Dit keer waren de
weergoden ons minder goed gezind. En dat is jammer als je persoonlijk bent
uitgenodigd door de glossy ‘Leven in Frankrijk’ dat, volgens de eis van het
paleis, altijd is gevuld met de mooiste Franse locaties onder strak blauwe
luchten. Wekelijks publiceert het magazine mijn Parijsblog op hun website en
onze gezamenlijke band met de Franse hoofdstad was dan ook de reden dat ik was
uitgenodigd.
Ook dit jaar vond de prijsuitreiking plaats op maandagavond 18 september in het Hilton hotel te Amsterdam
Het was alweer de zevende
keer dat onder grote belangstelling van restaurateurs, pers, bekende
Nederlanders en genodigden, twee
bijzondere restaurant-awards werden uitgereikt, eigenlijk vier stuks; De
juryprijs en publieksprijs voor het beste Franse en het beste Italiaanse
restaurant in Nederland. Dit weer op initiatief van het Italië Magazine, van
dezelfde uitgever. In de loop der jaren is de waardering voor deze prijzen
steeds verder gegroeid en is de toekenning inmiddels een belangrijk jaarlijks
evenement voor zowel Italiaanse als Franse restaurateurs. De prijzen worden ook
ondersteund door de ambassadeurs van Italië en Frankrijk die elk jaar weer
bereid zijn om de felbegeerde juryprijs uit te reiken. Dit jaar vond de
prijsuitreiking plaats op maandagavond 18 september in het Hilton hotel te Amsterdam.
Het domein van Alessio Colavecchio de voormalig rechterhand van Roberto Payer
(Lid van de jury) die inmiddels de dagelijkse leiding heeft over het
prestigieuze Waldorf Astoria Amsterdam.
De Franse ambassadeur in Nederland, Philippe Lalliot in gesprek met Cathelijne van Vliet en journalist met een koksbuis Alain Caron
De twee professionele
jury’s hadden een keuze uit tien genomineerde restaurants en namen er kritisch
de proef op de som. De jury voor het Italië Magazine Restaurant van het Jaar
bestond uit juryvoorzitter Roberto Payer (voorzitter van de Italiaanse Kamer
van Koophandel en de Ospitalità Italiana, General Manager Waldorf Astoria
Amsterdam), Pieter J. Bogaers (culinair journalist, epicurist en beheerder van
de niet-commerciële website Bijzondere Restaurants.nl), Nicoletta Tavella
(kookschooleigenaar en kookboekenschrijfster) en Paul van Eijndhoven
(hoofdredacteur Italië Magazine).
Juryvoorzitter voor het Italië Magazine Restaurant van het Jaar; Roberto Payer, was duidelijk in zijn element
De volgende Italiaanse restaurants waren
genomineerd:
• Acquavite, Naarden-Vesting
• Adriano, Heveadorp
• BaccoPerbacco, Den Haag
• Carpe Diem, Rotterdam
• Ciro… Passami L’olio, Amsterdam
• Eatmosfera, Amsterdam
• Momenti, Brielle
• PepeNero, Amsterdam
• Sapori e Ricordi, Enschede
• Toscanini, Amsterdam
De winnaars: Italiaans restaurant Eatmosfera met juryvoorzitter Roberto Payer
Restaurant Eatmosfera in
Amsterdam werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2017.
Juryvoorzitter Roberto Payer overhandigde de prijs aan de eigenaren van het
restaurant. “Goede producten – vaak Slowfood – en heerlijke, originele
gerechten. Het eten is simpel en toch nooit standaard en altijd heel kundig
bereid. De ‘touch’ van de kok is licht, elegant en nonchalant, precies wat we
graag willen zien. En de bediening beweegt zich soepel tussen al die
bestellingen. Top.”
De nieuwe hoofdredacteur van de glossy 'Leven in Frankrijk'; Cathelijne van Vliet
De jury van de prijs voor
het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestond uit juryvoorzitter Tom
Kellerhuis, (culinair) journalist met een koksbuis; Alain Caron, cuisinier van
Franse origine, tv-kok en auteur van culinaire boeken; Jo Simons en Cathelijne
van Vliet, voormalig en huidig hoofdredacteur van Leven in Frankrijk.
De Franse ambassadeur in Nederland, Philippe Lalliot wacht rustig af
De
volgende Franse restaurants waren genomineerd:
• Arles, Amsterdam
• Auberge Jean & Marie, Amsterdam
• Bistrot Neuf, Amsterdam
• Bouchon d'en Face, Maastricht
• Brasserie le Nord, Bilthoven
• Le Bibelot, Utrecht
• L'Invité, Amsterdam
• Pastis, Den Haag
• Ron Gastrobar Paris, Amsterdam
• Zuijderhoudt, Laren
Bistro Neuf kreeg de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant uit handen van Philippe Lalliot, Cathelijne van Vliet en juryvoorzitter Tom Kellerhuis
De prijs voor Het Fijnste
Franse Restaurant van Nederland 2017 ging naar Bistrot Neuf in Amsterdam. De
Franse ambassadeur in Nederland, Philippe Lalliot, reikte de prijs uit aan Rex
Neve van winnaar Bistrot Neuf. Zoals voorzitter Tom Kellerhuis uit het
juryrapport citeerde: “De voortdurend vernieuwde kaart is iedere keer
verrassend. En nog altijd is het dè plek waar je je (internationale) gasten
graag mee naar toe neemt: het is hip, bruisend, eigentijds en je kunt er,
iedere keer weer, op rekenen dat het eten ver boven het gemiddelde uitsteekt.”
De Italiaanse winnaars van de publieksprijs het Italiaanse Sapori e Ricordi in Enschede met Italie Magazine hoofdredacteur Paul van Eijndhoven
Ook werden er
publieksprijzen uitgereikt, aan het Italiaanse Sapori e Ricordi in Enschede en aan Auberge Jean & Marie in Amsterdam, waarvoor lezers van
Italië Magazine respectievelijk Leven in Frankrijk met overweldigende
meerderheid kozen.
De juryprijs bestaat uit
een plaquette en een uitgebreide reportage in de komende edities van Italië
Magazine en Leven in Frankrijk. Deze tijdschriften riepen de awards in 2011 in
het leven.
De winnaars van de publieksprijs het Beste Franse Restaurant in Nederland: Auberge Jean & Marie uitgereikt door Alain Caron
Het werd nog laat die
avond en de gasten werden verwend met allerlei lekkernijen uit de Franse en
Italiaanse keuken, dit alles weer met zorg bereid door de witte brigade van het
Hilton hotel. Complimenten voor de chef
en zijn staf.
De 'witte brigade' van het Hilton
Terloops sprak ik nog met schrijver en TV-maker (De Stoel, Villa
Felderhof) Rik Felderhof, die binnenkort zijn volgende boek presenteert bij
Scheltema Amsterdam. “Het wordt een reisgids voor levensgenieters, een
belevenis van twee vrienden met mooie herinneringen aan Frankrijk”, aldus Felderhof.
Rik Felderhof en Hans Melissen 'wijngek'
Jaarlijks geniet ik van
zijn columns tijdens de ‘Tour de France’. Natuurlijk heb ik het over
Bourgondiër ‘pur sang’, fijnproever, levensgenieter, componist en muzikant
Tonny Eyk die wij kennen van vele gidsen over Frankrijk, waaronder ‘smullen
& genieten in Frankrijk. Ook hij genoot van de mooie mix van Franse en
Italiaanse gerechten die ons werden toebedeeld na de prijsuitreikingen.
Bourgondiër ‘pur sang’, fijnproever, levensgenieter, componist en muzikant Tonny Eyk
Al met al werd het een
mooie avond in Amsterdam-zuid waar ik ook nog persoonlijk kennis maakte met de
opvolgster van Mariëtte van der Sande als hoofdredacteur van Leven in
Frankrijk; Cathelijne van Vliet (nee geen familie). Na veertien jaar in Nice
gewoond te hebben is zij terug in Nederland voor een nieuwe uitdaging; om alle
aanbidders van de Franse cultuur, de zon- en zeezoekers, degenen die verlangen
naar ‘la campagne’, slaperige dorpspleinen en Parijse droomplekken maandelijks
tevreden te stellen. De gezichten van Frankrijk zoals zij dat zelf noemt. Ik
hoop op een fijne samenwerking en wens haar veel succes. Last but not least
dank aan mijn steun en toeverlaat op de redactie; Daniëlle Wiersema; Marketing
Manager Leven in Frankrijk.
Al met al een mooie avond in Amsterdam-zuid
Nederland is weer vier
traditionele restaurants rijker, proficiat.
·
Eatmosfera,
Korte Reguliers dwarsstraat 8, Amsterdam
Oh Ferry, wat heb je dat weer ongelofelijk leuk gedaan! En wat een prachtige foto’s! Een diepe en dankbare buiging voor dit ronkende stukje.
BeantwoordenVerwijderenEn, de verassing voor mij zat hem in de staart: ik hoop nog heel lang je steun en toeverlaat te mogen zijn !
Veel liefs en hopelijk tot snel,
Daniëlle Wiersema,
Marketing Manager Leven in Frankrijk.
Met veel plezier gelezen ...............
BeantwoordenVerwijderen