Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 20 maart 2013

MUSÉE DE LA VIE ROMANTIQUE

Museum van het romantische leven
Het is geen verrassing dat kunstliefhebbers in Parijs hun hart op kunnen halen. Zoals iedere wereldstad, heeft ook Parijs altijd kunstenaars, artiesten en gelukzoekers uit alle uithoeken van de wereld aangetrokken. Ook uit Nederland. Een van die Nederlandse kunstenaars die naar Parijs trok was Ary Scheffer (1795-1858). De kunstschilder werd geboren op 10 februari 1795 in Dordrecht, als zoon van Johann Bernhard Scheffer en Cornelia Lamme, beide kunstschilder van beroep. Via Den Haag, Amsterdam en Brussel kwam hij uiteindelijk in Parijs terecht.
 
Het idyllische Hôtel Scheffer-Renan nu het Musée de la Vie Romantique
En hier in Parijs is hij nog steeds niet vergeten. Er is zelfs een straat naar hem vernoemd, (rue Scheffer in het 16de arrondissement) en hij heeft min of meer een eigen museum: het Musée de la Vie Romantique. Ary Scheffer stond volop in de romantiek, een stroming die zich aan het einde van de 18e en 19e eeuw, volop liet gelden in de kunst en het intellectuele leven. Parijs was de hoofdstad van de romantiek, waarin de overwaardering van de rationele zijde van de mens werd aangevallen. Het was een reactie op de toenemende rationalisering en wetenschap, een periode die wel ook wel kennen als de 'Verlichting'.

Het museum, gewijd aan de romantische stroming en haar culturele uitingen, ligt aan de Rue Chaptal 16, in het negende arrondissement. Niet toevallig, want de kunstschilder woonde hier zijn hele Parijse leven. Het hoofdgebouw stamt uit 1830. Een groot deel van het museum is dan ook weer in oude staat teruggebracht. De wat stoffige kamers, volop opgeluisterd met schilderijen, kandelaars, spiegels en meubels, ademen de sfeer van de 19e eeuw. Het is niet moeilijk om u voor te stellen hoe de schilder hier woonde, werkte en genoot van het Parijse leven.
 
George Sand

Daar had hij dan ook alle redenen toe, want hij was bekend en geliefd in de stad. Samen met zijn dochter organiseerde de kunstschilder 'salons' op de vrijdagavond, waar tal van beroemdheden aanschoven. Scheffer kon onder andere Markies de Lafayette, Franz List en Chopin op zijn vriendenlijstje bijschrijven. Deze laatste heeft hij drie keer geportretteerd. Ook Charles Dickens, zangeres Pauline Viardot en George Sand maakten regelmatig hun opwachting aan de Rue Chaptal. George Sand, pseudoniem van Amandine Lucile Aurore Dudevant, geboren Dupin, was een Frans schrijfster. Ze schreef romans, novelles, sprookjes, toneelstukken en politieke teksten.
 
Een deel van het museum is dan ook gewijd aan haar opmerkelijke leven en carrière. In drie kamers worden voorwerpen en schilderijen bewaard die iets van doen hebben met het leven van de schrijfster én feministe avant la lettré. Familieportretten, juwelen en unieke voorwerpen, die ze tijdens haar leven verzamelde, worden tentoongesteld op de begane grond van het museum. Een van deze objecten is een gipsafgietsel van de linkerhand van Chopin, een goede vriend van de schrijfster. Kortom: La Musée de la Vie Romantique is een hommage aan de romantiek als stroming. Een leuk museum voor kunstliefhebbers, maar ook voor mensen die houden van de rommelige sfeer van lichte vergane glorie.
 
Parijs is vanuit Nederland nooit ver weg, maar met de website Uitmetkorting.nl is de stad van de romantiek wel heel dichtbij. Boek een vliegreisje naar Parijs en reserveer sowieso een middag voor een bezoek aan de Rue Chaptal 16. Het museum is tot 2 juni slechts deels geopend vanwege renovatiewerkzaamheden. Vanaf 4 juni is het museum compleet vernieuwd en weer volledig toegankelijk.
Musée de la Vie Romantique, Hôtel Scheffer-Renan, rue Chaptal 16, 9e arrondissement, Metro Saint Georges, Pigalle, Blanche, Liège.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten