Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 9 maart 2012

PARIS FASHION WEEK

Parijs is weer even tot rust gekomen. Negen dagen lang was de stad weer hèt centrum van de mode. Want voor echte mode ga je naar Parijs. Dat is niet mijn oordeel, maar van die duizenden journalisten en fashonistas die jaarlijks uitzwermen naar Parijs voor de presentaties van de lente- zomercollecties, de herfst- en wintercollecties van de Haute Couture en de Prêt à Porter. Dat is niet alleen vandaag de dag maar dit gebeurt al sinds het  midden van de 19e eeuw. In 1858 kwam een briljante kleermaker, Charles Frederick Worth, op het idee om de kleding die hij maakte te voorzien van een etiket met zijn eigen naam.  Et voila, mede dankzij zijn clientèle was de Haute Couture geboren.
Nou wordt dit geen modeblog. Nee, ik neem u mee naar de prachtige locaties waar de Goden van de Franse modescene hun '15 minutes of Fame beleven'. Dit is vaak de lengte van de totale modeshow, over wat u en ik, moeten gaan dragen in het komende seizoen.

Le Fédération Française de la Couture, du Prêt-à-Porter, des Couturiers et des Créateurs de Mode

Negen dagen lang, tijdens de Paris Fashion Week, van 28 februari tot 7 maart, presenteerden maar liefst 94 modehuizen hun collecties. Dat zijn gemiddeld 10 modeshows per dag, die gepland staan op elk heel uur. Denk nu niet dat je bij deze shows zo kunt binnenlopen. Je ontvangt alleen een uitnodiging als journalist of fotograaf, als je officieel geaccrediteerd bent door 'Le Fédération Française de la Couture, du Prêt-à-Porter, des Couturiers et des Créateurs de Mode'. Voorheen de 'Chambre Syndicale de la Haute Couture', die al sinds 1868 bestaat. Zij zetelen in een van dè modestraten van Parijs; de rue du Faubourg Saint-Honoré in het chique 8e arrondissement. Laat het duidelijk zijn, als je niet wordt uitgenodigd voor de shows van Dior, Jean Paul Gaultier, Yves Saint Laurent, Chanel, Viktor & Rolf, Alexander McQueen, of Louis Vuitton, dan hoor je zeker niet bij de echte incrowd. Overigens is dit ooit prachtig verfilmd, in 'the Devil wears Prada' uit 2006, van regisseur David Frankel.

Photo: Courtesy Chanel Paris.

Dinsdag 6 maart was misschien wel het hoogtepunt van de Paris Fashion Week 2012. Want op die dag presenteerde Karl Lagerfeld zijn Chanel collectie. Hiervoor transformeerde hij het Grand Palais in een wereld van kristal. De immense catwalk was bezaaid met mensgrote kristallen. De ontwerper had zich laten inspireren door de natuur en dan voornamelijk door de vormen van kristallen, die al miljoenen jaren oud zijn.

Photo: Courtesy Louis Vuitton Paris.

Kosten nog moeite werden gespaard. Op de laatste dag van de Parijs Fashion Week werd de Louis Vuitton wintercollectie 2012 onthuld. Marc Jacobs heeft daarvoor het uit 1779 daterende Cour Carrée van het Louvre, laten ombouwen tot een echt treinstation, compleet met perron, waar op klokslag 10 uur, een heuse stoomtrein met wagon binnen kwam rijden. Eenmaal tot stilstand gekomen stapten de modellen uit, begeleidt door piccolo's die natuurlijk prachtige tassen en koffers van Louis Vuitton met zich meedroegen. De hele modeshow duurde slechts..... 11 minuten!   Klik hier voor de film.

Grand Galerie de l'Évolution

Niet alleen Chanel liet zich inspireren door kristallen. Ook het Modehuis Yves Saint Laurent. Zij nodigde haar gasten uit in de 'Galerie de Minéralogie et de Géologie', het tentoonstellingsgebouw van de mineralogie en geologie, in de prachtige botanische tuin van het 5e arrondissement. Het was Lodewijk XIII die in 1635, op aandringen van zijn lijfartsen Guy de la Brosse en Jean Héroard, deze botanische tuin oprichtte. Naast de Galerie staat een van de mooiste musea van Parijs namelijk de 'Grand Galerie de l'Évolution', het museum van de evolutie. In de lente en de vroege herfst is de botanische tuin met zijn broeikassen, wintertuinen en rosarium, een van de mooiste plekken in Parijs om te genieten van zon natuur en rust.

Andere historische gebouwen die dit jaar in trek waren bij de modekoningen van de 21e eeuw waren; het Hôtel Salomon de Rothschild, Espace Ephémère Tuileries in de Jardin des Tuileries, door onder andere, het gevallen mode-icoon John Galliano. Jean Paul Gaultier maakte zoals altijd gebruik van zijn eigen paleis aan de rue Saint-Martin 325 in het 3e arrondissement.

Musée des Arts Décoratifs

Op mijn Parijse To Do list heb ik de tentoonstelling gezet die op vrijdag 9 maart voor het publiek is geopend in het Musée des Arts Décoratifs. De tentoonstelling is gewijd aan de meer dan succesvolle samenwerking, tussen het modehuis Louis Vuitton en zijn top designer Marc Jacobs. In 1854 startte Louis Vuitton met z'n eigen winkel aan de rue Neuve-des-Capucines, waar hij zijn legendarische reiskoffers verkocht. Het was pas meer dan een eeuw later, in 1997, dat Marc Jacobs als artistiek directeur van het label werd aangesteld. De hommage aan beide heren loopt over 2 verdiepingen, een etage gewijd aan de ontwerpen van monsieur Vuitton, de andere etage geeft een overzicht van 15 jaar Marc Jacobs. De tentoonstelling loopt tot zondag 16 september.

Expo Louis Vuitton - Marc Jacobs, Musée  Les Arts Décoratifs, rue de Rivoli 107, 1e arrondissement, metro Palais Royal Musée du Louvre, Tuileries.

Grand Palais, avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, metro Champs Elysées Clemenceau.

Cour Carrée Louvre, ingang rue de l'Amiral of Cour Napoleon, 1e arrondissement, metro Louvre Rivoli.

Galerie de Minéralogie et de Géologie, rue Cuvier 57, 5e arrondissement, metro Jussieu.

Espace Ephémère Tuileries, Jardin des Tuileries, 1e arrondissement, metro Tuileries.

Hôtel Salomon de Rothschild, rue Berryer 11, 8e arrondissement, metro Ternes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten