Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 7 november 2015

PARIS PHOTO & FOTOFEVER 2015

Fever, fotofever. Volgende week van 13 tot en met 15 november 2015 is Parijs koortsachtig in de ban alles wat met fotografie te maken heeft. Het wordt druk, heel druk, in het Grand Palais en het Carrousel du Louvre. Ik heb het over de twee grootste foto-events van het jaar, waar Parijs als een magneet werkt op 'collectioneurs', topfotografen, would be's, could be's en goedwillende amateurs. Ik doel op het jaarlijks terugkerende PARIS PHOTO; de vierdaagse portfolio manifestatie in het Grand Palais en de alweer derde editie van FOTOFEVER in het Carrousel du Louvre.

Fever Fotofever
'Red light in the darkroom  - turn of the light and look at me' van J. Konrad Schmidt.

PARIS PHOTO, opgericht in 1996, is inmiddels de meest prestigieuze fotokunstbeurs, gewijd aan historische en hedendaagse fotografie. In de afgelopen 19 jaar is Paris Photo uitgegroeid tot hèt belangrijkste evenement voor verzamelaars van hedendaagse en moderne kunst, fotografie professionals, kunstenaars, maar ook voor een steeds groeiend publiek van kunstliefhebbers. Elke editie is uniek en presenteert de beste selecties van exposanten met diverse collecties gericht op het medium fotografie. Een ongeëvenaarde ervaring op twee historische locaties die alle verschillende trends in de fotografie samenbrengen. Want ook volgend jaar, al weer voor de vierde keer wordt de gehele tentoonstelling overgenomen door de stad Los Angeles, waar de foto's te zien zijn van 29 april 2016 tot en met 1 mei 2016, in de befaamde Studio's van Paramount Pictures.

Paris Photo al 19 jaar 's werelds beste fotoevent

146 gerenommeerde galeries uit 33 landen van over de hele wereld, waaronder 32 voor de eerste keer, zullen hun collectie tonen aan het publiek van 12 tot en met 15 november 2015. Dit alles vindt plaats onder de beroemde glazen art nouveau koepel van het Grand Palais. Het gebouw met de grootste dakconstructie in smeedijzer, staal en glas ter wereld; 9.400 ton staal en 15.000 vierkante meter glas. Voor het eerst, in deze al weer 19e editie, tonen speciaal geselecteerde galeries groot formaat foto's in de 'Salon d'Honneur'.

In de 'Private Collection' krijgt u een kijkje in de keuze van een bekende fotoverzamelaar. Dit keer is er een selectie gemaakt uit de verzameling van Enea Righi, een van de belangrijkste verzamelaars in Italië met foto's van Cy Twombly, Nan Goldin en Hans-Peter Feldmann.

146 gerenommeerde galeries uit 33 landen tonen hun collecties onder de grootste dakconstructie in smeedijzer, staal en glas ter wereld

De hoofdsponsoren: Giorgio Armani toont al weer de zesde editie van 'ACQUA'; een foto-expositie gewijd aan water. Mede dankzij dit initiatief heeft de Italiaanse modeontwerper het Groene Kruis kunnen voorzien van 530 miljoen liter schoon drinkwater voor projecten in landen waar dit het meest nodig is. Verder worden er foto's tentoongesteld uit de JPMorgan Chase Art Collection. De verzameling van JP Morgan ooit samengesteld door de Amerikaanse miljardair David Rockefeller, omvat meer dan 30.000 waaronder 6000 fotografische werken, verdeeld over 450 kantoren wereldwijd. BMW met een selectie van Natasha Caruana uit de BMW Art & Culture Collection. Leica, inmiddels al 10 jaar hoofdsponsor presenteert fotografie van Stéphane Duroy and Paulo Nozolino, “J'étais là”, eem fotografische afschildering van Bretagne en Pernod Ricard met werk van Li Wei. Last but not least, een expositie gewijd aan jonge talenten van de 'SFR Jeunes Talents' competitie.

Collodion fotograaf Alex Timmermans geeft uitleg aan Jean Daniel Compain, Laurence Paul Keller en Michel Vilair (vlnr) van Reed Exhibition Frankrijk, organisatoren van Paris Photo en Art Basel

In 2011 debuteerde Parijs met haar eerste FOTOFEVER. Inmiddels is 2015 alweer de vierde editie. Fotofever richt zich speciaal op (aspirant) verzamelaars, geïnteresseerd in nieuw en jong talent. Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 november 2015 verandert het Carrousel du Louvre wederom in een tempel van fotografie met 75 internationale en nationale fotogaleries. Bijzonder trots ben ik op het feit dat ik kan vermelden dat één fotograaf, die eerder te gast was in mijn weblog Paris FvdV, zijn werk op Fotofever zal laten zien; de Duitse, zeer talentvolle, fotograaf J. Konrad Schmidt (stand C13). Winnaar van de AOP Photography Award 2015 en behorend tot de 200 beste reclamefotografen in de wereld van het jaar  2015. Hij was zelfs op zeer jonge leeftijd semi-finalist van de 2008 Hasselblad Masters.

J. Konrad Schmidt: 'Black is the color of my true love's hair' - contemporary Ambrotypes
Fotofever stand C13

Tevens te zien de winnaar van de fotoprijs 2015. Bedoeld om jonge kunstenaars, die hun opleiding hebben afgerond aan de Franse kunstacademie, te helpen bij het zetten van de eerste stappen in de markt van fotokunst. 'And the Winner is': De Franse Juliette Andrea-Elie die tijdens Fotofever ook haar werk zal exposeren. Meer informatie over haar werk kunt u vinden op haar website.
Voor startende verzamelaars is er een speciale selectie geprijsd onder de € 1000. Tevens zijn er rondleidingen om u kennis, met betrekking tot waar u op moet letten bij het verzamelen en aankopen van fotografie, op te vijzelen.

Fotofever, Carrousel du Louvre
Rue de Rivoli 99, 1e arrondissement, métro Palais Royal, Musée du Louvre
Geopend van vrijdag 13 tot en met zondag 15 november 2015.
Vrijdag, zaterdag van 11.00 uur tot en met 19.30 uur en zondag van 11.00 uur tot en met 19.00 uur. Entree €18
Speciale 'Preview' op donderdagavond 12 november van 18.00 uur tot en met 21.00 uur entree € 40 

Uitzicht vanuit het Petit Palais op het Grand Palais thuisbasis van Paris Photo

Paris Photo, Grand Palais,
Avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, métro Champs-Élysées-Clémenceau
Geopend van donderdag 12 tot en met zondag 15 november 2015
Donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 20.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 19.00 uur. Entree € 30

Mocht u niet genoeg hebben aan het Grand Palais en de Carrousel du Louvre dan vindt u hieronder het aanbod van enkele andere fototentoonstellingen die u zeker niet mag missen. houdt u er rekening mee dat de meeste exposities en tentoonstellingen op maandag gesloten zijn.

Foam Talent 2015
11 November - 20 december 2015
Rue de Lille 121, 7e arrondissement, metro Assemblée Nationale
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag van 13.00 uur - 19.00 uur

4e editie Festival Photo Saint-Germain
7 - 22 november 2015
Deelname door 40 galeries

Meer informatie op website

Académie des Beaux-Arts - Institut de france
Éric pillot: 'In situ'
22 oktober - 22 november 2015
Quai de Conti 23, 6e arrondissement, métro Pont Neuf
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag van 11.00 uur tot 18.00 uur

Le Bal
A handful of dust - from the cosmic to the domestic
16 oktober 2015 - 17 januari 2016
Impasse de la défense 6, 18e arrondissement, métro Place de Clichy
Openingstijden woensdag, donderdag, vrijdag 1200. uur - 20.00 uur (donderdag tot 22.00 uur) Zaterdag van 11.00 uur tot 20.00 uur en zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur

Galerie Rabouan Moussion
Erwin Olaf 'Waiting'
17 oktober - 28 november 2015
Rue Pastourelle 11, 3e arrondissement, métro
Openingstijden maandag tot en met zaterdag 10.00 uur - 19.30 uur. zondag gesloten

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Warhol Unlimited
2 Oktober 2015 - 7 februari 2016
Avenue du Président Wilson 11, 16e arrondissement, metro
Openingstijden dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Maandag gesloten

Centre Culturel Canadien
Aude moreau 'La nuit politique'
25 september 2015 - 13 januari 2016
Rue de constantine 5, 7e arrondissement, métro Invalides
Geopend maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur - 18.00 uur. Zaterdag en zondag

Centre Culturel Irlandais
Tom Wood 'Paysages intimes'
13 november 2015 - 10 januari 2016
Rue des irlandais 5, 5e arrondissement, métro place Monge, Cardinal Lemoine
Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 - 18.00 uur (woensdag tot 20.00 uur) zondag van 12.30 uur - 14.30 uur. Maandag gesloten.

Centre Pompidou
Karel Appel
21 oktober 2015 - 11 jananuari 2016
Place georges pompidou, 4e arrondissement, metro Rambuteau, Hôtel de Ville, Everyday Alle dagen geopend van 11.00 uur - 21.00 uur (dinsdag tot en met 23.00 uur)

Fondation Henri Cartier-Bresson
Jeff Wall - 'smaller pictures'
9 september - 20 december 2015
Impasse lebouis 2,, 14e arrondissement, métro Gaîté, Edgar Quinet
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag - 13.00 uur - 18.45 uur

Jeu de Paume
Omer fast & Philippe halsman  'étonnez-moi'
20 ooktober 2015 - 24 januari 2016
Place de la concorde 1, 8e arrondissement, métro Concorde
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag. 11.00 uur - 19.00 uur (dinsdag tot 21.00 uur)

La Maison Rouge, Fondation Antoine de Galbert
Collection Artur Walther  'après eden'
17 oktober 2015 - 17 januari 2016
Boulevard de la bastille 10, 12e arrondissement, métro Quai de la Rapée, Bastille
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag. 11.00 uur - 17.00 uur (dinsdag tot 21.00 uur)

Maison Européenne de la Photographie
Bruno Barbey  12 november 2015 - 17 januari 2016
Daoud Aoulad Syad 12 november 2015 - 17 januari 2016
Stéphane Couturier 12 nov 2015 - 17 jan 2016
Rue de Fourcy 5/7, 4e arrondissement, métro Saint-Paul, Hôtel de Ville, Pont Marie
Geopend van woensdag tot en met zondag 11.00 uur - 19.45 uurMusée d’Orsay
Qui a peur des femmes photographes ? 1918 à 1945
14 oktober 2015 - 24 januari 2016
Rue de la légion-d’honneur 1 , 7e arrondissement métro Solférino
Elke dag geopend met uitzondering van maandag. 09.30 uur - 18.00 uur ( dinsdag tot 21.45 uur)

Musée de l’Orangerie
Qui a peur des femmes photographes ? 1839 à 1919
14 ooktober 2015 - 24 januari 2016
Jardin des Tuileries, côté Seine, 1e arrondissement , métro Concorde
Alle dagen geopend met uitzondering van dinsdag 09.00 uur - 18.00 uur

Christie’s Paris
Photographies Public exhibition
9 november-14 november 2015, 10.00 uur - 18.00 uur
Avenue Matignon 9, 8e arrondissement, métro Franklin D. Roosevelt

Sotheby’s France
Photographies Public exhibition
9 november 2015, 13.00 uur - 18.00 uur
10, 11, 12 november 2015, 10.00 uur - 18.00 uur
Rue du Faubourg Saint-Honoré 76, 8e arrondissement, métro Champs-Élysées-Clémenceau

Atelier Oscar Pereire - Collodion Photographie
12 november - 20 december 2015
Geopend van maandag tot en met zondag 14.00 - 19.00 uur
Rue de Lafayette 186, 10e arrondissement, métro Louis Blanc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten