Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 7 december 2017

KERST IN PARIJS 2017 (DEEL 2)

Klik hier voor deel 1

Le Festival du Merveilleux
Slechts één keer per jaar heb je de kans om als 'gewone' bezoeker binnen te kijken in één van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alléén tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs in de oude wijndepots van Bercy (12e). Het Musée des Arts Forains, gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen, gebouwd door een leerling van Eiffel, is het kermismuseum gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.

Een lust voor het oog; het Musée des Arts Forains in kerstsfeer

Het zeer bijzondere interieur van het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden open gesteld van 10.00 uur tot 18.00 uur voor het publiek van 26 december 2017 tot en met 7 januari 2018, hier kun je kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis tijdens 'Le Festival du Merveilleux'. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiëns) het Théâtre du Merveilleux en de nieuwe magische spiegelzaal 'le Magic Mirror'. Dit paviljoen daterend uit 1925, gebouwd in exotische houtsoorten, waaronder mahonie, is een van de nog zes resterende originelen in de wereld. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque, het Parijs van 1900. Entree € 14, kinderen tot 11 jaar € 6. Metrostation Cour Saint Emilion, Lijn 14.

Het prachtige interieur van een van de museumzalen

Nog een geheime tip
In deel een van mijn blog ‘Kerst in Parijs 2017', beschrijf ik een wandeling door de straten van Parijs met de mooiste feestverlichting. Langs deze route passeert u een aantal zeer luxe vijfsterren hotels. Niet bescheiden zijn en gewoon naar binnenlopen. Vaak zijn de interieurs van deze tophotels uitbundig versierd: Le Grand hotel, rue scribe 2 - Hotel Scribe, rue Scribe 1 - Le Meurice, rue Rivoli 228 - Park Hyatt Paris-Vendôme, rue de la Paix 5 - The Westin Paris, rue de Castiglione 3 - Mandarin Oriental hotel, rue Saint Honoré 251 - Le Bristol, rue du Faubourg Saint-Honoré 112 - Paris Marriott Champs Élysées Hotel, 70 Avenue des Champs-Élysées 70 - Hotel George V, avenue George V 31.

De entree van de Ritz aan de place Vendôme

Kerstdiners en -concerten
In Parijs kun je op eerste Kerstdag vrijwel overal terecht voor lunch en diner zonder verhoogde prijzen. Typische familierestaurants zijn vaak gesloten met Kerst. Wat dacht je van een kerstdiner of een geheim nieuwjaarsfeest meemaken bij Parijse gourmands die letterlijk en figuurlijk je taal spreken. Op de website van 'Voulez Vous Dîner' kun je reserveren wie er voor je gaat koken, in welk arrondissement je graag wil eten, wat je interesses zijn en welke talen je meester bent. Uw gastheer of gastvrouw ontvangt je thuis, mooie huizen met typische Parijse charme. Wil je deelgenoot zijn van het Franse erfgoed, een vriendelijk welkom of een multiculturele uitwisseling neem dan contact met ze op. De prijs per persoon voor een drie gangen diner inclusief wijn is € 65 per persoon.

'Voulez Vous Dîner'; een kerstdiner of een geheim nieuwjaarsfeest meemaken bij Parijse gourmands

Een andere tip die ik je zeker niet wil onthouden is die van een diner-cruise op de Bateaux Parisiens. Ook gedurende de kerstdagen kun je genieten van een romantisch diner bij kaarslicht terwijl Parijs in 360 graden langs je glijdt met boven je een prachtige sterrenhemel, te zien door het glazen panorama dak. Je herontdekt de stad vanaf de Seine, weg van de files en het lawaai. Op 24 december is er een speciale 'Christmas Eve Dinner Cruise', waar je kunt genieten van een viergangen diner inclusief wijn, champagne en koffie vanaf € 145 oplopend tot € 220 per persoon (afhankelijk van de plaats op de boot). Op 25 december dineer je vanaf € 85 per persoon drankjes inbegrepen. Port de la Bourdonnais, metrostation Champ-de-Mars Tour Eiffel, lijn RER-C.

Voor het eerst dit jaar kun je een kerstconcert bijwonen in combinatie met een diner in de mooiste kapel van Parijs; ‘La Sainte Chapelle’. Onder de adembenemende glas-in-loodramen kun je genieten van een uitstekende uitvoering van klassieke muziek door het ensemble van ‘Les Solistes Français’ onder leiding van Paul Rouger. Vooraf geniet je van een heerlijke maaltijd in het restaurent van 'Les Deux Palais', op slechts steenworp afstand van de Sainte Chapelle, aan de boulevard du Palais 3. Op 24 december en 30 december € 40 per persoon. Let op, op 30 december is het diner na het concert. Reserveringen op de website van Classictic. Metrostation Cité lijn 4.

Bijzondere kerstconcerten zijn ook te beluisteren in de Madeleine kerk. La Madeleine is een van de bekendste kerken van Parijs. De kerk is toegewijd aan Maria Magdalena, en een sprekend voorbeeld van neoclassicisme. Het gebouw uit 1842 heeft het uiterlijk van een Griekse tempel, omringd door een rij van 52 Korinthische zuilen van twintig meter hoog. In de kerk staat een orgel (bouwjaar 1846) van de hand van de orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. Op zaterdag 9 december, 20.00 uur, vrijdag 15 december, 20.00 uur en zaterdag 23 december, 20.30 uur, zijn er uitvoeringen van Vivaldi’s Vier Seizoenen. Op donderdag 21 december, 20.30 uur, een uitvoering van Handel’s Messias en op vrijdag 22 december, 20.30 uur,  een uitvoering van Mozart’s Requiem. Op woensdag 27 december, 20.30 uur, Beethoven’s Negende Symfonie. Kaarten vanaf € 10 per persoon te bestellen op de website van classictic. Metrostation Madeleine, lijn 8.

Ook zijn er kerstconcerten in de Madeleine kerk

Parijs op sterrenniveau
Niet goedkoop maar waanzinnig exclusief is het 'menu du Réveillon de Noël' in restaurant Le Meurice in het gelijknamige vijfsterren hotel. Dit restaurant waar chef-kok Alain Ducasse en zijn team voor je kookt is bekroond met drie sterren in de Michelin gids. Een hartversterkertje bij de koffie na afloop is aan te bevelen, want de rekening bedraagt € 650 per persoon, exclusief drankjes.
Dezelfde exclusiviteit maar iets minder over de top; dan adviseer ik je het exotische Shangri La hotel. In het restaurant La Bauhinia geniet je van een heel bijzonder kerstmenu voor 'slechts' € 148 per persoon. Drankjes zijn niet inbegrepen. Voor een passend wijnmenu rekent men € 72.  Een andere luxe keuze, met een onberispelijk uitzicht op de Eiffeltoren, dan geniet u van 'Le soirée de Noël , in restaurant Les Ombres boven op het dak van het Quai Branly museum, georkestreerd door chef-kok Frederic Claudel. Kosten € 170 per persoon, maar hier zit dan champagne bij inbegrepen.

'Paris Merveilles' in het Lido de Paris is een schepping van Franco Dragone

Nog niet onder de indruk? Sluit dan af met een wervelende show inclusief champagne in een van de zogenaamde 'cabarets de Paris'. In Parijs bevinden zich dè 'cabarets' die wereldrecords op hun naam hebben staan. De Moulin Rouge en Paradis Latin werden geopend op het zelfde moment dat de Eiffeltoren werd gebouwd. Zij bestaan dit jaar 128 jaar. Het Lido, waarvan de neonlichten 's nachts de avenue des Champs Elysées verlichten en de Crazy Horse zijn namen die de moderne mythen van het nachtleven zijn geworden.

De Moulin Rouge schotelt je de extravagante, 9 miljoen euro kostende show 'Féerie' voor, waarvan de première al plaatsvond op 23 december 1999.
Het Lido van Parijs aan de chique Champs Élysées, presenteert een totaal nieuwe show van Franco Dragone (Cirque du Soleil) die in 2015 in première is gegaan: 'Paris Merveilles'. 600 verschillende kostuums behangen met totaal 2 miljoen kristallen en 200 kilo veren. Een theater met bewegende vloeren, 100 m² aan LED-schermen en 300 lichtprojectoren. Maak kennis met de betovering van het grootste theater van Parijs.
Paradis Latin is een van de oudste theaters van Parijs, geopend op 20 januari 1889. De show ‘Paradis a la Folie’ loopt al sinds 2012.
Crazy Horse; dit theater wordt de tempel van Alain Bernardin genoemd. Crazy Horse zoekt en vindt de allermooiste meisjes overal vandaan. Danseressen met prachtige namen als Daisy Blu, Nooka Karamel, Diva Novita, Jade Or, Psykko Tico en Zula Zazou. Dit cabaret, vernoemd naar de Sioux hoofdman, Crazy Horse, is een tempel van sublieme, 'womenhood' - vrouwelijkheid, die bekend staat om zijn optredens van fraaie oogverblindende, bijna ongeklede dames in stijlvolle dansnummers. Dat dit amusement al jaren op zo'n hoog peil staat is uitsluitend te danken aan Alain Bernardin, een avant-gardekunstenaar en hartstochtelijke bewonderaar van vrouwen. L’Art NU, dit is bijna kunst en terecht ! Sinds 1951 behoort dit theater aan de chique Avenue George V tot een van de beroemdste ter wereld. ‘Totally Crazy’ zo heet de nieuwe show.
Bij alle cabarets is reserveren een absolute must anders mag je de laatste overgebleven stoelen invullen die niet de beste zichthoek hebben.

'Totally Crazy' in de Crazy Horse Saloon

Een eeuwenoude traditie
In Frankrijk en veel Frans sprekende landen eindigt de kerstmaaltijd volgens eeuwenoude traditie met een 'Bûche de Noël', een soort van overheerlijke kerstcake in de vorm van een klein boomstammetje gevuld met cake, marsepein, ijs of een mousse van kastanjes. Eeuwen terug was het, wijdverbreid in heel Europa, de gewoonte om op kerstavond een groot houtblok te ontsteken dat zeven dagen moest blijven branden, het aantal dagen tussen kerstavond en het nieuwe jaar. De boomstam moest ook afkomstig zijn van een fruitboom (pruim, kers, appel, olijf) om zo verzekerd te zijn van een goede oogst in het komende jaar. Afhankelijk van de regio, werd na het ontsteken van het vuur, de boomstam gezegend met een buxustak, overgebleven van Palmzondag en besprenkeld met wijn (in de Provence), of met zout (Poitou-Charentes). Men geloofde namelijk dat het zout bescherming bood tegen heksen. De as werd dan later weer uitgestrooid over de velden om de vruchtbaarheid van de grond te bevorderen. Ook werd de as gebruikt voor in medicijnen. Het zou de gebruiker beschermen tegen de bliksem, niet onbelangrijk in die tijd, omdat de meeste huizen van hout waren.

In Frankrijk eindigt de kerstmaaltijd volgens eeuwenoude traditie met een 'Bûche de Noël'

Door het verdwijnen, door de tijd heen, van open haarden in huizen, is de traditie verdwenen en vervangen door zoetigheid aan het einde van de maaltijd. Wie de vinder is van deze overheerlijke traditionele traktatie, daarover lopen de meningen uiteen. Voor sommigen is het een Parijse patissier, een bakkersleerling die werkte in een chocoladefabriek in de wijk Saint Germain des Prés, die het idee opperde 1834. Voor anderen zou het een vinding zijn afkomstig uit Lyon en dateert uit 1860. Tot slot, volgens Prins Charles III van Monaco, is ene Pierre Lacam de eerste geweest in 1898. De Engelsen claimen dat het idee is overgewaaid vanuit Engeland waar het recept al in 1615 werd gepubliceerd in Gervase Markham’s kookboek 'The English Huswife' (in die tijd zo geschreven) vol met recepten en remedies. Wie het ook zijn mag, voor de Fransen is dit hèt favoriete dessert na de maaltijd tijdens de Réveillon de Noël, Kerstavond. Elke huispatissier van gerenommeerde vijfsterren hotels presenteren elk jaar hun eigen Bûche de Noël, die ook te koop wordt aangeboden bij het hotel. Wees gerust u hoeft er geen overnachting bij te nemen. De prijs is vanaf € 100.

Een Kerstgedachte
De 'Association Aurore', opgericht in 1871, ondersteunt bijna 30.000 mensen in precaire situaties waaronder daklozen, mensen met een verslaving en/of psychische problemen of andere mensen in precaire situaties. De vereniging regelt huisvesting, verzorging en opvang. Steeds meer mensen komen door schulden op straat te staan. En een welvarende stad als Parijs trekt ook veel professionele bedelaars aan uit het Oostblok. Je vindt de hele samenleving op straat: Zigeunerfamilies, losgeslagen jongeren, gescheiden mannen, alcoholisten, vluchtelingen, psychiatrische gevallen en ook steeds meer vrouwen. In 2017 (januari t/m 3 december) stierven 354 mannen en vrouwen op straat, vrijwel onopgemerkt, in geheel Frankrijk, waarvan 118 op de straatstenen van Parijs. Niemand weet hoeveel daklozen er precies zijn, (de schatting is 20.000) en in Parijs tracht men aandacht te geven aan dit schrijnende probleem door campagnes die op mij een grote indruk maakten. Parijs is de stad van luxe merken, maar het beeld wordt anders wanneer deze luxe waarin wij dagelijks verkeren ons bewust moeten maken van de daklozen.

Veel van deze daklozen zoeken vanwege de lage temperaturen 's nachts hun heil in de gangen of op de perrons van de Parijse Métro. Het Parijse vervoersbedrijf de RATP heeft speciale ordebewakers in dienst, die ’s nachts de metrogangen afstruinen om de clochards, die zich hebben laten insluiten, na middernacht uit de metro te verwijderen. Deze nachtploegen, zogenaamde 'Outreach' teams, gaan met zaklantaarns de gangen in, nemen koffie, broodjes en sigaretten mee om het contact met de clochards te vergemakkelijken. Ze worden aangesproken met “mijnheer” en “u” en begeleidt naar een gratis bus van de RATP, die ze vervolgens naar een opvanghuis brengen in een voorstad van Val-de-Marne. Deze lokatie wordt volledig gefinancierd met ruim een miljoen euro per jaar door de RATP. Vorig jaar transporteerden de RATP-medewerkers in totaal ruim 35.000 daklozen uit de metrogangen naar deze moderne opvangvoorziening die al bestaat sinds 1992. Dagelijks overnachten hier vele daklozen, die voorzien worden van een warme maaltijd, warme kleding, douche en slaapgelegenheid.
Iets om over na te denken wanneer we kijken naar al de pakjes onder de kerstboom.


Kerstmarkten
Ik moet je bekennen mijn minst favoriete onderwerp. Te toeristisch, te commercieel, te veel spullen die niets met kerst te maken hebben en vaak weinig of geen sfeer. Maar ik laat het graag aan jou over. Dus toch een lijst van de belangrijkste kerstmarkten in Parijs .

Marché de Noël de Paris aux Halles (1e).
Nog tot en met 31 december 2017
Deze markt is in plaats van de Kerstmarkt op de Champs Élysées
Rond de Fontaine des Innocents
70 chalets met regionale producten
Metrostation Châtelet les Halles, lijn 4, 14, 1, 11.

Marché de Noël Notre Dame (5e).
Vanaf 15 december tot en met 24december 2017
Square René Viviani - 2 rue du Fouarre,
Om eerlijk te zijn de beste en meest sfeervolle van Parijs.
Metrostation Hôtel de Ville, lijn 1, 11.

Marché de Noël ‘Made in France’ (15e).
Vanaf 15 december tot en met 17 december 2017
Place Charles Michels
Een Kerstmarkt van al het goede wat Frankrijk te bieden heeft.
Metrostation Charles Michels, lijn 10

Marché de Noël de St Germain (6e).
Nog  tot en met 3 januari 2018
Boulevard St Germain, langs de square Félix Desruelles
Metrostation Saint-Germain-des-Prés, lijn 4

Le Marché de Noël du Péninsula (16e).
Nog tot en met 25 december 2017
Top chique deze Kerstmarkt in het Péninsula hotel
Niet alleen prachtige cadeaus maar ook oesters en glühwein en champagne
19 avenue Kleber, Metrostation Kléber, lijn 6.

Kerstmarkt volgens het vijf-sterren hotel The Péninsula

Marché de Noël de Montparnasse (15e).
Vanaf 10 december 2017 tot en met 31 december 2017
Onder aan de Tour Montparnasse, Place Raoul Dautry
Metrostation Montparnasse Bienvenue, lijn 4, 12, 13.

Marché de Noël des Créateurs (10e).
Van 8 tot en met 10 december 2017
Inmiddels al weer de 14e editie van bezige creatieve bijtjes
Verkoop van kunstwerkjes en kleding en verder concerten en proeverijen.
Espace Canal Saint-Martin, 13 Rue Jean Poulmarch
Metrostation Jacques Bonsergent, lijn 5.

Les Créateurs ont du Cœur (11e).
Vintage markt vol met designerkleding van onder andere: Jean-Paul Gaultier – Bensimon – Agnès b - Isabel Marant - Christian Louboutin - Faguo – Nat & Nin – Aubade – American Vintage – Cimarron – Sessun – Zadig & Voltaire – Comptoir des Cotonniers  – Polder – Little Marcel –  Tara Jarmon – Lanvin – Lollipops – Mariage Frères – Kusmi Tea en vele anderen.
De opbrengst komt geheel ten goede aan het Aidsfonds Frankrijk
Van 20 tot en met 23 december 2017
Bastille Design Center, boulevard Richard Lenoir 74.
Metrostation Bastille, lijn 8, 5, 1.

Van vrijdag 15 tot en met maandag 18 december 2017 vindt al weer de vijfde editie plaats van de 'Salon Noël Gourmand de Paris', Cité de la Mode et du Design, Quai d'Austerlitz 34 in het 13e arrondissement. Hier maakt u, geheel in kerstsfeer, kennis met de beste ambachtslieden en voedselproducenten van Frankrijk die u helpen om uw smaakpapillen op scherp te zetten. De entree is slechts € 10 en daarvoor ontvangt u een prachtig gegraveerd glas met inhoud naar keuze. Santé! Geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur met uitzondering van de maandag want dan sluit deze unieke 'Salon' om 18.00 uur. Metrostation Gare Austerlitz, lijn 5, 10, RER-C.

Ik wens je hele fijne kerstdagen toe en als ik je heb kunnen verleiden, een hele mooie Kerst in Parijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten