Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 24 januari 2014

THE BUDDHA-BAR HOTEL PARIS

Al sinds 1996 een begrip in Parijs. De visie van Raymond Visan, stichter en eigenaar van de George V Eatertainment Group. Zijn visie is gebaseerd op een meer dan 3000 jaar oude filosofie dat omgeving het geluk kan beïnvloeden. Visan leert ons welke invloeden vormgeving en inrichting op het welzijn en geluk van de mens hebben. De relatie tussen de mens en zijn leefomgeving, die gericht is op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Alles wat de mens maakt is in wezen niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden. 
Misschien wel een zwaar begin voor een prachtige blog, want ik neem u mee naar de meest 'classy' omgeving van Parijs. Een zijstraat van de ultra chique winkelstraat rue du Faubourg Saint Honoré, namelijk de rue Boissy d'Anglas. Deze straat wordt aan de voorzijde en achterzijde streng gecontroleerd door 'Men in black', dit vanwege de aanwezigheid van de naastgelegen Amerikaanse Ambassade. Op nummer 8 bevindt zich een restaurant en loungebar, de fameuze Buddha-Bar, al 17 jaar de 'place to be' in Parijs. Bent u eenmaal voorbij de 'Men in Black' dan worden de deuren voor u geopend en komt u in een prachtige ruimte, die u via diverse trappen brengt naar het restaurant of de loungeruimtes. Binnen ziet u onmiddellijk wat Raymond Visan bedoelt met zijn visie dat omgeving het geluk van mensen kan beïnvloeden.
 
Restaurant en loungebar de Buddha-Bar al 17 jaar 'The Place To Be'
 
Een adembenemend kleurrijk oriëntaals interieur in goud, zwart en dieprood, gedomineerd door mahonie houten meubels en wandpanelen, kroonluchters en een 12 meter hoog Boeddha-beeld omringd door palmen. Het lijkt net of de twee etages hoge ruimte om het Boeddha-beeld is heen gebouwd. Vanuit de loungeruimtes op de mezzanine heeft u een prachtig uitzicht op de Boeddha en het restaurant, alwaar u kunt genieten van een fusion-keuken met exotische delicatessen, maar ook van muziek van internationaal vermaarde dj's. Voor een plaats in het restaurant dient u zeker te reserveren. Er is geen officiële dresscode, maar aangezien hier 'tout trendy paris' aanwezig is, is modieuze kleding haast een must. 
 
De traditie zet zich inmiddels voort, want er zijn inmiddels Buddha-bars in Dubai, Cairo, Las Vegas en in Wenen. Het unieke concept is inmiddels gecultiveerd door de opening van vijf sterren boetiek-hotels. Na Praag en Boedapest is in juni 2013 ook het Buddha-bar hotel Parijs geopend. Inmiddels het vlaggenschip van de George V Eatertainment Group en 'lucky me' was er gast voor een nacht. Loop even met mij mee. Slechts 250 meter verwijderd van de Buddha-Bar staat in een volgende zijstraat van de rue Faubourg-Saint-Honoré een geclassificeerd historisch monument. Het hôtel particulier (herenhuis) uit 1724  van Augustin Blondel de Gagny, een groot kunstverzamelaar en direct verbonden aan het Franse koningshuis. Dit monument aan de rue d'Anjou nummer 4 biedt plaats aan een uiterst luxueus hotel met slechts 56 kamers waarvan 19 suites, een bar, lounge, restaurant en een luxueuze spa. 
 
'Le voyage dans le voyage'; welkom bij The Buddha-Bar Hotel
 
Meteen bij binnenkomst lijk je in het decor te zijn beland van de Franse film uit 1992, Indochine. Geregisseerd door Régis Wargnier, met in de hoofdrol de beeldschone Catherine Deneuve en uiteindelijk bekroond met een Oscar. De film gaat over het einde van de Franse koloniale tijd in het huidige Vietnam. Het interieur ademt het concept van Raymond Visan: 'Le voyage dans le voyage', een reis in een reis, als antwoord op de verwachtingen van zijn 'reizigers' in hun zoektocht naar een onvergetelijke ervaring.
 
Eenmaal over de drempel betreedt u als het ware een ander tijdperk. Onder een hemel van 120 rode lampions ligt een schitterend mozaïeken vloer met ingelegd, in warme kleuren, een draak, het symbool van kracht en leven. Een symbool dat overigens steeds terugkomt in het luxe monumentale interieur van dit hotel. Neo-Aziatische architectuur op een zeer smaakvolle manier vermengd met traditionele westelijke esthetica in een historische omgeving. Waar het westen als het ware samensmelt met de Oriënt. Dit alles vormgegeven door architect en designer van de Buddha-bar; François Wapler, naar ideeën van de twee dochters van Visan, Tarja en Ilona.  
 
Een steeds terugkomend symbool; de draak, het symbool van leven en kracht
 
Beneden vraagt het oog direct de aandacht van bar; 'Le Qu4tre'. Een warm en kleurrijk interieur van gouden zijden panelen, gecombineerd met glanzende Japanse panelen van rood laqué versierd met takken van kersenbloesem. De ruimte krijgt een extra dimensie door de spiegeling van de royale fauteuils in het Chinees zwart laqué plafond. Een heerlijke ambiance om de indrukken van een dagje Parijs te verwerken onder het genot van een goed glas wijn. 
 
 Bar 'Le Qu4tre'
 
Centraal in het hotel ligt het restaurant Le Vraymonde en ook hier voel je de hand van de meester. Uitgevoerd in warme kleuren zoals karmijnrood, oranje, geel en goud. Met afgescheiden compartimenten met grote ronde spiegels die de schijnbare oneindigheid van het restaurant in elkaar reflecteren. Voor u kookt 'la Chef Rougui Dia' op sterrenniveau.
 
 Le Vraymonde, voor u kookt 'la Chef Rougui Dia'
 
Boven, op weg naar mijn kamer kom ik steeds weer het Chinese thema van de draak tegen. In de verlichting van de zijden lampen, maar ook op de badkamerspiegels, waar zij schijnbaar waken over het welzijn van de gasten. Alle kamers zijn verschillend, rijk gemeubileerd en ingericht in de warme kleuren zoals we die in de benedenruimtes al hebben kunnen ontdekken. Luxe en avantgarde, 'East meets West', een ideale plek om te ontspannen en meer dan vijf sterren waardig. De badkamers zijn een verhaal op zich met losstaande ronde baden en regendouches vanuit het plafond die aanvoelen als een tropische regenbui. Ook hier kijken gouden draken met u mee. Een overnachting vanaf € 400
 Luxe kamers - 'where East meets West' - in een oase van rust
 
Het hotel heeft 19 suites waarvan de 'piece de la resistance' de suite is die hulde brengt aan de eerste eigenaar van het pand; de Blondel de Gagny suite. 4,5 meter hoge plafonds en 182 m² groot. De slaapkamer met een bed van 200 x 200 cm., grenst aan een salon van 60 m² en een badkamer van 30 m². zorgvuldig gerestaureerd volgens de strenge regels van de Franse Monumentenzorg en geheel in de stijl van Louis XV. Rijk geornamenteerde spiegels, die reiken tot het plafond boven luxueuze roze granieten schoorstenen. De suite bevindt zich op de tweede etage aan de voorzijde van het hotel en is voorzien van verschillende balkons. Hier waant u zich in klein Versailles. Het prijskaartje dat hangt aan deze grandeur is vanaf € 4000 per nacht. 
 
De badkamer van de Blondel de Gagny suite
 
Het hotel beschikt verder over een 'State of the Art' ingerichte fitnessruimte, een Marokkaanse hammam en een spa voor massages en schoonheidsbehandelingen, geïnspireerd op Tibetaanse Ayurveda. Het woord Ayurveda is een samenstelling van het woord 'āyus' dat leven betekent, en het woord 'veda' dat wetenschap of kennis betekent. Het is een Hindoeïstische gezondheidsleer die zijn oorsprong vindt in India. 
Met dit prachtige boetiek hotel, gevestigd in het 8e arrondissement, in een indrukwekkend Haussmann gebouw, en onder de bezielende leiding van monsieur Loïc Berre, is Parijs weer een oase rijker. 
 
Parijs is weer een oase rijker
 
Buddha-Bar, rue Boissy d'Anglas 8-12, 8e arrondissement, metro Concorde, Madeleine
Buddha-Bar hotel, rue d'Anjou 4, 8e arrondissement, metro Madeleine

1 opmerking: