Ik
moet u iets bekennen. Een van mijn zonden in Parijs is het eten van crêpes. Zo
vlak voor de lunch of aan het einde van de middag begint het bij mij te knagen.
En het gekke is dat ik dan op de een of andere manier, altijd wel in de buurt
ben van een crêperie met zo'n open raam, waar die heerlijk zoete geur je
tegemoet komt. Weet dan de verleiding maar te weerstaan, nou mij lukt het niet.
'Sweet Paris'
Oorspronkelijk
komen de crêpes uit een gebied van Keltische oorsprong in het Noord-Westen van
Frankrijk. De pannekoeken waren de trots van de regio Bretagne. Het woord
'crêpe' is Frans voor pannekoek en is een ongezuurde, platte, flinterdunne koek,
gekookt op een grote gietijzeren kookplaat of verwarmd boven een open houtvuur.
Het beslag wordt over het algemeen gemaakt van meel, eieren, melk, boter, zout,
suiker, water en olie. In Bretagne kennen ze crêpes en galetten. Crêpes zijn
gemaakt van wit tarwemeel en galetten van boekweitmeel. Beide zijn traditionele
producten uit Bretagne. Boekweit, afkomstig uit het Midden-Oosten, werd geïntroduceerd in Bretagne in de 12e eeuw.
Mijn crêpe in voorbereiding
Traditioneel
vieren de Fransen de terugkeer van het licht of wel de komst van de lente en
het einde van de lange winternachten op 2 februari met het eten pannekoeken. Het
feest heet 'La Chandeleur', dat wij weer kennen als 'Maria Lichtmis'. Op Maria Lichtmis
worden kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de
naam lichtmis. In veel talen verwijst de naam van het feest rechtstreeks naar
kaarsen (Chandeleur in het Frans). De traditie om op Maria Lichtmis pannekoeken
te eten komt ook tot uitdrukking in het gezegde: "Er is geen vrouwtje nog
zo arm, of ze maakt haar pannetje warm".
Mijn voorkeur? Veel suiker en een beetje citroen
Omdat
een crêpe een verscheidenheid aan vullingen kan bevatten, kan het zowel als hoofdmaaltijd,
dessert of als 'tussendoortje' dienen. Hartige pannekoeken worden geserveerd
als galetten met zoute vullingen; eieren,
ham, kaas, worst, spinazie, ratatouille, paddestoelen, artisjok (in bepaalde
regio's) en verschillende vleesproducten. Wanneer de pannekoeken gezoet zijn,
kunnen zij worden gevuld met diverse andere zoetigheden waaronder; jam,
gesmolten chocolade, zuivel, ijs, Nutella, bananen, bessen, kaneel enz.
Populaire zoete toppings omvatten suiker, siroop slagroom, fruit of.. met drank
waaronder mijn favoriet; Grand Marnier.
Papiertje er omheen... ik kan niet wachten, mijn 'crêpe sucre lemon'
Crêpes
Suzette is een nagerecht, voornamelijk bestaand uit een flensje (dunne
pannenkoek) in gecarameliseerde saus van boter, suiker, mandarijn of
sinaasappel en sinaasappelschil. Het wordt doorgaans geflambeerd opgediend. Auguste
Escoffier, die ooit de basis heeft gelegd voor de klassieke Franse kookstijl, zou
het dessert in 1890 in Hotel Savoy te Londen aan de Prins van Wales, de latere
Edward VII, hebben voorgeschoteld. Escoffier wilde het dessert opdragen aan de
Prins van Wales, maar die antwoordde: "Nee, ik ben dat onwaardig. Laten we
dit voortreffelijke nagerecht noemen naar de jongedame die me vergezelt".
Onlangs
publiceerde de Franse krant Le Figaro een top 10 van de beste crêperies in
Parijs. De adressen wil ik u zeker niet onthouden:
1 Breizh
Café Épicerie
rue Vieille du Temple 111 - 3e
arrondissement
2 Ty
Breiz
boulevard de Vaugirard 52 - 5e
arrondissement
3 La Compagnie de Bretagne
rue de l'Ecole de Médecine 9 - 6e
arrondissement
4 Mamie Tevennec
rue Faidherbe
41 - 11e arrondissement
5 West
Country Girl
passage Saint-Ambroise 6 - 11e
arrondissement
6 L'Avant-Comptoir
Carrefour de l'Odéon 3 - 6e
arrondissement
7 La
Crêperie des Canettes
rue des Canettes 10 - 6e
arrondissement
8 Crêperie
Bretonne Fleurie... de l'Epouse du Marin
rue de Charonne 67 - 11e
arrondissement
9 Crêperie Suzette
rue des Francs-Bourgeois 24 - 4e
arrondissement
10 Le Pot O' Lait
rue Censier 41 - 5e arrondissement
Hoi Ferry
BeantwoordenVerwijderenEen heel smakelijke aflevering, over jouw zoete zonde. De uitspraak die je aanhaalde ivm Maria Lichtmis
deed me denken aan ons moeder die als ze ons in bed stopte wel eens zei: ‘Al is een moeder nog zo èrm, ze dekt toch wèrm’...
Groeten
Joep
J'adore Nutella crepes!
BeantwoordenVerwijderenV