Deze
culinaire blog heeft een speciale en exclusieve aanbieding voor u in petto.
Voor altijd eten in de mooiste brasserieën van Parijs met een fikse korting die
kan oplopen tot wel 20% op de gehele rekening, tot een maximum van negen
personen. Maar eerst even wat voorgeschiedenis.
Mijn
oudste boek over Parijs is een uitgave van 1911 Guides Beadeker, de 17e editie.
Voor de eerste keer verschenen in 1865. 'Paris et ses environs' of wel, Parijs
en haar omgeving. Traditie blijft ook in Parijs. Het mooie is dat alle
bijzondere hotels en restaurants heden ten dage nog steeds bestaan. Hotels
waaronder le Bristol, de Ritz, le Crillon, la Meurice, Continental, Lotti en
Plaza Athenée en restaurants waaronder Le Grand Vefour, Durand, Ledoyen, Maxim,
Weber. En niet te
vergeten prachtige brasserieën zoals; Julien, Bofinger, Vaudeville, La Coupole
en Lipp. De Parijzenaars noemen de brasserieën; "ambassadeurs van hun elegantie,
traditie en cultuur".
PARIS: uitgave juli 2012
Parijs
dankt zijn mooiste brasserieën aan één man; Jean
Paul Bucher (1938-2011), een voormalige kok uit de Elzas en tot 2005 eigenaar
van de acht mooiste van Parijs. Op 33 Jarige leeftijd besloot hij
te investeren in oude Parijse, in verval geraakte brasserieën. In 1968 kocht hij zijn eerste aanwinst,
Brasserie Flo, van zijn streekgenoot Louis Floderer. Bucher kreeg de smaak te
pakken en kocht in de jaren daarna, in een rap tempo, nog zeven zaken,
waaronder Balzar, Le Bœuf sur le Toit, Bofinger, La Coupole, Julien, Terminus
Nord en, Le Vaudeville. Hij initieerde de Groupe
Flo, eigenaar van vele restaurant-ketens. In 2005, zes jaar voor zijn
overlijden op 73 jarige leeftijd, verkocht hij zijn geesteskind aan de
Belgische miljardair Albert Frère. Jean Paul Bucher; "Monsieur
Savoir Vivre". Hij creeërde de Esprit Brasserie.
Esprit Brasserie
Ontdek
nu zelf de voordelen van Esprit Brasserie. Dankzij de samenwerking met de Groupe Flo en Paris FvdV, kunt u in het bezit komen van uw persoonlijke 'Carte Esprit Brasserie', die u in
staat stelt, om steeds met een grote korting, te eten bij de mooiste brasserieën
van Parijs. Op vertoon van deze kaart ontvangt u tot een maximum van negen
personen, 10% tot zelfs 20% korting op de gehele rekening. Voor elke twee euro,
besteedt bij een van de aangesloten brasserieën, ontvangt u bovendien een loyaliteitspunt,
die u kunt inwisselen voor cadeaus of speciale arrangementen. Verder ontvangt u
per email, aanbiedingen die persoonlijk op u betrekking hebben. Bijvoorbeeld twee
glazen champagne gratis bij uw verjaardagsdiner. De door u opgebouwde punten
zijn steeds geldig tot 31 december van het volgende jaar.
Voorwaarden: U kunt alleen registreren als u 18
jaar of ouder bent. Kortingen worden uitsluitend toegekend op vertoon van uw
persoonlijke 'Carte Esprit Brasserie'. Om in aanmerking te komen voor uw
persoonlijke kaart dient u zich vrijblijvend te registreren op de website van
Esprit Brasserie, klik hier. Uw
kaart ontvangt u per post (alleen in Europa) na ongeveer 10 werkdagen. Het is ook mogelijk om de kaart op te halen bij een van de aangesloten brasserieën.
Om
vast in de stemming te komen neem ik u, in willekeurige volgorde, mee langs de
mooiste brasserieën van Parijs. Daar waar u straks met uw persoonlijk 'Carte
Esprit Brasserie' van harte welkom bent. Alle restaurants behoren al jaren tot
mijn favorieten in Parijs. Niet alleen vanwege hun goede prijs- productverhouding,
maar met name door hun authentieke ambiance.
La Coupole
La Coupole, geopend in 1927. Ooit een opslagplaats voor kolen en hout. De onderaardse gangen dwongen de architect om de grootste eetzaal van Parijs te voorzien van 24 pilaren. 32 kunstenaars uit de buurt van Montparnasse werden vervolgens benaderd om de pilaren te beschilderen. Eten in La Coupole is een belevenis. Dit restaurant is nog steeds de ontmoetingsplaats voor talloze beroemde mensen uit de wereld van politiek, literatuur, kunst, zang en dans. Een gevleugelde uitspraak in Parijs is "regeringen worden gevormd in Lipp, ze vallen in la Coupole". Toen Bucher het in 1988 overnam heeft hij het interieur in de oude staat teruggebracht. Zacht groene wanden, prachtig mozaïek op de vloer en je eet nog steeds van het art-déco servies. 91 mensen vormen de zwarte en 43 de witte brigade. Het 800 m² grootte restaurant telt 450 plaatsen gesitueerd rondom een monumentaal kunstwerk 'la Terre' van Louis Derbré'. Vooral als visliefhebber kom je hier aan je trekken met specialiteiten als de plateaus fruits de mer, of de hommard grillé flambé au Whiskey, maar ook voor een uitstekende chateaubriand bent u hier aan het juiste adres.
La Coupole, Boulevard du Montparnasse 102, 14e arrondissement, metro Vavin.
Altijd een warm welkom bij Balzar
Het
was Marcellin Cazes, de eigenaar van Brasserie Lipp, die na de Eerste Wereldoorlog
het gezicht bepaalde van Balzar.
Lederen banken, spiegelwanden, tafels met wit damast en grote Hittorf lampen
met de bekende witte bollen. Pas in 1979 werd het restaurant voorzien van de
unieke schuin geplaatste spiegels tegen het plafond waardoor, waar je ook zit,
kunt zien wat er zich in het restaurant afspeelt. Le Balzar opende in 1931 en
op de kaart staan nog altijd de welbekende gerechten uit die tijd: poireaux
vinaigrette, raie au beurre fondu, of gigot d'agneau roti. Onweerstaanbaar is
het gebak uit eigen keuken; baba au rhum, tarte mixte en les mille-feuilles. De
vraag die de vaste stamgasten nog altijd bezighoudt: Is Balzar nou een tweede Lipp of
is Lipp een tweede Balzar? Aan u om het uit te vinden.
Balzar,
rue des Ecoles 49, 5e arrondissement, metro Cluny la Sorbonne.
Le Boeuf sur le Toit
Het
is zeker geen straat die je bezoekt tijdens een wandeling door Parijs. Maar
voor het daar gesitueerde restaurant is de rue du Colisée zeker een omweg
waard. Een restaurant met een ietwat vreemde naam; Le Boeuf sur le Toit. Het kwam
in handen van Jean Paul Bucher in 1985, die de zaak grondig verbouwde in een
art-déco stijl die doet denken aan een luxe eetzaal van een cruiseschip.
Geslepen spiegels, enorme lampen in geometrische vormen. Onlangs heeft het restaurant
weer een nieuwe face-lift gekregen. Het bijzondere interieur is gebleven,
alleen zijn de banken en stoelen voorzien van een lichtere stof, net als de
wanden. Bij binnenkomst passeer 'les écaillers', de specialistische bereiders
van de coquillages en de fruit de mer. Op drukke dagen is er altijd een
voiturier aanwezig, iemand die uw auto parkeert, indien nodig. De straat ligt
op loopafstand van de Champs Elysées en het befaamde Lido.
Le
Boeuf sur le Toit, rue du Colisée 34, 8e arrondissement, metro Saint
Phillipe du Roule.
Le Vaudeville
Het
café Vaudeville stamt uit 1827 en werd in die tijd druk bezocht door
beurshandelaren en theaterbezoekers. Le Vaudeville
ligt in de rue de Vivienne tussen het Palais Royal en de Grands Boulevards, tegenover
de beurs van Parijs. Reden voor Bucher om ook dit café in te lijven bij de Flo
Groep en in 1979 te verbouwen tot brasserie. De inrichting dateert uit de jaren
twintig en het prachtige art-déco interieur met veel koper, hout en marmer is
gelukkig bewaart gebleven. Hier bezondig ik mij altijd, omdat ik nu eenmaal de
verleiding niet kan weerstaan, aan de escalopes de foie gras de canard met een
saus van witte druiven en als nagerecht, de wentelteefjes; 'pain perdu de
kouglof aux raisins'. Reserveren voor lunch en diner is een must.
Le
Vaudeville, rue Vivienne 29, 2e arrondissement, metro Bourse.
Bofinger
In
1864 opende Frédéric Bofinger op nummer 5 van de rue de la Bastille, naar het
schijnt de eerste gelegenheid waar bier uit het vat werd geserveerd. Met zijn
fraaie azuurkleurige koepel van glas in lood, versierd met enorme
bloementrossen, sierlijke ingelijste spiegels en gepatineerde houten muren, is
het een genot om hier te dineren. Lange tijd is Bofinger een verplichte pleisterplaats voor de hele politieke
klasse, kunstenaars en acteurs. Door de toenemende populariteit van de wijk
rond place de la Bastille en de opening van de nieuwe Opéra de la Bastille in
1989, blijft deze brasserie een van de drukst bezochte brasseriën van Parijs.
Mede dankzij de kwaliteit van de Elzasser keuken en wijnen. Voor het restaurant
staat een zogenaamde "banc de huîtres" waar de 'huîtriers', de
oestermannen, gedurende het gehele jaar, buiten de schalen prepareren vol met
schaal- en schelpdieren. Plateaux fruits de mer, bestaande uit oesters en
hoornkreeft uit de kuststreek van Bretagne, spinkrab, garnalen, mosselen, zeeoren,
venusschelpen, kokkels en coquilles. En dat gecombineerd met een eenvoudige Chasselas,
Sylvaner of een mooie Pinot Noir. Of wat dacht u van zuurkool; choucroute spéciale
Bofinger met een edele Riesling, Tokay of een kruidige Gewűrtztraminer allen
afkomstig uit een van de 110 erkende wijngemeenten in de Elzas. Vergeet vooral
niet voor het weggaan een van de mooiste toiletten te bezoeken van de Marais.
Bofinger,
rue de la Bastille 5-7, 4e arrondissement, metro Bastille.
Terminus Nord
Vanaf
1850 schoten in Parijs de nieuwe stations als paddenstoelen uit de grond.
Monumentale gevels met luxe glazen overkappingen en binnenin spectaculaire
constructies van ijzer en glas. Dat gevoel uit de 19e eeuw is nog steeds te
ervaren als u aankomt op Gare du Nord gebouwd door de Franse architect Ignaz
Hittorf, tussen 1861 en 1865, in opdracht van la Compagnie des Chemins de Fer
du Nord. Maar het indrukwekkendst is de sfeer van de ontluikende spoorjaren nog
te voelen in het wonderschone restaurant Terminus Nord. Prachtige eetzalen met een mix
van art-nouveau en art-déco verweven in een cocktail van koper, mahonie, leder
en spiegels. Wanden vol met de mooiste fresco's en authentieke posters en glazen
plafonds met glas in lood. Een adembenemend decor uit de Belle Epoque. In juni
heb ik hier voor het eerst gegeten en genoten van de Bouillabaisse Marseillaise
en een nagerecht met de naam Symphonie autour d'une pomme. Genietend van de
feilloze bediening, bijna dansend met volle dienbladen en de dynamiek van de
steeds binnenkomende reizigers, op weg of onderweg.
Terminus
Nord, rue de Dunkerque 23, 10e arrondissement, metro Gare
du Nord.
Brasserie Flo
De
geschiedenis van brasserie Flo gaat
terug tot 1861 toen Jean Voitenleitner een opslagplaats voor bier begon in de
Cour des Petites Écuries. De huidige inrichting stamt uit de tijd toen een
zekere Floderer de zaak overnam en grondig verbouwde. Donkere lambriseringen,
ramen met glas-in-lood waardoor je niet naar buiten kunt kijken geven het
restaurant een intieme sfeer. De wanden en de plafonds zijn beschilderd met
landschappen uit de Elzas. Het restaurant met twee eetzalen ligt verscholen in
een binnenplaats achter een poort in de rue du Faubourg Saint Denis en was in
1968 de eerste aanwinst van Jean Paul Bucher. Met goede vrienden genoot ik hier
van de soupe gratinée à l'oignon met daarna de côte de boeuf de Salers, terwijl
mijn disgenoten genoten van de formidabele choucroute paysanne.
Brasserie
Flo, cour des Petites Écuries, 10e arrondissement, metro Chateau
d'Eau.
Julien
Julien is een overblijfsel uit de voorbije
tijd. Persoonlijk vind ik dit het mooiste restaurant van de Flo groep. Een
monument uit de begintijd van de art-nouveau. Hoge, immens grote spiegels
worden omgeven door sierstucwerk met links en rechts prachtige panelen van
glaspasta, gemaakt door glaskunstenaar Louis Trézel en geïnspireerd op het werk
van de kunstschilder Alfons Mucha. Afgebeeld zijn vier jonge vrouwen, die de
vier seizoenen symboliseren. De plafonds zijn voorzien van glas in lood en de
vloeren rijk versierd met plantenmotieven in mozaïek. In het midden koperen
kapstokken voorzien van lampen met witte bollen. Elke keer als ik weer een
bezoek breng aan dit restaurant vallen mij weer nieuwe details op in dit
adembenemende decor, dat je steeds weer meeneemt in een reis terug naar de
Belle Epoque. De 23 koppige bediening, altijd smetteloos gekleed in zwart-wit
maakt de maaltijd hier tot een feest. Voor mij staat een dampende cassoulet
d'oie de Castelnaudary.
Julien,
rue du Faubourg Saint Denis 16, 10e arrondissement, metro Strasbourg Saint
Denis.
Rest
mij u een smakelijk eten toe te wensen.
TIP: bekijk zeker de diverse websites van de mooiste
brasserieën in Parijs
Fotografie: Groupe Flo, Alex Timmermans, Ferry van der Vliet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten