Voor mijn bibliotheek
vol met boeken van Parijs, inmiddels over de tweehonderd, ben ik altijd op zoek
naar een boek waar wetenswaardigheden in staan die ik nog niet ken. De meeste
boeken over Parijs schrijven voor 95% allemaal over dezelfde bekende plekken.
Ik koop een boek om juist die onbekende 5% te ontdekken. Dan is het heerlijk
dat je een boekje tegenkomt waarvan ik 95% niet ken en 5% wel. Een Parijse
'natte droom'.
Het boekje waar ik het
over heb bestond al in het Frans maar is nu ook in het Nederlands uitgegeven.
Geschreven door Alain Ducasse met de
titel J'AIME PARIS, 100 heerlijke adressen. Nou kan het natuurlijk zijn dat de
naam Alain Ducasse u niets zegt, dus daarom eerst even een nadere kennismaking.
Genieten van de tips van drie sterren chef Alain Ducasse
Alain Ducasse werd op
13 september 1956 geboren op een boerderij in Castel-Sarrazin. Een klein Frans
dorpje in Zuidwest Frankrijk. Hier groeide hij op tussen de eenden, ganzen,
champignons, foie gras en vele andere, typisch Franse ingrediënten. Dit stelde
hem in staat om op jonge leeftijd zijn smaak en kennis van de Franse keuken tot
in perfectie te ontwikkelen. Op 16-jarige leeftijd begon Ducasse zijn loopbaan
door te werken met beroemde Franse Chefs als: Michel Guérard, Gaston Lenôtre,
Roger Vergé’s en Alain Chapel. In 1984 , hij was toen 28 jaar, behaalde Ducasse
zijn eerste twee Michelinsterren als chef van restaurant ‘La Terrasse’ te Juan-
Les- Pins.
Tegenwoordig heeft
Ducasse, als enige chef ter wereld, drie driesterrenrestaurants en kan hij met
zijn wereldwijde imperium van 27 restaurants en 21 Michelinsterren gerust een
instituut genoemd worden. De driesterrenzaken zijn Louis XV in het Hotel de
Paris in Monte Carlo, het restaurant dat zijn naam draagt in het Plaza Athénée
hotel aan de Avenue Montaigne te Parijs en het restaurant dat eveneens zijn
naam draagt in het Dorchester hotel in Londen. Hij kookte voor een ontelbaar
aantal beroemdheden, schreef talloze kookboeken en zijn culinaire meesterwerken
worden bewonderd door zowel hobbykoks als volleerde en bekroonde sterrenchefs.
"Als God kon koken, heette hij Alain Ducasse". Zei sterrenchef Ron
Blaauw eens over de kok der koks.
In 2014 zorgde Ducasse
nog voor de nodige opschudding in de culinaire wereld. Na de heropening van zijn
restaurant in het Plaza Athénée, kondigde hij aan het menu drastisch te
wijzigen. Met een nieuwe kaart waar vooral biologische en natuurlijke producten
op staan en waar vlees voortaan ontbreekt. De prijs bleef wel hetzelfde: € 380,
zonder drank.
Vanaf nu hoeft u niet
meer zelf op zoektocht door Parijs om de beste adressen te vinden, dat heeft
Alain Ducasse al voor u gedaan. In zijn magnifieke boek; J'AIME PARIS geeft hij z'n geheime adressen weg. Nee, ik hoor u
denken voor € 380 per menu, dat is niet voor mijn portemonnee weggelegd. In
deze gids ontdekt u adressen waar u heerlijk ontbijt, luncht, dineert of snoept
voor minder dan € 20 tot meer dan € 250. 100 adressen in de quartiers
van Hôtel de Ville, Quartier Latin, Opéra,
Louvre, Champs Élysées, Étoile, Champ de Mars, Invalides, Montparnass,
Luxembourg, Bastille, Belleville, République, Buttes-Chaumont, Rochechouart en
Montmartre. Fraai
vormgegeven en van beeldmateriaal voorzien door topfotograaf Pierre Monetta.
Een aantal geheimen mag
ik van de uitgever in mijn blog aan u verklappen. Dus ik beperk mij tot een
tiental adressen waar u heerlijk kunt eten in de prijsklasse tussen de € 20 en
€ 50. Zo bemerkt u ook de voorkeur van Ducasse voor niet alleen de Franse- maar
ook voor die van de buitenlandse keuken in Parijs.
We beginnen met Da Rosa
in het 6e arrondissement, in de rue de Seine 62 (métro Mabillon). Ruige muren
van wit steen. Je wordt haast bedwelmd door de geuren van de Spaanse hammen die
aan het plafond hangen te drogen. Op tafel pata negra en sappige tomaat op
warme toast. Met je ogen dicht waan je, je aan de Middellandse zee. Dit is het
domein van José da Rosa, geopend vanaf 10.00 uur tot 23.30 uur. Andere
etablissementen van hem zijn:
Da Rosa Vendôme, rue
Rouget de Lisle 7, 1e arrondissement.
Bar Da Rosa - Sofitel Arc de
Triomphe, rue Beaujon 14, 8e arrondissement.
Zelf schrijft Ducasse
hierover: Is het een stukje Toscane of is het een stukje Paradijs? Te vinden in
de rue Grégoire de tours 40 in het 6e arrondissement (métro Odéon). Gastvrouw
Fabiana maakt als u honger heeft gnocchi geheel naturel of ravioli zonder deeg.
Eerlijke pure eenvoudige Italiaanse gerechten zoals handgerolde strozzapreti,
pasta voor de armen. Dit alles gecombineerd met de heerlijkste wijnen en als
dessert moet u haast kiezen voor de klassieke tiramisu. Geopend vanaf 10.30 uur
tot middernacht.
Een restaurant met een
beschermengel, want toen de wijk werd geteisterd door de bouwdrift van
Haussmann bleef Pharamond gespaard van de slopershamer, omdat het lag aan de
goede kant van de straat. Tevens overleefde het de herinrichting van de wijk
Les Halles na de verhuizing van de hallen naar Rungis. Pharamond is nog steeds
een authentiek stukje Normandië in Parijs. De pens à la mode de Caen staat nog
steeds op de kaart. De groten der aarde genieten hier van sappige slakken badend in knoflookboter. Rue de la
Grande Truanderie 24 in het 1e arrondissement (métro Étienne Marcel). Elke dag geopend van 12.00 uur tot 14.30
uur en 19.00 uur tot 22.30 uur
Alain Ducasse werd
verliefd op de rijke streek van Lyon en zijn iconische chefs waaronder Paul
Bocuse en Michel Troisgros. Aux Lyonnais in de rue Saint-Marc 32, 2e arrondissement
(métro Richelieu-Drouot), is de tempel van de lyonese keuken. De fritons, tabliers de sapeur,
poulardes demi-deuil, quenelles de brochet sauce Nantua, allemaal lyonese
specialiteiten worden er in grote hoeveelheden geserveerd. Sinds 1898 maar een
missie: Niets veranderen, het erfgoed voortzetten. Lunch van dinsdag tot en met
vrijdag van 12.00 uur - 14.00 uur en voor diner dinsdag tot en met zaterdag van
19.30 uur tot 22.00 uur.
Ooit een voormalige
drukkerij in een van de levendigste overdekte passages van Parijs; Stern in de
Passage des Panomaras in het 2e arrondissement (métro Bonne Nouvelle). Gelukkig
heeft Phillippe Starck het monumentale interieur ongemoeid gelaten. Nu is het
het restaurant van Massimiliano Alajmo afkomstig uit het Italiaanse Padua.
Genieten van saffraan risotto met zoethout of taglioni met dille. Als
afsluiting een ristretto en je voelt je goed. Geopend van dinsdag tot en met
zaterdag van 08.30 uur - 24.00 uur. De keuken is geopend voor lunch van 12.30
uur - 14.30 uur en voor diner van 19.30 uur - 22.30 uur.
In 2014 schreef ik al
over een nieuwe trend in de Parijse keueken. Alexandre Cammas, de oprichter ven
de hippe en trendy restaurantgids Le Fooding bedacht de term 'fooding', wat een
samentrekking is van food (eten) en feeling (sfeer). Deze restaurantgids
bestaat sinds 2008 en is het 'coole' broertje van de Michelingids. De
tegenbeweging heeft ook een naam gekregen: Bistronomie, een samentrekking van
bistro en gastronomie. Een van dè trendsettende restaurants is Frenchie,
gevestigd in het 2e arrondissement in de rue du Nil 5-6 (metro Sentier). Hij
heeft gewerkt in New York, London en nu runt hij in Parijs zijn eigen
restaurant. Grégory Marchand noemt het al volgt. "Omdat ik alleen achter
het fornuis sta moet ik mij richten op de essentie, op de smaak! Daarna komt de
afdeling 'Franse slag', voor het opmaken van de borden. Ik ben meer van de 'Engelse
slag', georganiseerde chaos maar altijd met harmonie. De Parijzenaars staan er
voor in de rij. Open van maandag tot en met vrijdag voor reserveringen vanaf
18.30 uur
Hoe zorg je er nu voor
dat je klanten naar een oersaaie straat komen, met de grote kans dat ze jouw
bijna onopvallende restaurant met een gevelbreedte van amper vier meter gewoon
voorbij lopen? Het antwoord is simpel door als Francaise één van 's werelds
beste pizza's te bakken. de rue Leopold Bellan 26 bevindt zich het restaurant
van Gino en Arlette. Hooguit twintig tafeltjes van vijftig bij vijftig
centimeter, goed voor krap veertig personen. Buiten altijd een rij van
wachtenden en binnen snelle obers met trots bemeten op hun t-shirts:
"Vice-Champion du Monde de la Pizza en Italie". Arlette eindigde als tweede in het
"Concours de Salsomaggiore" in de Italiaanse provincie Parma met haar
pizza l’Arlequino. Een nauwelijks denkbare combinatie van vijgenchutney, foie
gras, peer, buffelmozarella, rucola, parmaham en rijk belegd met stukken
Parmezaanse kaas. 2e Arrondissement (métro Sentier). openingstijden op maandag,
dinsdag en woensdag van 12.00 uur tot 23.00 uur, donderdag van 12.00 uur tot
23.30 uur en vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot middernacht en zondag van
12.30 uur tot 23.00 uur.
Voor een chef die het
vlees bant van de menukaart van zijn driesterren restaurant in Parijs verwijst Alain
Ducasse in zijn gids naar de bijzondere vlees van Christian Vallette. Het vlees
komt van zijn 320 koeien in de Franse provincie Aubrac en noemt het zelf;
"van hooivork naar vork". Broodjes gemaakt van tarwe en lijnzaad met
daarop een sappige hamburger, gemengd met huisgemaakte mayonaise. Daar zijn
zelfs geen frieten bij nodig. Voor u kookt Chef-kok Laurent Durot. Gelegen aan
de rue Marbeuf 37 in de Gouden Driehoek van het 8e arrondissement (métro
Franklin D. Roosevelt). alle dagen geopend tot 24.00 uur.
Toch weer een Italiaans
restaurant. Bistro Italian Le Cherche Midi aan de gelijknamige straat op nummer
22 in het 6e arrondissement (métro Sevres-Babylone) Geen pizza op de kaart en
ook geen vreemde producten, alleen ambachtelijk en simpel bewerkte producten.
Antipasti van het huis, vis van de dag en verse carpaccio. Dat weer gecombineerd
met een uitmuntende olijfolie en de lekkerste buffel mozzarella. De sfeer is
hartelijk in de kleine eetzaal. En als de zon maar even schijnt zit het terras
bomvol. Alle dagen geopend voor lunch van 12.00 uur tot 15.00 uur en diner van
19.30 uur tot 23.15 uur.
Michelangelo
Verborgen tussen de
steile trappen van de rue Drevet en de rue Chappe in Montmartre ligt het
mini-restaurant verborgen van Michelangelo Riina. Elke ochtend wanneer er nog
geen toerist te vinden is op de steile helling in de buurt van de Sacré Cœur
gaat deze Siciliaan naar de markt om zo zijn dagmenu samen te stellen. Elke
avond kookt hij in zijn eentje voor een vijftiental gasten en ontvlamt de
Siciliaanse keuken in een explosie van smaken en kleuren. Rue André Barsacq 3,
18e arrondissement (métro Abesses). Het restaurant heeft niet eens een eigen
website dus daarom maar even het telefoonnummer 0033 1 42 23 10 77
En dan te bedenken dat
dit nog maar 10 adresjes zijn van de 100 in deze gids. Zelf zegt hij er over:
"Als kok wil je graag je gasten gelukkig maken. Alles is van belang: van
het bord tot wat er omheen is – van de glimlach van je gast tot het decor en de
tafel. Het gaat erom de juiste harmonie te vinden zodat het diner voor altijd
in het geheugen van je tafelgenoten gegrift staat. De keuken is één van de
mooiste kunstuitingen van 'Vivre à la Française'. Deze traditie moet in stand
worden gehouden. Aan de ene kant moet de kwaliteit van de gerechten behouden
worden, aan de andere kant moet je niet bang zijn om te vernieuwen".
Bon appetit !
Nederlandstalige
uitgave Fontaine Uitgevers B.V. Hilversum
ISBN 978 90 5956 623 1
Prijs € 15,95
verkrijgbaar bij de goede boekhandel
Ik zie het al voor me en proef van de culinaire gerechten!
BeantwoordenVerwijderenAlain Ducasse au Plaza Athénée
BeantwoordenVerwijderenUn grand BRAVO aux équipes du restaurant.
La Naturalité 3***
Hotel Plaza Athenee
www.alainducasse-plazaathenee.com
Reacties van Nederlanders in Frankrijk op Nederlanders.Fr
BeantwoordenVerwijderenReactie van Jos van den
Ferry.
Alsof er een engeltje over je tong piest!
Bedankt weer en groeten,
Jos
Reactie van Ed Posse
Wederom een mooi stukje , mijn lof dus naar u en de uwen!
Reactie van Susan
Heerlijk om een kijkje te nemen in al die mooie restaurants en café alhoewel er bij Le Pharamond wel een heel raar fotootje hangt in de spiegel.
Bedankt weer.
Reactie van Paul Denton
Kijk een keer als u in Lille bent, rond op de tweede hands boeken markt in het oude beurs gebouw.