Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 18 november 2019

PARIS PHOTO DE PAREL IN DE KROON VAN DE FOTOGRAFIE


Het persbericht van Paris Photo begint met: “Booming sales at Paris Photo’s 23rd edition”.  Geen wonder, want ik heb het zelden zo druk meegemaakt. In vier dagen tijd, de VIP-dag niet meegerekend, bezochten 70.598 bezoekers ‘s werelds grootste fotobeurs. 2,5% Meer bezoekers dan het jaar daarvoor. Dit jaar kwam mijn perskaart plus VIP-pas goed van pas. Het is bijna de enige mogelijkheid om goed te zien wat Paris Photo te bieden heeft. Niet alleen aan fotografie ook voor bijzondere bezoekers, collectioneurs, particuliere verzamelaars maar ook curatoren en directeuren van meer dan 125 grote museums van over de gehele wereld. Het MOMA, J. Paul Getty Museum, Smithsonian Institute, Guggenheim, Foam Amsterdam,  Centre Pompidou, Rijks Amsterdam, Palais de Tokyo, Jeu de Paume, Fondation Cartier en nog vele andere gerenommeerde instituten. 

Fotografie van Peter Lindbergh gepresenteerd door Galerie Bene Taschen

Totaal 213 exposanten inclusief 33 uitgevers lieten ook dit jaar de crème de la crème zien van wat er zoal te koop is in vintage- en contemporaine  fotografie: Charles Lindbergh, Man Ray, Sam Haskins, Patrick Demarchelier, Helmut Newton, Irving Penn, Steven Klein, Steven Meisel en Richard Avedon.  Grote internationale galeries waaronder, Camera Obscura Parijs, Camera Work Berlijn, Danziger New York, Agnès B. Parijs, Fraenkel San Francisco, Gagosian, Hamiltons Londen, Howard Greenberg New York, In Camera Parijs, Les Filles du Calvaire Parijs, Magnum Parijs en Kahmann Amsterdam. 29 Soloshows en 13 duo shows. Diverse galeries lieten weer topverkopen zien waaronder Thomas Zander Gallery, die werken verkocht van Renger Patzch voor € 160.000 en daarbij trots verkondigde dat 60% van alle getoonde werken in optie zijn genomen of gereserveerd. Meer dan 330 kunstenaars waren aanwezig voor het signeren van boeken waaronder onze Nederlandse trots Erwin Olaf.

Bastiaan Woudt gepresenteerd door Kahmann Galerie Amsterdam

Haute Photographie
Ook de enige aanwezige Nederlandse galerie, Kahmann uit Amsterdam, toonde zich uiterst tevreden. De galerie werd in 2005 opgericht door Roy Kahmann met de focus op Nederlandse vintage fotografie. In Parijs toonde hij en zijn team werk van twee ‘vintage’ fotografen Sanne Sannes (1937 – 1967) en Gerard Fieret (1924 – 2009). Daarnaast werk van ‘nieuwkomers’;  Bastiaan Woudt en Paul Cupido. Tevens was Roy druk bezig met de promotie van al weer de vijfde editie van Haute Photographie. Voor de eerste keer in Nederland te zien in 2016, groeide deze beurs uit tot dè belangrijkste fotobeurs in Nederland. Haute Photographie is ook de enige beurs ter wereld die zijn eigen talenten programma kent. In de 2020 show mogen zes talenten hun werk tonen tussen werken van 42 gerenommeerde fotografen. Lotte Ekkel, Joep Hijwegen David Hummelen en Sara Punt, allen afkomstig uit Nederland en Victoire Eouzan uit Frankrijk en Ana Zibelnik uit Slovenië. De 2020 editie wordt weer gehouden in LP 2 te Rotterdam van 5 tot en met 9 februari.

Roy Kahmann en zijn enthousiast verkoopteam tijdens Paris Photo

Fotofever
Fotofever in het Carrousel du Louvre is dè fotobeurs voor de wat kleinere portemonnee en de beginnende verzamelaar. Dit jaar, inmiddels al weer de achtste editie, zijn de bezoekersaantallen opnieuw overtroffen. 100 Galeries, waarvan 60% buiten Frankrijk, konden zich verheugen op ruim 13.000 bezoekers. waaronder 4500 VIP’s en verzamelaars.  Met name zichtbaar waren de Aziatische galeries die schijnbaar de Europese kunstmarkt hebben ontdekt. Vorig jaar schreef ik al (en dat is nog steeds onveranderd), dat er grote verschillen zijn tussen de verzamelaars daar en de Europese. Een portret aan de wand is ‘not done’ omdat die plaats alleen bezet wordt door overleden familieleden. Naakt is geen tabou maar zul je niet snel aan de wand zien in een Aziatisch huis. Wel is hiervoor grote interesse bij verzamelaars, maar die foto’s blijven in een lade om er op een eenzaam moment van te kunnen genieten.

Fotofever, Julia Amarger - série 'Ceci est un secret'

Paris Photo maakt zich nu op voor de eerste editie in New York van 2 tot en met 5 april 2020. Deze beurs belooft de duurste te worden van alle fotobeurzen ter wereld. Locatie Pier 94, 711 12th Avenue.
De volgende editie in Parijs is dan voor het laatst te zien in het Grand Palais van 12 tot en met 15 november 2020. Het Grand Palais sluit dan voor restauratie en gaat weer open in 2024 als onderdeel van de Olympische Spelen 2024 in Parijs.
Fotofever opent haar deuren, wederom in het Carrousel du Louvre van 13 november tot en met 15 november 2020.
Ik maak mij op voor de PAN in Amsterdam en laat jullie genieten van een kleine foto impressie.
Het was weer een koortsachtig weekje Parijs.

Totaal 213 exposanten inclusief 33 uitgevers lieten ook dit jaar de crème de la crème zien 


William Klein, Antonia, Tuffeau and Bush, New York 1962 - Polka Galerie


Dior by Peter Lindbergh gepresenteerd door Taschen

De volgende editie in Parijs is weer te zien in het Grand Palais van 12 tot en met 15 november 2020Geen opmerkingen:

Een reactie posten