Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 18 juli 2012

PLACE VENDÔME

Hoe grotesk ik hem ook vind, ik moet toegeven dat Lodewijk XIV een onuitwisbare invloed heeft gehad op de ontwikkeling van Parijs.  Aan hem dankt Parijs onder andere de Tuilerieën, ontworpen door de grote Franse tuinarchitect André le Nôtre, Het wonderschone Place des Victoires en de overtreffende trap daarvan, het mooiste plein van Parijs; het achthoekige Place Vendôme. Allemaal ontworpen door de toenmalige architect des konings Jules Hardouin-Mansart (1646 -1708). Parijs kent meerdere zogenaamde 'Place Royales', koningspleinen, zoals de Place des Vosges in de Marais, de Place Dauphine aan de westkant van Île de la Cité en de Place de la Concorde aan de rand van het achtste en eerste arrondissement.

De Place Vendôme vormt het hart van de ultra chique wijk Faubourg Saint Honoré

De Place Vendôme vormt het hart van de ultra chique wijk Faubourg Saint Honoré. Het eerste idee voor het plein is uit 1677 en kwam van een groep speculanten. In 1685 werd het idee opgepakt door François Michel Le Tellier, Marquis de Louvois en minister bij Lodewijk XIV. In opdracht van de koning kocht hij het Hôtel Vendôme van César de Bourbon, de hertog van Vendôme, waaraan het plein nog altijd zijn naam dankt. In 1699 verkocht de koning het terrein aan het stadsbestuur. De reeds bestaande gevels werden afgebroken en onder leiding van Jules Hardouin Mansart, twintig meter verder naar voren weer opgebouwd. Zo kregen alle herenhuizen aan het plein dezelfde voorgeve,l maar de inrichting achter de gevels gebeurde geheel volgens de wensen van de illustere eigenaars. De gevels rondom het plein van 224 meter bij 213 meter, in de vorm van een achthoek, worden gedomineerd door arcaden, terwijl de bovenverdiepingen zijn verfraaid met pilasters, hoge vensters met smeedijzeren balkons, daarboven boogvensters en daar weer boven het bekende Mansarde-dak, voorzien van monumentale dakkapellen, ook wel 'œil de bœuf' genoemd. 
Place Vendôme de schepping van Jules Hardouin Mansart
In 1806 tekende  Napoleon een decreet, waarmee hij de aanleg beval van een straat die het plein verbond met Grands Boulevards. In 1814 was de Rue de la Paix voltooid, maar het duurde nog tot 1830 vóór dat men er huizen en winkels ging bouwen. Aan de overzijde van het plein werd een verbinding met de Koninklijke tuinen gevormd door middel van de Rue de Castiglione. (Castiglione bleek veel later de minnares te zijn geweest van Napoleon III en men zegt dat de geest van 'La Divine', de goddelijke, hier nog steeds rondwaart). Het plein droeg niet altijd de naam van Place Vendôme. Bij het ontstaan heette het Place des Conquêtes, daarna Place Louis le Grand, tijdens de Franse Revolutie werd het plein omgedoopt in Place des Piques en tijdens de Commune van Parijs heette het Place Internationale.
De altijd dynamische rue de la Paix
Door de jaren heen groeide de omgeving van het plein uit tot het absolute heiligdom van de luxe. Bekende bankiers vestigden zich aan het plein waaronder de Amerikaan John Pierpont Morgan van de bank J.P. Morgan, Baron James de Rothschild van de gelijknamige bank en Ivar Kreuger, die in 1932 zelfmoord pleegde, na de beurscrash van 1929. IBM had er zijn hoofdkantoor maar die panden zijn nu in handen van de Sultan van Brunei. Heden ten dagen belichaamt het plein de wereld van serieuze weelde en is nu het domein van topjuweliers waaronder: Boucheron op nummer 26, Van Cleef & Arpels (22 & 24), Mauboussin (20, Joaillerie de Chanel (18), Piaget (16), Chaumet (12), Hublot (10), Dior (8), Brequet (6) en Buccellatie (4).
Dure bolides geparkeerd in rue de la Paix
Deze maand, juli 2012, heeft ook Louis Vuitton zijn intrede gemaakt in de hechte wereld van 'La Haute Joaillerie'. Zij wisselde stuivertje met Cartier op de Place Vendôme nummer 23. Naast Chanel en Dior is Louis Vuitton nu het derde modemerk dat er in slaagt om zich te vestigen als topjuwelier. Niet zo verwonderlijk, want de wereldmarkt van juwelen en uurwerken is jaarlijks zo'n 40 miljard euro groot en laat tweecijferige groeicijfers zien. De markt wordt gedomineerd door Cartier, een echte zwaargewicht in de sector. Hun omzet wordt geschat op 3,8 miljard euro (bron: Roland Berger).
Maar de echte kroonjuweel aan de Place Vendôme 15, is het epicentrum van de 'Rich and Famous'; de Ritz. Dit hotel werd in 1898 geopend door de uit Zwitserland afkomstige César Ritz. Hij begreep als geen ander wat Jules Hadouin Mansart bedoelde met het ontwerp, om de Place Vendôme te maken tot een trefpunt voor kosmopolitisch Parijs, zoals vorsten en gefortuneerde zakenlieden. In zijn hotel was het een komen en gaan van beroemdheden. De keuken van de  Ritz werd gerund door de grootste 'Chef' uit die tijd, de geniale Auguste Escoffier. De beroemde modeontwerpster Coco Chanel woonde zelfs in het hotel, tot aan haar dood in 1971. De koninklijke suite werd bewoond door grootvorsten, waaronder de Koning van Noorwegen, Zweden, de Prince of Wales en de Graaf en Gravin van Windsor, maar ook door grote namen uit de filmwereld waaronder: Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor en Richard Burton.
 Het kroonjuweel aan de Place Vendôme 15, is het epicentrum van de 'Rich and Famous'; de Ritz. (links)
In 1979 werd het hotel overgenomen door Mohamed al-Fayed, een Egyptische zakenman, die zijn fortuin gemaakt heeft met onroerend goed in het Midden Oosten en met het bouwen van olietankers. Hij schreef een cheque uit van 30 miljoen dollar en verplichtte zich het hotel nog eens te verbouwen voor ruim 100 miljoen dollar. Nog steeds is het een komen en gaan van beroemdheden in de Ritz. De Sultan van Brunei, die verschillende panden bezit op de Place Vendôme (nummers 3 & 5), heeft er zelfs permanent een suite. Vogue's Anna Wintour slaapt er altijd gedurende de modeweken van Parijs en onlangs Madonna met haar gehele crew, tijdens haar optreden in Parijs voor haar 2012 wereldtournee.
Rue Castiglione; het komen en gaan van Bentleys en Rolls Royces
Wilt u zelf slapen in de Ritz dan betaalt u voor een Superior Room € 850,00, een Suite vanaf € 7900,00 en gaat u voor de Coco Chanel Suite dan staat op uw rekening een bedrag van € 9950,00. Slapen als een vorst doet u in de Koninklijke Suite of Imperial Suite, voor het bedrag van € 13.900,00 per nacht. Het klinkt raar maar voor deze suite dient u wel vooraf te reserveren. De trieste herinnering die kleeft aan de Ritz is dat Mohamed al-Fayed's zoon Dodi, samen met de prinses van Wales, hier op de avond van 30 augustus 1997 letterlijk het laatste avondmaal genoten, vlak voor hun dodelijk ongeluk in de smalle tunnel bij Pont de l’Alma, vlakbij de Eiffeltoren.
De vroege avond, wanneer de ondergaande zon zijn schaduw werpt op de fraaie gevels
Het mooist is de Place de Vendôme in de vroege avond, wanneer de ondergaande zon zijn schaduw werpt op de fraaie gevelrijen en de 44 meter hoge triomfzuil, die Napoleon in 1806 liet bouwen met het gesmolten brons van ruim 1200 kanonnen, buitgemaakt bij de slag om Austerlitz. Het beeld van Napoleon I met de lauwerkrans van Ceasar baad dan in de goudgele zon.
Wandeling: Zin om al dat moois te bekijken, begin dan op de Place de l'Opera en loop vervolgens door de rue de la Paix naar de Place Vendôme en de rue de Castiglione. Keer terug en vervolg de wandelroute naar de rue Saint Honoré. Eerst rechts tot aan de rue de l'Echelle. Daar keert u om en vervolgt u de rue Saint Honoré aan de overzijde. Vervolgens blijft u deze straat volgen om terecht te komen in het Walhalla van de mode; de Faubourg Saint Honoré. Ik adviseer u wel om een welgevulde portemonnee mee te nemen of een goed gedekte creditkaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten