Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 25 september 2021

BELLEVUE; ESPRIT BRASSERIE

Een jongedame met een onberispelijk lang wit voorschort begeleidt ons naar de tafel, waar we eerst de tijd krijgen om rond te kijken en te genieten van het prachtige lichte en transparante interieur, gedomineerd door een centraal atrium waaromheen per verdieping een galerij is geplaatst. Spiegels boven de bank geven je de mogelijkheid om ongemerkt je medegasten te bespieden. Om je heen het heerlijke geroezemoes van de gasten aan de verschillende tafeltjes. Tijd voor een aperitief en alvast genieten van de menukaart vol met klassieke Franse gerechten: Fruits De Mer et Crustacés, Paté de Campagne, Salade de Betteraves et Chèvre, Escargots de Bourgogne, Terrine de Foie Gras, Steak Tartare, Entrecote au Poivre ou Béarnaise, Salade Riche, Fromage, Moelleux au Chocolat of Crème Brulée. Ik sluit mijn ogen en geniet van de heerlijke sfeer waar, weliswaar net terug uit Parijs, mij weer even terug waan in de Franse hoofdstad.

Een Parijse oase gevestigd in onze eigen lichtstad


Nee ik ben niet in Parijs maar in het hart van het Bergengebied in Eindhoven. Brasserie Bellevue aan de Kleine Berg 45, gevestigd in een opvallend gebouw wat in de lichtstad van Nederland - Parijs is de lichtstad van Frankrijk – toeval? doorgaat als het ‘Van Der Schootpand’. Een rijksmonument uit 1931, gebouwd door de toonaangevende Eindhovense architect Kees de Bever, die zich weer onmiskenbaar liet inspireren door de architectuur van Frank Lloyd Wright. De huidige brasserie is de schepping, ‘a dream come through’ van Claire Kruijssen, Frankrijkliefhebber of moet ik zeggen Parijsliefhebber in hart en nieren. En je ziet dat, alles klopt tot in de puntjes. De aankleding van het interieur, de smaken, het servies en de styling, en de keuken, waar nog echt gekookt wordt, want alles is zoals de Fransen dat noemen ‘Faites Maison’, alles huisgemaakt. Toegankelijke Franse klassiekers, geïnspireerd door de seizoenen. 


Brasserie Bellevue gevestigd in een rijksmonument uit 1931

Het hele pand en interieur doen mij denken aan Café Brasserie du Commerce in het 15e arrondissement van Parijs aan de rue du Commerce 51 of de prachtige klassieke brasserie uit 1921; Le Bœuf sur le Toit in het 8e arrondissement aan de rue du Colisée 34.De essentie van een brasserie is de onveranderlijkheid van interieur tot menuDe grote brasseries, Parijs telt er ongeveer 50, zijn echte instituten geworden met de status van nationaal monument. De essentie van een brasserie is de onveranderlijkheid van interieur tot menu. Voor de Parijzenaar is de brasserie hèt symbool van de culinaire traditie. De Eiffeltoren van de horeca, hoewel de culinaire toppen vaak minder hoog zijn. Een echte brasserie is vooral groot, het interieur het liefst belle époque of art deco, met wandschilderingen en veel spiegels zodat je iedereen goed in de gaten kunt houden. Sfeervol gekleurde tapisserie, houten lambrisering leren banken en glimmend gepoetst koperwerk.

Ik sluit mijn ogen en geniet van de heerlijke sfeer waar, weliswaar net terug uit Parijs, mij weer even terug waan in de Franse hoofdstad

 

Nergens ter wereld is de kunst van de verfijnde maaltijd meer een integraal onderdeel van het leven geworden dan in Parijs. Iemand zei eens tegen mij Parijs is niet voor verliefde stelletjes, Parijs is voor eters. Volgens een oud Parijs grapje denken Parijzenaars maar aan twee dingen, de lunch en het diner. Volwassenen kijken altijd naar de met krijt opgeschreven menu’s en schoolkinderen altijd even naar het lunchmenu dat bij de ingang van hun écoles is opgeprikt. Leven in Parijs betekent genieten van uit eten gaan en op zoek zijn naar die eetgelegenheden waar de keuken, de inrichting en de geschiedenis een unieke sfeer scheppen.De bediening  met een onberispelijk lang wit voorschort en altijd met een lach

Parijs dankt zijn mooiste brasserieën  aan één man; Jean Paul Bucher (1938-2011), een voormalige kok uit de Elzas en tot 2005 eigenaar van de acht mooiste van Parijs. Op 33 Jarige leeftijd besloot hij te investeren in oude Parijse, in verval geraakte brasserieën. In 1968 kocht hij zijn eerste aanwinst, Brasserie Flo, van zijn streekgenoot Louis Floderer. Bucher kreeg de smaak te pakken en kocht in de jaren daarna, in een rap tempo, nog zeven zaken, waaronder Balzar, Le Bœuf sur le Toit, Bofinger, La Coupole, Julien, Terminus Nord en, Le Vaudeville. Deze klassieke brasseries behoren tot op vandaag tot een van de mooiste eetgelegenheden van Parijs. 

Het fijnste Franse restaurant van Nederland

Terug naar Eindhoven, terug naar Nederland. Eens per jaar presenteert de glossy Leven in Frankrijk de verkiezing van het Fijnste Franse Restaurant. Dit keer al weer voor de tiende keer. Leven in Frankrijk is op zoek naar karakteristieke, typisch Franse eetgelegenheden – bistro’s, brasseries en restaurants – in Nederland waar je lekker en écht Frans kunt eten. Ik nomineer Bellevue tot een van de Fijnste Franse restaurants van Nederland; doe je mee?

De wedstrijd

In het decembernummer (2021) van Leven in Frankrijk wordt een shortlist van tien genomineerde restaurants bekendgemaakt waaruit een deskundige jury de winnaar zal kiezen. Daarnaast kan iedereen op hun favoriet stemmen voor de publieksprijs en daarmee kans maken op een diner voor twee bij de winnaar! De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in maart 2022.

 


Alvast een toast op weer een mooie avond

De criteria

Authentiek Franse gerechten en een goede selectie Franse wijnen op de kaart.

Er wordt gebruik gemaakt van Franse producten.

Franse ambiance, informele sfeer.

Een prettige, deskundige bediening, een goede prijs-kwaliteitverhouding en zo veel mogelijk gebruik van verse ingrediënten.

 

Ik nomineer Brasserie Bellevue te Eindhoven! Doen jullie mee?

Nomineer dan voor 15 november 2021 Brasserie Bellevue via een formuliier op de website van Leven in Frankrijk: https://leveninfrankrijk.nl/fijnste-franse-restaurant-2022/Brasserie Bellevue, Kleine Berg 45, 5611 JS, Eindhoven

T 040-72007151 opmerking:

  1. Inderdaad een prachtig restaurant! mooi om te lezen en prachtige foto's! Hopelijk mag ook dit restaurant snel weer open! Lieve groeten van Candida

    BeantwoordenVerwijderen