Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 5 juni 2012

PARIJSE TERRASSEN

Afgelopen weekend was ik weer even in Parijs om onder andere inspiratie op te doen voor mijn wekelijkse blogs, maar ook om te genieten van het heerlijke weer. Parijs is heerlijk als de zon schijnt. De toch al altijd volle terrassen puilen nu uit van de zonaanbidders. Restaurants dekken hun tafels buiten en als je om je heen kijkt zie je overal mensen picknicken in de heerlijke parken, kleine stadstuinen of gewoon langs de kades van de Seine, Canal Saint Martin of het Basin de la Villette. Tijd doet er niet toe, van 's morgensvroeg tot diep in de nacht, geniet men buiten van alle lekkernijen die de Franse keuken te bieden heeft.


Café la Palette, rue de Seine 43 in het 6e arrondissement
De kranten en Parijse glossy's besteden uitgebreid aandacht aan de 'Places to Be'. En aangezien ik toch niet in staat ben om een echte top vijftig samen te stellen, laat ik het dit keer over aan de specialisten van de Franse krant Le Figaro. Zij stellen jaarlijks een lijst samen van de vijftig beste terrassen in Parijs. De lijst is opgesteld per arrondissement, oplopend van het eerste arrondissement tot aan het twintigste. Vergis je dus niet in de ranking, want het eerst vernoemde terras is gewoon te vinden in het eerste arrondissement en zo verder. De postcode voor Parijs geeft ook het arrondissement aan. 75001 betekent; 75 is Parijs, de 1 staat voor het eerste arrondissement.

Brasserie le Vaudeville, rue Vivienne 29 in het 2e arrondissement

Nog een andere belangrijke wetenswaardigheid is, dat de prijslijst van een café altijd drie prijzen kent. Het goedkoopst bent u uit als u gewoon lekker wat drinkt aan de bar of zoals de Fransen zeggen de zinc. Het wordt duurder als u aan een tafeltje gaat zitten en nog duurder als u plaats neemt op het terras. Verder zijn de prijzen natuurlijk sterk afhankelijk van de locatie. Op de Avenue des Champs Elysées betaalt u natuurlijk de hoofdprijs net zoals rond het Louvre, en de Opéra. Wilt u zeker geen negen euro betalen voor een cappuccino, en dat is geen uitzondering, kijk dan even op de prijslijst voor u plaatsneemt. Een straat verderop zit u al gauw op de helft en het is zeker zo gezellig.  Heerlijke terrassen vindt u overal. Ik vertoef graag in het vijfde en het zesde arrondissement, of de Marais, in het derde en vierde arrondissement, daar is altijd wat te doen.

La Rotonde, place de la Bataille de Stalingrad 6-8, in het 19e arrondissement
Tja, mijn voorkeuren; Café la Palette, rue de Seine 43 in het 6e arrondissement of la Rotonde aan de place de la Bataille de Stalingrad 6-8, in het 19e arrondissement. Of de place Èmile Goudeau een van de charmantste pleintjes van Montmartre. Heerlijk om te lunchen met een warme belegde baguette van de beste baguettebakker van het jaar 2010; Djibril Bodian. Zijn winkeltje, Grenier à Pain, ligt op loopafstand van place Èmile Goudeau aan de rue des Abbesses nr. 38. Heerlijk belegde broodjes met drinken om mee terug te nemen naar het plein en daar op een bankje genieten van de vele, goed willende, amateur artiesten en een prachtig uitzicht over Parijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten