Maandag 1 september was het voor de 13e keer; de
uitreiking van HET FIJNSTE FRANSE RESTAURANT 2025. Deze jaarlijkse verkiezing
wordt georganiseerd door de glossy Leven in Frankrijk, hét magazine voor
iedereen die van la douce France houdt. Zoals altijd een fraai vormgegeven ode
aan het Franse leven: reportages over knusse chambres d’hôtes, tips voor
culinaire ontdekkingen, interviews met wijnmakers én uiteraard veel aandacht
voor de Franse keuken — of die nu in Parijs of in Nederland op je bord ligt.
Met hun verkiezing willen zij bistro’s en brasseries eren die de Franse ziel
weten te vangen, zonder dat er een Michelinster aan te pas hoeft te komen.
Alweer de 13e keer de uitreiking de award Fijnste Franse Restaurant in Nederland door de glossy Leven in Frankrijk
Het chique Hilton Amsterdam aan de Apollolaan, onder
leiding van de sympathieke Italiaanse General Manager Alessio Colavecchio, bood
weer het perfecte decor. Het gebouw is nog altijd iconisch, met haar rijke
geschiedenis. Met de Half Moon Lounge, Garden Terrace en Roberto’s Italiaanse
restaurant is het een favoriet van locals en toeristen. John Lennon en Yoko Ono
voelden zich er ooit thuis en een prachtige suite herinnert nog steeds aan hun
verblijf.
De tuin van het chique Hilton Amsterdam aan de Apollolaan, bood weer het perfecte decor
Lezers van de glossy Leven in Frankrijk konden voor 1 april 2025 hun favoriete Franse restaurant aanmelden bij de redactie. En in het derde nummer van dit jaar volgde de shortlist van de 10 genomineerde restaurants:
·
Café Garçon – Amsterdam
·
Marie – Amsterdam
·
La Parole – Amsterdam
·
Bistrôt Chapeau – Blaricum
·
L'Amour Toujours – Den Haag
·
Lilou – Goes
·
Loulou – Groningen
·
Kawop – Lochem
·
Bistrot du Bac – Rotterdam
·
Le Petit Chef – Rijswijk
Vervolgens kon de vakjury weer onderweg. Cathelijne van
Vliet, hoofdredacteur van de glossy Leven in Frankrijk, de Franse chef-kok
Alain Caron die we allemaal kennen van het tv programma ‘BinnensteBuiten’, maar
ook als auteur van diverse kookboeken en met zijn zoons eigenaar van maar
liefst vier restaurants in Amsterdam, Tom Kellerhuis, hoofdredacteur van HP/De
Tijd en culinair journalist. Aan hem bewaar ik mooie herinneringen toen ik met
hem ben gaan koken bij het grootste culinaire instituut in de wereld namelijk
Le Cordon Bleu in Parijs. Last but not least, Jacques Hermus, Journalist en
culinair consultant van Chef Rouge Media B.V. Inmiddels zijn een aantal leden
van de jury BN’ers dus ik vraag mij af, “hoe anoniem is het dan ?” Lijkt mij
toch even schrikken als plotseling een aantal leden van de jury plaatsnemen in
je restaurant en dan maar hopen dat alles op orde is.
Want de 10 restaurants worden beoordeeld op de volgende
criteria: Authentieke Franse gerechten – die je bij elke hap doen terugdenken
aan Parijs of Lyon. Goede Franse wijnen, geen poespas, gewoon puur terroir.
Franse ambiance met kennis van zaken en een glimlach. Ambacht zonder
afstandelijkheid, betaalbaar want gezelligheid en kwaliteit hoeven niet luxe te
zijn en last but not least, verse producten bij voorkeur uit Frankrijk want wie
zegt dat het allemaal lokaal moet zijn.
Het moment Suprême
En daar sta ik dan tussen de 10 restaurateurs met hun teams
die stralen of ze zo direct een ster gaan ontvangen, tussen fijnproevers,
journalisten en fotografen klaar voor de bekendmaking van wie is het Fijnste
Franse Restaurant van Nederland 2025. Tien tafels, tien hartslagen. De spanning
is duidelijk voelbaar. Aan iedere statafel een genomineerd restaurant die
allemaal hopen op die fel begeerde plaquette als beloning van jaren hard
werken. Geroezemoes van “wie gaat het worden?” tot “ach, we zijn al vereerd dat
we hier mogen zijn”. Je ziet de gespannen gezichten die iets anders zeggen,
want iedereen wil winnen.
Dan is het Tom Kellerhuis die het podium beklimt. Hij roemt
de passie en de gastvrijheid van de genomineerden. Ieder van hen is een
ambassadeur van Frankrijk in eigen land. Terwijl de naam bekend wordt gemaakt,
het applaus losbreekt, valt mij een ding weer op. De Franse keuken draait om
warmte, niet om sterren. Hier gaat het niet om wie het duurst kookt maar om wie
de Franse keuken en sfeer het best weet te vangen. Een viering van warme
gastvrijheid en de kunst van genieten. Een avond waar ‘bistro’s’ niet strijden
om Michelinsterren, maar om iets veel beters: de eer om het culinaire Frankrijk
het dichtst bij huis te brengen. Frankrijk op zijn mooist en dat gewoon in
Amsterdam-Zuid.
En de winnaar is ?
Dit keer een nieuwkomer op de shortlist. Volgens de jury
gaf de doorslag de uitmuntende kwaliteit van de gerechten, de fantastische en
volledig Franse wijnkaart, de ingetogen en professionele bediening zonder poeha
– op het bord daar moet het namelijk gebeuren. Klassiek Frans met een chef die
is opgeleid aan een befaamde koksschool. Een steaktartaar – onze benchmark –
zoals hij moet zijn. Een perfect gegaard hoofdgerecht met een fabuleuze saus en
een dessert als een plaatje, om te zien en te proeven. Het waren de
steaktartaar, het piepkuiken met dragonsaus, de clafoutis met rabarber en
vanille-ijs die dit restaurant tot het Fijnste Franse Restaurant 2025
bestempelen. Lilou in Goes.
En wie kan er beter de felbegeerde plaquette overhandigen
aan de winnaars van 2025, niemand anders dan de Franse ‘consule générale’ in
Amsterdam Z.E. Mme Catherine Feuillet. En als zij zegt dat restaurant Lilou in
Goes “très charmant” is dan weet je dat je iets bijzonders in handen hebt. De
winnaar straalt terwijl de andere genomineerden zich herpakken met oprechte
felicitaties èn een klein zuchtje van teleurstelling dat er nu eenmaal bij
hoort. Natuurlijk mogen we de winnaar van de publieksprijs niet vergeten met
een traditionele keuken in een modern jasje, al 37 jaar hèt Franse restaurant
van de Achterhoek: Kawop in Lochem.
De winnaar van de publieksprijs chef-kok Ronald Bouwhuis van restaurant Kawop in Lochem
Het team van restaurant Kawop met vakjury en de Franse consul generaal
Bistro Le Petit Chef in Rijswijk viel niet in de prijzen maar het team feliciteerde de winnaars van harte
Toen ik later het fameuze restaurant Da Roberto in het Hilton uitliep, nog nagenietend, hoorde ik binnen nog het geroezemoes van mensen die afspraken maakten om elkaars restaurants te bezoeken. Frankrijk was voor één avond neergestreken in Amsterdam-Zuid en Paris FvdV was erbij, met camera, pen en een goed glas wijn in de hand.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten