Een jongedame
met een onberispelijk lang wit voorschort begeleidt ons naar de tafel, waar we
eerst de tijd krijgen om rond te kijken en te genieten van het prachtige lichte
en transparante interieur, gedomineerd door een centraal atrium waaromheen per
verdieping een galerij is geplaatst. Spiegels boven de bank geven je de
mogelijkheid om ongemerkt je medegasten te bespieden. Om je heen het heerlijke
geroezemoes van de gasten aan de verschillende tafeltjes. Tijd voor een aperitief en alvast genieten van de
menukaart vol met klassieke Franse gerechten: Fruits De Mer et Crustacés, Paté
de Campagne, Salade de Betteraves et Chèvre, Escargots de Bourgogne, Terrine de
Foie Gras, Steak Tartare, Entrecote au Poivre ou Béarnaise, Salade Riche,
Fromage, Moelleux au Chocolat of Crème Brulée. Ik sluit mijn ogen en geniet van de
heerlijke sfeer waar, weliswaar net terug uit Parijs, mij weer even terug waan
in de Franse hoofdstad.
Het hele pand en interieur doen mij denken aan Café Brasserie du Commerce in het 15e arrondissement van Parijs aan de rue du Commerce 51 of de prachtige klassieke brasserie uit 1921; Le Bœuf sur le Toit in het 8e arrondissement aan de rue du Colisée 34.
Ik sluit mijn ogen en geniet van de heerlijke sfeer waar, weliswaar net terug uit Parijs, mij weer even terug waan in de Franse hoofdstad
Nergens ter wereld is de kunst van de
verfijnde maaltijd meer een integraal onderdeel van het leven geworden dan in
Parijs. Iemand zei eens tegen mij Parijs is niet voor verliefde stelletjes,
Parijs is voor eters. Volgens een oud Parijs grapje denken Parijzenaars maar
aan twee dingen, de lunch en het diner. Volwassenen kijken altijd naar de met
krijt opgeschreven menu’s en schoolkinderen altijd even naar het lunchmenu dat
bij de ingang van hun écoles is opgeprikt. Leven in Parijs betekent genieten
van uit eten gaan en op zoek zijn naar die eetgelegenheden waar de keuken, de
inrichting en de geschiedenis een unieke sfeer scheppen.
Parijs dankt zijn mooiste
brasserieën aan één man; Jean Paul
Bucher (1938-2011), een voormalige kok uit de Elzas en tot 2005 eigenaar van de
acht mooiste van Parijs. Op 33 Jarige leeftijd besloot hij te investeren in
oude Parijse, in verval geraakte brasserieën. In 1968 kocht hij zijn eerste
aanwinst, Brasserie Flo, van zijn streekgenoot Louis Floderer. Bucher kreeg de
smaak te pakken en kocht in de jaren daarna, in een rap tempo, nog zeven zaken,
waaronder Balzar, Le Bœuf sur le Toit, Bofinger, La Coupole, Julien, Terminus
Nord en, Le Vaudeville. Deze klassieke brasseries behoren tot op vandaag tot
een van de mooiste eetgelegenheden van Parijs.
Het fijnste Franse restaurant van
Nederland
Terug naar Eindhoven, terug naar
Nederland. Eens per jaar presenteert de glossy Leven in Frankrijk de verkiezing
van het Fijnste Franse Restaurant. Dit keer al weer voor de tiende keer. Leven
in Frankrijk is op zoek naar karakteristieke, typisch Franse eetgelegenheden –
bistro’s, brasseries en restaurants – in Nederland waar je lekker en écht Frans
kunt eten.
De wedstrijd
In het decembernummer (2021) van Leven
in Frankrijk wordt een shortlist van tien genomineerde restaurants
bekendgemaakt waaruit een deskundige jury de winnaar zal kiezen. Daarnaast kan
iedereen op hun favoriet stemmen voor de publieksprijs en daarmee kans maken op
een diner voor twee bij de winnaar! De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats
in maart 2022.
De criteria
Authentiek Franse gerechten en een goede
selectie Franse wijnen op de kaart.
Er wordt gebruik gemaakt van Franse
producten.
Franse ambiance, informele sfeer.
Een prettige, deskundige bediening, een
goede prijs-kwaliteitverhouding en zo veel mogelijk gebruik van verse
ingrediënten.
Ik nomineer Brasserie Bellevue te
Eindhoven! Doen jullie mee?
Nomineer dan voor 15 november 2021 Brasserie Bellevue via een formuliier
op de website van Leven in Frankrijk: https://leveninfrankrijk.nl/fijnste-franse-restaurant-2022/
Brasserie Bellevue, Kleine Berg 45, 5611 JS, Eindhoven
T 040-7200715
Inderdaad een prachtig restaurant! mooi om te lezen en prachtige foto's! Hopelijk mag ook dit restaurant snel weer open! Lieve groeten van Candida
BeantwoordenVerwijderen