Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 6 november 2016

PARIS PHOTO 2016 & FOTOFEVER PARIS

Als je aan fotografie denkt, denk je aan Parijs, de stad van het licht. Een medium, uitgevonden door de Fransman Nicéphore Niépce. Denk aan Louis Daguerre, die in 1837 een straattafereel aan de boulevard du Temple vastlegde op een verzilverde koperen plaat. Of André-Adolphe-Eugène Disdéri: Hij verkreeg in 1854 het patent voor de carte de visite, een soort kartonnen visitekaartjes, waarop een albuminen foto, meestal een portret, werd afgedrukt. Niet te vergeten grote namen als Félix Nadar. Beroemd door zijn foto's van tijdgenoten, onder andere Jules Verne en Sarah Bernhardt, maar vooral door zijn eerste luchtfoto's. Eugéne Atget en Brassaï, beiden beroemd door foto's van het toenmalige Parijse straatleven en de architectuur.  Jacques Henri Lartigue, die zich weer toelegde op fotografie van autoraces, vliegruigen en modieuze vrouwen. Henri Cartier-Bresson, meester fotograaf en medeoprichter van Magnum. De rode draad; allemaal Fransen. Geen wonder dat de grootste internationale fotobeurs ter wereld plaatsvindt in de bakermat Parijs, in een paleis, een Grand Palais! Parijs staat tussen 9 en 14 november 2016 in het teken van de fotografie.  

Paris Photo in het Grand Palais

Inmiddels staat alweer de twintigste editie van PARIS PHOTO op de agenda. Een ontmoeting met 183 prominente fotogaleries afkomstig uit 30 landen, 30 uitgevers van kunstboeken uit de hele wereld en naar verwachting 60.000 bezoekers die het werk van ruim 2500 kunstenaars te zien krijgen. Tevens komen vele beroemde fotografen naar de hoofdstad voor handtekeningsessies en om hun publiek te ontmoeten. De collectie is internationaler dan ooit. De beurs laat zien dat de belangstelling voor de negentiende-eeuwse fotografie is gegroeid. Evenals voor juist de nieuwste fototechnieken, die ontzagwekkend grote, technisch hyperperfecte afdrukken opleveren. Voor galeries als Hamilton uit Londen en multinational Gagosian is Paris Photo onmisbaar – ze hebben er dan ook een standhuur voor over van, naar verluidt, 65.000 euro. Keerzijde kan zijn dat PARIS PHOTO door de hoge prijzen voorspelbaar is geworden, galeries móeten nou eenmaal werk brengen dat goed verkoopt, maar die conclusie laat ik graag aan u over.

Paris Photo: Een ontmoeting met 183 prominente fotogaleries afkomstig uit 30 landen
Fotografie © Ferry van der Vliet

PARIS PHOTO is opgericht in 1997 en is dé meest prestigieuze fotokunstbeurs, gewijd aan historische en hedendaagse fotografie. In de afgelopen 20 jaar is Paris Photo uitgegroeid tot hèt belangrijkste evenement als ontmoetingsplaats voor handelaren, curatoren, verzamelaars  van hedendaagse en moderne kunst, maar ook voor fotografie professionals, kunstenaars en een steeds groeiend publiek van kunstliefhebbers. Dit blijkt ook uit de trouwheid van partners en hoofdsponsoren.

Paris Photo: BMW presenteert werk van © Alinka Echeverría winnaar van de 2015 BMW Residency BMW Art & Culture award

J.P. Morgan bank viert alweer zijn zesde jaar als officieel partner van Paris Photo met een speciale expositie uit de 'JPMorgan Chase Art Collection'. 
Officieel partner BMW presenteert werk van Alinka Echeverría winnaar van de 2015 BMW Residency BMW Art & Culture award. Alinka Echeverría is een Mexicaanse kunstenaar, geboren in1981, wiens werk het midden houdt tussen fotografie en video
Leica is al weer 10 jaar partner en viert dit met een expositie van de laureaten van de 'Leica Oskar Barnack prize'; Scarlett Coten en Clémentine Schneidermann.
Pernod Ricard is aanwezig met de expositie Mindset van de Senegalese fotograaf Omar Victor Diop met 17 bijzondere portretten van Pernod Ricard medewerkers.

Paris Photo: © Erwin Olaf met 26 beelden bij Ruinart Champagne

En waar we bijzonder trots op mogen zijn is de expositie van Ruinart Champagne met foto's gemaakt door onze Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf. Het resultaat is een fotoserie geschoten in de beroemde wijnkelders, de crayères, van het oudste champagnehuis ter wereld. Elk jaar geeft 'Maison Ruinart' een succesvol kunstenaar carte blanche. Dit jaar was het de wens van Erwin Olaf om de eeuwenoude crayères van het huis – die een plek hebben op de UNESCO werelderfgoedlijst – vast te leggen. Bij zijn bezoek aan Reims was Olaf direct gefascineerd door de diepte en omvang van de groeven. Hij besloot zich daarom te concentreren op de details van deze prehistorische rotsformatie en de sporen die mensen door de eeuwen heen achterlieten. De serie bestaat uit 26 zwart-wit beelden.
De nieuwe partner Huawei presenteert fotografie van acht vermaarde kunstenaars die foto's hebben gemaakt met de nieuwe smartphone de Huawei P9.

Paris Photo: © Erwin Blumenfeld: Doe Eye, Jean Patchett voor Vogue New York 1950 
Courtesy of Edwynn Houk Gallery New York

Nederlandse fotografie
De Nederlandse fotografie staat ook dit jaar weer hoog in aanzien en verschillende fotografen worden internationaal vertegenwoordigd zoals: Erwin Olaf door Hamiltons en Flatland Gallery, Jimmy Nelson door Bryce Wolkowitz, Sebastiaan Bremer door Hook Gallery, Gioia de Bruijn door Flatland Gallery, Gerard Fierte door Gitterman Gallery, Pieter Laurens Mol door Parrotta, Awoiska van der Molen door Purdy Hicks Gallery, Bertien van Manen door Rober Morat Gallery en Helen van Meene door de Aperture Foundation.

Paris Photo: Partner Leica met een expositie van de laureaten van de 'Leica Oskar Barnack prize'; Scarlett Coten en Clémentine Schneidermann

'In Prisme', waar 13 galeries bijzondere projecten laten zien in de 'Salon d'Honneur, zoals 3 meter hoge fotocollages gemaakt door Caio Reisewitz (gepresenteerd door Bendana Pinel gallery), Polaroid series door Andreï Tarkovsky (gepresenteerd door White Space gallery), en een installatie van Douglas Gordon (gepresenteerd door Untilthen en Dvir galleries).

 Paris Photo: © Richard Renald 2016 - Courtesy of Benrubi Gallery New York

Paris Photo, geopend voor het publiek van donderdag 10 november 2016 tot en met zondag 13 november. Openingstijden 12.00 uur tot 20.00 uur en op zondag tot 19.00 uur. Ik adviseer uw kaarten vooral on line te bestellen € 30 per dag per persoon.
Lokatie: Grand Palais, Avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, métro Champs Élysées Clemenceau

Fotofever: © Muriel Bordier, La leçon de natation, série Les Thermes, 2014, 
Courtesy of Galerie Annie Gabrielli

In 2011 debuteerde Parijs met haar eerste FOTOFEVER. Inmiddels is 2016 alweer de vijfde editie. Fotofever richt zich speciaal op verzamelaars, geïnteresseerd in nieuw en jong talent. Van 11 tot 13 november verandert het Carrousel du Louvre wederom in een tempel van fotografie met 75 internationale en nationale galeries. Dit keer is er maar één galerie uit Nederland vertegenwoordigd; Rademakers Galerie uit Amsterdam met werk van Flokje van Lith.  Men gokt op een bezoekersaantal van 15.000 bezoekers.


Fotofever: © Tomasz Wysocki, Untitled #3, série Return to eden, 2014
Courtesy of 6x7 Leica Gallery Warszawa 

Dit jaar ligt de focus op een zestal initiatieven.
1: Speciaal geselecteerde werken tot € 5000, een mooie prijs voor startende verzamelaars. Al deze foto's zijn bij de galeries te herkennen aan speciale 'start to collect' stickers.
2: 'The Apartment', in een ruimte vlakbij de ingang van ruim 100 m² is een collectie opgebouwd rond vier thema's: portretten, stillevens,  landschappen en humor.
3: Gratis rondleidingen van een uur, waar een team van specialisten de beginnende verzamelaar helpt bij het selecteren van 10 werken als start van een fotoverzameling.
4: Elke dag, om 15.00 uur seminars samen met een kunstenaar, de collectioneur en de galeriehouder met thema's wat er komt kijken bij het aanschaffen van een 'Masterpiece in Photography'?
5: Alle bezoekers krijgen gratis een 28 pagina grote manual met tips en tricks, gratis bij hun entrée.
6: Nieuw, Club Fotofever, iedereen die een kunstwerk aanschaft gedurende fotofever wordt automatisch lid van de Fotofever-verzamelaarsclub en krijgt gratis toegang tot alle fotofever Events in 2017.


Fotofever: © Flokje van Lith, Nocturnal III 2015, Courtesy of Rademakers gallery

Fotofever Paris 2016 van vrijdag11 tot en met zondag 13 November in het Carrousel du Louvre, rue de Rivoli 99, 1e arrondissement, métro Louvre Rivoli. Entree € 20, Voorverkoop via internet € 18
Openingstijden van 11.00 uur - 19.30 uur, zondag tot 18.00 uur


Mocht u niet genoeg hebben aan het Grand Palais en het Carrousel du Louvre dan vindt u hieronder het aanbod van enkele andere fotoexposities die u zeker niet mag missen. Houdt u er rekening mee dat de meeste exposities en tentoonstellingen op maandag gesloten zijn.

Nederlandse fotografie van Erik van Huisstede en Bart Koetsier
5 November - 13 november 2016
Rue de Lille 121, 7e arrondissement, métro Assemblée Nationale
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag van 12.00 uur - 18.00 uur

Galerie Adrien / Kavachnina
'Dialogues' met Nederlandse fotografie van o.a. Bas Meeuws en Danielle van Zadelhoff
3 november tot en met 20 november
Rue du Faubourg Saint Honoré 104, 8e arrondissement, métro Mirosmenil
Geopend van maandag tot en met vrijdag 10.30 uur - 19.00 uur, Zaterdag van 14.00 uur - 18.00 uur. Op zondag gesloten.

Jean Marquis; Un Regard Lumineux
10 november 2016 - 14 november 2016
Parc des Expositions in Porte de Versailles, 15e arrondissement, métro  Porte de Versailles
Geopend van donderdag 10 tot en met zondag 13 / 10.00 uur - 19.00 uur
Maandag 14 november: 10.00 uur - 18.00 uurParis Photo: © Herb Ritts Christy and Tatjana 2 Bali 1986 - Courtesy of Hamiltons

Vijftien dagen in het teken van de route, een selectie van musea, culturele centra, galeries en boekhandels op de linkeroever.
4 november 2016 - 20 november 2016
Deelname door 49 galeries, instellingen en musea.

Nicolas Henri; Cabanes Imaginaires Autour du Monde, vanaf 3 november 2016
Fotografie op voorraad van de Nederlandse Collodion fotograaf Alex Timmermans.
Rue de l'Université 46, 7e arrondissement, métro rue du Bac
Geopend van dinsdag tot en met zaterdag 11.00 - 19.00 uur

Académie des Beaux-Arts
Klavdij Sluban - divigation sur le pas de Bashô (Japan)
26 oktober - 20 november 2016
Quai de Conti 23, 6e arrondissement, métro Pont Neuf
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag van 11.00 uur tot 18.00 uur


Paris Photo: © Peter lindbergh: Nadja Auermann, Mojave Desert California USA, 1996 - Courtesy of Gagosian Paris

Le Bal
Provoke - between protest & performance
La photographie au Japon
14 september 2016 - 11 december 2016
Impasse de la défense 6, 18e arrondissement, métro Place de Clichy
Openingstijden woensdag, donderdag, vrijdag 1200. uur - 20.00 uur (donderdag tot 22.00 uur) Zaterdag van 11.00 uur tot 20.00 uur en zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur

Institut du Monde Arabe
Emeric Lhuisset. last water war, ruins of a future
Rue des Fossés Saint-Bernard 1, 5e arrondissement, métro Jussieu, Cardinal Lemoine
Geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur, op maandag gesloten

Galerie Rabouan Moussion
Louis Jammes
15 oktober 2016 - 26 november 2016
Rue Pastourelle 11, 3e arrondissement, métro
Openingstijden maandag tot en met zaterdag 10.00 uur - 19.30 uur. zondag geslotenParis Photo: © Peter lindbergh: Nadja Auermann, Mojave Desert California USA, 1996
Courtesy of Gagosian Paris

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Benjamin Katz / 30 september 2016 - 11 december 2016
Eva & Adele / 30 september 2016 - 26 februari 2017
Bernard Buffet / 14 oktober 2016 - 26 februari 2017
Avenue du Président Wilson 11, 16e arrondissement, métro Iéna
Openingstijden dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Maandag gesloten

Centre Culturel Canadien
Angela Grauerholz - Écrins Écrans
9 november 2016 - 26 maart 2017
Rue de Constantine 5, 7e arrondissement, métro Invalides
Geopend maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur - 18.00 uur. Zaterdag en zondag

Centre Culturel Irlandais
Hannah Starkey - Women
11 november 20165 - 8 januari 2017
Rue des Irlandais 5, 5e arrondissement, métro place Monge, Cardinal Lemoine
Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 - 18.00 uur (woensdag tot 20.00 uur) zondag van 12.30 uur - 14.30 uur. Maandag gesloten.


Fotofever: © Tzu Chin Yu, On the road at night, série stage I, 2016
Courtesy 5k8k Photo Gallery

Centre Pompidou
Margritte, La Trahison des Images / 21 september 2016 - 23 januari 2017
Jean-Luc Moulene Images / 19 oktober 2016 - 20 februari 2017
Place Georges Pompidou, 4e arrondissement, métro Rambuteau, Hôtel de Ville,
Alle dagen geopend van 11.00 uur - 21.00 uur (dinsdag tot en met 23.00 uur)

Fondation Henri Cartier-Bresson
Louis Faurer
9 september 2016 - 28 december 2016
Impasse lebouis 2, 14e arrondissement, métro Gaîté, Edgar Quinet
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag - 13.00 uur - 18.30 uur

Jeu de Paume
Soulèvements / 28 oktober 2016 - 15 januari 2017
Basim Magdy - Satellitte9, une proposition de Heidi Ballet
Place de la Concorde 1, 8e arrondissement, métro Concorde
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag. 11.00 uur - 19.00 uur (dinsdag tot 21.00 uur)


Fotofever: © Klaus Kampert, 156.01.11, series Torsi, 2011 - Courtesy of Artistics

Maison Européenne de la Photographie
Une Saison Américaine - Harry Callahan, andres Serrano, Diana Michener & Jim Dine
09 november 2016 - 29 januari 2017
Présentation des archives Pierre Molinier / 9 november 2016 - 13 november 2016
Rue de Fourcy 5/7, 4e arrondissement, métro Saint-Paul, Hôtel de Ville, Pont Marie

Geopend van woensdag tot en met zondag 11.00 uur - 19.45 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten