Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 6 augustus 2012

PARIJS MET DE KIDS

Een zwarte zaterdag en 765 files zijn voorbij. Frankrijk is op vakantie dus op naar Parijs! Er is minder autoverkeer, minder volk in de metro en het leven is minder jachtig en daardoor een stuk aangenamer. Daarom een blog over het beste van Parijs met het hele gezin, met speciale aandacht voor de kids. Allereerst verwijs ik u naar mijn blog over ParisPlages. Een echt zandstrand in Parijs, compleet met palmen en ligstoelen aan de oever van de Seine, vanaf het Louvre tot aan de pont de Sully en aan het Basin de la Villette. Er zijn straatartiesten, water- en diverse andere activiteiten speciaal gericht op kinderen.

Kleine cultuurvreter
Een bustocht is de beste manier om kinderen kennis te laten maken met deze magische stad. Het leukst zijn de dubbeldekkerbussen met open dak. Paris L'Open Tour en Les Cars Rouges, beide 'hop-on-hop-off' busdiensten, die kaartjes aanbieden, die een geldigheidsduur hebben van twee of drie dagen. Een rondrit na zonsondergang is magisch en onvergetelijk. Maar de meest spannende ervaring is een tour met een oude Citroën 2CV van Paris Authentic. De gidsen zijn bijverdienende studenten waaronder ook Nederlandse. In augustus kun je Parijs met kinderen ook per huurfiets doen. U kunt terecht op 1450 Velib- stations. Let wel; de kinderen moeten ouder zijn dan 14 jaar en u dient in het bezit te zijn van een creditkaart met chipfunctie en pincode.
De meest spannende ervaring is een tour met een oude Citroën 2CV van Paris Authentic
U kunt ook nog het water op. Er is in Parijs een ruim aanbod aan bootdiensten. Bateaux Mouches is het oudste en het grootste botenbedrijf in Parijs. Rondvaartboten werden voor het eerst gebruikt tijdens de Wereldtentoonstelling van 1867. De opstappunten van de verschillende bootdiensten vindt u op diverse plaatsen langs de kades van de Seine. De opstapplaats van de Bateaux Mouches is vlak bij de Pont l'Alma, die van de Bateaux Parisiens en de Vedettes de Paris bij de Eiffeltoren. Wat kleinschaliger zijn de boten van Vedettes du Pont Neuf. Zij vertrekken vanaf de square Vert Galant onder bij de oudste brug van Parijs de Pont Neuf. De prijzen variëren tussen de € 12 voor een volwassene en € 6 voor kinderen onder de 12 jaar. Spannend is de boottocht over het Canal Saint Martin met Canauxrama. U passeert negen sluizen, twee draaibruggen, acht romantische bruggen en het laatste gedeelte vaart u zelfs onder de grond. De tocht begint bij het Basin de la Villette en eindigt bij de Place de la Bastille in de Port de l'Arsenal.
Het water op; Parijs vanaf de Seine
Een van de redenen waarom Parijs zo'n fijne stad is om met kinderen te bezoeken, zijn de prachtige parken in diverse delen van de stad. Vaak met grote waterpartijen, klimrotsen, draaimolens en natuurlijk les Guignols of te wel de poppentheaters. De meest avontuurlijke parken zijn Parc des Buttes Chaumont, met steile rotswanden, grotten, een waterval een heuse hangbrug en een eilandtempel van waaruit u een prachtig uitzicht over Parijs. Het Parc André Citroën met 120 turbo fonteinen, waar de kinderen heerlijk doorheen mogen lopen. De grootste attractie is een heteluchtballon die tot 150 meter boven Parijs uitstijgt, met wederom een schitterend uitzicht over de stad.  
Parc André Citroën; opstijgen in een heteluchtballon tot 150 meter
Niet te missen het Centre George Pompidou. Voor de ingang ligt de Place Georges Pompidou waar het een komen en gaan is van straatartiesten. Naast dit plein ligt de kleurrijke mechanische fontein van Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely. Deze fontein is genoemd naar de componist Igor Stravinsky en bevat 16 bewegende en waterspuitende beelden.
De veelkleurige fontein van Nikki de Saint Phalle en Jean Tinguely

Neem ook eens de moeite om om het gebouw heen te lopen. Alles wat functioneel is zit aan de buitenkant. De blauwe buizen zijn voor de luchtverversing, de witte weer voor de luchtafvoer. De groene buizen zijn voor het water en de gele voor de elektriciteit. De liften net, als de roltrappen, zitten ook aan de buitenkant en zijn weer rood geschilderd. TIP: Koop binnen een panoramaticket voor slechts € 3 per persoon en neem de glazen roltrappen naar de zesde etage, om te genieten van weer een schitterend uitzicht over Parijs en de Sacré Cœur of het gekrioel van die duizenden mensen op het voorplein.
Een van de prachtige uitzichten over Parijs vanuit Centre Georges Pompidou
Twee musea die echt leuk zijn voor kinderen zijn het Musée Grévin en het Musée de la Magie. Het wassenbeelden museum Grévin aan de boulevard Montmartre 10, is gesitueerd in een van de mooiste barokke gebouwen van Parijs. Hier wordt u omringd door beroemdheden, maar de show wordt gestolen door het Palais des Mirages. Het spel met geluid, licht en spiegels doet u vermoeden zelf in een enorme caleidoscoop te zitten.  Het is een overblijfsel van de wereldtentoonstelling uit 1900, nog steeds werkend en geheel in tact. Dit museum is niet goedkoop maar zeker de moeite waard. In de Marais, in de rue Saint Paul 11, is een ondergronds, 16de-eeuws gewelf waarin het Musée de la Magie is gevestigd. Er zijn zeven kamers vol met spiegels, optische illusies, geheime dozen en toverhoeden. Regelmatig zijn er optredens van goochelaars en illusionisten.
In ieder geval is een ijsje verdiend na al deze inspanningen. De meest beroemde ijssalon van Parijs bevindt zich op Ile Saint Louis in de rue Saint Louis en l'Iles 31: Glacier Berthillon. Deze ijssalon mag je niet missen, bovendien kun je die niet missen want hij is direct herkenbaar aan een lange rij wachtende klanten, die netjes op hun beurt wachten voor een hoorntje met het beste ijs van Parijs.  Echter.. volgens de reisgids van Delveaux is de Italiaanse ijssalon van Grom in de rue de Seine 81 de zaak voor het allerbeste ijs van Parijs.  
Natuurlijk is er nog veel meer te doen voor kids in Parijs maar met bovenstaande tips is succes verzekerd. Op de website van het Parijse stadhuis vindt u nog meer informatie wat er allemaal voor kinderen wordt georganiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten