Een vraag die mij vaak gesteld
wordt, luidt: "Wat is jouw favoriete restaurant in Parijs?" Mijn antwoord is dan
meestal: "Geen idee!" Natuurlijk heb ik restaurants waar ik vaak terugkom in Parijs,
maar dat heeft veel meer met de ambiance te maken dan met de absolute kwaliteit
van het eten. Ik vind persoonlijke waardeoordelen arbitrair, want ongetwijfeld
zult u bepaalde restaurants meer of minder aangenaam vinden dan ik. Te druk, te
duur, te afgelegen of te weinig aandacht van de bediening, of nog erger, de
kwaliteit van het door u bestelde menu valt tegen. In Parijs ga ik bijna nooit
naar de trendy, net geopende, door vele recensies aangeprezen hot-spots. Ook
trekt mijn beurs de (g)astronomische prijzen niet meer, die voorgeschoteld
worden door de vele drie-sterren chefs van Parijs waaronder; Alain Ducasse,
Yanick Alléno, Guy Savoy, Christian le Squer en Alain Passard (Dit zijn er
slechts vijf van de tien).
In 1880 vestigde Léonard
Lipp een café-restaurant aan de boulevard Saint Germain
Ik ben steeds op zoek
naar die gezellige bistro, of die mooie brasserie, die de sfeer van het oude
Parijs doet herleven. De stad heeft een sterke eigen culinaire identiteit, die
is gebaseerd op recepten, die ontstonden in de Parijse quartiers en daarbuiten.
Elders in Frankrijk eet je het eten van die bepaalde regio, in Parijs eet je
schotels uit alle regio's. Tegenwoordig zijn er in Parijs duizenden
eetgelegenheden. De stad wordt gezien als het culinaire hart van Frankrijk, als
de beste stad om uit eten te gaan, of je nu een kleine bistro, een grote
levendige brasserie of een chique verfijnd restaurant kiest.
À la Pomponnette op
Montmartre al meer dan 100 jaar een familierestaurant.
De eerste bistro's
werden geopend rond het gebied van Les Halles, de voormalige marktwijk, waar
plaatselijke arbeiders goedkoop, snel en voedzaam konden eten. Huiselijke
kookkunst, die bekend stond als 'la cuisine des mères'; moeders pot.
Tegenwoordig is de typische Parijse bistro een gezellig buurtrestaurant, het
menu is handgeschreven en de tafel (soms lange tafels waar iedereen aanschuift)
met papier gedekt.
Camille en Édouard
Chartier opende in 1896 Chartier; een eenvoudig volksrestaurant
Brasserieën verschenen
voor het eerst in Parijs rond 1870, toen veel vluchtelingen uit de Elzas-Lotharingen
naar de hoofdstad trokken. Brasserie betekent brouwerij en bier wordt in
Frankrijk voornamelijk gebrouwen in de Elzas. Het waren drukke eethuizen met
bier en wijn uit de Elzas gecombineerd met diverse zuurkoolgerechten.
Tegenwoordig zijn er in Parijs zo'n vijftig brasserieën, waarvan er velen in
handen zijn van de Groupe Flo, of Les Frères Blanc. De meeste serveren behalve
een goede choucroute garnie, ook uitstekende plateaux de fruits de mer, (schaal
en schelpdieren) grillades (gegrild vlees) met frites, of een heerlijke
uiensoep.
Fruits de Mer, dagelijks
vers aangevoerd vanuit Rungis, de grootste versmarkt van de wereld
Alles elke dag vers
aangeleverd vanuit Rungis, zo'n vijftien kilometer ten zuiden van Parijs. Op
een oppervlakte van 220 ha. wordt jaarlijks 2.200.000 ton voedsel verwerkt door
800 groothandels met 17.000 man personeel. Rungis voorziet achttien miljoen
mensen van voedsel en is de grootste markt voor verse producten in de wereld.
Een restaurant is als
een theater met twee podia; de eetzaal en de keuken
Vlees eten in Frankrijk
is een verhaal apart. De onglet of de bavette (dunne biefstuk) is het meest
gebruikelijke stukje vlees voor een heerlijke steak frites. Hij wordt altijd
rood of rosé gebakken, tenzij u het anders aangeeft. Bleu staat voor heel rood;
bruin van buiten rood van binnen. Saignant staat voor rosé; roze van binnen en
bruin aan de buitenkant. À point is medium en bien cuit betekent doorbakken,
wat je mijns inziens een goed stuk vlees nooit mag aandoen. Steak tartare is daarentegen
altijd rauw en wordt koud geserveerd. Een mooi mals stukje vlees is de entrecôte
of ribstuk. Staat een entrecôte Charolais op de kaart, van hét ras voor
rundvlees in Frankrijk, dan kan ik u die zeker aanbevelen. De faux-filet en de
contre-filet komen van de lende.
Brasserie Vagenende sinds 1878 onveranderd en sinds 1966 een Frans monument
Goed, ik begin langzaam
trek te krijgen en daarom neem ik u mee naar een aantal authentieke bistro's en
of brasserieën waar ik vooral gekeken heb naar de sfeer en de uitstraling en
geen oordeel geef over de kaart of de prijzen. Dat laat ik graag aan u over.
1e arrondissement, l'Absinthe,
place du Marché Saint Honoré 24, métro Pyramides.
1e arrondissement, Le Cochon à
l'oreille, rue Montmartre 15, métro Les Halles.
1e arrondissement, Pharamond,
rue de la Grande Truanderie 24, métro Étienne Marcel.
2e arrondissement, Le Grand
Colbert, rue Vivienne 2, métro Bourse.
2e arrondissement, Le Vaudeville,
rue Vivienne 29, métro Bourse.
2e arrondissement, Aux Lyonnais,
rue Saint Marc, métro Richelieu Drouot
3e arrondissement, Chez Omar,
rue Bretagne 47, métro Temple.
3e arrondissement, Anahi, rue Volta 49, métro Arts et Métiers
4e arrondissement, La Tartine,
rue Rivoli 24, métro Saint Paul.
4e arrondissement, Bofinger,
rue de la Bastille 5-7, métro Bastille.
5e arrondissement, Le Balzar,
rue des Écoles 49, métro Cluny la Sorbonne
6e arrondissement, Polidor,
rue Monsieur le Prince 41, métro Odeon.
6e arrondissement, Bouillon
Racine, rue Racine 3, métro Cluny la Sorbonne.
6e arrondissement, Lipp,
boulevard Saint Germain 151, métro St-Germain des Prés.
6e arrondissement, Montparnasse
1900, boulevard Montparnasse 59, métro Montparnasse Bienvenűe.
6e arrondissement, Vagenende,
boulevard Saint Germain 142, métro Mabillon.
8e arrondissement, Mollard,
rue Saint Lazare 115, métro Saint Lazare.
8e arrondissement, La Fermette
Marbeuf, rue Marbeuf 5, métro Alma Marceau.
8e arrondissement, Le Bœuf sur le
Toit, rue du Colisée 34, métro St Phillippe du Roule.
9e arrondissement, Chartier,
rue du Faubourg Montmartre 7, métro Grands Boulevards.
10e arrondissement, Brasserie Flo,
cour Petites Écuries 7, métro Château d'Eau.
10e arrondissement, Le Terminus Nord, rue Dunkerque 23, métro
Gare du Nord.
10e arrondissement, Julien,
rue du Faubourg Saint Denis 16, métro Strasbourg St Denis.
11e arrondissement, Le Bistrot du
Peintre, avenue Ledru Rollin 116, métro Ledru Rollin
11e arrondissement, Le Café
Charbon, rue Oberkampf 109, métro Parmentier.
11e Arrondissement, Le Clown Bar,
rue Amelot 114, métro Filles du Calvaire.
11e arrondissement, Chez Paul,
rue de Charonne 13, métro Ledru Rollin.
12e arrondissement, Le Square
Trousseau, rue Antoine Vollon 1, métro Ledru Rollin.
12e arrondissement, Le Train Bleu,
Gare de Lyon, métro Gare de Lyon.
14e arrondissement, La Coupole,
boulevard de Montparnasse 102, métro Vavin.
15e arrondissement, Le Café du
Commerce, rue du Commerce 51, métro Émile Zola.
17e arrondissement, Phébé,
rue de Courcelles 190, métro Pereire.
18e arrondissement, À la
Pomponnette, rue Lepic 42, métro Blanche.
19e arrondissement, Le Bœuf
Couronné, avenue Jean Jaurès 188, métro Porte de Pantin.
20e arrondissement, Le Zéphyr,
rue Jourdani 1, métro Jourdain.
Weer een mooi verslag Ferry. Het is zó Parijs!
BeantwoordenVerwijderenAls ik gasten meeneem, ga ik altijd wel een keer naar Chartier en ze vinden het allemaal prachtig. De sfeer, prijs/kwaliteit, de drukte, het 'terug in de tijd' gevoel, zeg maar het Parijsgevoel.
Beste Chris, Eens Chartier is wellicht een van de mooiste Brasserieen in Parijs.
BeantwoordenVerwijderenEn met mooi bedoel ik authentiek. Zij zijn hun waarden altijd trouw gebleven; voedzaam eten voor een zeer lage prijs. Een brasserie die zeker zo mooi is maar in een iets hogere prijsklasse is Julien in het 10e - kan ik je zeker aanbevelen.
Hoi Ferry, bedankt voor de tip.
BeantwoordenVerwijderenOver een maandje of twee zal ik hem uit proberen :-)
groet Chris