Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 4 december 2015

NOËL À PARIS 2015 - KERST IN PARIJS 2015 (deel 2)

Parijs heeft zich, ondanks alle ellende van de afgelopen tijd, weer opgetuigd zoals het zich een echte Parisiènne betaamt. 'Parisiènnes'.....; altijd verzorgd tot op het bot met een heerlijke onbezorgde, zelfverzekerde net niet arrogante uitstraling. De eerlijke pure fashion die ze dragen. Stijlvol tegen het saaie aan, maar saai is het juist absoluut niet. Eerder spannend, bizar genoeg. Het grote geheim van Parisiènnes is dat ze altijd van top tot teen verzorgd zijn. 'Ça c'est Paris !

In 130 straten brandt spectaculaire feestverlichting en de Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende etalages. De grote verleiding is weer begonnen. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat moeiteloos. Uw zintuigen draaien overuren. U zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie willen ervaren.

Parijs is dit jaar rond de Kerst weer op zijn mooist

In deze extra lange blog neem ik u mee langs alle verrassingen die u te wachten staan als u de moeite neemt om Parijs deze feestdagen met een bezoek te vereren. In deel één van 'Kerst in Parijs' nam ik u al mee langs de etalages van de 'Grands Boulevards' en de winkelstraten bekend om grote namen in mode en design.  Loop dit keer met mij langs de mooiste kerstmarkten, bijzondere voedselmarkten, restaurants, cabarets, geheime kerstlocaties en natuurlijk de traiteurs in de rue de Sèvres en de place de la Madeleine. Want daar kunt u beleven hoe de Parijzenaar zich in stijl voorbereidt op Kerstavond (24 december), op Saint Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.

Paris Gourmand
Als eerste gaan we naar het absolute paradijs voor food-lovers, het mekka voor fijnproevers en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan: La Grande Épicerie de Paris, gevestigd in het warenhuis Le Bon Marché, aan de  rue de Sèvres 38 in het 7e arrondissement. Alleen het beste van het beste, meer dan 30.000 producten uit de hele wereld, verspreid over een oppervlakte van 3000m². Vier belangrijke afdelingen; kruidenierswaren afkomstig uit alle hoeken van de wereld, verswaren; gastronomie ten top,  wijnen en champagnes van de beste châteaus, zo'n 20.000 flessen, en last but not least producten uit eigen keuken, brood, patisserie en dagverse producten gemaakt door de beste Parijse traiteurs.

Paris Gourmand volgens Fauchon

Speciaal voor de kerstinkopen zijn de Parijzenaars een keer per jaar hun wekelijkse buurtmarkt ontrouw en begeven zij zich naar het chique 7e arrondissement. Aan de achterzijde van de École Militaire ligt de avenue de Saxe. In het gedeelte tussen de École Militaire en de place de Breteuil ligt een van de mooiste maar ook een van de duurste markten van Parijs; de Marché Saxe- Breteuil. Boeren en producenten uit heel Frankrijk verkopen hier op donderdag en zaterdag, hun verse waren, waarvan de meeste biologisch zijn. De markt is een absolute aanrader voor de aankoop van heerlijke regioproducten waaronder fromage (Frankrijk kent meer dan 400 kaassoorten) en foie gras. Verder kun je er terecht voor verse vis, schaal- en schelpdieren, vlees voorzien van het keurmerk 'label rouge' en 'label régional', dè keurmerken van het Landbouwschap. Gevogelte, wist u dat in Frankrijk onder de term gevogelte zowel pluimvee als tamme konijnen worden begrepen? En natuurlijk volop verse groente, fruit en de mooiste ambachtelijk gebakken broden. Aanrader is de kraam 'Once Upon a Cake' met huisgemaakte taarten, waaronder worteltjestaart en overheerlijke koekjes. De andere markt is de Marché Biologique du boulevard Raspail. Het is een van de mooiste versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede wat de Franse aarde te bieden heeft.

Hediard als sinds 1854 hofleverancier van smaak

Met name tijdens de feestdagen houden de de Parijzenaars van luxe op de tafel; kaviaar, foie gras, truffels en de mooiste wijnen. Het culinaire mekka hiervoor is place de la Madeleine (8e). Twee zaken waar u zeker moet binnenlopen zijn Hediard en Fauchon.
Hediard, herkenbaar aan de rood en zwart gestreepte luifels, kent een rijke geschiedenis die zo'n 150 jaar teruggaat, toen Ferdinand Hédiard, 13 jaar oud, gelokt werd door de handel en rijkdom van exotisch fruit in de haven van Le Havre. In 1854 opende hij zijn winkel in delicatessen. Neem vooral de tijd voor een bezoek aan deze zaak. Bezoek het fruitatelier en ontdek waarom Hédiard beroemd werd als eerste importeur van exotisch fruit in de 19e eeuw. Wandel naar de speciale specerijen afdeling om een wereldreis te maken zonder het gebouw te verlaten. Leer van de meesters zelf hoe je de perfecte thee kunt vinden of een overheerlijke koffiemelange. Laat je adviseren over de mooiste wijnen, geniet van de heerlijke patés en laat je verleiden door een millefeuille met vanille Bourbon.

Verleiding volgens Fauchon

Aan de overkant zit Fauchon de zaak voor trendy foodies. Fauchon manifesteert zich als de beste, meest luxe gourmet zaak in Frankrijk. Hier kan je terecht voor de meest geraffineerde, ongewone en exquise producten. Auguste Fauchon, oorspronkelijk een straatventer, dan een wijnhandelaar en de eerste die begint met een catalogus voor levensgenieters. Hij opende zijn eerste winkel in 1886 en is al langer dan een eeuw leverancier van de rijken, het Franse hof, royalty's en beroemdheden. Hier vind je niet alleen letterlijk alles voor een diner gourmand maar ook de grootste wijn- en champagnekelder van Parijs. Bezoek ook het Café Fauchon. Geïnspireerd door de traditie van de Parijse brasseries, biedt het elegante Café Fauchon smakelijke gerechten in het hart van een zeer eigentijdse setting. Neem plaats en laat je verleiden door de allure van Parijs bij het zien van al die verwende 'food addicts'.

De Parijzenaar controleert nu zijn boodschappenlijstje: Amuse, check - voorgerecht, check - hoofdgerecht, check - nagerecht, check - champagne en wijnen, check. Wat overblijft is het gebak en de chocolade. Daarvoor begeven wij ons in een sneltreinvaart naar La Maison Lenôtre. Gaston Lenôtre opende in 1957 zijn eerste boetiek in Parijs. Inmiddels zijn het er tien in Parijs en 39 in 11 landen. Hier ga je naar toe voor het beste en mooiste gebak en voor chocolade. De Fransen nemen hun elegante patisserie zeer serieus. Chef-patissiers in spe trainen vijf jaar voor ze een speciaal diploma krijgen. Dam moeten ze nog tot aan tien of meer jaar onder topchefs werken voor ze voor zichzelf mogen beginnen.

Wat nu nog ontbreekt zijn de Macarons van La Maison Ladurée: Het begint allemaal in 1862, wanneer Louis Ernest Ladurée een luxe bakkerij opent in Parijs op rue Royale nummer 16. De decoratie is toevertrouwd aan Jules Chéret, een beroemd schilder en kunstenaar. Hij creëert de l’Ange Pâtissier, de engel die nog steeds voorkomt in het wapen van het Huis Ladurée. Hij liet zich inspireren door het plafond van de Sixtijnse kapel en de Opera Garnier. Ladurée is beroemd om zijn Macarons. Het was zijn kleinzoon, Pierre Desfontaines, die de macaron introduceerde in 1930. Hij kwam met het idee om twee helften van meringue tegen een vulling van ganache te plaatsen. De Franse macaron was geboren en sinds die tijd is het recept niet meer veranderd.

Ladurée; etalages om bij te watertanden

Van vrijdag 11 tot en met maandag 14 december 2015 vindt al weer de derde editie plaats van de 'Salon Noël Gourmand de Paris', in het prestigieuze Carrousel du Louvre (rue de Rivoli 99). Inderdaad in de schaduw van de Piramide,  aan de achterzijde van het Musée du Louve. Hier maakt u, geheel in kerstsfeer, kennis met de beste ambachtslieden en voedselproducenten van Frankrijk die u helpen om uw smaakpapillen op scherp te zetten. De entree is slechts € 10 en daarvoor ontvangt u een prachtig gegraveerd glas met inhoud naar keuze. Santé! Geopend van 10.oo uur tot 20.00 uur met uitzondering van de maandag want dan sluit deze unieke 'Salon' om 18.00 uur

Geheime tip
In deel een van 'Kerst in Parijs 2015', beschrijf ik een wandeling door de straten van Parijs met de mooiste feestverlichting. Langs deze route passeert u een aantal zeer luxe vijfsterren hotels. Niet bescheiden zijn en gewoon naar binnenlopen. Vaak zijn de interieurs van deze tophotels uitbundig versierd: Le Grand hotel, rue scribe 2 - Hotel Scribe, rue Scribe 1 - Le Meurice, rue Rivoli 228 - Park Hyatt Paris-Vendôme, rue de la Paix 5 - The Westin Paris, rue de Castiglione 3 - Mandarin Orientalhotel, rue Saint Honoré 251 - Le Bristol, rue du Faubourg Saint-Honoré 112 - ParisMarriott Champs Élysées Hotel, 70 Avenue des Champs-Élysées 70 - Hotel GeorgeV, avenue George V 31.

Slechts één keer per jaar heeft u de kans om als 'gewone' bezoeker binnen te kijken in een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alléén tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs en gevestigd in de oude wijndepots van Bercy (12e). Het Musée des Arts Forains gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen,  gebouwd door een leerling van Eiffel, is het kermismuseum gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.

Het 'Musée des Arts Forains', de kermis tussen 1850 en 1930, slechts eenmaal per jaar geopend voor het publiek

Het zeer bijzondere interieur van het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden open gesteld van 10.00 uur tot 18.00 uur voor het publiek van 26 december 2015 tot en met 3 januari 2016, waar je kunt kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis tijdens 'Le Festival du Merveilleux'. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiens) het Théâtre du Merveilleux en de nieuwe magische spiegelzaal 'le Magic Mirror'. Dit paviljoen dateert uit 1925, gebouwd in exotische houtsoorten, waaronder mahonie, is een van de nog zes resterende originelen in de wereld. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque het Parijs van 1900.

Voulez Vous Diner; uit eten met Parijzenaars, bij Parijzenaars

Kerstdiners
Wat dacht u van een kerstdiner of een geheim nieuwjaarsfeest meemaken bij Parijse gourmands die letterlijk en figuurlijk je taal spreken. Op de website van 'Voulez Vous Dîner' kun je reserveren wie er voor je gaat koken, in welk arrondissement je graag wil eten, wat je interesses zijn en welke talen je meester bent.  Uw gastheer of gastvrouw ontvangt je thuis, mooie huizen met typische Parijse charme. Wil je deelgenoot zijn van het Franse erfgoed, een vriendelijk welkom of een multiculturele uitwisseling neem dan contact met ze op. De prijs per persoon voor een drie gangen diner inclusief wijn is € 65,00 per persoon.

Een andere tip die ik u zeker niet wil onthouden is die van een diner-cruise op de Bateaux Parisiens. Ook gedurende de kerstdagen kunt u genieten van een romantisch diner bij kaarslicht terwijl Parijs in 360 graden langs u glijdt met boven u een prachtige sterrenhemel, te zien door het glazen panorama dak. U herontdekt de stad vanaf de Seine weg van de files en het lawaai. Op 24 december is er een speciale 'Christmas Eve Dinner Cruise', waar u kunt genieten van een viergangen diner inclusief wijn, champagne en koffie vanaf € 149 per persoon. Alle andere dagen dineert u vanaf € 69.

Niet goedkoop maar waanzinnig exclusief is het kerstmenu in restaurant Le Meurice in het gelijknamige vijfsterren hotel. Dit restaurant waar chef-kok Alain Ducasse en zijn team voor u kookt is bekroond met drie sterren in de Michelin gids. Een hartversterkertje bij de koffie na afloop is aan te bevelen want de rekening bedraagt € 650 per persoon, exclusief drankjes.
Dezelfde exclusiviteit maar iets minder over de top, dan adviseer ik u het exotische Shangri La hotel. In het restaurant La Bauhinia geniet u van een heel bijzonder kerstmenu voor 'slechts' € 148 per persoon. Drankjes zijn niet inbegrepen. Een andere luxe keuze, met een onberispelijk uitzicht op de Eiffeltoren, dan geniet u van het kerstdiner in restaurant Les Ombres boven op het dak van het Quai Branly museum, georkestreerd door chef-kok Frederic Claudel. Kosten € 170 per persoon.

Nog niet onder de indruk? Sluit dan af met een wervelende show inclusief champagne in een van de zogenaamde 'cabarets de Paris'. In Parijs bevinden zich dè 'cabarets' die wereldrecords op hun naam hebben staan. De Moulin Rouge en Paradis Latin werden geopend op het zelfde moment dat de Eiffeltoren werd gebouwd. Zij bestaan dit jaar 126 jaar. Het Lido, waarvan de neonlichten 's nachts de avenue des Champs Elysées verlichten en de Crazy Horse zijn namen die de moderne mythen van het nachtleven zijn geworden.

Le Cancan - Paradis Latin

De Moulin Rouge schotelt u de extravagante, 9 miljoen euro kostende show Féerie voor, waarvan de première al plaatsvond op 23 december 1999.
Het Lido van Parijs aan de chique Champs Élysées, presenteert een totaal nieuwe show die pas dit jaar in première is gegaan: 'Paris Merveilles'. 600 verschillende kostuums behangen met totaal 2 miljoen kristallen en 200 kilo veren. Een theater met bewegende vloeren, 100 m² aan LED-schermen en 300 lichtprojectoren. Maak kennis met de betovering van het grootste theater van Parijs.
ParadisLatin is een van de oudste theaters van Parijs, geopend op 20 januari 1889. De show 'French Cancan Attitude' loopt al sinds 2012.
CrazyHorse; dit theater wordt de tempel van Alain Bernardin genoemd. Crazy Horse zoekt en vindt de allermooiste meisjes overal vandaan. Danseressen met prachtige namen als Daisy Blu, Nooka Karamel, Diva Novita, Jade Or, Psykko Tico en Zula Zazou. Dit cabaret, vernoemd naar de Sioux hoofdman, Crazy Horse, is een tempel van sublieme, 'womenhood' - vrouwelijkheid, die bekend staat om zijn optredens van fraaie oogverblindende, bijna ongeklede dames in stijlvolle dansnummers. Dat dit amusement al jaren op zo'n hoog peil staat is uitsluitend te danken aan Alain Bernardin, een avant-gardekunstenaar en hartstochtelijke bewonderaar van vrouwen. L’Art NU, dit is bijna kunst en terecht ! Sinds 1951 behoort dit theater aan de chique Avenue George V tot een van de beroemdste ter wereld. 'Desirs' zo heet de nieuwe show.
Bij alle cabarets is reserveren een absolute must anders mag u de laatste overgebleven stoelen invullen die niet de beste zichthoek hebben.

De meest bijzondere kunstijsbanen vindt je toch wel in Parijs, wat dacht u van schaatsen op een hoogte van 57,63 meter om precies te zijn en heel Parijs aan je voeten of moet ik schaatsen zeggen. Dat kan nog tot en met 31 januari 2016, op de geheel gerenoveerde eerste etage van de Tour Eiffel. Voor alle bezoekers is het schaatsen gratis. Geen schaatsen meegenomen? Geen probleem, deze zijn te huur voor slechts € 5. In de speciale bar bij de ijsbaan kunnen toeschouwers en schaatsers genieten van heerlijke warme chocolade, Gluh-wein, pompoenensoep met pretzels of heerlijke Kerst pannini's. De schaatsbaan is geopend tot middernacht. Verder kunt u traditiegetrouw ook weer schaatsen op de fraai aangelegde kunstijsbaan voor het Hôtel de Ville, het stadhuis van Parijs, gelegen aan de place Hôtel de Ville, tussen de rue Rivoli en de Seine.

Ik moet u bekennen mijn minst favoriete onderwerp. Te toeristisch, te commercieel, te veel spullen die niets met kerst te maken hebben en vaak weinig of geen sfeer. Maar ik laat het graag aan u over. Dus toch een lijst van de belangrijkste kerstmarkten in Parijs per arrondissement:

De 'grandeur' van Kerst in Parijs

Marché de Noël Notre Dame (5e)
Vanaf donderdag 12 december tot en met 23 december 2015
Square Viviani
Om eerlijk te zijn de beste en meest sfeervolle van Parijs.

Marché de Noël de St Germain (6e)
Vanaf dinsdag 2 december tot en met 3 januari 2016
Boulevard St Germain, le long du square Félix Desruelles

Marché de Noël du quai Branly (7e)
Vanaf 17 december tot en met 3 januari 2016
Quai Branly, metro Bir-Hakeim

Le Marché de Noël de La Grande Epicerie de Paris (7e)
Vanaf 10 december tot en met 5 januari 2016
Le Bon Marché Rive Gauche, rue de Sèvres 38
Tip: Een MUST SEE

Marché de Noël des Champs-Elysées (8e)
Alle dagen geopend van 10.30 uur tot 01.00 uur tot en met 4 januari 2016
Tussen Rond-point des Champs-Elysées en Avenue des Champs Elysées,
Metro: Champs Elysées Clémenceau.

Marché de Noël Alsacien (10e)
Vanaf 3 december tot en met 18 december 2016
Geopend op maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 20.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 19.00 uur. Parvis Gare de l’Est

Le Marché de Noël Bir Hakeim  (15e)
Vanaf 1 december tot en met 3 januari 2016
Bij de Eiffeltoren - Metro Bir Hakeim

Marché de Noël de Montparnasse (15e)
Vanaf 10 december tot en met 31 december 2015
Onder aan de Tour Montparnasse, Place Raoul Dautry

Extravaganza d'Auteuil (16e)
Vanaf 5 december tot en met 13 december 2015
Rue Jean de La Fontaine 40

Rest mij nog u hele fijne feestdagen toe te wensen.


3 opmerkingen: