Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 28 juni 2013

FIETSEN IN PARIJS MET BAJA BIKES

Voor 2007 stond fietsen in Parijs bijna gelijk aan zelfmoord. Maar sinds het Parijse fietsenplan 'De Vélib' zijn intrede deed is er veel veranderd in Parijs. Oud en jong, toerist en ambtenaar wagen zich nu op de fiets. En dat is dan ook geen wonder, want de stad met zijn 2.3 miljoen inwoners (binnen de ringweg) en 28,9 miljoen toeristen per jaar slibt bijna dicht. De afgelopen zes jaar heeft het stadhuis van Parijs, onder leiding van burgemeester Bertrand Delanoë zijn er gigantische investeringen gedaan om Parijs 'duurzamer' te maken. Zo is er 200 kilometer fietspad aangelegd, meer dan 1400 Vélib fietsstations gebouwd en rijden er inmiddels 20.000 van deze fietsen rond. 245.000 Mensen hebben inmiddels een abonnement om gebruik te kunnen maken van de Vélib. De fietspaden lopen niet allemaal langs de boulevards, maar brengen u juist naar de meest uiteenlopende verrassende, schilderachtige, stille of landelijke plekjes van Parijs.  Het is inmiddels dan ook goed te doen om Parijs per fiets te verkennen.
Inmiddels ligt er in Parijs 200 kilometer fietspad
Voor de echte fietsers onder ons, ik moet bekennen meer het type wandelaar te zijn, zijn er een tweetal leuke Parijse fietsboekjes die ik zeker kan aanbevelen: 'Parijs per fiets'; fietstochten door Parijs voor de echte liefhebber door Joke Radius. Een handig boekje met fietsroutes voorzien van duidelijke Michelin routekaartjes en interessante toeristische tips. Een zeer handzaam boekje juist voor op de fiets. (ISBN 9080440221). 'Fietsen en wandelen in Parijs' door Hugo Rosseels, met 5 originele fietsroutes voorzien van vele foto's. (ISBN 9789490783150).
Nu kan ik mij indenken dat, als u nog nooit gefietst heeft in Parijs, fietsen onder begeleiding van een professionele gids een zeer aantrekkelijk initiatief lijkt. Als Parijskenner adviseer ik dan altijd om gebruik te maken van Baja bikes. Fietsen in Parijs met Baja bikes is veilig, leuk, informatief en bovendien milieuvriendelijk. Onder leiding van een  Nederlands-sprekende gids fiets je met een groep van maximaal 15 personen, op een rustig tempo door de stad en zie je dé highlights van Parijs.
Houdt u wel aan de verkeersregels in Parijs - de politie is hier een stuk minder vriendelijk
Baja bikes biedt verschillende excursies aan. Als je de hoogtepunten van Parijs al hebt gezien kun je ook kiezen voor een fietstoer langs de minder bekende bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld  de Arènes de Lutece,  de wijk Montparnasse, of de pitoreske en gezellige marktstraat de Rue Mouffetard en nog veel meer. Parijs is bekend om wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, de Notre Dame, het Louvre en de Sacré Cœur, maar je doet de Franse hoofdstad tekort als je je enkel focust op deze highlights. Er zijn talrijke bezienswaardigheden in Parijs die absoluut de moeite waard zijn voor een bezoek. Met de Nederlandse gids van Baja Bikes weet je zeker dat niets je zal ontgaan. Er zijn ook fietstochten voor studenten.  De prijzen zijn zeer schappelijk en variëren € 19,50 tot € 35 per persoon. Fietsverhuur en gids zijn uiteraard bij deze prijs inbegrepen. Je kunt je fietsavontuur in Parijs direct boeken door gebruik te maken van de hyperlink aan de rechterzijde van deze blog. (klik op het logo van Baja bikes).
Er is nog een goede reden om voor de eerste keer gebruik te maken van een professionele gids van Baja bikes die je veilig door Parijs leidt.  Het is belangrijk om te weten dat de Parijse automobilist zeer weinig rekening houdt met de fietser en dat de politie in Parijs een stuk strenger is dan die in bijvoorbeeld Amsterdam. Zo mag je bijvoorbeeld niemand achterop nemen, niet op het trottoir rijden en niet telefoneren op de fiets. Rijden door rood licht, zoals dat vaak gebeurt in Amsterdam, is niet alleen levensgevaarlijk maar je riskeert ook een fikse boete. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten