Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 17 maart 2012

MONTMARTRE

Van alle dorpen die het groeiende Parijs door de eeuwen heen heeft opgeslokt, zijn er enkele die iets van hun vroegere sfeer hebben weten te behouden en nog steeds een eigen karakter hebben, dat hen onderscheidt van de rest van de stad. Montmartre met zijn 130 meter hoge top werd pas in 1860 bij Parijs ingedeeld, zodat Baron Haussmann er nooit veranderingen in heeft kunnen aanbrengen. Als gevolg daarvan heeft Montmartre zijn dorpse sfeer kunnen behouden. Het is alleen jammer dat de vluchtige bezoeker vaak niet verder komt dan de Place du Tertre en het plein voor de Basiliek gewijd aan het Heilig Hart; de Sacré Cœur. Maar u zou eens de moeite moeten nemen om langs een van de tientallen hobbelige straatjes of via de vele trappen naar beneden te wandelen. Naar bijvoorbeeld de rue Lepic, de rue Caulaincourt, rue du Chevalier de la Barre, rue Foyatier of de rue Marcadet. Daar vormt elk huizenblok een onafhankelijke eenheid. Vaak met een eigen bakker, slager of een épicerie, kruidenierswinkel en natuurlijk veel eigen cafés. Dit is het Parijs dat je aantreft op de vele ansichtkaarten.

Rue la Vieuville

Veel positieve reacties heb ik mogen ontvangen op de foto's in mijn blog 'Mijn Parijs'. Daarom wil ik u, in deze blog, opnieuw verleiden. Nu om het toeristische gedeelte van Montmartre links te laten liggen en gewoon eens te gaan dwalen door al die straatjes achter de Sacré Cœur. Ik neem u mee voor een wandeling langs het verstilde Montmartre, aan de hand van verschillende sfeerbeelden, die ik heb gemaakt op de vroege zondagochtend, toen Parijs nog sliep en laat op de avond, de Bute nog slechts bemand wordt door enkele toeristen.

De hoek van place des Abbesses en rue la Vieuville

Passage Lepic

Rue Drevet

Place Emile Goudeau

Place du Tertre

Rue Saint Rustique

Rue du Mont Cenis

Fotografie Ferry van der Vliet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten