Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 6 augustus 2011

LOUNGEN MET PARIJS AAN JE VOETEN

Je vindt ze over de hele wereld; luxe warenhuizen. Weinigen weten dat het warenhuis een Franse vinding is. Eigenlijk moet ik zeggen een Parijse vinding. Het begon allemaal in 1852 toen Aristide Boucicaut zijn warenhuis Bon Marché opende. Een zogenaamd Grands Magasin. In 1855 volgt le Bazar Napoléon dat later wordt getransformeerd in le Bazar de l’Hôtel de Ville kortweg BHV. Kort daar op in 1864 volgt Jules Laluzot met le Printemps en Parijs kreeg de smaak te pakken. In 1894 de Galeries lafayette en het Samaritaine  aan de Seine. Het is la Belle Époque wat duidelijk te zien is aan de buitenkant van de "paleizen van de handel". Prachtige gevels die bol staan van beelden, verguld stucwerk en andere pompeuze decoraties. Het verhaal gaat dat in 1919 een zekere Jules Védrines er in slaagt om met een vliegtuigje, voor de liefhebbers een Caudron G63, te landen op het dak van Galeries Lafayette. Maar voor spektakel van een meer recentere aard verwijs ik naar het platte dak van de buurman. Daar kun je van maandag tot en met zaterdag van 9.35 uur tot 19.00 uur en op donderdag zelfs tot 22.00 uur terecht, voor een spectaculair (gratis) uitzicht over Parijs. Dit alles onder het genot van een goed glas champagne of witte wijn, die natuurlijk wèl betaald moeten worden. Je kunt er ook heel betaalbaar lunchen of loungen op een groot buitenterras met een 360° graden panorama over Parijs.


Le Déli-cieux is een selfservice restaurant (200 plaatsen), van de jonge Franse ontwerper Noé Duchaufour-Lawrance,  gevestigd op de 9e etage van het warenhuis le Printemps. Op het menu heerlijke antipasti, salades en lichte maaltijden. Als het regent kun je ook overdekt zitten maar die ruimte is veel minder gezellig als het buitenterras op 37 meter hoogte. Het terras loopt gelijk met de prachtige zinken daken om u heen, af en toe onderbroken door indrukwekkende architectuur zoals het Palais Garnier, de Madeleine, het Grand Palais, de Eiffeltoren en la butte Montmarte met de Sacre Cœur.Le Deli-cieux, Printemps Haussmann de la Maison  - 9e etage , boulevard Haussmann 66, 9e arrondissement, metro Havre Caumartin, Auber.
Bij regenachtig weer verwijs ik u naar de 6e etage van Printemps de la Mode voor bijvoorbeeld een lunch onder de prachtige 16 meter hoge art nouveau koepel uit 1923 bestaande uit 3185 glazen panelen. Hier vindt u een van de prestigieuze brasseries van de Groupe Flo: "Le Café Flo" (Brasserie Printemps). Geopend van 11.30 uur tot 15.30 uur voor lunch. Salon de Thé geopend van 15.30 uur tot 19.00 uur. Zie ook mijn eerder gepubliceerde blog over Parijse Chic -Printemps:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten