Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 25 augustus 2011

TRENDY BELVÉDÈRE

Begin deze augustusmaand was ik weer even in Parijs. Dit keer speciaal voor de tentoonstelling; "PARIS - DELHI - BOMBAY" in het Centre Pompidou. Meer dan 2/3 van de tentoongestelde  kunstwerken, zijn speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigd door bijna 50 kunstenaars. Het geeft een goed beeld van de ingrijpende veranderingen die dit tweede dichtst bevolkte land ter wereld doormaakt op het gebied van politiek, religie, en ruimtelijke ordening.


"Parijs-Delhi-Bombay" is een nieuw genre tentoonstelling, een ontdekkingsreis langs de hedendaagse Indiase samenleving, zoals gezien door de ogen van Indische en Franse beeldende kunstenaars met grote namen waaronder Pierre & Gilles, Philippe Ramette, Fabrice Hyber, Subodh Gupta en Bharti Kher.  Dit unieke Franco-Indische evenement mag u niet missen en is nog te zien tot en met 19 september 2011.


Het voordeel van Centre Pompidou is als je eenmaal de toegangsprijs van twaalf euro per persoon hebt betaald je meteen toegang hebt tot het Musée d'art moderne, alle tijdelijke tentoonstellingen en de prachtige terrassen die uitzicht bieden op Parijs. En eenmaal binnen dan stel ik voor om ook even binnen te lopen bij een van de trendy hotspots van de gebroeders Costes op de zesde etage.


Daar bevindt zich het café-restaurant Georges. Dit restaurant wordt gerund door Thierry Costes, zoon van de gevierde restaurateur Gilbert Costes en dat doet hij op een bijzondere manier. Eenmaal binnen wordt je ontvangen door hippe kortgerokte dames met benen tot aan hun oksels.  Het restaurant is ontworpen door de Parijse architecten Dominique Jakob en Brendan MacFarlane. In het ultramodern ingerichte restaurant staan op de roestvrij stalen vloer 4 grote organische kunstwerken van aluminium die bij binnenkomst meteen de aandacht trekken  en dienst doen als discrete eethoekjes. Een bijna Zen-achtige interieur met als kleurelement een verse rode roos op elke tafel. Koud en glanzend van buiten, warm en uitnodigend van binnen. Onberispelijke obers in het zwart en een prijskaartje passend bij deze locatie. Ik geniet van het ongeëvenaard uitzicht en een goed glas Sancerre.


In de Glossy PARIS las ik dat de naam Costes bij de Parijzenaars bekend is sinds 1984, het jaar waarin het gelijknamige café in de Hallen openging. Café Costes, op de Place des Innocents, midden in het gebied rondom de Hallen dat toen in opkomst was. Het interieur- ontwerp was van Philippe Starck. Die zei er zelf over: "Ik heb er het station van Praag met een trap en een grote klok van gemaakt''. Het café was onmiddellijk een daverend succes. Eind 1994 werd dit eerste avant-gardistische 'grand café' van Parijs gesloten, omdat het publiek van de Hallen veranderde en een dergelijk café daar niet meer op zijn plaats was.

Net als hun voorgangers Floderer, Lipp en Bofinger uit de Elzas, kwamen de gebroeders Jean-Louis en Gilbert Costes vanuit de Auvergne naar Parijs om er een bistro te beginnen. De zogenaamde "bistrotiers''.  Het verschil van de ondernemers uit de Elzas is dat zij in de sferen van de Belle Époque zijn blijven hangen en dat de gebroeders Costes in Parijs de ene na de andere trendy hotspot openden. In 1986 vroegen de Costes aan architect Christian de Portzamparc om Café Beaubourg, pal naast het Centre Pompidou, te ontwerpen. In 1994 bevestigde de opening van Café Marly, in de Richelieu-vleugel van het Louvre, ingericht in Napoléon III-stijl, wat iedereen al dacht, namelijk dat de gebroeders Costes de grondleggers waren van een nieuwe generatie café-restaurants. In 1996 opende het viersterrenhotelCostes, niet ver van de Place Vendôme en werd door de incrowd aangeduid als de 'nieuwe Ritz'. Samen met decorateur Jacques Garcia verbouwde Jean-Louis Costes het totaal uitgeleefde Hotel France et Choiseul tot een flamboyant barokpaleis. In het jaar 2000 volgde Georges, in of op het Centre Pompidou. Andere scheppingen van de gebroeders Costes zijn la Sociéte op de place Saint-Germain-des-Prés 4, l'Esplanade; rue Fabert 53, l'Avenue aan de chique avenue Montaigne 41, Le Murat; boulevard Murat 1, le Village; rue Royale 25, Ginger; rue Tremoille 11, le Square Trousseau; rue Antoine Vollon nr. 1, Le China; rue de Charenton 50, Chez Janou; rue Roger Verlomme 2 en Lily Wang; avenue Dusquesnes 40.  En.... de "costification" van Parijs,  van de gebroeders Costes, is nog lang niet ten einde.

PARIS - DELHI - BOMBAY, Centre Pompidou, place George Pompidou, 4e arrondissement, metro Rambuteau.

Restaurant Georges, Centre Pompidou,  6e etage, place George Pompidou, 4e arrondissement, metro Rambuteau. Voor reserveringen +33 (0)1 44 78 47 99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten