Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 27 november 2015

NOËL À PARIS 2015 - KERST IN PARIJS 2015 (deel 1)

Bij de titel hoor ik u denken: "Hmmm.... Parijs, deze Kerst, not the place to be!"
Zou ik zelf gaan is de tweede gedachte die bij mij opkomt? Natuurlijk!  Ik stap ook elke dag in de auto.
Sinds mijn eerste bezoek aan Parijs in 1968 heb ik Parijs leren kennen als een veerkrachtige maar vooral veilige stad. Parijzenaars laten zich niet gijzelen door angst. Dat kunnen ze ook niet, want zich opsluiten in een appartement met een gemiddelde grootte van zestig vierkante meter is ook geen optie. Leven doe je buiten, vrienden ontvangen doe je in een café, uit eten met familie doe je in een bistro. Parijzenaars hebben nu eenmaal het vuur. Élan is niets voor niets een Frans woord, net als 'Joie de Vivre', gewoon levensvreugd!

#WeAreParis, #TousAuBistrot, #NousSommesUnis, #WeAreUnited, #FiersdelaFrance

Parijs is dit jaar rond de Kerst weer op zijn mooist. Kerst is altijd uitbundig, mede dankzij de prachtige kerstverlichting in de vele winkelstraten, -passages en pleinen, Prachtige etalages en sfeerverlichting onder de luifels en op de gebouwen van de luxe warenhuizen Printemps. Galeries Lafayette en Le Bon Marché en niet te vergeten de vele kerstmarkten. Dan pas realiseer je, waarom Parijs de lichtstad van de wereld wordt genoemd.

Een sprookje, Kerst in Printemps - Photo courtesy of Printemps

Het is dus hoog tijd om nu vast plannen te maken om uw Kerst juist dit jaar eens door te brengen in Parijs, want Kerst valt gunstig dit jaar. Parijs bruist, Parijs leeft en u ontdekt de vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen (zie verder in mijn blog), die ook op vrijdag 25 december, de eerste kerstdag, gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, gewoon geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Zaterdag 26 december, tweede kerstdag, viert men niet in Frankrijk, dus zijn alle winkels, restaurants en musea gewoon open. De Fransen vieren kerstavond, de avond voor de eerste kerstdag, met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren in een restaurant een must.

Uitbundig zoals altijd, de mooiste kerstboom van Parijs die van Galeries Lafayette
Photo courtesy of Dave Silvester

De aftrap van het kerstseizoen werd gegeven door GaleriesLafayette, op woensdag 4 november. In samenwerking met Disney werd de aftrap gegeven voor een intergalactische reis naar het Kerstfeest op een andere planeet, met een spectaculaire parade van Jedi's uit de film Star Wars begeleid door spectaculaire lichteffecten en choreografie. Ontdek de honderden robots in 12 geanimeerde etalages, een ode aan de nieuwe Star Wars film; 'The Force Awakens'. Kort voor de invasie van de helden van de Star Wars werd de 'Kosmische' kerstboom onthuld door Philippe Houze - Group President, Nicolas Houze - CEO, William Houze - directeur Beeld en Communicatie van Galeries Lafayette, en Agnes Vigneron, directeur Galeries Lafayette Haussmann, in aanwezigheid van Jean-François Camilleri, voorzitter van The Walt Disney Company in Frankrijk. Een 25 meter hoge kerstboom, wederom geplaatst onder de 102 jaar oude majestueuze glas-in-lood koepel uit de Belle Epoque, hoog boven de parfumerie-afdeling. Elke 15 minuten verandert deze kerstboom van kleur en is absoluut een must om te gaan bekijken. Het mooiste uitzicht op de boom heeft u vanaf de derde etage.

De kerstbomen van Galeries Lafayette door de jaren heen, vlnr 2014, 2013, 2012, 2011

Natuurlijk kon Printemps niet achterblijven en zij kozen voor een beroemdheid uit de filmwereld om het Printemps-kerstgevoel aan het publiek te tonen. Vorig jaar was het nog Jerry Hall de ex-vriendin van Mike Jagger die de kerstetalages onthulde, dit keer was de eer aan de Britse actrice Kate Winslet. Ze kreeg voor haar hoofdrol in The Reader in 2009 een Oscar. Daarnaast werden haar meer dan 35 andere filmprijzen toegekend, waaronder Golden Globes voor 'Revolutionary Road'. BAFTA Awards voor Sense and Sensibility en de European Film Awards voor haar rol als Iris in Titanic. nu schittert zij in de film over het leven van Steve Jobs. Tevens is zij het gezicht van het beautymerk Lancôme.

Op maandag 9 november onthulde Kate, in het bijzijn van Printemps CEO Paolo De Cesare, de 11 etalages met als thema de lentefee die haar mooiste dromen realiseert ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van dit luxe warenhuis. Verkleumd wordt zij wakker in een sprookjesachtig winterlandschap en laat met de magie van haar toverstaf de Kerst ontwaken om in de volgende etalages weer terecht te komen in de lente. Een sprookje uit 1911 vormgegeven door de getalenteerde ontwerper Philippe Decouflé. Bedacht in samenwerking met gerenommeerde partners van het warenhuis; Lancôme, Evian, Longines, Christian Louboutin, Sonia Rykiel en Burberry. Deze haast magische etalages mag u niet missen.

Printemps bestaat dit jaar 150 jaar - Photo courtesy of Printemps

Natuurlijk begint het officiële kerstseizoen in Parijs niet voordat  de kerstverlichting op de Champs Élysées is ontstoken. De lancering van de spectaculaire verlichting was gepland op woensdag 18 november 2015. Zoals de traditie betaamt weer door een (Franse) beroemdheid. In 2011 was de eer aan Marion Cotillard, in 2012 de beeldschone Diane Kruger. In 2013 Laetitia Casta, topmodel en filmster, maar ook het officiële gezicht van L'Oreal, model in verschillende reclamecampagnes van Guess, Sports Illustrated, de Pirelli-kalender en in de Victoria's Secret-catalogus. In 2014 was Omar Sy die wij kennen als Driss de 'mantelzorger' van Aristocraat Philippe Pozzo di Borgo uit de Franse kaskraker Intouchables.  Maar slechts 5 dagen na de rampzalige vrijdag de 13e werd terecht besloten om de verlichting te ontsteken zonder enige ruchtbaarheid. De filmster Jean Dujardin die vooral bekend is geworden door zijn rol van George Valentin in de film The Artist (2011) wat hem een  Oscar opgeleverde voor beste acteur, zal nu een jaartje moeten wachten. Toch zijn de 400 verlichte bomen op de Champs Élysées weer goed voor een betoverend schouwspel

Wandeling: De mooiste lichtroute
Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht.
De mooiste lichtroute vindt u natuurlijk alleen in mijn blog.

U begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Havre Caumartin. Uw mond valt open van verbazing op het moment dat u het metrostation uitstapt. Hier bevinden zich de twee grootste en mooiste warenhuizen van Parijs; Printemps en Galeries Lafayette, geheel in kerstsfeer. Ik verzeker u, hier bent u wel een tijdje zoet zoals u hierboven al heeft kunnen lezen. Aan de overkant ziet u de achterkant van de Opéra Garnier. We vervolgen onze weg via de voorzijde aan de place de l'Opéra, daar neemt u schuin rechts de feeëriek verlichte rue de la Paix die uitkomt op een van de mooiste pleinen van Parijs de place Vendôme.

Overal waar je kijkt zie je uitbundige kerstetalages

We vervolgen onze lichtroute rechts via de rue Saint- Honoré langs schitterende kerstetalages naar de rue Royale waar u een prachtig vergezicht heeft op de fraai verlichte Madeleine kerk. Neem even de moeite om de prachtige en rijk versierde Cité Berryer te bezoeken (overzijde rechts) herkenbaar aan de kroonluchters met de goudkleurige lampenkapjes. Keer weer terug naar de drukke rue Royale en vervolg de route via de eveneens fraai verlichte rue du Faubourg-Saint-Honoré vol met chique modezaken en mondaine etalages, waaronder die van Gucci, Dolce et Gabana, Prada, Hermes, Cartier, Boucheron, Yves Saint Laurent en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

Deze lange winkelstraat uitlopen tot de kruising met de avenue Matignon. Terloops passeert u aan de linkerzijde het paleis van de Franse President Hollande, het Élysées. We nemen links de avenue Matignon (sorry, even een donker stukje) die ons brengt naar de Rond Point des Champs Élysées Marcel Dassault, alwaar u het mooiste uitzicht heeft op de gehele avenue des Champs Élysées, met aan het ene uiteinde de Arc de Triomphe en aan het andere uiteinde 'la Grande Roue' aan de place de la Concorde en daar tussenin 400 verlichte bomen. Niet voor niets noemen ze dit 'La Voie Triomphale'. Natuurlijk kunt u de hele avenue links en rechts bewandelen, maar u moet zeker de avenue  Montaigne (in het verlengde van de avenue Matignon) niet vergeten. Het is een aardige tippel maar een die u altijd zal bijblijven. (TIP: klik hier voor meer informatie over alle straten voorzien van kerstverlichting in Parijs)

Ook dit jaar wordt het Grand Palais letterlijk en figuurlijk omgetoverd tot een van de mooiste Kermissen van Europa. Elke dag van 18 december 2015 tot 3 januari 2016 kunt u terecht bij meer dan 50 kermisattracties onder het magische glazen koepeldak. Een werkelijk onvergetelijke ervaring in een van de mooiste monumenten van Parijs. Spectaculair is het 30 meter hoge wiel die u de unieke mogelijkheid biedt om het glazen dak van wel heel dichtbij te bewonderen met als extra een prachtig uitzicht over de feeëriek verlichte Champs Élysées. Het Grand Palais is elke dag geopend van 11:00 tot middernacht (gesloten op 24 en 31 december 2015) Toegangsprijs € 15 / € 10 voor een kind / gratis voor kinderen tot 2 jaar.

50 kermisattracties onder het magische glazen koepeldak van het Grand Palais

Als laatste in deze eerste kerstblog wil ik graag een jaarlijks terugkerend bijzonder initiatief bij u onder de aandacht brengen. Door het jaar heen zijn het elkaars concurrenten, maar eens per jaar komen deze topstukken uit de wereld van de mode, design en bouwkunst bij elkaar voor een bijzonder initiatief. Dit jaar alweer voor de 20e keer:  "l’Association  Les Sapins de Noël des Créateurs". Inmiddels een mondiaal evenement, waar kerstbomen ontworpen door grote namen zoals Jean Paul Gaultier, Stella McCartney, Stephane Rolland, Jean Claude Jitrois, Jean-Charles de Castelbajac, Chantal Thomass, Ali Mahdavi en vele anderen, geveild gaan worden en de opbrengst ten goede komt aan een goed doel. De inspiratie voor dit bijzondere idee kwam van modejournaliste en producer Marie-Christiane Marek (Paris Première, France 2, et TV5 Monde).

Deze bijzondere kerstbomen worden gepresenteerd bij de deelnemende modehuizen en -winkels aan de avenue Montaigne, de rue François 1er, en in het Théâtre des Champs-Élysées op nummer 15 van de avenue Montaigne. Op 23 november was er een groot gala-diner inclusief een veiling. Deze werd life uitgezonden door de Franse TV zender TV5 Monde en was te zien in meer dan 203 landen. De presentatie was zoals altijd in handen van mevrouw Marek zelf, samen met een bekende modeontwerper.


In mijn volgende kerstblog neem ik u mee langs kerstmarkten, een kerstverrassing in Bercy en langs de beste foodzaken en traiteurs van Parijs want voeg twee letters toe aan Parijs en u hebt, paradijs!

4 opmerkingen:

 1. Prachtig verhaal, Ferry. Ongelofelijk, hoe groot dat Grand Palais moet zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Leendert de overkapping is mega groot. Het gebouw heeft zelfs de grootste dakconstructie in smeedijzer, staal en glas ter wereld. Er kwam maar liefst 9.400 ton staal, 15.000 vierkante meter glas en zo’n 5.000 vierkante meter zink aan te pas.

   Verwijderen
 2. Reactie van Jan Linnemann
  Goedemorgen Ferry.
  Wederom prachtig door jou geschreven. Ik krijg er nu al zin in. Dank, dank, dank.

  Reactie van Het Projekt
  Ja, al deze glitter en glamour ziet er oogverblindend uit, het lijkt wel een sprookje. Met als enig verschil dat in sprookjes een boodschap en/of een wijze les verpakt zit. Als ik deze opsmuk zo bezie overvalt mij een gevoel van leegte. Ik begrijp dat, voor veel mensen, dit niet te verteren is. Waar gaat de ´kerstgedachte´ eigenlijk nog over?
  Jeannette

  Reactie van Marielle
  Jeannette, ik ben het met je eens. En ik denk niet dat we de enige zijn. Verder heerst er hier in omgeving Parijs toch een rare stemming en ik kan niet zeggen dat de mensen dit jaar graag Parijs ingaan. Ik sta hier behoorlijk in het 'echte' leven en als het even kan wordt Parijs toch vermeden. Mensen vinden het al erg genoeg dat ze dagelijks de metro moeten nemen om naar hun werk te gaan......

  Reactie van Boudewijn Bolderheij
  Weer een fijn verhaal Ferry, dank je wel.
  De Kerst gedachten gaat nog maar op weinig plekken over het kindje Jezus of over geloof. Nu is het meer een mooie kerstboom en een gezellig diner. Vaak komen er families bij elkaar die elkaar nauwelijks meer zien. Ik persoonlijk vind dat al een mooi punt van Kerst.

  Reactie van Susan
  Geweldig mooi verhaal en heel leuk al die "links"die er tussen zitten Kerst in Parijs ja wie zou dat nu niet willen. Ik heb niks met een Kerstkindje in een kribbe ook niks met Familie , wel met gasten.

  Reactie van Marielle
  Maar je foto's zijn mooi, Ferry! :-)

  Reactie van Jos van den Hout
  Ferry.
  Hartelijk dank voor je info en ik zie al uit naar deel 2
  Als aanvulling op je laatste zin van deel 1. Je kunt er ook een letter tussen uit halen en je krijgt dat gene wat onze huidige maatschappij er voor moet betalen.
  Prettige zondag.
  Jos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg bedankt voor deze hele mooie wandeling!
  Volgende week zondag zal ik een dag in Parijs zijn met mijn twee kinderen van 5 en 6 jaar oud. Ondanks dat ze Frans zijn kennen ze hun hoofdstad alleen maar als metrolijn 5 gare Austerlitz - gare du Nord. Dat kan natuurlijk niet!

  Behalve de Eiffeltoren staan de lichtjes op het programma!
  Is bovenstaande wandeling goed te doen voor kinderen van deze leeftijd? Of kan ik beter de wandeling wat inkorten? Zo ja, heb je suggesties?

  Nogmaals heel erg bedankt! Ik ben altijd weer blij een nieuw blogbericht van je te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen