Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 3 maart 2012

DOISNEAU LES HALLES

Het is zaterdagochtend 25 februari, kwart voor zes  's morgens, wanneer ondergetekende en Ad van den Beemt, fotojournalist, filmmaker en fotovriend, in een opwelling besluiten om in een dag, op en neer naar Parijs te rijden, voor een fototentoonstelling over de buik van Parijs, van de Franse fotograaf Robert Doisneau. In 1934, op 22-jarige leeftijd, begon zijn carrière als beroepsfotograaf. Het verhaal gaat dat hij vanaf zijn 16e begon als amateur fotograaf en dat hij zo verlegen was, dat hij alleen 'stenen' kon  fotograferen, in plaats van kinderen en volwassenen.  Hoe anders verloopt zijn verdere leven, waar hij vooral beroemd wordt door zijn foto's van het straatleven. In 1950 maakt hij de beroemde foto van een kussend, verliefd koppel, waarvoor later op een veiling in 2005, € 155.000 wordt betaald:  'Le Baiser de l'Hôtel de Ville'. In een rechtszaal waar het ging om beeldrecht, geclaimd door Jean en Denise Lavergne, moest Doisneau echter bekennen dat de foto in scene was gezet met een heel ander echtpaar, die bij toeval veel leken op de eisers. Het echtpaar in Le Baiser waren Françoise Delbart en Jacques Carteaud, beiden aspirant-acteurs. In  het Franse recht is een persoon namelijk wettelijk eigenaar van de rechten op hun eigen gelijkenis.

Voorzijde Hôtel de Ville; fototentoonstelling Doisneau Les Halles

Doisneau is een tijdgenoot van Brassai, Willy Ronis, Henri Cartier Bresson, allemaal bekend door schitterende zwart-wit foto's van o.a. Parijs. Omdat hij voornamelijk in Parijs werkte was Doisneau boos en bezorgd over de plannen in de zeventiger jaren om de markthallen van Baltard af te breken en te verplaatsen naar Rungis aan de oostkant van Parijs. Wekelijks reisde hij, in het holst van de nacht, van zijn woonplaats Montrouge naar Parijs, om alle activiteiten rond het einde van de hallen vast te leggen. Doisneau's foto's van deze tijd zijn onderdeel geworden van de Parijse geschiedenis, haar erfenis en haar erfgoed. Zijn foto's bieden een realistische kijk op het leven van de marktkooplui en de trieste ondergang van het marktgebied rond de Saint Eustache.  De eerste zes paviljoens, gebouwd tussen 1852 en 1870, werden vernietigd in 1971. De meeste Baltard paviljoenframes werden verkocht als schroot. Gelukkig zijn twee paviljoens gespaard gebleven. Een is ontmanteld en opnieuw opgebouwd in Nogent-sur-Marne, ten oosten van Parijs. Het bovenste frame van een tweede paviljoen heeft een nieuw leven gekregen in een park in het Japanse Yokohama.

De prachtige Morris zuil met reklame voor Doisneau Les Halles

De fototentoonstelling 'Doisneau Les Halles' in het stadhuis van Parijs, toont  150 foto's, voornamelijk vintage, aan het publiek. Één zaal is gewijd aan de kleurenfoto's van de jaren 1960, waardoor de bezoeker een frisse kijk krijgt op zowel de Hallen als het werk van Doisneau. Een getuigenis van een van de grootste fotografen van de twintigste eeuw, op een van de karakteristieke quartiers van de stad Parijs. De tentoonstelling in Hôtel de Ville is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur en gesloten op zondag. De toegang is gratis. Deze tentoonstelling, die ik u zeker kan aanbevelen, is nog te bezichtigen tot 28 april 2012. Houdt u rekening met een lange wachttijd die kan oplopen tot ruim anderhalf uur.

Elke dag lange wachtrijen

In samenwerking met de Parijse Metro (RATP) zijn ook de muren van het metrostation Hôtel de Ville (lijn 8 en 11) versierd met mega-grote foto's  van deze beroemde fotograaf. Klik hier om de video te bekijken.

Het gebied rond de de Saint Eustache gaat voor de tweede keer op de schop. Eerst in 1971 met de bouw van het 'Forum des Halles' en nu weer met de nieuwe plannen onder leiding van de architect David Mangin, krijgt het 1e arrondissement weer een nieuw hart. Een nieuwe, nog groenere tuin, een nieuw winkelgebied en een nog groter metrostation. Het geheel wordt voorzien van een spectaculaire groene glazen overkapping, 'La Canopée' genoemd. Een ontwerp van de architecten Patrick Berger en Jacques Anziutti.  Het hele project is gecalculeerd op 802 miljoen euro en wordt van 2012 tot 2016 in fasen opgeleverd Ik adviseer u dan ook om het, via de hyperlink ingesloten filmpje, te bekijken. "Les Halles; voyage au coeur du Paris de demain". De Hallen; een reis door het Parijs van morgen. Een maquette van het project is te zien in het informatiecentrum op de hoek van de rue Berger en de rue Lescot. Dagelijks geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur.


Hôtel de Ville, rue de Rivoli 29, 4e arrondissement, metro: Hôtel de Ville

De tentoonstellingscatalogus verkrijgbaar in het Frans en in het Engels kost € 30,00
Ook zijn er andere Robert Doisneau fotoboeken te koop waaronder uitgaven  Jean-Claude Gautrand, en uitgaven van Taschen in het Frans, Engels en Duits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten