Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 6 augustus 2018

DE FILMLOCATIES IN PARIJS VAN MISSION IMPOSSIBLE 6: FALLOUT


‘’Camera, Roll and ………Action !’’ Parijs is een filmstad. Elke dag wordt er wel aan een film gewerkt. Elke week zijn er zo’n vijfhonderd films te zien. De cinema is overal en voor je het weet ben jezelf figurant. Per jaar zijn er meer dan 800 filmopnames in de stad en op meer dan 5000 locaties in Parijs is al gefilmd. Bekende en zelfs bekroonde films, opgenomen in Parijs, zijn ‘Intouchables’, onder andere opgenomen in de residentie van onze ambassadeur. ‘The Devil Wears Prada’, het verhaal over mode icoon Anna Wintour de hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue. ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’; dankzij Amélie schoot het buurtje rond Rue Lépic als een komeet omhoog. Café des 2 Moulins op nummer 15 veranderde van een kalm buurtcafé in een hippe druk bezochte plek. ‘The Bourne Identity’, ‘Inception’, ‘Midnight in Paris’, ‘Paris je t’Aime’,  Hugo, ‘Moulin Rouge’ en zo kan ik een hele tijd doorgaan. Ik heb ze als DVD allemaal in mijn kast staan.

Mission Impossible 6: Fallout - Ruim 36 dagen is er gefilmd op diverse locaties in Parijs met een bemanning van meer dan 5000 mensen - Photo courtesy of Columbia Pictures

Hoe komt het dan dat Frankrijk zo’n populaire productlocatie is geworden? Dat komt met name door de betrokkenheid en uitstekende medewerking van lokale autoriteiten plus een belastingvermindering van 30%. Dat waren ook doorslaggevende factoren bij het verwezenlijken van de wens van Tom Cruise en Christopher McQuarrie om een groot deel van de film Fallout uit de Mission Imposible reeks te filmen in Parijs. Ruim 36 dagen is er gefilmd op diverse locaties in Parijs met een bemanning van meer dan 5000 mensen. Fallout is inmiddels het zesde deel uit de Mission Impossible serie en de tweede film uit de serie die geregisseerd wordt door Christopher McQuarrie na ‘Rogue Nation’ (2015). De eerste gesprekken vonden plaats in 2015. Op 28 juli 2015 bevestigde Tom Cruise in de The Daily Show met Jon Stewart dat er een zesde film werd ontwikkeld. De opnames vonden plaats van april 2017 tot maart 2018 in London, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, de Verenigde Arabische Emiraten en in Parijs. Mission Impossible Fallout beleefde zijn wereldpremiere in Parijs op 12 juli 2018 en werd op 27 juli 2018 in de Verenigde Staten uitgebracht. In de eerste dagen bracht de film wereldwijd al $ 205 miljoen op tegenover een productiebudget van $ 178 miljoen.
Cruise en McQuarrie zeiden in een interview dat ze besloten hadden om in Parijs te gaan filmen na de terreuraanslagen op vrijdag 13 november 2015, waarbij 130 mensen het leven lieten. “Ik wil de wereld laten zien hoe mooi en hoe vellig die stad is, dat is precies waarom we daar naar toe gaan”, aldus Cruise in een interview.

Voor ik u meeneem langs alle filmlocaties even een korte inhoud van de film.
Ondanks dat Tom Cruise als Ethan Hunt de wereld meer dan eens heeft gered, twijfelt men nog altijd aan waar zijn loyaliteit ligt. Zeker wanneer een missie niet helemaal gaat zoals het zou moeten gaan. En als gevolg daarvan dreigt er een nieuwe crisis, een nucleaire catastrofe. De CIA wil op dat moment ingrijpen en de chaos repareren, maar Ethan wil voor de zoveelste keer bewijzen dat hij het zelf kan. En dus is hij samen met zijn team van de IMF bezig met uit te zoeken waar het precies mis is gegaan en hoe hij de bad guys nu weer kan stoppen. Oude bekenden uit vorige films keren terug waaronder Rebecca Ferguson als Ilsa Faust, een voormalige MI6-agent die zich tijdens ‘Rogue Nation’ bij Hunt’s team voegde. Ook Sean Harris als Solomon Lane, meesterbrein achter een terroristische groep die bekend staat als The Apostels. Michelle Monaghan als Julia Meade, Ethan’s ex-vrouw. Alec Baldwin als Alan Hunley, voormalig CIA-directeur en later de nieuwe baas van het IMF. En natuurlijk de vaste leden van Hunt’s team, Ving Rhames als Luther Stickwell en Simon Pegg als Benji Dunn.
Bekijk nu eerst de trailer om in de stemming te komen.

Het filmen in Parijs begon op 10 april 2017. De eerste beelden van Parijs zijn die van het Grand Palais gedurende de nacht. Hunt en zijn toegewezen CIA bewaker August Walker, gespeeld door Henry Cavill maken een HALO parachutesprong (High Altitude Low Opening) met een hoogte van 25.000 voet (7600 meter) vanuit een C-17 militair vliegtuig. Een Boeing C-17 globemaster III en een van de grootste transportvliegtuigen in de wereld. Zelf omschrijft Cruise dit als een van zijn gevaarlijkste stunts ooit. De opnamen voor deze stunt duurde 12 dagen en werden opgenomen in de Verenigde Arabische Emiraten, omdat men daar niet alleen kon beschikken over het vliegtuig en de gespecialiseerde bemanning, maar ze kregen ook toegang tot de  decompressiekamers nodig om alle sprongen te kunnen uitvoeren en een medisch team dat elke dag stand-by stond tijdens repetities, training en de werkelijke sprongen. De scene vereiste van Tom Cruise en de bemanning om te trainen op een op de grond geplaatste verticale windtunnel. In totaal werden er 110 sprongen uitgevoerd, terwijl Cruise er zelf 94 deed. De opnamen moesten worden gemaakt tijdens zonsondergang om zo het juiste licht te vangen, wanneer een warme gloed opdoemde aan de horizon. Veteraan-luchtfotograaf Craig O’brien filmde Cruise in vrije val met apparatuur die speciaal was ontworpen voor de klus met een IMAX-lens. Zo konden ze maar één sprong per dag maken. Uiteindelijk kreeg het productieteam de hulp van het Franse leger om de unieke luchtbeelden van de stad vast te leggen maar ook om een parachutesprong te maken rechtstreeks over het centrum.

Hunt en Walker landen met parachute boven op het glazen dak van het Grand Palais

Spectaculaire beelden volgen van een harde landing boven op het glazen dak van het Grand Palais. Het gebouw heeft de grootste dakconstructie in smeedijzer, staal en glas ter wereld. Er kwam tijdens de bouw in 1900 maar liefst 9.400 ton staal, 15.000 vierkante meter glas en zo’n 5.000 vierkante meter zink aan te pas. Ethan en Walker proberen in het Grand Palais te infiltreren waar een terrorist genaamd John Lark drie plutonium kernen wil kopen van een wapenhandelaar bekend als de White Widow, voortreffelijk gespeeld door Vanessa Kirby. Zij ontmoeten de White Widow in een epische Parijse nachtclub gebouwd in het Grand Palais, helaas niet bestaand. Metrostation Champs Élysées-Clemenceau, lijn 1, 13.


Wel bestaand is het stadpaleis dat fungeert als de woning van de White Widow. Prachtige opnamen gemaakt in het Hôtel de Soubise, een hôtel particulier. Het paleis ligt aan de rue des Francs-Bourgeois (Marais) in het 3e arrondissement van Parijs. Het werd gebouwd voor de prins en prinses van Soubise op de grondvesten van een landgoed dat er al stond sinds 1375. Door een Napoleontisch decreet van 1806 is het gebouw eigendom geworden van het Eerste Franse Keizerrijk. Vandaag biedt het onderdak aan het Musée de l'Histoire de France en aan een gedeelte van de Archives Nationales. Hier krijgt Hunt de prijs te horen die betaald moet worden voor het verkrijgen van de plutoniumkernen. Het bevrijden en ontvoeren van de terrorist Solomon Lane uit handen van de Franse politie tijdens het vervoer in een gepantserd konvooi door Parijs. Metrostation Rambuteau, lijn 11

Hôtel de Soubise in de Marais is het decor van het woonhuis van de Witte Weduwe

Tussentijds nog een prachtige scene opgenomen op de Esplande de Trocadéro, ’s morgensvroeg tijdens de zonsopgang achter de Eiffeltoren waar de nieuwe directeur van de CIA, Erica Sloane, gespeeld door Angela Bassett, een ontmoeting heeft met haar special agent, August Walker, gespeeld door Henry Cavill, die haar probeert te overtuigen dat Hunt in feite de terrorist John Lark is. Mooie beelden van een totaal verlaten plein met een spectaculair uitzicht op de Eiffeltoren en de acht vergulde art-decobeelden van het Palais de Chaillot, ooit gebouwd in 1937 voor de Parijse wereldtentoonstelling.  Metrostation Trocadéro, lijn 6,9.

De Esplande de Trocadéro, waar de nieuwe directeur van de CIA, Erica Sloane een ontmoeting heeft met haar special agent August Walker

Onder zware politiebewaking landt Lane met een helikopter boven op het Ministerie van Financiën gelegen tegenover het Palais des Omnisport te Bercy. Voorheen 110 jaar gevestigd in het Louvre maar moest mede dankzij Les Grands Traveaux van Francois Mitterand in 1989 verhuizen naar een plek aan de Seine in het 12e arrondissement, tussen de Pont de Bercy en het Gare de Lyon. Een ontwerp van de architecten Paul Chemetoff en Borja Huidabro. Aan de kant van de Seine staat het gebouw met palen in het water. Hier bevond zich overigens daadwerkelijk een oude tolgrens wat weer symbolisch is voor het ministerie dat verantwoordelijk is voor de inning en vaststelling van de belastinggelden. Metrostation Gare Austerlitz, lijn 5,10, RER-C.

Het Ministerie van Financiën met bovenop het helikopterplatform waar de landing plaats vindt van de terrorist Solomon Lane

Ethan Hunt zorgt tijdens het vervoer van Lane voor een vindingrijke verdwijntruc van de gepantserde truck die weer wordt vervolgd met een spectaculaire achtervolging (een van de velen in de film) van motoren en vrachtauto dwars door Parijs.  De ‘ontvoering’ van Soloman Lane is gefilmd onder ‘Les Docks’ in het 13e arrondissement. In Parijs beter bekend als de ‘Groene gifslang’. Het is gebouwd rondom het karkas van de oude entrepots van het treinstation Austerlitz uit 1907 (les Magasins Généreaux d'Austerlitz). Kosten grofweg zo'n 44 miljoen euro. Aan de zijde van de Seine is een futuristische constructie bevestigd van groen getinte glasplaten die als een gifslang langs het gebouw kronkelt. Door de weerspiegeling van het groene glas kleurt de Seine smaragdgroen. De opening vond plaats in het voorjaar van 2011. Les Docks, beter bekend als Cité de la Mode et du Design. Een creatief centrum dat het befaamde Institut Français de la Mode (IFM) huisvest. In 1986 opgericht door het Franse Ministerie van Industrie voor de ontwikkeling en de bescherming van de Franse mode- en designindustrie. Het gebouw is ontworpen door de Franse architect Dominique Jakob en de Nieuw Zeelander Brendan Macfarlane. Metrostation Gare Austerlitz, lijn 5,10, RER-C.

Les Docks’ in het 13e arrondissement. In Parijs beter bekend als de ‘Groene gifslang’. Het is gebouwd rondom het karkas van de oude entrepots van het treinstation Austerlitz uit 1907

De wilde achtervolging van de vrachtauto met daarin Hunt en Walker eindigt in de rue de Nevers, een supersmalle zijstraat van de Quai de Conti waar de vrachtauto klem komt te zitten. 

Wat volgt is een wilde achtervolging op de motor door de straten van Parijs. Natuurlijk verkopen de glinsterende straten van Parijs niet alleen bioscoopkaartjes. Hunt moet wel de juiste machines besturen om het tafereel echt af te maken. De samenwerking met BMW-engineering levert een R nineT-scrambler op. Cilinderinhoud 1170 cc, vermogen 81 kW (110 pk) bij 7.750 t/min, koppel 116 Nm bij 6.000 t/min, maximum snelheid meer dan 200 km/h. Dit even voor de echte liefhebbers onder ons. “Ik mocht met de motor 200 km/h rijden op de avenue de l’Opera, zonder het krijgen van een snelheidsovertreding” aldus Cruise. De meest spectaculaire scene is die waar Hunt op de motor tegen het verkeer inrijdt rond de Arc de Triomph op de Place Charles de Gaulle. Speciaal voor deze scene kreeg de filmcrew twee uur de tijd, op een zondagochtend vanaf 6 uur, met medewerking van het Parijse stadhuis, voor het maken van filmopnamen.
"Tegen de tijd dat de zon opkwam, kostte dat ons ongeveer een uur en 15 minuten om alles te doen, dus moesten alle cameraploegen perfect getimed zijn zodat één camera het kon overnemen waar de andere camera was gebleven", Aldus de regisseur Christopher McQuarrie. Metrostation Charles de Gaulle Étoile, lijn 1,2,6 RER-A.

Uiteindelijk weet Hunt aan de politie te ontsnappen door een van de roosters boven het Canal Saint Martin. Van Place de la Bastille tot de rue Faubourg du Temple stroomt het kanaal ondergronds. Daar wordt hij met een boot opgevangen door zijn trouwe bondgenoten Luther Stickwell en Benji Dunn. (Metrostation Bréguat-Sabin, lijn 5). Zij hadden eerder al de schurk Solomon Lane bevrijd tijdens de bijzondere verdwijntruc die ik u hier niet ga verklappen. Ook hier weer fraaie beelden van het ondergrondse Parijs die jullie zelf kunnen meemaken wanneer je een boottcht boekt bij Canauxrama. 

Het ondergrondse deel van het Canal Saint-Martin - Foto rechts courtesy of Columbia Pictures

De tocht duurt ongeveer drie uur gezien de negen sluizen. Opstappunten zijn aan het Bassin de la Villette ter hoogte van quai de la Loire 13 of bij de Port d'Arsenal tegenover boulevard de la Bastille nr. 50. Spannend onderdeel van de boottocht is het deel door de ondergrondse gewelven (2,5 km).  Om de 50 meter heb je lichtschachten, zodat het zonlicht even de grauwe duisternis doorprikt. Zorg wel dat je een trui of vest meeneemt. Metrostation Bastille 1, 5, 8 – metrostation Jaures, lijn 2,5,7B.

Via de ondergrondse gewelven komen Hunt en zijn team uit in Passy. Onmogelijk in realiteit maar voor de film levert dat weer een aantal mooie beelden op. Deze scene speelt zich af onder de brug van metrolijn 6 bij het metrostation Passy aan de square Alboni in het 16 arrondissement. Daar worden ze opgemerkt door een politieagente gespeeld door de mooie Française Alex Benézech en uiteindelijk ook door de handlangers van de Witte Weduwe.  Dit deel van de film levert een scene op die mij sterk doen denken aan de beelden die wij zagen op de TV bij de aanslag op Charlie Hebdo in januari 2015 toen de Franse politieagent Ahmed Merabet op straat werd geëxecuteerd door een van de terroristen. Tot op de dag van vandaag worden er bloemen gelegd en kaarsjes gebrand op de hoek van de rue Nicolas Appert en de passage Sainte-Anne Popincourt, de vroegere redactie van Charlie Hebdo en op de plek waar Ahmed Merabet het leven liet; boulevard Richard Lenoir tegenover de rue Moufle.
Gelukkig weet Hunt de inmiddels gewonde politieagente te ontzetten door de handlangers van de Witte Weduwe te liquideren. Nadat hij de agente de kans geeft voor het plaatsen van een noodoproep verlaat hij haar met de woorden; “Je suis désolé”, het spijt mij. Metrostation Passy, lijn 6.

Onder de brug van metrolijn 6 bij het metrostation Passy aan de square Alboni in het 16 arrondissement

Met een klaarstaande BMW wordt de vlucht vervolgd door Hunt, Walker, Benji, Luther en de gevangen terrorist Solomon Lane om een uitruil mogelijk te maken voor de drie plutoniumkernen. Plotseling worden zij beschoten vanuit een viaduct door de voormalige MI6-agent Ilsa Faust. Een bijzondere straat zoals je ze maar weinig vindt in Parijs. Het is namelijk de rue Portalis die met een viaduct gekruist wordt door de rue du Rocher in het 8e arrondissement. De achtervolging van de BMW met de motor bestuurd door Ilse levert weer mooie beelden op in Parijs. Onder andere in de Marais waar de BMW giert door een van de mooiste straten van de Marais, de rue des Barres en via de trappen terecht komt in de rue François Miron waar vervolgens een rondje rond de kerk wordt gedraaid, om de église Saint-Gervais op de place Saint-Gervais. Metrostation Hôtel de Ville, lijn 1, 11.

De rue Portalis

Wat natuurlijk alleen in de film kan bevinden ze zich plotseling in de straten rond het Palais Royal waar Ilse op de motor een kortere weg neemt en dwars door de arcades rijdt, de Galerie de Valois van het Palais Royal.
Uiteindelijk weten Hunt en zijn team toch haar te ontvluchten om vervolgens een ontmoeting te hebben met de Witte Weduwe om de overdracht van de terrorist Solomon Lane te bewerkstelligen in ruil voor het plutonium. Deze scene is opgenomen aan de Seine onderaan de quai Saint Michel met op de achtergrond de petit pont-Cardinal-Lustiger en de Notre-Dame.
Metrostation Cité, lijn 4.

De tuin van het Palais royal waar de ontmoeting plaatsvindt tussen Hunt en Ilse Faust

De laatste opnamen in Parijs vinden plaats in de tuin van het Palais Royal waar we achter de ware reden komen van Ilse Faust, die zich in de vorige film Rogue Nation bij het IMF team van Hunt voegde. Mooie afsluitende beelden van de arcades rond de Comédie Française, het voormalige Koninklijke paleis en de prachtige binnentuin. Het paleis werd gebouwd tussen 1634 en 1639 in opdracht van de machtige staatsman en kardinaal Richelieu.  In deze binnentuin was het waar Camille Desmoulins die op de avond van de 13e juli 1789 opriep tot de bestorming van de Bastille. In wat vroeger de Cour d’Honneur was bevindt zich nu een kunstwerk van Daniel Buren uit 1986 dat bestaat uit 260 zuilen die op ironische wijze het ritme volgen van de colonades van Pierre Fontaine. De fontein met de roest vrij stalen bollen, zogenaamde  Sphérades, die tijdens de film in beeld komen, zijn ontworpen door Pol Bury in 1985. Metrostation Palais Royal-Musée du Louvre, lijn 1,7

De fontein met de roest vrij stalen bollen, zogenaamde  Sphérades, die tijdens de film in beeld komen, zijn ontworpen door Pol Bury in 1985

De film verplaatst zich vervolgens van London naar Kashmir India. Hoe de film verder afloopt moet u zelf maar gaan bekijken, ik blijf in Parijs.

Extra toegift beelden uit ‘The making of Mission Impossible 6: Fallout’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten