Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 20 maart 2012

DE MARAIS

Donderdag 28 april 2011 publiceerde ik mijn allereerste blog op mijn weblog Paris FvdV. Vandaag hoop ik u weer te kunnen verrassen met inmiddels mijn honderdste blog. Voor mij een reden voor een feestje, ondanks het feit dat ik nog geen uitgever heb gevonden voor mijn boek Parijs Zwart op Wit. Inmiddels heb ik wel duizenden lezers kunnen plezieren met mijn bijzondere wetenswaardigheden over Parijs. Ik noem ze mijn juweeltjes. Ook dit keer neem ik u mee naar een van de mooiste plekjes van Parijs. Maar niet zonder onderstaande inleiding:

Mijn honderdste blog

Hoewel Parijs de indruk wekt dat het vrijwel geheel uit gebouwen bestaat, beslaan deze in werkelijkheid niet meer dan vijfenvijftig procent van het totale stadsoppervlak. Dat komt omdat achter de meeste gevels fascinerende binnenplaatsen verborgen liggen. Zodra men de toegangscode heeft ingetoetst en een van die geweldige groene voordeuren zich opent, komt u in een totaal andere wereld. Parijs kent duizenden van deze 'geheime' tuinen. Veel van deze binnentuinen zijn te vinden in de Marais. Hôtels à la Française; echte Franse stadspaleizen met fraai metselwerk, brede trappen, en hoge ramen met smeedijzer, gebouwd rond prachtige, met klimop begroeide, gevels en binnentuinen. Indrukwekkende voorbeelden zijn het Palais Soubise; het geschiedkundig museum van Frankrijk,  het Hôtel Carnavalet; het officiële museum over de geschiedenis van de stad Parijs, het Hôtel de Lamoignon;  de historische bibliotheek en het Hôtel d'Albret; het hoofdkwartier van het directoraat Culturele Zaken, eveneens van de stad Parijs.


De Marais is de wijk met de hoogste concentratie aan architectonische schatten. Maar de Marais biedt meer. Bochtige straten en steegjes, herbergen een veelheid aan winkeltjes, oude woonhuizen en charmante hotelletjes. De Marais, ooit een moeras, werd in de zestiende eeuw drooggelegd en ontwikkeld tot een aristocratische woonwijk. In de negentiende eeuw werd de wijk volledig genegeerd door Baron Haussmann en gelukkig in 1960 gered van de sloop door de toenmalige minister van Cultuur André Malraux. Dankzij hem is de Marais nu een van de elegantste en hipste wijken van Parijs, bezaaid met boetieks, galerieën en restaurants. Hart van de homoscene en de thuisbasis van de Joodse gemeenschap.

Onder de arcades van de place des Vosges

Het plein dat we natuurlijk allemaal kennen is de place des Vosges. Het mooiste plein van Parijs. In 1612 aangelegd door Hendrik IV en heette oorspronkelijk Place Royal. En die naam verdient het nog steeds. Zesendertig roodbakstenen huizen, met beneden aan iedere kant arcaden en steile puntdaken, bepalen de harmonieuze vorm van dit kwadrant. Onder de arcaden vind je hoogwaardige galeries, antiquairs, theesalons en restaurants. Een feest voor het oog. De prachtige centrale tuin, met fonteinen, platanen en kastanjes, leent zich uitstekend voor een goed boek. Op nummer 6 woonde Victor Hugo en op nummer 23 is de ingang naar de tuin van het museum Hôtel Carnavalet.

Een van de vele terrasjes aan de place du Marché-Sainte-Catherine
 
Maar voor een van mijn echte juweeltjes lopen we een klein stukje verder. Verscholen tussen de rue de Sevigné en de rue de Turenne ligt, het fraaie place du Marché-Sainte-Catherine (4e). In de dertiende eeuw stond hier de priorij Sainte Catharine du Val des Escoliers. Nu omzoomd door restaurants en terrasjes en alleen toegankelijk voor voetgangers. Onder de moerbeibomen een heerlijke plek om vanaf een bankje het Parijse leven gade te slaan.

Vert d'Absinthe, rue d'Omeson 1

Een klein stukje verderop in de rue d'Ormeson 1 staat een bijzonder winkeltje; Vert d'Absinthe. In 1830 werd dit drankje, met een alcoholgehalte van ruim 70 procent, gebruikt tegen koorts en malaria. In 1915 werd het verboden in Frankrijk. Nu is het weer gewoon verkrijgbaar en de eigenaar, monsieur Rodrigues, vertelt graag over de ceremonie, die hoort bij het drinken van Absint. Hij biedt de juiste glazen en de speciale zilveren absintlepeltjes met gaatjes, voor de klontjes suiker. Absint drink je tussen vier en zes uur in de namiddag het zogenaamde 'l'heure verte'. Ga gerust naar binnen en geniet van dit bijzondere ritueel.

Marché des Enfants-Rouges

In de rue de Bretagne (3e) houdt zich nog een schat van het geheime Parijs schuil. Vooral voor de liefhebbers van het historische Parijs. Op nummer 39, tussen een slager en een groentewinkel, bevindt zich een poort die toegang geeft naar de oudste markt van Parijs:  De Marché des Enfants-Rouges, die dateert uit 1620 en is genoemd naar de rode kleren waarin de kinderen rondliepen, die intern waren bij het ernaast gelegen hôpital. Alleen al het koffie- en theestalletje is een juweeltje uit het jaar 1900. Hier komen de Parijzenaars hun mandjes vullen met boerenproducten. Biologische groenten, scharrelkippen, zelfgebakken brood, ambachtelijke kaas en biologische wijn. En daartussen wemelt het van de kraampjes met aanlokkelijke exotische spijzen. Marokkaans, Italiaans, Libanees; overheerlijke bento, pastilla's, tajines, verse pasta, en Japanse producten. Ook kun je in deze markt heerlijk eten bij de diverse kraampjes. Weggestopt in een klein hoekje van de markt zit Taéko een eetgelegenheid waar nog traditioneel Japans wordt gekookt.
 
TIP: combineer deze wandeling met mijn andere blogs over de Marais.
 
TIP: 'Paris Respire'. Elke zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur is het gebied rond de rue des Francs-Bourgeois afgesloten voor auto's en voorbehouden aan uitsluitend wandelaars. De meeste winkels zijn gewoon open.
 
Marché des Enfants-Rouges, rue de Bretagne 39, 3e arrondissement, metro Arts et Métiers. Open van dinsdag t/m zaterdag van 8.30 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.30 uur; op zondag van 8.30 tot 14.00 uur.
 
place du Marché-Sainte-Catherine, metro Saint Paul

3 opmerkingen:

  1. Beste Ferry,
    Gefeliciteerd met je mijlpaal! Zeker, je blijft me elke keer weer - aangenaam - verrassen. En, volgens mij hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een uitgever voor je zo verdiende boek. Ook kun je natuurlijk het boek zelf uitgeven. Zeker in deze moderne, multimediale wereld! Gaat je zeker lukken.
    Ik blijf je volgen. En niet alleen vanwege je 'Paris footprint', die Monique en ik, met regelmaat, volgen.
    Groet,
    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dear Ferry,
    Thank you for the great tips!
    We have followed this walking tour in a recent trip to Paris.
    It was great to be able to discover such unknown places in the beautiful Marais, avoiding also most of the busy turistic streets. The little square of Marchè Sainte-Catherine was so peaceful and fascinating.
    Even for me as English speaker, following your description (with a little help of google translator) has been so simple and really entertaining. Keep up the good work and the great pictures!
    Ps: looking forward to enjoy your book!

    Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Thxs Bianca, I'll keep you posted on the new book 'Ongewoon Parijs'

    BeantwoordenVerwijderen