Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 21 augustus 2011

MONTAND

Op 8 november 1991 wordt Yves Montand getroffen door een hartinfarct, op een van de laatste opnamedagen van IP5: L'île aux pachydermes, een film van regisseur Jean-Jacques Beineix. Zijn laatste woorden tegen collega's waren; "als mij op deze leeftijd iets ergs overkomt dan heb ik genoeg geleefd en zelfs heel goed geleefd om dat dan ook te betreuren". Een dag later wordt een tweede hartinfarct hem fataal en hij sterft op 9 november 1991, 70 jaar oud.


Hij was chansonnier, acteur, cabaretier en danser, een man met onuitputtelijke talenten maar bovenal een groot charmeur.
Montand ziet het levenslicht op 13 oktober 1921 in het Toscaanse dorp Monsumano Alto (Italië), als Yvo Livi. In 1944 vertrekt hij naar Parijs en verandert zijn naam in Yves Montand. De naam Montand ontleent hij aan zijn moeder die hem altijd binnenriep na het spelen met de woorden; "Yvo monta"! (Monter is naar boven gaan) Daar maakt hij kennis met Edith Piaf die hem introduceert in de wereld van de showbusiness. Hij krijgt naast haar een kleine rol in de befaamde Moulin Rouge. Ze gaan samen op tournee en hebben zelfs een kortstondige liefdesrelatie. Na twee mislukte filmrollen concentreert Montand zich op zijn zangcarrière. In 1949 krijgt hij van de Franse componist Jacques Prévert een chanson die zijn feitelijke doorbraak betekent: "Les feuilles mortes". In dat zelfde jaar ontmoet hij de Duitse Simone Kaminker, een van de grootste filmsterren van dat moment. Beter bekend onder de naam van haar moeder, Signoret. Het is liefde op het eerste gezicht. Simone Signoret was op dat moment getrouwd, maar na haar scheiding trouwen ze in 1951. In 1953 breekt hij eindelijk door in de filmwereld in de film Le salaire de la peur van Henri-Georges Clouzot. Maar ook als zanger is hij dan op zijn absolute hoogtepunt. De Fransen adoreerden deze sympathieke man, maar omstreden was hij ook vanwege zijn "liefde" voor vele vrouwen en zijn communistische opvattingen. Hij ging om met de Groten der aarde en hield desondanks zijn eenvoudige, vriendelijke uitstraling. In 1956 vertrekt het koppel naar Holywood, waar Signoret als niet Amerikaanse filmster een Oscar wint voor haar rol in de film Room at the top. Hij triomfeert met shows op Broadway, en maakt bij de uitreiking van de Oscar aan zijn vrouw kennis met Marilyn Monroe. Let's make love is de titel van de film waar zij beiden een hoofdrol in spelen, maar zij ook een liefdesrelatie krijgen met elkaar. Toch houdt zijn huwelijk met Signoret stand en eindigt in 1985 met de dood van Simone. Het grijpt hem erg aan en hij trekt zich volledig terug uit het openbare leven in hun huis aan de Place Dauphine nr. 15 in Parijs. In 1987 hertrouwt hij met zijn assistente Carole Amiel. Zij schenkt hem één zoon, Valentin Montand, geboren in 1988. Drie jaar later overlijdt hij en wordt bijgezet in het graf naast zijn eerste vrouw, Simone Signoret, op Père Lachaise.


Na zijn dood komt zijn goede naam tweemaal in het geding. Eind jaren ’90 werden zijn stoffelijke resten opgegraven voor een DNA-test. Afgedwongen door een vrouw die beweerde een kind van hem te hebben. De test bleek negatief, hij bleek niet de vader te zijn van het kind. In 2004 baarde de dochter van Simone Signoret; Catherine Allégret, Montands stiefdochter, opzien door in een boek te beweren dat Montand haar vanaf haar vijfde jaar seksueel misbruikt zou hebben.

© photo Stéphane Korb.

Uniek en moedig is het, dat een Nederlander het levensverhaal van Yves Montand in Parijs op de planken gaat brengen in een muzikale show genaamd: "Montand et les Femmes". Een eerbetoon aan dit grote talent door Ivo Niehe en Ellen ten Damme in het ThéatreMogador. De première vindt plaats op maandag 3 oktober 2011.  Ivo wordt tijdens de show begeleidt door acht Nederlandse topmusici en ontvangt daarbij Ellen als speciale gast. Het interview dat Niehe had in 1991 met Montand loopt als een rode draad door deze, een uur en dertig minuten durende show. Verhalen, bewegende beelden en zijn bekende chansons waaronder: C’est si bon, A Paris, Les feuilles mortes, A bicyclette en nog veel meer… 
Wilt u niet wachten tot de Franse première van "Montand et les Femmes" dan kunt u naar de Try Out van deze multimediale show in het nieuwe DeLaMar Theater in Amsterdam op woensdag 24 augustus en donderdag 25 augustus 2011. Toegang slechts € 17,50 - De voorstelling is Franstalig met Nederlandse boventiteling. Indien u telefonisch reserveert en de code "Les Amis d'Ivo Niehe" gebruikt en aangeeft dat u een trouwe volger bent van mijn weblog Paris-FvdV dan betaalt u slechts € 10,00 - Het telefoonnummer is 0900-33 52 627. U kunt ook kaarten bestellen via www.delamar.nl maar dan betaalt u het normale tarief.

DeLaMar Theater, Marnixstraat 402, 1017 PL  Amsterdam
ThéatreMogador, rue de Mogador 25, 9e arrondissement, metro Trinité

Geen opmerkingen:

Een reactie posten