Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 31 maart 2012

PARIJS OP ZONDAG

Ochtendgloren; Jacques Dutronc schreef er een chanson over, 'Il est cinq heures, Paris s'éveille'. Elke ochtend, ook op zondag, word je gewekt door de dynamiek van de stad. De schoonmakers in hun gifgroene lichtgevende pakken, ontworpen door de Franse modelegende Pierre Cardin, zijn al druk in de weer. De straten van Parijs worden gereinigd door water uit de riolering langs de goten te laten stromen, gekanaliseerd door strategisch geplaatste hoopjes vodden. Een inventief systeem.

Het is vijf uur, Parijs ontwaakt. Gezien van uit mijn hotelkamer.

Het is tijd om op te staan want er is niets mooier dan wandelen in Parijs op een zondagse lenteochtend. 'Paris Respire', Parijs komt op adem. Iedere zondag van 10 uur tot vijf uur in de namiddag zijn veertien gebieden in de stad verboden voor het autoverkeer en uitsluitend voorbehouden aan wandelaars en fietsers. Zelfs de autobaan op de benedenkade langs de Seine is omgetoverd tot een heerlijk slenterpad en behoort nu tot het domein van de recreant. Aan de noordkant van de Seine kun je heerlijk wandelen van de place de la Bastille tot aan de Tuilerieën en aan de zuidkant van het Musée d'Orsay (quai Anatole France) tot aan de Eiffeltoren. Een echte aanrader, want u ziet de kades, de woonboten en de bruggen vanuit een ander perspectief, dat anders alleen is voorbehouden aan de automobilisten.

Marché Biologique du boulevard Raspail.

'Il est cinq heures, Paris se lève' is pas echt van toepassing bij de opbouw van de zondagmarkt op de Boulevard Raspail, tussen de rue de Rennes en de rue du Cherche Midi. (metro: Rennes). In de vroege ochtend rijden zwaar beladen busjes de stad binnen om op tijd een kraam te kunnen bemachtigen voor de Marché Biologique du boulevard Raspail. Het is een van de mooiste versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede wat de Franse aarde te bieden heeft. Niet alleen voor groenten en fruit, maar ook voor de mooiste kazen, thuis gemaakt volgens eeuwenoude tradities, door herders en boerenfamilies. Grote schijven milde, romige Brie de Meaux naast de Saint Nectaire uit de Auvergne. Camembert uit Normandië, omringd door heerlijke geitenkaasjes zoals de Chabichou, Crottin, Valencay en de Lingot. Natuurlijk ontbreken de Roquefort, de Reblochon, de Comté en de Tomme de Savoie niet. Een stukje verder heerlijke Pain de Campagnes, die zaterdagnacht vers zijn gebakken in originele houtovens. Niet te missen, de charcuterie met hammen, uitgelezen selecties patés en worsten in alle soorten en maten uit de Auvergne, Elzas of de Périgord.

De echte café crème.

Tijd voor een koffiestop. Probeer eens een Noisette; een café express met een dun laagje warme melk erop. De koffie krijgt daardoor een hazelnootkleur. Meer zin in een cappuccino, dan bestel je als een echte Parijzenaar een café crème. De crème is de Franse cappuccino, een café express met een dikke laag gestoomde melk en dan een laag schuim erop. Daarnaast mag een verse croissant of een pain au chocolat niet ontbreken. Wijzen de punten van een croissant naar binnen, dan is hij met margarine gemaakt ('croissant ordinaire'). Wijzen de uiteinden naar buiten, dan heb je een echte 'croissant au beurre', gemaakt met echte boter.

Pain de Campagnes, vers gebakken in originele houtovens.

In de schaduw van de Tour Montparnasse op de boulevard Edgar Quinet, tussen de rue du Départ en de rue de la Gaîté, is een plek waar kunstenaars de kans krijgen hun werk ten toon te stellen; de Marché Parisien de la Création Deze markt is een initiatief van de stad Parijs. Het biedt kunstenaars de mogelijkheid hun werken direct te verkopen aan het publiek, zonder tussenkomst van dure netwerken of tussenpersonen. Om hier te mogen exposeren en te verkopen moet je eerst langs een soort van ballotage commissie. Een kunstenaarscollectief selecteert vooraf de ambachtslieden en kunstenaars, om zo de professionaliteit en de kwaliteit blijvend te waarborgen. De meeste artiesten komen uit Parijs of uit de regio, maar ook vanuit het buitenland. Er vind een rotatie van kunstenaars plaats, zodat de markt steeds een ander aanzicht krijgt. Hoewel schilderijen en beeldhouwwerken de scène domineren zie je ook keramiek, sieraden, fotografie en spectaculaire hoeden. De markt is er elke zondag vanaf 10 uur tot en met zonsondergang.

Marché Parisien de la Création.

Vlak bij de uitgang van het metrostation Cité, aan place Louis Lépine, op de ile de la Cité maakt de vaste bloemenmarkt van Parijs elke zondag plaats voor een ander pareltje, de marché aux Oiseaux; de vogeltjesmarkt. Als er iets het lentegevoel versterkt, dan zijn het die kwetterende vogeltjes in hun houten kooitjes. 

Ook een van de mooiste wijken van Parijs; de Marais. De Marais heeft een Joodse voorgeschiedenis en is op zondag eveneens autovrij gebied. Het winkelgebied rond de rue des Francs Bourgeois en de Joodse wijk rond de rue des Rosiers, Waar veel trendy boetieks gewoon geopend zijn. Op zondag een absolute aanrader.

De Joodse wijk

Alle musea zijn op zondag gewoon geopend. Zij kennen namelijk hun sluitingsdag op dinsdag. Heeft u geluk en u bent in Parijs op de eerste zondag van de maand, dan zijn alle staatsmusea en sommige historische monumenten gratis.

Il est çinq heures, Paris s'éveille,
Il est cinq heures Paris se lève
Il est cinq heures je n'ai pas sommeil
1968 Jacques Dutronc

Marché du Boulevard Raspail tussen rue de Rennes (metro Rennes) en rue du Cherche Midi (metro Sèvres Babylone), 6e arrondissement, elke zondag van 9.00 uur tot 13,30 uur.

Marché Parisien de la Création, boulevard Edgar Quinet tussen de rue du Départ en de rue de la Gaîté, 14e arrondissement, metro Edgar Quinet, elke zondag van 10.00 uur tot en met zonsondergang.

Marché aux Fleurs en marché aux Oiseaux, place Louis Lépine, 1e arrondissement, metro Cité, elke zondag 8.00 uur tot 19.00 uur.

De Marais, 3e en 4e arrondissement, metro Saint Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten