambassadeur mag ik tutoyeren.

“Alle aangeboden panden worden door ons eerst geselecteerd op ligging en architectuur. Het zijn dan ook de pareltjes van de stad. Aangezien onze clientèle mondiaal is spreken de meeste van ons vier tot vijf talen”. We drinken nog eerst een petite café en gaan vervolgens te voet naar een tweetal door Otto geselecteerde appartementen. We begeven ons naar het 7e arrondissement naar de chique Quai d’Orsay. Een appartement op de vijfde etage met uitzicht over de Seine. “Appartementen hier doen ongeveer 25.000 tot 35.000 euro per vierkante meter. Dit appartement zit aan de top. 319 vierkante meter met een verkooprijs van 11 miljoen euro. Beneden in de hal moeten we eerst langs de loge van de gardien, de conciërge”.

Otto-René Weijsenfeld de Grave en Leandra Choay, beide van Nederlandse afkomst en al jaren werkzaam in het topsegment van de Parijse onroerend goed markt

De gardien
Het overgrote deel van de conciërges in Parijs is van Spaanse of Portugese origine. Ze kwamen ooit als immigranten naar de hoofdstad en namen daar het stokje over van de generatie die hun wortels hadden in de Franse regio Bretagne. Maar Parijs heeft een probleem. Elk jaar verdwijnen er zo’n 2000.  De oude vertrouwde Parijse conciërge dreigt uit te sterven: de ‘bewakers’ van appartementencomplexen, die vaak een hele sociale functie vervullen, worden steeds meer vervangen door elektronische toegangscontroles en particuliere schoonmaakbedrijfjes. Voor de grootste vakbond van de beroepsvereniging, de ‘Syndicat National Indépendant des Gardiens d'Immeubles, Concierges et Professions Connexes’, zijn de problemen veelzijdig; de leegloop naar aanleiding van de lage lonen en de te kleine pensioenen. “Videocamera’s en digicodes vervangen niet het wakend oog achter het gordijn dat altijd gedeeltelijk geopend is. “Het is een wanhopige situatie”, zei een woordvoerder. “Met wat ze verdienen, zijn er weinigen in staat geweest om geld opzij te zetten om vervolgens iets voor zich zelf te kopen. Vaak zijn het alleenstaanden met familie in het buitenland waar ze nauwelijks een band mee hebben. Sommige mensen staan bij hun pensioen letterlijk op straat.”

Christie's Belles demeures de France vertegenwoordigt 70% van alle appartementen boven de 5 miljoen euro

Afhankelijk van hun werkzaamheden, verantwoordelijkheden en ‘schaarse’ opleiding verdient een ‘Gardien-conciërge d’immeuble’ in Parijs bruto tussen de € 1361,16 en de € 1799 per maand. Het salaris, conform een in de wet vastgelegde CAO, geregistreerd bij een vakbond, omvat verschillende elementen; het contractuele maandsalaris, een senioriteitsbonus (3% van het basissalaris per 3 jaar) en een 13e maand, uitsluitend bij een voltijd baan. De medewerkers zijn verdeeld in twee categorieën A en B. De werknemers in categorie A hebben een deeltijd baan en krijgen geen gratis huisvesting toebedeeld. Die is alleen weggelegd voor de categorie B, een voordeel voor hen in natura. De verhuurder zorgt voor verwarming, maar de overige kosten zijn voor de huurder. Het behang in de loge, vaak niet groter dan 15 m², wordt volgens contract eens per vijf jaar vervangen.

Het eerste top appartement ligt op de vijfde etage van de chique Quai d'Orsay

“Otto draagt ‘zijn’ gardiens op handen. “Zij zijn de ogen en oren in ons vakgebied en waarschuwen ons vaak ver van te voren wanneer er weer een appartement in de verkoop komt. Zij zijn een van de eersten die het te horen krijgen”
Een super kleine lift voor hooguit twee personen, heel normaal in deze gebouwen, brengt ons naar de vijfde etage. Otto neemt liever de trap. “Houdt mij gezond”!
Bij binnenkomst begrijp je onmiddellijk waarom het hier gaat om een topappartement. Een grote entree hal komt uit een enorme living met parketvloer, vier grote openslaande ramen van vloer tot plafond met een voor Parijs diep balkon, dat over de gehele breedte van het appartement loopt. Het uitzicht is werkelijk adembenemend met uitzicht over de Seine, hoog boven de bomen. Je overziet Parijs vanaf het Palais de Chaillot, de ‘gouden driehoek’ van Parijs en het Grand Palais. Verder een bibliotheek, twee slaapkamers, badkamer en een walk-in-closet alles voorzien van geornamenteerde houten panelen.

Het appartement heeft een prachtig 180 graden vrij uitzicht over de Seine en de 'Gouden driehoek' van Parijs.

Belangrijk bij aankoop van een appartement is het uitzicht. Uitzicht over de Seine betekent dat je geen woonhuis hebt met inkijk vanaf de overzijde. Met wonen op de vierde of vijfde etage kijk je over de bomen, lager beperken ze je uitzicht. Combinatie van Seine en zicht op de Eiffeltoren of een ander icoon van Parijs verhoogt de prijs nog eens extra. Soms is er sprake van een verdubbeling of zelfs een verdrievoudiging. De duurste appartementen vind je in het 7e en 8e arrondissement. Met name de ‘Triangle d’Or, het gebied tussen de Avenue Montaigne, George V en de Champs Élysées. Verder het 16e rond de Place des États-Unis, het 6e rond Odeon, de Jardin Luxembourg en het 7e, Faubourg Saint-Germain. De lessen in hoe en waar koop ik een topappartement volgen elkaar snel op. “De koper van dit appartement is spekkoper”, vul ik aan. “Nou nee, de nieuwe eigenaar sloopt er alles uit en richt het in geheel naar eigen smaak. Bij dit soort prijzen speelt geld vaak geen enkele rol”, aldus Otto.
Leandra beaamt dit. “Ik zit te wachten op een bezichtiging door een Amerikaan van een appartement van ruim 8 miljoen euro, maar ik krijg geen contact met hem en inmiddels heb ik al twee aanbiedingen gekregen boven de vraagprijs”.
De meeste aankopen vinden plaats tussen buitenlanders. Een Amerikaanse bezitter van een appartement in Parijs verkoopt deze weer aan een Chinees, een gefortuneerd Pool of een Rus.

Dit appartement met vrij uitzicht over de Seine kost 11 miljoen euro

Het is duidelijk, de markt voor dit prijssegment is booming. Een luxe appartement staat gemiddeld zo’n drie tot zes maanden te koop. Belangrijkste oorzaak van deze oververhitte markt is de Brexit. Grote bedrijven verplaatsen hun hoofdkantoren naar Parijs. Het district La Défense dat ontstond in de jaren 60 staat vandaag gekend als het episch centrum van Europa qua kantoorruimtes met een oppervlakte van meer dan 5,6 miljoen vierkante meter. Het daarom dat 1/3 van de 50 grootste bedrijven in de wereld hier hun hoofdkantoor hebben staan. Londen wordt ingeruild voor Parijs.
Verder komen rijke Fransen weer terug naar Frankrijk, sinds dat in 2018 de solidariteits-belasting op rijkdom, de Impôt de solidarité sur la fortune of ISF, is afgeschaft. Tevens hebben gefortuneerde Amerikanen en Chinezen Parijs in hun hart gesloten ondanks de protesten van de Gele Hesjes in de Franse hoofdstad. Neem dan ook nog eens de lage rentevoet en het is gebrek aan nieuwbouw. Alleen afgelopen maand al verkocht Otto twee appartementen aan Amerikaanse kopers voor respectievelijk 13 miljoen en 8,5 miljoen. Een Russische klant liet zich verleiden tot een ‘pied à terre Parisien’ voor 12 miljoen. Het bewijs wordt nog eens geleverd door dat beide telefoons tijdens mijn fotografie onophoudelijk blijven rinkelen.

Uw blogger voelde zich heel even miljonair

Op dit moment staat er zelfs in Parijs een huizenblok te koop voor de prijs van 220 miljoen euro. Ja je leest het goed het is bijna een kwart miljard. Te koop: Een herenhuis van 10.498 vierkante meter in hartje Parijs pal naast de Eiffeltoren. Op de kruising van de Avenue de Suffren en de Quai Branly. Het huizenblok, eigenaars zijn twee mysterieuze zussen uit een oud adellijk geslacht, is het duurste stuk vastgoed dat momenteel te koop staat in Parijs. Zulke objecten mogen rustig trofeeën worden genoemd. Maar de grootste ‘deal’ ooit gemaakt door Belle demeures de France was een château, net buiten Parijs, voor de lieve som van 275 miljoen euros.

Het volgende appartement ligt op loopafstand van het eerste, precies aan de overzijde, aan de Cours Albert 1er

Hoeveel is Parijs dan waard zou je zeggen. Volgens de auteurs Patrice de Moncan en Gilles Ricour de Bourgies, schrijvers van het boek  ‘Que vaut Paris - histoire et analyse de la propriété immobilière’, blijkt dat Parijs ongeveer 707 miljard euro waard is. Monumenten, infrastructuureigendommen en treinstations buiten beschouwing gelaten. In Parijs heeft de Kerk ook nog nauwelijks vastgoed in handen. Vandaag de dag is Parijs zelf de belangrijkste vastgoedeigenaar.

De voordeur toont overduidelijk de signatuur van glaskunstenaar René Lalique

Het volgende appartement ligt op loopafstand van het eerste, precies aan de overzijde, aan de Cours Albert 1er. Het gebouw is ontworpen door René Lalique, een van de belangrijkste juwelenontwerpers van de Franse art nouveau maar ook een freelance ontwerper voor verschillende huizen. Zijn signatuur is direct zichtbaar aan de buitenzijde van het pand en aan het glas van de toegangsdeur. Ook hier ontkomen wij niet aan het spiedende oog van de gardien. Ook hier weer een kleine lift die ons naar de vierde etage brengt. Otto neemt wederom de indrukwekkende ‘escalier d’honneur’, de majestueuze trap. 

De indrukwekkende ‘escalier d’honneur’, de majestueuze trap

Dit appartement is geheel stijlvol gemeubileerd. Een zeer bijzondere entree voert naar een living met aanpalende slaapkamer en een badkamer uitgevoerd met een adembenemend spiegeldecor. En dan het uitzicht vanaf het balkon. Jawel de Seine inclusief de Eiffeltoren, Musée Quai Branly en de nieuwe Cathédrale de la Sainte-Trinité de Paris naar een ontwerp van de Parijse architect Jean-Michel Wilmotte met vijf gouden koepels. Het gehele gebied is bovendien aangemerkt als UNESCO-erfgoed. Verder is er nog een tweede slaapkamer met badkamer. Het gehele appartement is 160 vierkante meter groot en staat in de verkoop voor slechts 4,2 miljoen euro of 26.250 euro per vierkante meter, een koopje met zo’n riant uitzicht.

Dit appartement is geheel stijlvol gemeubileerd

De master bedroom met uitzicht op de Tour Eiffel

De entree van dit miljoenen appartement

Inmiddels blijkt wel dat een ‘pied à terre’ er voor mij hier niet in zit. Maar wat zijn dan de goedkoopste arrondissementen in Parijs? In het 19e € 7.800 per M², 20e € 8.240 per M² en het 13e € 8610 per M² maar dit zijn de gegevens van eind 2018 toen de vastgoedprijzen al tot recordhoogtes waren gestegen en het slechte nieuws is dat deze prijsescalatie naar verwachting nog wel zal aanhouden. Het goedkoopste gebied om te kopen is La Chapelle maar daar wil je nog niet eens dood gevonden worden.

Vanaf het balkon een adembenemend uitzicht over de Seine, Tour Eiffel en de nieuwe Cathedrale Russe

De aanhoudende telefoontjes dwingen onze Nederlandse topverkopers terug te keren naar het kantoor waar ik nog even kennismaak met de Vlaamse directrice Madame Marie-Hélène Lundgreen. Rechts aan een bureau van een Libanese medewerker drie klanten uit Qatar die in het Arabisch uitleg krijgen hoe in Parijs een appartement te kopen en aan de andere kant is een makelaar in onderhandeling over de verkoop van een appartement in het italiaans. Aline, een van de personal assistants staat bij de desk aan de ingang een klant te woord in vloeiend Japans. Het is duidelijk tijd om afscheid te nemen van Leandra en Otto. Een zeer leerzame les in beleggen in onroerend goed rijker neem ik plaats op het terras van Les Deux Abeilles aan de rue de l’Université 189.

De beide Nederlandse makelaars en de directrice Marie-Helène Lundgreen


Otto-René Weijsenfeld de Grave - +33 1 53 23 81 86
Leandra Choay - +33 1 53 23 81 88

7 opmerkingen:

 1. Mijn leven was verpest toen mijn vrouw me inpakte, na vijf jaar waren we samen. Ik was verloren en hulpeloos nadat ik zoveel manieren had geprobeerd voor mijn vrouw om me terug te nemen. Op een dag op het werk was ik verstrooid zonder te weten dat mijn baas me belde en vroeg wat er aan de hand was met mijn gezin. Ik vertelde hem dat mijn vrouw om echtscheiding vroeg en mij naar ons stuurde
   eigen huis en toen vertelde hij me dat het geen probleem was. Ik heb nooit begrepen wat hij daarmee bedoelde, het is geen probleem om mijn vrouw terug te krijgen, hij zei dat hij een spreuk gebruikte om zijn vrouw terug te krijgen toen ze hem verliet voor een andere man en nu zijn ze samen tot op heden en in eerste instantie was ik geschokt toen ik hoorde mijn baas en de zijkant kreeg hij ook de betovering om deze baan te krijgen. toen gaf hij me een e-mailadres doctorigbinovia93@gmail.com aan de spell caster die hem hielp zijn vrouw en zijn baan terug te krijgen, ik had nooit gedacht dat dit zou werken, maar ik had geen andere keuze dan in contact te komen met de spell-gieter dat deed ik, en hij bad voor mijn informatie en dat mijn man hem liet spellen en ik stuurde hem de details, maar na twee dagen, Sanne, belde ik mijn man om me te vragen wat ze zal doen om me terug te krijgen, ik geloofde het nooit omdat het was net als een droom, en ik moest naar het huis van mijn moeder en tot mijn grote verbazing knielde mijn man neer voordat ik om vergeving vroeg, hij wilde mij en de kinderen thuis, dus ik gaf Drigbinovia een gesprek over mijn plotselinge verandering man en hij maakte me duidelijk dat mijn vrouw tot het einde van de wereld van me zal houden, dat ze mijn zicht nooit zal verlaten. WOW Eindelijk is mijn vrouw terug en nu doen we dingen samen, hij maakt me elke ochtend gelukkig, dankzij Drigbinovia. Als je hulp nodig hebt met betrekking tot het huwelijk, neem dan contact op met Drigbinovia voor hulp. Je kunt hem ook bereiken via WhatsApp hem op +2348144480786 Hij is een vertrouwde man.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Loterijspellen zijn als een gewoonte voor mij vanwege heer Bubuza. Ik geloofde niet dat een spreukgebruiker een spreuk kon uitspreken en het juiste winnende lotnummer aan mensen kon geven en dat ze het loterijspel daadwerkelijk zouden winnen. Mijn leven is vandaag een getuigenis omdat ik 59.000.000 miljoen dollar heb gewonnen met de hulp van Lord Bubuza lotnummers. Ik nam contact op met heer Bubuza voor hulp bij het winnen van een loterij via WhatsApp: +1 507 400-0072, hij vertelde me dat er een spreuk moest worden uitgesproken zodat hij mijn winnende nummer kon onthullen, ik gaf zijn vereisten voor het uitspreken van de spreuk en daarna de spreuk uitsprekend die hij lotnummers gaf en een site waar ik speelde en 59.000.000 dollar won, hoe kan ik deze man genoeg bedanken? Zijn betovering is echt, hij is een God op aarde en ik raad iedereen aan die hulp nodig heeft om een loterij te winnen. Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 507 400-072 of e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben een gepensioneerde bouwmanager, mijn naam is John Wallman. Na mijn pensionering begon ik het lottospel te spelen, maar winnen werd een probleem. Ik begon online onderzoek te doen toen ik zag hoe mensen getuigden over heer Bubuza, een geweldige spreukgebruiker die zo velen heeft geholpen het lottospel te winnen met zijn spreuk. Ik nam contact met hem op en vertelde hem hoe ongelukkig ik was met mijn lottospellen. Lord Bubuza zei dat hij me zou helpen het loterijspel te winnen door een spreuk uit te spreken en de juiste winnende nummers voor de loterij aan mij te onthullen, ik deed wat hij opdroeg en de spreuk werd uitgesproken. Hij gaf me de lotnummers en instrueerde me om het spel te spelen. Het was als een droom toen ik een melding kreeg van de nationale loterij-app over mijn overwinning, ik belde de telefoonnummers van de loterij en ze bevestigden me dat ik £ 1.000.000 pond had gewonnen. Ik kon mijn vreugdetranen gewoon niet bedwingen omdat ik het lottospel al heel lang zonder geluk heb betaald, maar nadat ik met het nummer Lord Bubuza me had gespeeld, werd ik miljonair. Allemaal dankzij heer Bubuza, hij is een geweldige betoveraar en getuigen over u is mijn kleine manier om u te waarderen, mijnheer. Zijn info: WhatsApp: +1 951 442 2214 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een 59-jarige IT'er en het zou ons 25-jarig huwelijksjubileum zijn, maar we hadden geen geld om het te vieren. Ik kreeg een opdracht op kantoor, dus ik ging online om naar antwoorden te zoeken toen ik getuigenissen zag van mensen die heer Bubuza bedankten voor het geven van de juiste winnende lotnummers, dus nam ik contact op met heer Bubuza via WhatsApp: +1 951 442 2214. Hij gaf mij het winnende lotnummer na het uitspreken van een spreuk en ik won $ 1.000.000. Mijn naam is Licette Griffin. Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 951 442 2214 of bel: +1 507 400 0072 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bent u op zoek naar het juiste loterijspel om te spelen? Neem contact met hem op via de website: Lordbubuzamiraclework.com of e-mail: Lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe we £ 184 miljoen wonnen in de EuroMillions-trekking op dinsdag 10 mei met een geluksdipticket via de app van de Nationale Loterij. Ik kan mijn geluk niet tegenhouden, Lord Bubuza, de spreukgieter, gaf ons de lotnummers die onze droom vandaag hebben laten uitkomen. Lord Bubuza is spiritueel begaafd, hij is een SEER en hij gaf ons de lotnummers nadat hij een spreuk voor ons had uitgesproken. We geloofden het eerst niet toen ik getuigenissen over hem las, maar nadat ik hem een keer had geprobeerd en hij een loterijspreuk voor ons uitsprak en ons het lotnummer gaf en we wonnen, kan ik hem moedig aan iedereen aanbevelen. Doe mee en waardeer hem via de website: Lordbubuzamiraclework.com of e-mail: Lordbubuzamiraclework@hotmail.com of WhatsApp: +1 951 442 2214

  BeantwoordenVerwijderen