Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 27 november 2017

KERST IN PARIJS 2017 (DEEL 1)

Parijs is in december één groot zinnenprikkelend feest, een grote verleiding. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat moeiteloos. Uw zintuigen draaien overuren. Je zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie willen ervaren. Loop met mij in twee achtereenvolgende blogs langs de mooiste kerstmarkten, prachtige schaatsbanen, geheime kerstlocaties en natuurlijk de traiteurs in de rue de Sèvres en de place de la Madeleine. Want alleen daar kunt u beleven hoe de Parijzenaar zich in stijl voorbereidt op Réveillon de Noël, kerstavond en voor Saint Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.

Kerst in Parijs volgens Paradis Latin

Toen ik tijdens de Parijse fotoweek door Parijs wandelde zag ik dat het feestseizoen op stoom begon te komen. In 130 straten brandt inmiddels spectaculaire feestverlichting. De Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende etalages. De stad heeft zich weer opgetuigd zoals het een echte Parisiènne betaamt. In de tijd dat wij nog bezig waren met de Nederlandse Zwarte-Pieten-discussie vielen de 'celebraties' hier zowat over elkaar heen voor de opening van het jaarlijkse traditionele seizoen. De aftrap van het kerstseizoen werd gegeven op dinsdag 7 november, door het luxe warenhuis Printemps. Onder toeziend oog van de CEO van Printemps; Pablo de Cesare, was dit keer de Australische filmactrice Nicole Kidman genodigd. Haar band met Parijs? Natuurlijk de film Moulin Rouge uit 2001, geregisseerd door Baz Luhrman, en de reklamespot voor Chanel No 5 in 2003.  Het gerucht wil dat Kidman per minuut 10 miljoen Australische dollar kreeg. Het filmpje duurde iets langer dan twee minuten. Kidman is in Australië ambassadeur voor UNICEF.


Dit keer staan de magische etalages, een traditie die al 150 jaar oud is, in het teken van twee onverschrokken globetrotters; Jules en Violette, die de hele wereld over reizen op zoek naar de mooiste geschenken. De 11 ramen laten sprookjesachtige landschappen zien met knappe animaties voor 70 poppen, gemaakt door poppenspeler Jean-Claude Dehix, die sprookjesfiguren tot leven brengen rond het thema reizen. Beide personages nemen de trein, het vliegtuig en de luchtballon die uiteindelijk landt in Parijs. Hun armen gevuld met Fendi geschenken. Dit jaar was de scenografie toevertrouwd aan Spiros Halaris, een Griekse illustrator en kwam mede tot stand dankzij het modemerk Fendi, het backpack label MCM, Thalys, Easyjet, Citroën en het Nationaal Bureau voor Toerisme. Zeker niet vergeten om naar binnen te gaan want daar ontdek je nog eens 162 kerstbomen, waarvan twee in het atrium van 11 meter hoog. 37.144 kerstballen, 23.628 bloemen, 6.342 vogels en 900 guirlandes. Bij aankopen boven de € 600 krijg je bovendien de service ‘hands-free shopping’, een conciërge- service waarbij je jouw aankopen op een plaats kunt groeperen en tegelijkertijd kunt betalen. Dus geen gesjouw. Uitrusten doe je onder de prachtige art-deco koepel uit 1923 in de Brasserie Printemps. Andere adressen in het warenhuis Printemps Haussmann zijn Baramaki, 3e verdieping in Printemps de la Mode, Déli-cieux, 9e verdieping in Printemps de la Maison met een fantastisch uitzicht over Parijs, The World Bar en op de 5e verdieping in Printemps de l'Homme.
De etalages zijn te zien tot en met 7 januari 2018.

Een van de Kerstetalages van Printemps: Jules en Violette, reizen de hele wereld over op zoek naar de mooiste geschenken

Natuurlijk kon Galeries Lafayette niet achterblijven en ook zij kozen voor een 'celebrity'; Beth Ditto, een Amerikaanse zangeres die we kennen van de pop- rockband Gossip. Ondersteund door Nicolas Houze (directeur-generaal Galeries Lafayette) en Philippe Houze (CEO van Galeries Lafayette) ontstak zij onder luid applaus de kerstverlichting van de 25 meter hoge kerstboom, wederom geplaatst onder de 104 jaar oude majestueuze glas-in-lood koepel uit de Belle Epoque, hoog boven de parfumerie-afdeling. Thema dit jaar: Spectacular, spectacular, het thema van carnaval. De boom is samengesteld uit kleurrijke ballonnen en gigantische snoepjes die allemaal met de hand zijn beschilderd. Elke 15 minuten verandert deze kerstboom van kleur met een adembenemende virtual reality show van twee-en-een-halve minuut die je meeneemt in de betoverende wereld van dansend snoepgoed. Absoluut een must om te gaan bekijken en het mooiste uitzicht op de boom en de show heb je vanaf de derde etage. Tijdens de feestdagen kun je je laten fotograferen met de Kerstman (€ 15). Maar vergeet ook zeker niet de etalages te bekijken want die zijn werkelijk, Spectacular, spectacular, kindermagie ten top.

Het officiële kerstseizoen in Parijs begint natuurlijk niet voordat de kerstverlichting op de Champs Élysées is ontstoken. Dit gebeurde pas op 22 november 2017 en natuurlijk, zoals de traditie betaamt, weer door een (Franse) beroemdheid. Na Marion Cotillard (2008), Charlotte Gainsbourg (2009), Mélanie Laurent (2010), Audrey Tautou (2011), Diane Kruger (2012), Laetitia Casta (2013) en Omar Sy (2014). In 2015 slechts 5 dagen na de aanslagen op vrijdag 13 november werd terecht besloten om de verlichting te ontsteken zonder enige ruchtbaarheid. De filmster Jean Dujardin, die vooral bekend was geworden door zijn rol van George Valentin in de film The Artist (2011), wat hem een Oscar opgeleverde voor beste acteur, liet het terecht afweten. Wereldkampioen judo Teddy Riner (2016) en dit jaar was het de eer aan de actrice Lily Rose Depp , de 18 jarige dochter van Vanessa Paradis en Johnny Depp. Bijgestaan door de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, Mr Jean Noel Reinhardt - Président du comité des Champs Elysées en twee kinderen van de stichting ‘Petits Princes’, vergelijkbaar met de stichting ‘Doe een wens’ in Nederland.

Ook dit jaar weer adembenemend; de Kerstboom van Galeries Lafayette

De Champs Élysées trekt jaarlijks 26 miljoen bezoekers waarvan 500.000 gedurende de feestdagen. Met een druk op de knop ontstak de actrice de verlichting van 400 bomen langs de 2,2 kilometer lange avenue. De verlichting brandt elke dag van 17.00 uur tot 02.00 uur. Op 24 en 31 december de hele ochtend en de gehele nacht. De energierekening voor deze 7 weken van feestverlichting, bestaande uit 1 miljoen ledlampen, is gelijk aan het stroomverbruik van slechts één Parijs gezin, bestaande uit 4 personen, gedurende 1 jaar, aldus de trotse burgemeester Anne Hidalgo. Voor het eerst sinds jaren werd er ook geprotesteerd tijdens het ontsteken van de feestverlichting. Fluitconcerten klonken bij de aankomst van de burgemeester en rook ontnam het zicht op de enorme confetti regen. Reden was dat het stadhuis in juli had besloten om de Kerstmarkt op de Champs Élysées niet te laten terugkeren, maar ook het enorme, 67 meter hoge reuzenrad komt in 2018 niet meer terug aan de place de la Concorde. Dit om het monopolie van de ‘Koning der kermissen’, Marcel Campion, te breken. Het reuzenrad werd tijdens de ceremonie ook nog eens voor ongeveer dertig minuten stilgelegd. Het waren niet alleen de kermisexploitanten die demonstreerden, maar ook de medewerkers van Cyclocity, een dochteronderneming van het reclamebedrijf JCDecaux en eigenaar van de Velib. Het nieuwe fietscontract is gewonnen door Smoovengo en per 1 januari 2018 worden alle Velib fietsen vervangen door elektrisch aangedreven fietsen van dit bedrijf. 20.000 fietsen en 1200 stations worden vervangen in de periode van 31 oktober 2017 tot en met 31 maart 2018. De medewerkers van Cyclocity verliezen daarbij hun baan.

Vrijdag daarvoor zorgde de beschermheilige van alle kermisexploitanten, zoals Marcel Campion zichzelf pleegt te benoemen, nog voor een groot spektakel bij de inhuldiging van het reuzenrad door niemand anders dan Jean-Paul Belmondo en Alain Delon. Dé sterren van het Franse witte doek. Een duidelijke boodschap naar de burgemeester van Parijs dat dit zeker niet de laatste inhuldiging van het reuzenrad was. Hij houdt haar aan het contract van zes jaar en wil zijn investering van 10 miljoen euro terugzien.

Dus het is hoog tijd om nu plannen te maken om je Kerst dit jaar eens door te brengen in Parijs. Parijs bruist, Parijs leeft en je ontdekt de vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen (zie verder in mijn blog en straks in deel 2), die ook op maandag 25 december, de eerste kerstdag, gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Ook dinsdag 26 december, tweede kerstdag, zijn restaurants en musea gewoon geopend. De Fransen vieren kerstavond (24e), de avond voor de eerste kerstdag, met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren in een restaurant een must en dan gelden er wel verhoogde prijzen.

Lichtjesroute
Elk jaar, rond deze tijd van het jaar, kijken toeristen en Parijzenaars uit naar het spektakel van kerstverlichting in Parijs . Bezoekers komen van over de hele wereld om de magische kleuren te bewonderen die in deze feestperiode aan de straten van Parijs worden gegeven. Heldere bogen, veelkleurige gloeilampen, gloeiende vlammen en glinsterende projecties versieren rijkelijk  de lanen van de Franse hoofdstad. Niet voor niets wordt Parijs dé lichtstad genoemd.  Een vaste jaarlijkse traditie is dat ik jullie meeneem langs de mooiste lichtroute van Parijs. Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht en de mooiste lichtroute vindt u natuurlijk alleen in mijn blog.

De prachtige gevel van Louis Vuitton aan de place Vendôme

Je begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Chaussée d’Antin. Je mond valt open van verbazing op het moment dat je het metrostation uitstapt. Hier bevinden zich de twee grootste en mooiste warenhuizen van Parijs; Printemps en Galeries Lafayette, geheel in kerstsfeer. Ik verzeker je, hier ben je wel een tijdje zoet zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Aan de overkant zie je de achterkant van de Opéra Garnier. We vervolgen onze weg via de voorzijde aan de place de l'Opéra, daar neem je schuin rechts de feeëriek verlichte rue de la Paix die uitkomt op een van de mooiste pleinen van Parijs de place Vendôme. Let daar vooral op de iconen, zoals het totaal vernieuwde paleishotel ‘De Ritz’ en de iconische ‘zonnige’ gevel van Louis Vuitton. We vervolgen onze lichtroute rechts via de rue Saint-Honoré naar de rue Royale waar je een prachtig vergezicht hebt op de fraai verlichte Madeleine kerk. Neem even de moeite om de prachtige en rijk versierde Cité Berryer te bezoeken (overzijde rechts) herkenbaar aan de kroonluchters met de gouden lampenkapjes. Keer weer terug naar de drukke rue Royale en vervolg je route via de eveneens fraai verlichte rue du Faubourg-Saint-Honoré vol met chique modezaken en feestelijke etalages, waaronder die van Gucci, Dolce et Gabana, Prada, Hermès, Cartier, Boucheron Yves Saint Laurent en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

Louis Vuitton heeft zijn etalages laten stylen door niemand minder dan Jeff Koons

Deze lange winkelstraat uitlopen tot de kruising met de avenue Matignon. Terloops passeer je aan de linkerzijde het paleis van de Franse President Hollande, het Élysées. We nemen links de avenue Matignon (sorry, even een donker stukje) die ons brengt naar de Rond Point des Champs Élysées Marcel Dassault, alwaar je het mooiste uitzicht hebt op de gehele avenue des Champs Élysées, met aan het ene uiteinde de Arc de Triomphe en aan het andere uiteinde 'la Grande Roue' aan de place de la Concorde. Niet voor niets noemen ze dit 'La Voie Triomphale'. Natuurlijk kun je de hele avenue links en rechts bewandelen, maar je moet zeker de avenue Montaigne (in het verlengde van de avenue Matignon) niet vergeten met hoogtepunt het pand van Dior. Het is een aardige tippel maar een die u altijd zal bijblijven.

Moeilijk ter been of een hekel aan wandelen? Een andere manier om de kerstverlichting te bewonderen is per bus. Paris City Vision nodigt je uit voor een panoramische bustour ‘Illuminations de Noël’ om de mooiste verlichte monumenten van de hoofdstad bij zonsondergang te ontdekken . Deze feestelijke tour door Parijs, becommentarieerd in 11 talen, kan worden voortgezet met een onvergetelijke avond in een van de Parijse cabarets:  Moulin Rouge , Lido , Crazy Horse of Paradis Latin. Kosten € 27 per persoon exclusief het bezoek aan een van de beroemde Parijs cabarets. Duur ongeveer 1,5 uur.

Schaatspret
Helaas gaan we dit jaar twee schaatsbanen missen. De eerste, die in het Grand Palais  is mijns inzien een van de mooiste. Dit jaar krijgt het Grand Palais met Kerst een andere bestemming maar daarover straks meer. Ook de schaatsbaan voor het Hôtel de Ville is er niet dit jaar. Maar wat dacht u van schaatsen op een hoogte van 57,63 meter om precies te zijn en heel Parijs aan je voeten of moet ik schaatsen zeggen? Dat kan vanaf 16 december 2017 tot 20 februari 2018, op de geheel vernieuwde eerste etage van de Tour Eiffel. Voor alle bezoekers is het schaatsen gratis. Geen schaatsen meegenomen? Geen probleem, deze zijn te huur voor slechts € 5. In de speciale bar bij de ijsbaan kunnen toeschouwers en schaatsers genieten van heerlijke warme chocolade, Gluh-wein, pompoenensoep met pretzels of heerlijke Kerst pannini's. De schaatsbaan is geopend tot middernacht.
Bij het schrijven van deze blog waren de exacte data nog niet bekend maar ook dit jaar kun je schaatsen op de 59e etage van de Tour Montparnasse. Meer dan 200 meter boven zeeniveau op een ijsbaan van 210 m². De prijzen varieren van € 15 voor een volwassene en € 9,50 en €12 per kind, afhankelijk van hun leeftijd.

Kerstconcert
Helaas alleen op zondag 17 december om 14.00 uur, kun je genieten onder het metershoge glazen koepeldak van het Grand Palais van het kinderkoor ‘Sotto Voce,’ onder leiding van Scott Alan Prouty. Dit koor met 60 kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar  wordt beschouwd als een van de meest dynamische en inventieve kinderkoren in Frankrijk. Prouty studeerde aan de Eastman School of Music in New York en kreeg in 1986 voor zes maanden de leiding over het koor. Na die zes maanden besloot hij om voor altijd te blijven. De kinderen krijgen niet alleen les in zang en techniek maar ook in lichaamstaal, dans en theater. Scott Alan Prouty dirigeert regelmatig opera's, musicals en concerten met kinderen, met name in de Opéra National de Paris, het Théâtre du Châtelet, het Edwige-Feuillère Theater in Vesoul, en het Capitole de Toulouse. De voorbije zes jaar was hij artistiek directeur van het festival Mois Voix d'Enfants - Espace Scénique in het Edwige-Feuillère Theater in Vesoul, waar meer dan duizend zangers aan deelnemen. Entree €7 tot € 14 (voor boekingen klik hier)

De Amerikaanse musical Singin' in the Rain onder de grote koepel van het Grand Palais

Vanwege renovatie is  het Théâtre du Châtelet, gebouwd in 1860 – 1862, tijdelijk gesloten. Dit is de reden dat het Grand Palais gedurende de feestdagen een andere bestemming krijgt, namelijk de beroemde Amerikaanse musical ‘Singin’ in the Rain.’  Bekend geworden van de cultfilm uit 1952 Singin' in the Rain met in de hoofdrollen Gene Kelly en Debbie Reynolds. De film verhaalt over een historisch punt in de filmgeschiedenis; de overgang van de stomme film naar de geluidsfilm. De productie is speciaal voor het Grand Palais her- bewerkt door Robert Carsen tot een musical als ode aan het gouden tijdperk van Hollywood. Met een indrukwekkende bezetting, glamoureuze kostuums en mind-blowing choreografie. Te zien van 28 november tot en met 11 januari 2018 in totaal 47 voorstellingen. Voor reserveren klik hier. De voorstelling is geheel in het Engels. Kaarten vanaf €13 tot €128

’Christian Dior, Couturier du Rêve’
In het Musée des Arts Décoratifs is nog tot 7 januari 2018 een retrospectief te zien van Christian Dior, ter ere van het 70-jarige jubileum van het Franse modehuis. De tentoonstelling toont niet alleen ontwerpen van Monsieur Dior zelf, maar ook van zijn opvolgers Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons tot de huidige creatief directeur Maria Grazia Chiuri. De tentoonstelling omvat 300 haute couture jurken die zijn ontworpen tussen 1947 en nu. Alle ontwerpen vieren de 70-jarige historie van het Franse couture huis. Naast de jurken zijn honderden documenten zoals foto’s, illustraties, schetsen, reportage foto’s, brieven, manuscripten, advertenties, schilderijen en sculpturen te zien. Ook zijn een groot assortiment aan tassen, schoenen, hoeden, juwelen en parfums. De expositie is in chronologische volgorde opgezet. Beginnend met de gedachte achter de oprichting van het modehuis en het erfgoed van Dior door de eeuwen heen. Elke galerij toont de visie en creaties van een opvolger van Dior, zoals de minimalistische esthetiek van Raf Simons, de flamboyante Gianfranco Ferré, de punk mode van John Galliano en de toewijding van Maria Grazia Chiuri aan vrouwelijkheid. De expositie eindigt in de balzaal met een presentatie van de meest herkenbare Christian Dior jurken, sommige daarvan gedragen door prinses Grace van Monaco, Lady Diana. Charlize Theron en Jennifer Lawrence.


Jean Patchett door Irving Penn - 1949

‘World Greatest Photographer;’ Irving Penn
Tot en met 29 januari kun je ook in het Grand Palais nog terecht voor de must see expositie van de Amerikaanse fotograaf Irving Penn. Penn (16 juni 1917 – New York, 7 oktober 2009), werd met name bekend werd door zijn werk in de modewereld. Lange tijd werkte hij voor Vogue. Hij maakte meer dan 150 covers voor het magazine en definieerde met zijn foto's de elegantie van de jaren vijftig en zestig. Zijn modefoto's van beroemdheden en topmodellen van zijn tijd verhuisden moeiteloos van de glossy pagina's naar de muren van de grote musea in de wereld. Deze tentoonstelling is georganiseerd door het Moma, New York en het Réunion des Musées Nationaux Grand Palais, in samenwerking met The Irving Penn Foundation en is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse kunstenaar in Frankrijk sinds zijn dood. Het kijkt terug op zijn zeventigjarige carrière, met meer dan 235 fotografische afdrukken, allemaal geproduceerd door de kunstenaar zelf, evenals een selectie van zijn tekeningen en schilderijen. De tentoonstelling biedt een uitgebreide visie op het scala aan genres waarin hij werkte: mode, stillevens, portretten, naakten, schoonheid, sigaretten en puin.
In 1958 werd hij een van ‘The World Greatest Photographers’ genoemd in een poll opgezet door ‘Popular Photographer Magazine.’
“A good photograph is one that communicate a fact, touches the heart, leaves the viewer a changed person for having seen it. It is, in a word, effective!” Irving Penn.

Twee bijzondere initiatieven
In deze eerste kerstblog wil ik graag twee bijzondere initiatieven bij u onder de aandacht brengen:
Op 25 december wordt voor elke gekochte bioscoopplek € 0,25 gedoneerd aan de vereniging ‘Les Toiles Enchantées.’  Met de opbrengst worden het gehele jaar door films  aangeboden aan duizenden gehospitaliseerde kinderen zodat zij de magie van de echte cinema kunnen beleven vanaf hun ziektebed.


Twee bijzondere initiatieven tijdens de Kerst in Parijs

Een brandend hart
Vorig jaar fotografeerde de Franse fotograaf Fred Goudon voor het eerst de stoere mannen van de Parijse Brandweer. De kalender, waarvan de opbrengst voor het overgrote deel ten goede komt aan goede doelen, was een enorm succes. Reden voor 'Les Pompiers Sans Frontières' mee te werken aan een nieuwe versie voor 2018, op de gevoelige plaat vastgelegd door Brice Hardelin. Ook nu gaat de opbrengst naar een goed doel: Ontwikkelingshulp met name gericht op risicobeheer en rampenbestrijding. De 2018 editie ligt reeds in de winkel, maar wordt ook aangeboden bij de diverse brandweerkazernes in de stad. De groot formaat kalender (305 x 425 mm), vol met 'zinderende' foto's kost € 19.95 en telt maar liefst 28 pagina's. 


Volgende week deel 2 van mijn blog Kerst in Parijs 2017  

5 opmerkingen:

 1. Ik ben net te laat voor kerst maar zal wel met oud en nieuw (op mijn eentje) in Parijs zijn. Tips?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Moois van me; zie deel 2 dat ik binnenkort publiceer. Veel plezier in Parijs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reactie van Monte Carlo op Nederlanders.Fr
  Heerlijk en herkenbaar Ferry. Hartelijk dank voor deze prélude, immers, voor mijn vrouw en ik is een bezoek aan Parijs enkele dagen voor de kerst een vaste traditie geworden. De illuminations de Noël zullen ook deze keer weer deel uitmaken van de route die we afleggen voor de kerstinkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reactie van Ludique op Nederlanders.Fr

  Prachtig Ferry, als vanouds!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reactie van Anita B op Nederlanders.Fr
  Prachtig geschreven en beschreven Ferry .. in gedachten liep ik met je mee !

  BeantwoordenVerwijderen