Maandag 4 november. Ik
kom aanrijden bij het Hilton Hotel aan de Apollolaan in het chique
Amsterdam-Zuid. Het blijft een iconisch gebouw, gebouwd in een V-vorm, om te
benadrukken dat hier twee belangrijke stedenbouwkundige assen bij elkaar komen:
De Apollolaan en de Minervalaan. Berlage had bij zijn ontwerp voor Plan Zuid in
1917 de locatie bedoeld voor de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Het
terrein bleef echter tot de bouw van het Hilton onbebouwd. In 1958 door de
architect H.A. Maaskant ontworpen, in samenwerking met Architectenbureau De
Vlaming en Salm en geopend op 9 mei 1962. Een gebouw met een bewogen historie. In
2010 werd besloten het hotel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In
2013 werd het gebouw opgenomen in het Beschermingsprogramma ‘Wederopbouw
1959-1965’ en in 2015 werd het een Rijksmonument. John Lennon en Yoko Ono
hielden tijdens hun huwelijksreis de eerste zogenoemde bed-in for peace tussen
24 maart en 31 maart 1969. Zij lagen zeven dagen in bed in het Hilton om
interviews te geven over wereldvrede. Zij verbleven destijds in kamer 702 en
lounge 704 die nu te boeken is als de John and Yoko suite. De crimineel Klaas
Bruinsma werd in 1991 geliquideerd naast het hotel. Op 11 juli 2001 pleegde
Herman Brood zelfmoord door van het dak van het hotel te springen.
Hilton Amsterdam waar voor de tiende keer de uitreiking plaatsvond van 'Het Fijnste Franse restaurant van Nederland 2019'
Maar ik dwaal een beetje
af. Ik ben op weg naar de al weer tiende uitreiking voor het Fijnste Franse
restaurant van Nederland 2019. Wederom op uitnodiging van de glossy met de mooiste reisrapportages over bekende en minder bekende Franse streken. Hèt
Frankrijk magazine ‘Leven in Frankrijk’ roept elk voorjaar de lezers op tot het
inzenden van namen van Franse restaurants die mee mogen dingen naar de titel
‘Beste Franse restaurant van Nederland’. Vervolgens kiest een vakkundige jury
tien namen die in aanmerking komen. Bijzondere adressen, adressen waar je je
even in Frankrijk waant en voldoen aan de volgende criteria: Het serveren van authentieke
Franse gerechten, een goede selectie Franse wijnen op de kaart, er wordt
gebruik gemaakt van Franse producten. De ambiance is Frans en er hangt een informele
sfeer, prettige, deskundige bediening, de rekening laat een goede
prijs- kwaliteitverhouding zien en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van
verse ingrediënten.
Dit jaar waren de 10
genomineerden:
Bistrot des Alpes - Amsterdam
Brasserie Vieux Paris - Arnhem
Gare Pompidou - Woerden
Jean et Marie - Amsterdam
Klein Parijs - Harderwijk
Le Gone - Den Haag
Le Petit Bistro - Sneek
Louise Petit - Rotterdam
Marius - Amsterdam
Palmette - Den Haag
De trotse jury: vlnr Jacques Hermes, jury voorzitter; Tom Kellerhuis, hoofdredacteur Leven in Frankrijk; Cathelijne van Vliet en Alain Caron
De proeve van bekwaamheid
werden afgelopen zomer afgenomen door de jury bestaande uit Tom Kellerhuis,
hoofdredacteur van HP/deTijd en culinair journalist. Met hem mocht ik deze
zomer koken in het prestigieuze kookinstituut van Parijs, Le Cordon Bleu. De
veelzijdige Alain Caron, zelf restauranteigenaar. Deze Franse chef-kok die we
kennen van het TV-programma ‘Binnenste Buiten’, maar ook als televisie kok,
presentator, en auteur van diverse kookboeken. Jacques Hermus, culinair journalist
en eveneens auteur van diverse kookboeken en Last but not least de sympathieke
hoofdredacteur van Leven in Frankrijk, Cathelijne van Vliet.
Leven in Frankrijk is een
lifestyle magazine. Het blad is opgericht in 1998 en het is het eerste blad dat
Nederlandse gezinnen volgt in hun tweede vaderland, Frankrijk. Lezers van het
blad mogen ook stemmen op hun favoriet. Het restaurant met de meeste stemmen
wint dan de publieksprijs.
Alle aandacht voor de nieuwe Franse Ambassadeur in Nederland: vlnr Z.E. Ambassadeur Luis Vassy, Fabienne Javault; directeur Frans Bureau voor Toerisme, Cathelijne van Vliet; hoofdredacteur Leven in Framkrijk, Tom Kellerhuis; Jury voorzitter, Alain Caron; jurylid en TV-kok
Eigenlijk werden er vier
prijzen uitgereikt.; de jury en publieksprijs voor het fijnste Franse- en het
fijnste Italiaanse restaurant in Nederland. Vanzelfsprekend beperk ik mij tot
de eerste twee awards. De verkiezing is elk jaar een feestelijk evenement
waarvoor echte francofielen uit alle windrichtingen toestromen richting het
Hilton Hotel in Amsterdam dat sinds 4 september een nieuwe hotelmanager heeft,
de 41-jarige Maria Ghebresselasie. Zij
komt vanaf het Waldorf Astoria Jerusalem, waar zij sinds de opening in 2015
director of operations was. De veelzijdige Ghebresselasi heeft een talenknobbel
en spreekt Engels, Italiaans, Spaans en Arabisch. Nederlands volgt snel, dat is
althans haar ambitie. Ze leeft en werkt volgens het motto ’The magic happens in
the little details, it challenges you to find the opportunities’. Mooi toch.
Alain Caron vraagt om stilte
“And the winner is”
Het was dit keer de
nieuwe Franse Ambassadeur Z.E. dhr. Luis Vassy die de prijs mocht uitreiken
aan de winnaar van de award voor het ‘Fijnste Franse Restaurant van Nederland
2019’ nadat Alain Caron met zijn charmante Franse tongval de aanwezigen moest
verzoeken stil te zijn. Eerst nog even
het woord aan juryvoorzitter Tom Kellerhuis die nog eens toelichtte waarom
juist dit restaurant was uitverkoren uit de shortlist van tien genomineerden. “Een
shortlist die zich overigens telkens vernieuwt. Elk jaar komen er mooie nieuwe
bistro’s, brasseries en andere Franse eetgelegenheden bij, maar deze
prestigieuze prijs kun je maar één keer in je leven winnen, dus winnaars
verdwijnen automatisch weer van onze lijst. Dat geeft mooie kansen voor andere
zaken; dus mocht u vanavond niet winnen, niet getreurd, dat kan volgend jaar
zomaar gebeuren”, aldus Kellerhuis in zijn betoog.
Zeer charmant was het feit dat de Franse Ambassadeur Z.E. dhr. Luis Vassy het eerste deel van zijn speech in het Nederlands hield
Juryvoorzitter Tom Kellerhuis tijdens zijn gloedvol betoog
Kellerhuis vervolgt: “De
lat lag hoog dit jaar. In voorgaande jaren was het wel eens makkelijker een
winnaar aan te wijzen, dit jaar waren er maar liefst vier potentiele
kanshebbers. De jury koos unaniem voor het restaurant met authentieke
streekgerechten, gezeteld in een fijne winkelstraat in de stad. De Franse
uitstraling, het typische Franse eten, en de onvermoeibare, humoristische en
vriendelijke chef gaven dit jaar de doorslag. De lunch hier is altijd druk
bezet. Naast het bereiden van de kleine kaart, heet de Franse chef al 22 jaar
zijn gasten welkom. Dit restaurant is dan ook, zeker onder de Fransen in de
stad, een begrip in de hofstad. Bouchon-gerechten als quenelles de brochet,
bloedworst, die overigens geweldig was, en andouilette, worst gevuld met
ingewanden, worden hier tijdens een
typische Franse lunch uitgeserveerd. Maar je kunt er ook terecht voor geweldige
salades.
En de winnaar van het
fijnste Franse restaurant 2019 is: Le Gône in Den Haag.
(Noordeinde 200 C, 2514 GS,
Den Haag)
En de winnaar van het fijnste Franse restaurant 2019 is: Le Gône in Den Haag
Zeer charmant was het
feit dat de Franse Ambassadeur Z.E. dhr. Luis Vassy het eerste deel van zijn
speech in het Nederlands hield. En dan te bedenken dat hij pas sinds 4
september 2019 Ambassadeur van Frankrijk in het Koninkrijk der Nederlanden is
en hij tevens de functie vervult van Permanent vertegenwoordiger van Frankrijk
bij de OPCW. (De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. In het Engels:
Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons en afgekort tot OPCW). Vassy werd geboren op 10 januari 1980 en is waarschijnlijk de jongste Franse
Ambassadeur en de 95e ambassadeur van Frankrijk in Nederland sinds
1583. Zijn diplomatieke carrière begon in 2004. Hij is getrouwd met
Mathilde Ravanel-Vassy, inspecteur van financiën op het ministerie van Economie
en Financiën. Ze hebben samen twee zoons: Gabriel en Antoine.
Chef Rodolphe Zerdoun van Le Gône in
Den Haag samen met zijn echtgenote en de Franse Ambassadeur in Nederland. De chef is zijn carrière ooit begonnen bij een van de restaurants van Paul
Bocuse
De publieksprijs voor het
Fijnste Franse restaurant van Nederland 2019 ging naar Sneek en werd uitgereikt
door Alain Caron aan Le Petit Bistro uit Sneek. Het restaurant van Jan Gerard
van der Wal. Le Petit Bistro is niet zomaar een restaurant waar je lekker een
hapje kunt eten, maar één waar je echt de sfeer van Parijs kunt proeven. Le
Petit Bistro voert een Franse boerenkeuken zonder opsmuk. Puur, eenvoudig,
smaakvol en dagverse producten waarvan er vele biologisch zijn en uit de regio
komen. Met 24 zitplaatsen een kleine intieme bistro, ongecompliceerd, gastvrij,
flessen wijn op tafel. Het restaurant is te
vinden aan de Muntstraat 2, 8601 CJ te Sneek, Gezien de slechts 24 zitplaatsen
is reserveren een must.
De trotse winnaars van de publieksprijs Le Petit Bistro in Sneek krijgen de prijs uitgereikt door Alain Caron
Na de prijsuitreiking volgde
er voor de genodigden een gastronomisch Italiaans – Frans buffet verzorgd door
de witte brigade van het Hilton. Al met al weer een zeer geslaagde
prijsuitreiking van het Fijnste Franse restaurant van Nederland, voortreffelijk
georganiseerd door Credits Media, de uitgever van onder andere het magazine
Leven in Frankrijk en het Italië Magazine. Tot volgend jaar.
Het werd nog laat in Amsterdam. (vlnr) Stijn Bosman van Zaamen, modefotograaf Stefan Marcel Gerard, François-Léon Van der Velden
CEO van PR-bureau Dutch Global Media en John Gerdsen, TV-chef 24kitchen en
auteur van het boek ‘Bon Appétit’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten