Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 31 juli 2012

PICKNICKEN IN PARIJS

Velen zullen het niet met mij eens zijn, maar ik vind Parijs in augustus heerlijk. Die rust, even niet die hectiek in de metro, geen eindeloze files op straat, geen gestreste agressieve motorrijders, die vinden dat de peripherique alleen voor hen is, geen overvolle terrassen en obers die plotseling tijd voor je hebben. Augustus, heel Frankrijk is op vakantie. Uit mijn tijd als CEO bij een groot Duits bedrijf weet ik, dat je niet bij de Fransen moet aankloppen in augustus, fabrieken zijn gesloten, de verkoop ligt plat en zo ook de omzet. Juist daarom is het zo heerlijk in Parijs, er heerst een geordende rust. Okay, het kan snikheet zijn in die stad! Mijn intieme favoriete familierestaurantjes zijn allemaal de gehele maand gesloten en bij mijn favoriete bakker kan ik ook niet terecht. Juist dat geeft weer energie om de stad op een andere manier te ontdekken en vanzelfsprekend wil ik die ervaringen graag met u delen.

Augustus, heerlijk.....de stad Parijs komt tot rust
Op mooie dagen lunch ik niet op het terras van een of ander restaurant, maar gewoon buiten op een bankje met een zelf gekochte knapperige baguette en fromage van een echte Franse fromagerie. Bakkerij, Boulangerie Mauvieux, rue Ordener 159 in het 18e arrondissement is de beste baguettebakker van Frankrijk. Sébastien Mauvieux won begin mei 2012 de 'Grand Prix de la Baguette', die ieder jaar in Parijs wordt gehouden. Aan de wedstrijd stokbroodbakken deden maar liefst 124 bakkers mee en het was voor de vijfde keer dat een bakker uit het 18e arrondissement uitgeroepen werd als de beste baguette bakker van Frankrijk.
Fromage van een echte Franse fromagerie

Op brood kun je afstuderen in Parijs. Een excellente baguette moet aan de volgende eisen voldoen: niet langer zijn dan 70 centimeter en niet korter dan 50 centimeter, met een gewicht tussen de 240 en 340 gram. Een baguette is een stokbrood, een bâtard is een dikker stokbrood, een ficelle weer dunner. Een fougasse is een plat brood van baguettedeeg dat met uien, kruiden en specerijen wordt gevuld. En dan zijn er nog de croissant, de pain au chocolat, de brioche, de pain de mie, petit pain, de pain de campagne en last but not least de miche Poilâne; het beste brood van Parijs.
Pain de Campagne; op brood kun je afstuderen in Parijs
Reden voor mij om eerst de metro te pakken naar de rue de Lepic (metro Blanche), de marktstraat van het 18e arrondissement, voor heerlijke kazen en een goede fles wijn. Vervolgens met de metro naar de rue Ordener (metro Joffrin) voor de prijswinnende baguette. Rest mij nog een wandeling naar een door de toerist nog onontdekt parkje, achter de Sacré Cœur: Parc de la Turlure. Een oase van rust, met pergolas, bankjes en als bonus een prachtig uitzicht op de achterzijde van de .  
TIP 1: Parc de la Turlure met als bonus een prachtig uitzicht op de Sacré Cœur
Iets toeristischer is de place Èmile Goudeau, een van de charmantste pleintjes van Montmartre. Hier ga ik altijd  voor de warme belegde baguette van de beste baguettebakker van het jaar 2010; Djibril Bodian. Zijn winkeltje, Grenier à Pain, ligt op loopafstand van place Èmile Goudeau aan de rue des Abbesses nr. 38. Heerlijk belegde broodjes met drinken om mee terug te nemen naar het plein en daar op een bankje genieten van de vele goed- willende amateur artiesten. En... een prachtig uitzicht over Parijs, in het verlengde van de rue Ravignan. Je kunt ook plaatsnemen op het terras van "le Relais de la Butte" onder aan het plein, voor de trappen van de rue Ravignan.
TIP 2: Place Èmile Goudeau
Bij mijn picknicks in Parijs bepaal ik altijd eerst de plek waar ik wil gaan zitten en vervolgens kijk ik welke markten of marktstraten er in de buurt zitten, om daar mijn inkopen te doen. Een prachtige plek voor een spontane picknick is de Vesta Tempel in het park Buttes Chaumont in het 20e arrondissement. Een romantisch park dat zich kenmerkt door steile hellingen met glooiende graspartijen, kronkelige paden, grotten, waterpartijen, waaronder een grote vijver compleet met waterval en hoog op een rotswand een kleine tempel, van waaruit je weer een prachtig uitzicht hebt over Montmartre en Saint-Denis. Mijn inkopen doe ik dan bij de Marché Crimée-Curial, rue de Crimée, métro Crimée.
TIP 3: De Vesta Tempel in het park Buttes Chaumont in het 20e arrondissement
In het 1e arrondissement van Parijs ligt verscholen tussen de Pont Neuf, quai de l'Horloge, Palais de Justice en de quai des Orfèvres een van de mooiste oases van Parijs. Een pleintje waar ik regelmatig terugkeer; het place Dauphine. Dit charmante driehoekige plein, met prachtige huizen (nr. 14 is nog in originele staat) in Lodewijk XIII stijl, aan het andere uiteinde van Ile la Cité, stamt uit 1607. Werkelijk een van de mooiste pleintjes in de stad en bijna 40 jaar lang, op nummer 15, het domicilie van Yves Montand en Simone Signoret. Aan de randen van het plein zijn bomen gepland om zo het gesloten uiterlijk van het plein te behouden. Voor mij een plek om te genieten van mijn eerste espresso, of om uitgebreid de tijd te nemen voor mijn zelf samengestelde lunch.
TIP 4: Place Dauphine
Een andere plek, die garant staat voor een prachtige picknick, ligt aan de westkant van place Dauphine. Achter het plein, al laat de naam anders vermoeden, vindt u de oudste en langste brug van Parijs; de Pont Neuf. De eerste steen werd gelegd in 1578, maar ze was pas klaar in 1607. Het bronzen ruiterstandbeeld is een afbeelding van Hendrik IV met als bijnaam 'le Vert Galant', vanwege zijn reputatie als de grote verleider. Daal de trap af, achter het beeld, naar de kop van de Seine naar de square du Vert Galant, op het uiterste puntje van Île de la Cité. Een klein parkje dat lijkt op de boeg van een schip. Al generaties lang een favoriete ontmoetingsplaats voor clochards, jong verliefden en andere romantici. Geniet van een adembenemend uitzicht op de Seine, het Hotel de la Monnaie en het Musée du Louvre en het gesloten warenhuis la Samaritaine. Dit idyllische parkje is tevens het aanlegpunt voor de rondvaartboten van "les Bateaux Vedettes du Pont-Neuf". Let ook nog even op de versiering van de ronde bogen van de Pont Neuf. Maskerkoppen van venters, barbiers, vuurspuwers, tandentrekkers, baliekluivers, beurzensnijders en andere charlatans. Afbeeldingen van mensen die 'beroepsmatig', in de 17de eeuw, veelvuldig op de brug te vinden waren.
TIP 5: Aan de kop van Île de la Cité een klein parkje square du Vert Galant
Voor het samenstellen van mijn lunchpakket moet ik iets verder lopen, namelijk naar de rue Montorgueil. Vlakbij de kerk de Saint Eustache ligt de rue Montorgueil, afgeleid van de mont Orgeuil. Hier krijg je nog een vaag idee van de drukte van het vroegere quartier Les Halles. Eeuwenlang was dit de straat waarlangs de visaanvoer plaatsvond vanuit Normandië. Hier zaten de groothandels voor vis en oesters en deze handelaren zorgden dan weer voor verdere verdeling op de markt. Nu is deze straat een gezellig voetgangersgebied met groentestalletjes, slagerijen en boetieks.
TIP 6: Jardin du Luxembourg, fontaine de Médicis
Weer een andere toplocatie voor een picknick is op een bankje bij een van de mooiste place Edmond-Rostand, vind je aan het einde van een grote vijver de prachtige fontaine de Médicis, die dateert uit 1624, omringd door platanen en kleine bankjes. Mochten hier alle plekjes bezet zijn kijk dan verder in de Jardin Luxembourg; plaats en mooie plekjes genoeg. Inkopen doet u op de Marché Raspail, boulevard Raspail, métro Rennes, of bij de Marché couvert Saint-Germain, rue lobineau 4 - 6, métro Mabillon.
Tip: voor u uw picknick gaat plannen kijk dan even of de markten in de buurt ook daadwerkelijk open zijn. Informatie kunt u vinden op de website van Les Marchésde Paris waar alle markten per arrondissement zijn gegroepeerd, inclusief marktdagen en openingstijden.
TIP 7: Gewoon heerlijk picknicken langs de Seine
Mijn favoriete picknickplaatsen:
1.    Parc de la Turlure, 18e arrondissement, métro Jules Joffrin.
2.    Place Émile Goudeau, 18e arrondissement, métro Abbesses.
3.   Vesta Tempel, Parc Buttes Chaumont, 19e arrondissement, métro Buttes Chaumont, Botzaris.
4.    Place Dauphine, 1e arrondissement, métro Pont Neuf.
5.    Square du Vert Galant, 1e arrondissement, métro Pont Neuf.
6.    Fontaine de Médicis, Jardin du Luxembourg, 6e arrondissement, métro Luxembourg. 

1 opmerking:

  1. Ferry, je doet me weer helemaal genieten. Zit nu in Spanje, maar op de heenweg uiteraard 'even' in Parijs gewandeld. Leuk is dat ook één van mijn favorieten Place Dauphine is en de foto die je hebt van de Vesta Temple is niet vorige week gemaakt. Het was ongelooflijk druk in Butte Chaumont. Ook nog een leuke wandeling gemaakt over Ile des Cygnes om uit te komen bij de mooiste brug van Parijs de Pont Bir-Hakeim. Heb weer mooie foto's kunnen maken die binnenkort weer op m'n site zijn te zien. Nogmaals dank voor je geweldig artikel.
    Mvg
    Chris

    BeantwoordenVerwijderen