Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 2 september 2025

EEN VLEUGJE PARIJS IN AMSTERDAM-ZUID

Maandag 1 september was het voor de 13e keer; de uitreiking van HET FIJNSTE FRANSE RESTAURANT 2025. Deze jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door de glossy Leven in Frankrijk, hét magazine voor iedereen die van la douce France houdt. Zoals altijd een fraai vormgegeven ode aan het Franse leven: reportages over knusse chambres d’hôtes, tips voor culinaire ontdekkingen, interviews met wijnmakers én uiteraard veel aandacht voor de Franse keuken — of die nu in Parijs of in Nederland op je bord ligt. Met hun verkiezing willen zij bistro’s en brasseries eren die de Franse ziel weten te vangen, zonder dat er een Michelinster aan te pas hoeft te komen.

 

Alweer de 13e keer de uitreiking de award Fijnste Franse Restaurant in Nederland door de glossy Leven in Frankrijk


Het chique Hilton Amsterdam aan de Apollolaan, onder leiding van de sympathieke Italiaanse General Manager Alessio Colavecchio, bood weer het perfecte decor. Het gebouw is nog altijd iconisch, met haar rijke geschiedenis. Met de Half Moon Lounge, Garden Terrace en Roberto’s Italiaanse restaurant is het een favoriet van locals en toeristen. John Lennon en Yoko Ono voelden zich er ooit thuis en een prachtige suite herinnert nog steeds aan hun verblijf.

 

De tuin van het chique Hilton Amsterdam aan de Apollolaan, bood weer het perfecte decor



Vlnr Uitgever Eugen van de Pas, General Manager Hilton Alessio Colavecchio en juryvoorzitter het Fijnste Italiaanse restaurant Roberto Payer



Het gastvrije team Hilton zorgde weer voor de nodige ondersteuning


Lezers van de glossy Leven in Frankrijk konden voor 1 april 2025 hun favoriete Franse restaurant aanmelden bij de redactie. En in het derde nummer van dit jaar volgde de shortlist van de 10 genomineerde restaurants: 

·        Café Garçon – Amsterdam

·        Marie – Amsterdam

·        La Parole – Amsterdam

·        Bistrôt Chapeau – Blaricum

·        L'Amour Toujours – Den Haag

·        Lilou – Goes

·        Loulou – Groningen

·        Kawop – Lochem

·        Bistrot du Bac – Rotterdam

·        Le Petit Chef – Rijswijk

 


De Franse ‘consule générale’ in Amsterdam Z.E. Mme Catherine Feuillet (met bloemen) omringd door de vakjury het Fijnste Franse restaurant vlnr hoofdredacteur Leven in Frankrijk Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur HP/De Tijd Tom Kellerhuis en Jacques Hermus, Journalist en culinair consultant


Vervolgens kon de vakjury weer onderweg. Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van de glossy Leven in Frankrijk, de Franse chef-kok Alain Caron die we allemaal kennen van het tv programma ‘BinnensteBuiten’, maar ook als auteur van diverse kookboeken en met zijn zoons eigenaar van maar liefst vier restaurants in Amsterdam, Tom Kellerhuis, hoofdredacteur van HP/De Tijd en culinair journalist. Aan hem bewaar ik mooie herinneringen toen ik met hem ben gaan koken bij het grootste culinaire instituut in de wereld namelijk Le Cordon Bleu in Parijs. Last but not least, Jacques Hermus, Journalist en culinair consultant van Chef Rouge Media B.V. Inmiddels zijn een aantal leden van de jury BN’ers dus ik vraag mij af, “hoe anoniem is het dan ?” Lijkt mij toch even schrikken als plotseling een aantal leden van de jury plaatsnemen in je restaurant en dan maar hopen dat alles op orde is.



De redactie van de glossy Leven in Frankrijk


Want de 10 restaurants worden beoordeeld op de volgende criteria: Authentieke Franse gerechten – die je bij elke hap doen terugdenken aan Parijs of Lyon. Goede Franse wijnen, geen poespas, gewoon puur terroir. Franse ambiance met kennis van zaken en een glimlach. Ambacht zonder afstandelijkheid, betaalbaar want gezelligheid en kwaliteit hoeven niet luxe te zijn en last but not least, verse producten bij voorkeur uit Frankrijk want wie zegt dat het allemaal lokaal moet zijn.

 


De gasten in afwachting van het moment Suprême

Het moment Suprême

En daar sta ik dan tussen de 10 restaurateurs met hun teams die stralen of ze zo direct een ster gaan ontvangen, tussen fijnproevers, journalisten en fotografen klaar voor de bekendmaking van wie is het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2025. Tien tafels, tien hartslagen. De spanning is duidelijk voelbaar. Aan iedere statafel een genomineerd restaurant die allemaal hopen op die fel begeerde plaquette als beloning van jaren hard werken. Geroezemoes van “wie gaat het worden?” tot “ach, we zijn al vereerd dat we hier mogen zijn”. Je ziet de gespannen gezichten die iets anders zeggen, want iedereen wil winnen.

 


Voorzitter van de vakjury Tom Kellerhuis die de winnaar bekend zal maken en de Franse consul generaal Z.E. Mme Catherine Feuillet die de felbegeerde plaquette zal uitreiken

Dan is het Tom Kellerhuis die het podium beklimt. Hij roemt de passie en de gastvrijheid van de genomineerden. Ieder van hen is een ambassadeur van Frankrijk in eigen land. Terwijl de naam bekend wordt gemaakt, het applaus losbreekt, valt mij een ding weer op. De Franse keuken draait om warmte, niet om sterren. Hier gaat het niet om wie het duurst kookt maar om wie de Franse keuken en sfeer het best weet te vangen. Een viering van warme gastvrijheid en de kunst van genieten. Een avond waar ‘bistro’s’ niet strijden om Michelinsterren, maar om iets veel beters: de eer om het culinaire Frankrijk het dichtst bij huis te brengen. Frankrijk op zijn mooist en dat gewoon in Amsterdam-Zuid.



De dolblije winnaars bij het afroepen van hun naam
 

En de winnaar is ?

Dit keer een nieuwkomer op de shortlist. Volgens de jury gaf de doorslag de uitmuntende kwaliteit van de gerechten, de fantastische en volledig Franse wijnkaart, de ingetogen en professionele bediening zonder poeha – op het bord daar moet het namelijk gebeuren. Klassiek Frans met een chef die is opgeleid aan een befaamde koksschool. Een steaktartaar – onze benchmark – zoals hij moet zijn. Een perfect gegaard hoofdgerecht met een fabuleuze saus en een dessert als een plaatje, om te zien en te proeven. Het waren de steaktartaar, het piepkuiken met dragonsaus, de clafoutis met rabarber en vanille-ijs die dit restaurant tot het Fijnste Franse Restaurant 2025 bestempelen. Lilou in Goes.



De winnaars; het Fijnste Franse Restaurant 2025: Lilou in Goes samen met de vakjury en de Franse consul generaal


En wie kan er beter de felbegeerde plaquette overhandigen aan de winnaars van 2025, niemand anders dan de Franse ‘consule générale’ in Amsterdam Z.E. Mme Catherine Feuillet. En als zij zegt dat restaurant Lilou in Goes “très charmant” is dan weet je dat je iets bijzonders in handen hebt. De winnaar straalt terwijl de andere genomineerden zich herpakken met oprechte felicitaties èn een klein zuchtje van teleurstelling dat er nu eenmaal bij hoort. Natuurlijk mogen we de winnaar van de publieksprijs niet vergeten met een traditionele keuken in een modern jasje, al 37 jaar hèt Franse restaurant van de Achterhoek: Kawop in Lochem.


 De winnaar van de publieksprijs chef-kok Ronald Bouwhuis van restaurant Kawop in Lochem


Het team van restaurant Kawop met vakjury en de Franse consul generaal


Bistro Le Petit Chef in Rijswijk viel niet in de prijzen maar het team feliciteerde de winnaars van harte


Toen ik later het fameuze restaurant Da Roberto in het Hilton uitliep, nog nagenietend, hoorde ik binnen nog het geroezemoes van mensen die afspraken maakten om elkaars restaurants te bezoeken. Frankrijk was voor één avond neergestreken in Amsterdam-Zuid en Paris FvdV was erbij, met camera, pen en een goed glas wijn in de hand. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten