Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 20 februari 2019

PYRAMIDE DU LOUVRE, 30 JAAR


Op 28 maart 2019 is het dertig jaar geleden dat President François Mitterrand de nieuwe hoofdingang onthulde op de Cour Napoléon. De piramide van het Louvre is ontworpen door de toen 71 jarige Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei, een van de meest toonaangevende architecten van de 20e eeuw. Nadat president Mitterrand begin jaren ’90 de noordvleugel aan de rue de Rivoli, die al generaties lang door het Ministerie van Financiën gebruikt werd, aan het museum had toegewezen, ontstond de mogelijkheid tot de schepping van wat sindsdien ‘Le Grand Louvre’ wordt genoemd.

Pyramide du Louvre 1989-2019

Geconfronteerd met de vraag het Louvre uit te breiden, presenteerde Pei in 1983 geen aanbouw, maar creëerde een ondergrondse uitbreiding en een nieuwe ingang op de binnenplaats van het museum. Het was de eerste verbouwing van het Louvre sinds 100 jaar. Deze ingang was bedoeld om de stroom bezoekers in staat te stellen tussen de door het museum gebruikte Richelieu-vleugel aan de zuidkant over te steken, zonder de honderden meters tot aan de Sully-vleugel, om de Cour Carrée heen, te hoeven afleggen. Aan de gebouwen zelf mocht Pei zich niet vergrijpen, dus restte hem slechts de omweg via het onderaardse. Het bleek een geniale ingreep waarmee Pei in een klap zowel de organisatie als de logistiek van het oudste museum ter wereld verbeterde. Door deze ondergrondse uitbreiding zijn alle vleugels en zalen met elkaar verbonden, waardoor het eindeloos dwalen in een klap werd voorkomen.

De architect Ieoh Ming Pei presenteerde in 1983 geen aanbouw, maar creëerde een ondergrondse uitbreiding

Parijs sprak schande bij de presentatie van de plannen, maar bij alle onenigheid die hier uit voortkwam kon de architect rekenen op een sterke bondgenoot; de socialist Mitterand. Weliswaar werd de socialistische president democratisch gekozen, in dit spel belichaamde hij een door bouwen bezeten heerser. Zijn grote voorbeeld was Napoleon III, die Baron Haussmann de opdracht gaf Parijs een nieuwe aanblik te geven. Of George Pompidou met zijn Tour Maine-Montparnasse en het naar hem vernoemde Centre Pompidou, Het Musée d’Orsay is er dankzij Giscard d’Estaing. Maar geen enkele van zijn democratische voorgangers in functie heeft Parijs zo ingrijpend veranderd als hij. Neem nou La Geode (1985), Cité des sciences et de l'industrie (1986), Institut du Monde Arabe (1987), de Opéra de la Bastille (1989), La Grande Arche (1989), Ministerie van Financiën (1993), Cité de la Musique (1995) en de Bibliothèque Nationale de France (1996).

Cour Napoléon

Met de inbreuk op de structuur van het Louvre en op het perspectief van de Cour Napoléon op La Défense nam de president een risico dat tot nog toe was voorbehouden aan vorsten als Frans 1, Hendrik IV of de Zonnekoning. Iets dergelijks had zelfs de grote Napoleon niet gewaagd. Bij het ontwerp van de Pyramide du Louvre heeft Pei een interessant spel met de hoekverdraaiing gespeeld van 6 à 7 graden  ten opzichte van de historische as. De piramide staat in het midden van de Cour Napoléon, de Arc de Triomphe du Carrousel (Petit Arche) staat in het midden van de as. De rotonde van de Place du Carrousel met de daarin geplaatste Pyramide Inversée staat weer in het midden van beide. Het lijkt een rechte lijn vanaf de piramide van Pei tot aan de Arc de Triomphe op de place Charles de Gaulle en de Grande Arche in La Défense, maar van uit de lucht zie je een kleine verdraaiing.

Gekozen werd voor een transparante constructie uit glas en metaal

Pierre Corneille (1606-1684) schreef, en ik citeer; “On doit de respect au pouvoir absolu, de néxaminer rien, quand un roi l’a voulu“. Uit respect voor de absolute macht moet men niets controleren wat een vorst heeft gewild. Uitgerekend deze rechtvaardiging van de ‘absolute macht’ gaat over de man die de tot op heden grootste piramide van de mens bouwde ook al heeft hij hem diep in de Parijse grond verankerd. De socialist Mitterand hield van grote gebouwen. “La ville, c’est moi“. 

Het interieur met zandsteen uit de Seinedelta. Op de achtergrond de Pyramide Inversée

Gekozen werd voor een transparante constructie uit glas en metaal, terwijl grote delen van het interieur de in Parijs gebruikelijke lichte kleur hebben van zandsteen uit de Seinedelta en van de Côte d’Or. De piramide heeft bovengronds een hoogte van 21,64 meter en een lengte en breedte van 35,42 meter (dezelfde verhouding als die van Gizeh), en wordt omgeven door drie kleinere piramides en een omgekeerde piramide, de Pyramide Inversée. De grote piramide bestaat uit 603 ruitvormige en 70 driehoekige glazen segmenten gefabriceerd door Saint-Gobain en 105 ton staal en aluminium. Een constructie bedacht door Eiffel Constructions.  Het totale gewicht is ongeveer 200 ton. De totale verbouwing van het Louvre heeft meer dan een miljard euro gekost.


De piramide ontvangt jaarlijks meer dan 8,5 miljoen bezoekers en voert deze naar de drie hoofdvleugels van het 60.000 m² grote museum. Op 8 november 1793, iets meer dan 225 jaar geleden gingen voor de eerste keer de deuren van het Louvre open voor het publiek. De investeringen waren niet voor niets, want het Louvre is nu het grootste museum ter wereld met 35.000 tentoongestelde kunstvoorwerpen. Maar wat blijkt? Dit is slechts 10% van het totale kunstbezit. 90% van de kunstvoorraad, ruim driehonderdduizend stuks liggen opgeslagen in de kelders van het voormalige Palais Royal. Ondanks de enorme hoeveelheid kunstwerken, je hebt dagen zo niet weken nodig wil je ieder werk de aandacht geven die het toekomt, komen de meeste bezoekers voor de beroemde kunstwerken zoals Leonardo da Vinci’s Mona Lisa, de Venus van Milo, de Niké van Samothrake, de sfinx van koning Amenemhet II en de stervende slaaf van Michelangelo Buonarotti.

Le Grand Louvre ontvangt jaarlijks meer dan 8,5 miljoen bezoekers

De piramide in het nieuws
De Pyamide Inversée  speelde ook een belangrijke rol in de verfilming van de Da Vinci Code naar het boek van Dan Brown. De Da Vinci Code is een roman over een eigentijdse zoektocht naar de legendarische heilige graal. De bestseller ging tientallen miljoenen keren over de toonbank. Op het hoogtepunt van de verfilming beweegt de camera zich van bovenaf door de glazen piramide en daalt vervolgens onder de vloer om vervolgens een veronderstelde verborgen grafkamer onder de kleine stenen piramide te onthullen, die de sarcofaag bevat met de overblijfselen van Maria Magdalena.
Ook wordt beweerd dat de glazen piramide van het Louvre in Parijs destijds op uitdrukkelijk verzoek van president Mitterrand is gemaakt van 666 ruiten. Dat is een interessant getal voor liefhebbers van complottheorieën, aangezien het volgens de Bijbel verwijst naar Satan. In werkelijkheid bedraagt het aantal ruiten 673, een feit dat ook te vinden is op de website van het museum.

De piramide van Pei is een van de meest gefotografeerde gebouwen in Parijs

In 2016 ‘verdween’ de piramide plotseling uit het zicht. Het bleek een stunt te zijn van de Franse straatkunstenaar JR, die toestemming had gekregen om het bekende bouwwerk in te pakken met grote doeken waarop de façades van de omliggende gebouwen waren afgedrukt.

De hoofdingang bestaat uit 603 ruitvormige en 70 driehoekige glazen segmenten gefabriceerd door Saint-Gobain en 105 ton staal en aluminium. Een constructie bedacht door Eiffel Constructions


François Mitterand werd in 1981 en 1988 tot president van de Franse Republiek gekozen en werd daarmee de vierde president van de Vijfde Republiek en de 21e president van de republiek Frankrijk. Zijn ambtsperiode eindigde op 17 mei 1995. Een jaar later overleed hij op 79-jarige leeftijd aan prostaatkanker.
Ieoh Ming Pei is inmiddels 101 jaar oud. Pei won vele architectuur prijzen waaronder de Pritzker Prize, de belangrijkste architectuur-prijs ter wereld. In 1993 werd hij door Mitterand benoemd tot Officier in het Franse Legioen van Eer.


Misschien is het een goed idee voor de zittende President Macron om ook zijn stempel te drukken op de Franse nationale museumtrots door ervoor te zorgen dat de mooiste stukken, die nu stof liggen te vangen in de kelders van het Palais Royal, onder de aandacht te brengen van het publiek. Kunst bestaat immers primair bij de gratie van het ‘gezien’ worden.Vanaf 29 maart 2019 zal de Cour Napoléon spectaculair worden uitgelicht en vinden er speciale activiteiten plaats.

Bronnen: Wikipedia, Kunst en Architectuur Parijs, Louvre, - Louvre & Tuileries, Jean Claude Dufresne - Paris History, Architecture, Art, Lifestyle in detail, Gilles Plazy - The Grand Louvre – History of a project, Le Moniteur.

2 opmerkingen:

 1. Ik ben er 1 keertje binnen geweest en vind er totaal mijn weg niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties van Nederlanders in Frankrijk op Nederlanders.Fr

  Reactie van Paul en Carin
  Prachtig verhaal en foto's weer Ferry, merci, hoop dit jaar nog weer een keertje Parijs te kunnen doen, en dan gebruik te maken van die fantastische tips van jou, waarvoor dank.

  Reactie van Brian Struve
  ferry, ik was even "weg" , heerlijk, info en feiten ! Dank :)

  Reactie van Maria
  Goedemorgen Ferry, wat een prachtig document weer met dito foto's.
  Ik kom via jouw blog altijd uit op andere dingen, verdwaal geruime tijd en vind dan weer spectaculaire dingen die ik oppik en weer doorstuur naar mensen die wél in Parijs komen zoals deze expositie van Lichtkunstenaars nu over Van Gogh en Japan.
  Ik zou bijna naar Parijs gaan ;-)

  Reactie van Alexander
  Prachtig weer Ferry, ben altijd zeer onder de indruk van je series! Dit gebouw in Parijs, wat mij zeer aanspreekt, behoort eveneens tot F. Mitterrands erfenis, Centre Monde Arabe.
  Alexander

  BeantwoordenVerwijderen