Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 6 november 2019

HET FIJNSTE FRANSE RESTAURANT VAN NEDERLAND 2019


Maandag 4 november. Ik kom aanrijden bij het Hilton Hotel aan de Apollolaan in het chique Amsterdam-Zuid. Het blijft een iconisch gebouw, gebouwd in een V-vorm, om te benadrukken dat hier twee belangrijke stedenbouwkundige assen bij elkaar komen: De Apollolaan en de Minervalaan. Berlage had bij zijn ontwerp voor Plan Zuid in 1917 de locatie bedoeld voor de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Het terrein bleef echter tot de bouw van het Hilton onbebouwd. In 1958 door de architect H.A. Maaskant ontworpen, in samenwerking met Architectenbureau De Vlaming en Salm en geopend op 9 mei 1962. Een gebouw met een bewogen historie. In 2010 werd besloten het hotel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In 2013 werd het gebouw opgenomen in het Beschermingsprogramma ‘Wederopbouw 1959-1965’ en in 2015 werd het een Rijksmonument. John Lennon en Yoko Ono hielden tijdens hun huwelijksreis de eerste zogenoemde bed-in for peace tussen 24 maart en 31 maart 1969. Zij lagen zeven dagen in bed in het Hilton om interviews te geven over wereldvrede. Zij verbleven destijds in kamer 702 en lounge 704 die nu te boeken is als de John and Yoko suite. De crimineel Klaas Bruinsma werd in 1991 geliquideerd naast het hotel. Op 11 juli 2001 pleegde Herman Brood zelfmoord door van het dak van het hotel te springen.

Hilton Amsterdam waar voor de tiende keer de uitreiking plaatsvond van 'Het Fijnste Franse restaurant van Nederland 2019'

Maar ik dwaal een beetje af. Ik ben op weg naar de al weer tiende uitreiking voor het Fijnste Franse restaurant van Nederland 2019. Wederom op uitnodiging van de glossy met de mooiste reisrapportages over bekende en minder bekende Franse streken. Hèt Frankrijk magazine ‘Leven in Frankrijk’ roept elk voorjaar de lezers op tot het inzenden van namen van Franse restaurants die mee mogen dingen naar de titel ‘Beste Franse restaurant van Nederland’. Vervolgens kiest een vakkundige jury tien namen die in aanmerking komen. Bijzondere adressen, adressen waar je je even in Frankrijk waant en voldoen aan de volgende criteria: Het serveren van authentieke Franse gerechten, een goede selectie Franse wijnen op de kaart, er wordt gebruik gemaakt van Franse producten. De ambiance is Frans en er hangt een informele sfeer, prettige, deskundige bediening, de rekening laat een goede prijs- kwaliteitverhouding zien en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van verse ingrediënten.

Dit jaar waren de 10 genomineerden:
Bistrot des Alpes - Amsterdam
Brasserie Vieux Paris - Arnhem
Gare Pompidou - Woerden
Jean et Marie - Amsterdam
Klein Parijs - Harderwijk
Le Gone - Den Haag
Le Petit Bistro - Sneek
Louise Petit  - Rotterdam
Marius - Amsterdam
Palmette - Den Haag

De trotse jury: vlnr Jacques Hermes, jury voorzitter; Tom Kellerhuis, hoofdredacteur Leven in Frankrijk; Cathelijne van Vliet en Alain Caron 

De proeve van bekwaamheid werden afgelopen zomer afgenomen door de jury bestaande uit Tom Kellerhuis, hoofdredacteur van HP/deTijd en culinair journalist. Met hem mocht ik deze zomer koken in het prestigieuze kookinstituut van Parijs, Le Cordon Bleu. De veelzijdige Alain Caron, zelf restauranteigenaar. Deze Franse chef-kok die we kennen van het TV-programma ‘Binnenste Buiten’, maar ook als televisie kok, presentator, en auteur van diverse kookboeken. Jacques Hermus, culinair journalist en eveneens auteur van diverse kookboeken en Last but not least de sympathieke hoofdredacteur van Leven in Frankrijk, Cathelijne van Vliet.
Leven in Frankrijk is een lifestyle magazine. Het blad is opgericht in 1998 en het is het eerste blad dat Nederlandse gezinnen volgt in hun tweede vaderland, Frankrijk. Lezers van het blad mogen ook stemmen op hun favoriet. Het restaurant met de meeste stemmen wint dan de publieksprijs.

Alle aandacht voor de nieuwe Franse Ambassadeur in Nederland: vlnr Z.E. Ambassadeur Luis Vassy, Fabienne Javault; directeur Frans Bureau voor Toerisme, Cathelijne van Vliet; hoofdredacteur Leven in Framkrijk, Tom Kellerhuis; Jury voorzitter, Alain Caron; jurylid en TV-kok

Eigenlijk werden er vier prijzen uitgereikt.; de jury en publieksprijs voor het fijnste Franse- en het fijnste Italiaanse restaurant in Nederland. Vanzelfsprekend beperk ik mij tot de eerste twee awards. De verkiezing is elk jaar een feestelijk evenement waarvoor echte francofielen uit alle windrichtingen toestromen richting het Hilton Hotel in Amsterdam dat sinds 4 september een nieuwe hotelmanager heeft, de 41-jarige  Maria Ghebresselasie. Zij komt vanaf het Waldorf Astoria Jerusalem, waar zij sinds de opening in 2015 director of operations was. De veelzijdige Ghebresselasi heeft een talenknobbel en spreekt Engels, Italiaans, Spaans en Arabisch. Nederlands volgt snel, dat is althans haar ambitie. Ze leeft en werkt volgens het motto ’The magic happens in the little details, it challenges you to find the opportunities’. Mooi toch.

Alain Caron vraagt om stilte

“And the winner is”
Het was dit keer de nieuwe Franse Ambassadeur Z.E. dhr. Luis Vassy die de prijs mocht uitreiken aan de winnaar van de award voor het ‘Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2019’ nadat Alain Caron met zijn charmante Franse tongval de aanwezigen moest verzoeken  stil te zijn. Eerst nog even het woord aan juryvoorzitter Tom Kellerhuis die nog eens toelichtte waarom juist dit restaurant was uitverkoren uit de shortlist van tien genomineerden. “Een shortlist die zich overigens telkens vernieuwt. Elk jaar komen er mooie nieuwe bistro’s, brasseries en andere Franse eetgelegenheden bij, maar deze prestigieuze prijs kun je maar één keer in je leven winnen, dus winnaars verdwijnen automatisch weer van onze lijst. Dat geeft mooie kansen voor andere zaken; dus mocht u vanavond niet winnen, niet getreurd, dat kan volgend jaar zomaar gebeuren”, aldus Kellerhuis in zijn betoog.

Zeer charmant was het feit dat de Franse Ambassadeur Z.E. dhr. Luis Vassy het eerste deel van zijn speech in het Nederlands hield

Juryvoorzitter Tom Kellerhuis tijdens zijn gloedvol betoog

Kellerhuis vervolgt: “De lat lag hoog dit jaar. In voorgaande jaren was het wel eens makkelijker een winnaar aan te wijzen, dit jaar waren er maar liefst vier potentiele kanshebbers. De jury koos unaniem voor het restaurant met authentieke streekgerechten, gezeteld in een fijne winkelstraat in de stad. De Franse uitstraling, het typische Franse eten, en de onvermoeibare, humoristische en vriendelijke chef gaven dit jaar de doorslag. De lunch hier is altijd druk bezet. Naast het bereiden van de kleine kaart, heet de Franse chef al 22 jaar zijn gasten welkom. Dit restaurant is dan ook, zeker onder de Fransen in de stad, een begrip in de hofstad. Bouchon-gerechten als quenelles de brochet, bloedworst, die overigens geweldig was, en andouilette, worst gevuld met ingewanden,  worden hier tijdens een typische Franse lunch uitgeserveerd. Maar je kunt er ook terecht voor geweldige salades.

En de winnaar van het fijnste Franse restaurant 2019 is: Le Gône in Den Haag.
(Noordeinde 200 C,  2514 GS,  Den Haag)

En de winnaar van het fijnste Franse restaurant 2019 is: Le Gône in Den Haag

Zeer charmant was het feit dat de Franse Ambassadeur Z.E. dhr. Luis Vassy het eerste deel van zijn speech in het Nederlands hield. En dan te bedenken dat hij pas sinds 4 september 2019 Ambassadeur van Frankrijk in het Koninkrijk der Nederlanden is en hij tevens de functie vervult van Permanent vertegenwoordiger van Frankrijk bij de OPCW. (De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. In het Engels: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons en afgekort tot OPCW). Vassy werd geboren op 10 januari 1980 en is waarschijnlijk de jongste Franse Ambassadeur en de 95e ambassadeur van Frankrijk in Nederland sinds 1583. Zijn diplomatieke carrière begon in 2004. Hij is getrouwd met Mathilde Ravanel-Vassy, inspecteur van financiën op het ministerie van Economie en Financiën. Ze hebben samen twee zoons: Gabriel en Antoine.

Chef Rodolphe Zerdoun van Le Gône in Den Haag samen met zijn echtgenote en de Franse Ambassadeur in Nederland. De chef is zijn carrière ooit begonnen bij een van de restaurants van Paul Bocuse 

De publieksprijs voor het Fijnste Franse restaurant van Nederland 2019 ging naar Sneek en werd uitgereikt door Alain Caron aan Le Petit Bistro uit Sneek. Het restaurant van Jan Gerard van der Wal. Le Petit Bistro is niet zomaar een restaurant waar je lekker een hapje kunt eten, maar één waar je echt de sfeer van Parijs kunt proeven. Le Petit Bistro voert een Franse boerenkeuken zonder opsmuk. Puur, eenvoudig, smaakvol en dagverse producten waarvan er vele biologisch zijn en uit de regio komen. Met 24 zitplaatsen een kleine intieme bistro, ongecompliceerd, gastvrij, flessen wijn op tafel. Het restaurant is te vinden aan de Muntstraat 2, 8601 CJ te Sneek, Gezien de slechts 24 zitplaatsen is reserveren een must.De trotse winnaars van de publieksprijs Le Petit Bistro in Sneek krijgen de prijs uitgereikt door Alain Caron

Na de prijsuitreiking volgde er voor de genodigden een gastronomisch Italiaans – Frans buffet verzorgd door de witte brigade van het Hilton. Al met al weer een zeer geslaagde prijsuitreiking van het Fijnste Franse restaurant van Nederland, voortreffelijk georganiseerd door Credits Media, de uitgever van onder andere het magazine Leven in Frankrijk en het Italië Magazine. Tot volgend jaar.

Het werd nog laat in Amsterdam. (vlnr) Stijn Bosman van Zaamen, modefotograaf Stefan Marcel Gerard, François-Léon Van der Velden CEO van PR-bureau Dutch Global Media en John Gerdsen, TV-chef 24kitchen en auteur van het boek ‘Bon Appétit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten