Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 2 november 2017

GET THE FEVER - PARIS PHOTO & FOTOFEVER PARIS 2017

Fever, fotofever. Volgende week van 9 tot en met 12 november 2017, is Parijs in de ban van alles wat met fotografie te maken heeft. Het wordt druk, heel druk, in het Grand Palais en het Carrousel du Louvre. Ik heb het over de twee grootste foto-events van het jaar, waar Parijs als een magneet werkt op 'collectioneurs', topfotografen, would be's, could be's en goedwillende amateurs. Ik doel op het jaarlijks terugkerende PARIS PHOTO; de vierdaagse portfolio manifestatie in het Grand Palais en de alweer zesde editie van FOTOFEVER in het Carrousel du Louvre.

Inmiddels alweer de eenentwintigste editie van de grootste fotobeurs ter wereld: Paris Photo in het Grand Palais.

Als je aan fotografie denkt, denk je aan Parijs, de stad van het licht. Een medium, uitgevonden door de Fransman Nicéphore Niépce. Denk aan Louis Daguerre, die in 1837 een straattafereel aan de boulevard du Temple vastlegde op een verzilverde koperen plaat. Of André-Adolphe-Eugène Disdéri: Hij verkreeg in 1854 het patent voor de carte de visite, een soort kartonnen visitekaartjes, waarop een albuminen foto, meestal een portret, werd afgedrukt. Niet te vergeten grote namen als Félix Nadar. Beroemd door zijn foto's van tijdgenoten, onder andere Jules Verne en Sarah Bernhardt, maar vooral door zijn eerste luchtfoto's. Eugéne Atget en Brassaï, beiden beroemd door foto's van het toenmalige Parijse straatleven en de architectuur.  Jacques Henri Lartigue, die zich weer toelegde op fotografie van autoraces, vliegtuigen en modieuze vrouwen. Henri Cartier-Bresson, meester fotograaf en medeoprichter van Magnum. De rode draad; allemaal Fransen. Geen wonder dat de grootste internationale fotobeurs ter wereld plaatsvindt in de bakermat Parijs, in een paleis, een Grand Palais!

Paris Photo heeft dit jaar Karl Lagerfeld kunnen strikken als ‘l’invité d’honneur.’ 
Photo: zelfportret © Karl Lagerfeld

Inmiddels staat alweer de eenentwintigste editie van PARIS PHOTO op de agenda. Een ontmoeting met 160 prominente fotogaleries afkomstig uit 30 landen, waarvan drie galeries uit Nederland (Annet Gelink, Grimm en Project 2.0), 30 uitgevers van kunstboeken uit de hele wereld en naar verwachting 60.000 bezoekers die het werk van ruim 2500 kunstenaars te zien krijgen. Tevens komen vele beroemde fotografen naar de hoofdstad voor handtekeningssessies en om hun publiek te ontmoeten. De collectie is internationaler dan ooit. De beurs laat zien dat de belangstelling voor de negentiende-eeuwse fotografie is gegroeid. Evenals voor juist de nieuwste fototechnieken, die ontzagwekkend grote, technisch hyper perfecte afdrukken opleveren. Voor galeries als Hamilton uit Londen en multinational Gagosian is Paris Photo onmisbaar – ze hebben er dan ook een standhuur voor over van, naar verluidt, 65.000 euro.

Paris Photo; een ontmoeting met 160 prominente fotogaleries afkomstig uit 30 landen

Florence Bourgeois en Christoph Wiesner, de directeuren van Paris Photo hebben dit jaar Karl Lagerfeld kunnen strikken als ‘l’invité d’honneur.’ Niet alleen artistiek directeur van Chanel, Fendi en Karl Lagerfeld, uitgever, maar sinds 1987 ook een verdienstelijk fotograaf met diverse hoge onderscheidingen voor zijn fotografisch werk waaronder de ‘Cultuurprijs Deutsche Gesellshaft für Photography’ en de ICP Trustee Award of ‘The International Center of Photography’. Een groot deel van zijn oeuvre  is dan ook te zien in het Grand Palais. “Today, Photography is part of my life. It completes the circle between my artistic and professional restlessness” Aldus Karl Lagerfeld.

Een van de topstukken gepresenteerd door Camera Work, Berlijn: Christy Turlington gefotografeerd door © Patrick Demarchelier in 1990 

PARIS PHOTO is opgericht in 1997 en is dé meest prestigieuze fotokunstbeurs, gewijd aan historische en hedendaagse fotografie. In de afgelopen 20 jaar is Paris Photo uitgegroeid tot hèt belangrijkste evenement als ontmoetingsplaats voor handelaren, curatoren, verzamelaars  van hedendaagse en moderne kunst, fotografie professionals, kunstenaars en een steeds groeiend publiek van kunstliefhebbers. Dit blijkt ook uit de trouwheid van partners en hoofdsponsoren. Ook dit jaar zijn er topstukken te zien waaronder een zwart-wit foto van Romy Schneider gemaakt in 1969 door Gilles Caron bij Galerie ‘School Oliver Castaing. ‘Yellow Passage’ van James Casebere bij Galerie Templon en mijn favoriet Christy Turlington gefotografeerd in 1990 door fotograaf Patrick Demarchelier bij Galerie Camera Work.

Photo: © James Casebere, 'Yellow Passage' - Galerie Daniel Templon, Brussel

Ook dit jaar weer de uitreiking van de ‘Photobook Awards’ door de Aperture Foundation. Nieuw is een overzichtstentoonstelling van diverse jonge talenten: Carte Blanche Students 2017. Een initiatief van Paris Photo, Picto Foundation en SNCF Gares.
BMW als officiële partner laat werk zien van Dune Varela, winnaar van de 2016 BMW Residency Award.
Hoofd sponsor JP Morgan presenteert ‘Lucid Objects’ werk uit de JP Morgan Chase Art Collection.
De New Yorkse fotograaf Martin Schoeller is gast bij Pernod Ricard.
‘Espacio Havana’ is een initiatief van Elliott Erwitt Havana club 7 Fellowship, een vip bar ingericht voor ontmoetingen met artiesten en signeersessies.
Leica laat werk zien van Terje Abusdal, winnaar van de ‘Leica Oskar Barnack Award 2017’ en Sergey Menilchenko winnaar van de ‘Leica Newcomer Award.’
Voor het tweede jaar presenteert Huawei foto’s van talentvolle fotografen van de Huawei Photo Academy.
Het Champagne huis Ruinart acteert met het Yokohama project van fotograaf Giada Ripa. 150 jaar geschiedenis (1867-2017).
En als laatste 25 jaar Pink Ribbon en de uitreiking van de Estée Lauder Pink Ribbon Award.

Photo: © Gilles Caron - Romy Schneider in l'émmission Dim Dam Dom (1969) - Galerie School Olivier Castaing, Parijs

Paris Photo, geopend voor het publiek van donderdag 9 november 2017 tot en met zondag 12 november. Openingstijden 12.00 uur tot 20.00 uur en op zondag tot 19.00 uur. Ik adviseer je kaarten vooral online te bestellen € 30 per dag per persoon
Lokatie: Grand Palais, Avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, métro Champs Élysées Clemenceau.

'Official visual' Paris Photo: 'Oh Man' - © Lise Sarfati (2012) Galerie Particulière, Parijs - Brussel

FOTOFEVER
In 2011 debuteerde Parijs met haar eerste FOTOFEVER. Nu in 2017 alweer de ZESDE editie. Fotofever richt zich speciaal op verzamelaars, geïnteresseerd in nieuw en jong talent. Van 10 tot 12 november verandert het Carrousel du Louvre wederom in een tempel van fotografie met 80 internationale en nationale galeries. Helaas is er dit keer geen galerie uit Nederland vertegenwoordigd. Fotofever verwacht een bezoekersaantal van 15.000 bezoekers.

Visual Fotofever Paris 2017 
Photo: © Christophe Beauregard 'It's getting dark' (2013) Galerie Exposed, Frankrijk

Dit jaar ligt de focus op een zestal initiatieven.
1: Speciaal geselecteerde werken tot € 5000, een mooie prijs voor startende verzamelaars. Al deze foto's zijn bij de galeries te herkennen aan speciale 'start to collect' stickers.
2: In een ruimte vlakbij de ingang van ruim 200 m² is een ‘start to collect’ collectie opgebouwd vandaar uit vertrekken gratis rondleidingen van een uur, waar een team van specialisten de beginnende verzamelaar helpt bij het selecteren van 10 werken als start van een fotoverzameling.
3: Elke dag, om 15.00 uur seminars samen met een kunstenaar, een collectioneur en een galeriehouder met thema's wat er zoal komt kijken bij het aanschaffen van een 'Masterpiece in Photography'?
4: Alle bezoekers krijgen gratis een manual met tips en tricks, gratis bij hun entrée.
5: Nieuw, Club Fotofever: Iedereen die een kunstwerk aanschaft gedurende fotofever wordt automatisch lid van de Fotofever-verzamelaarsclub en krijgt gratis toegang tot alle fotofever Events in 2018.

Photo: © Shinya Arimoto 'Tokyo Circulation' (2006-2015) - Zen Foto Gallery

Fotofever Paris 2017 van vrijdag 10 tot en met zondag 12 November in het Carrousel du Louvre, rue de Rivoli 99, 1e arrondissement, métro Louvre Rivoli. Entree € 20, Voorverkoop via internet € 15
Openingstijden van 11.00 uur – 20.00 uur, zondag tot 18.00 uur

Mocht u niet genoeg hebben aan het Grand Palais en het Carrousel du Louvre dan vind je hieronder het aanbod van enkele andere foto-exposities die je zeker niet mag missen. Houd er rekening mee dat de meeste exposities en tentoonstellingen op maandag gesloten zijn.

Photo: © Michael Cook, Majority Rule - Tunnel (2014) 
courtesy of 'This is no Fantasy'- Dianne Tanker gallery

Atelier Néerlandais
L’Europe Autrement – Henrie Cartier Bresson, Nico Bick, Otto Snoeck
21 september – 17 december 2017
Rue de Lille 121, 7e arrondissement, métro Assemblée Nationale
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag van 12.00 uur - 18.00 uur

Grand Palais
Irving Penn
21 september 2017 – 29 januari 2018
Avenue du Général Eisenhower 3, 8e arrondissement, Métro Champs-Élysées-Clemenceau
Voor openingstijden zie website

Salon de la Photo
Sebastião Salgado - Parfum de Rêve
9 november 2017 - 13 november 2017
Parc des Expositions in Porte de Versailles, 15e arrondissement, métro  Porte de Versailles
Geopend van donderdag 10 tot en met zondag 13 / 10.00 uur - 19.00 uur
Maandag 14 november: 10.00 uur - 18.00 uur

5e editie Festival Photo Saint-Germain
zeventiendagen in het teken van de route, een selectie van musea, culturele centra, galeries en boekhandels op de linkeroever.
3 november 2017 - 19 november 2017
Deelname door 49 galeries, instellingen en musea.

Photo: © Kyriakos Kaziras - 'White Dream' nouvelle saison - Galerie Blin plus Blin, Parijs

Galerie Blin-plus-Blin
Kyriakos Kaziras – White Dream nouvelle saison
31 oktober – 2 december 2017
Fotografie op voorraad van de Nederlandse Collodion fotograaf Alex Timmermans.
Rue de l'Université 46, 7e arrondissement, métro rue du Bac
Geopend van dinsdag tot en met zaterdag 11.00 - 19.00 uur

Académie des Beaux-Arts
Bruno Fert - Refuge
20 oktober - 19 november 2017
Quai de Conti 23, 6e arrondissement, métro Pont Neuf
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag van 11.00 uur tot 18.00 uur

Le Bal
Clément cogitore – Braguino ou la Communauté Impossible
14 september 2017 - 23 december 2017
Impasse de la Défense 6, 18e arrondissement, métro Place de Clichy
Openingstijden woensdag, donderdag, vrijdag 1200. uur - 20.00 uur (donderdag tot 22.00 uur) Zaterdag van 11.00 uur tot 20.00 uur en zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur

Institut du Monde Arabe
Biennale des Photographie du Monde Arabe Contemporain
13 september – 12 november 2017
Rue des Fossés Saint-Bernard 1, 5e arrondissement, métro Jussieu, Cardinal Lemoine
Geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur, op maandag gesloten


Fotofever 2017 - Photo © Lakin Ogunbanwo - 'Let it Be' uit de serie 'Are we good enough' 2016 - courtesy  This is no fantasy'  Dianne Tanzer gallery

Galerie Rabouan Moussion
Tania Mouraud – From Chaos to Art
14 oktober - 25 november 2017
Rue Pastourelle 11, 3e arrondissement, métro
Openingstijden maandag tot en met zaterdag 10.00 uur - 19.30 uur. zondag gesloten

Centre Culturel Canadien
Sara Angelucci en Sanaz Nazinani – Piece by Piece
22 november 2017 – 12 novembeer 2018
Rue de Constantine 5, 7e arrondissement, métro Invalides
Geopend maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur - 18.00 uur. Zaterdag en zondag

Centre Culturel Irlandais
Pauline Julier, Christian Lutz,
09 november 2017 – 12 november 2017
Rue des Irlandais 5, 5e arrondissement, métro place Monge, Cardinal Lemoine
Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 - 18.00 uur (woensdag tot 20.00 uur) zondag van 12.30 uur - 14.30 uur. Maandag gesloten.

Fondation Henri Cartier-Bresson
Raymond Depardon - Traverser
13 september 2017 - 17 december 2017
Impasse lebouis 2, 14e arrondissement, métro Gaîté, Edgar Quinet
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag - 13.00 uur - 18.30 uur


Fotofever 2017 - Photo: © Irene Cruz, courtesy Fifty Dots

Jeu de Paume
17 oktober 2016 – 21 januari 2018
Albert Renger, Ali Kazma, Steffani Jemison.
Place de la Concorde 1, 8e arrondissement, métro Concorde
Alle dagen geopend met uitzondering van maandag. 11.00 uur - 19.00 uur (dinsdag tot 21.00 uur)

Maison Européenne de la Photographie
Nicolas Combarro – Marlène Dietrich, collectie Pierre Passebon – Pierre Livio, Pascal Maitre, Claude Mollard, Zhong Weixing
08 november 2017 - 21 januari 2018
Rue de Fourcy 5/7, 4e arrondissement, métro Saint-Paul, Hôtel de Ville, Pont Marie
Geopend van woensdag tot en met zondag 11.00 uur - 19.45 uur


Photo: 'Autumn' - © Alex Timmermans, courtesy Galerie Blin plus Blin, Parijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten