Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 30 november 2012

2012 KERST IN PARIJS (DEEL 3)

Wie kent niet de prachtige verfilming van Baz Luhrman's 'Moulin Rouge'. De film werd bekroond met twee Golden Globes en genomineerd voor acht Oscars en speelt zich af rond de beroemde gelijknamige Parijse nachtclub tijdens de Belle Époque in de jaren negentig van de negentiende eeuw. En wat is er mou mooier dan die zelfde sfeer, zowel letterlijk als figuurlijk, te kunnen proeven gedurende Kerst en Nieuwjaar.
Moulin Rouge; sinds 1889 het beroemdste cabaret van de wereld
Speciaal voor de feestdagen, van vrijdag 21 december 2012 tot en met zondag 6 januari, kunt u genieten van een vijfgangen diner inclusief champagne, speciaal voor u bereidt door de chef-koks van het befaamde Maison Dalloyau, gevolgd door de extravagante, 9 miljoen kostende show Féerie waarvan de première al plaatsvond op 23 december 1999.  Voor het 'Diner des Fêtes' inclusief Mumm champagne en  Revue Féerie betaalt u  € 200. Voor het exclusieve acht-gangen Diner Dansant 'Réveillon du Jour de l'An' op oudjaarsavond, inclusief Cristal Roederer 2004 champagne, de Revue Féerie en na afloop een Dj party betaalt u € 680
Photo: Revue Féerie courtesy of Moulin Rouge Paris
De Moulin Rouge is al 123 jaar een begrip in Parijs en niet meer weg te denken uit de geschiedenis van de stad. In het dorp Montmartre dat ontstond tijdens de Franse revolutie woonde voornamelijk molenaars en arbeiders werkzaam in de plaatselijke gipsgroeven in de ondergrond van de heuvel. De Place Blanche (het witte plein) dankt zijn naam aan het witte stof dat elke dag weer over het plein waaide, uit de karren die het gips uit de groeven van La Butte naar de werven in Parijs brachten. Het was hier, aan de voet van de Butte Montmartre, dat op op 6 oktober 1889, een nieuwe Music-Hall werd geopend. Deze werd gevestigd in de Jardin de Paris.
De Moulin Rouge was geboren en dat ging niet onopgemerkt. Het publiek stroomde massaal naar de Place Blanche om deze extravagante plek met een enorme dansvloer, overal spiegels, optredens van schitterende vrouwen, een tuin gedecoreerd met een grote olifant en ritjes op ezels voor het plezier van de dames, te ontdekken. Er was zo’n wilde atmosfeer dat de show niet alleen op het podium plaatsvond maar overal binnen en buiten: aristocraten en arme burgers hadden samen plezier.
Photo: Cancan - Revue Féerie courtesy of Moulin Rouge Paris
De eigenaars van de tent waren Joseph Oller tevens eigenaar van het Parijse Olympia en Charles Zidler. Zij hadden hun zaak de bijnaam ‘Le Premier Palais des femmes’ (het eerste vrouwenpaleis) gegeven en wilde dat de Moulin Rouge de beroemdste tempel voor muziek en dans zou worden. De plaats waar men jonge Parijse dames, de courtisanes, aan het werk kon zien en waarvan de dansbewegingen al even losjes waren als de zeden. Ook al was de cancan dans reeds bekend  bij de werkende klasse sinds de jaren 1830, het was het de Moulin Rouge die de populariteit ervan bewerkstelligde.
Photo: Restauratie fresco Henri Mahé grote zaal courtesy of Moulin Rouge


De kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec was er een veelgeziene gast. Veel van zijn kunstwerken zijn geïnspireerd door de scènes uit de befaamde Moulin Rouge. Onlangs heeft een team van internationale kunstrestaurateurs een historische fresco met zeer veel zorg verwijderd, schoongemaakt en gerestaureerd. De fresco, geschilderd op jute door Henri Mahé in 1951, is een nauwkeurige replica van het origineel dat geschilderd was door Henri de Toulouse-Lautrec op de zijkanten van de woonwagen van de beroemde cancan danseres  Louise Weber, beter bekend onder haar artiestennaam La Goulue. Het origineel is nog steeds te zien in het Parijse Musée d'Orsay. De fresco van Mahé is inmiddels al weer in al zijn glorie hersteld en terug op zijn oude plek, in de grote zaal beschermd achter veiligheidsglas. Goed voor de volgende zestig jaar.
Bal du Moulin Rouge, boulevard de Clichy 82, Montmartre 18e arrondissement, metro Blanche
Voor Informatie en reserveringen Moulin Rouge 00.31.1.53.09.82.82


maandag 26 november 2012

2012 KERST IN PARIJS (DEEL 2)

Tijdens deze kerst neem ik  u mee naar een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alleen tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs en gevestigd in de oude wijndepots van Bercy (12e).
Volgens de legende is de naam Bercy afkomstig van een eiland gelegen aan de monding van de rivier de Seine; 'Belsinaca', waar Keltische stammen ca. het jaar 850 enkele  hutten hadden gebouwd. In het jaar 1704 wordt het eiland Bercy bij gratie van Louis XIV vrijgesteld van belastingen voor het verkopen van wijn.  De eerste wijnkelder van Bercy is geboren.  De gemeente Bercy wordt opgericht in 1790 en op de 1e januari 1860, wordt Bercy geïntegreerd in Parijs.  Na de revolutie neemt het aantal  wijnkelders snel toe en worden in 1878 de Entrepôts van Bercy een belastingvrije enclave van 43 hectares groot. 
Musée des Arts Forains
De plek waar ik u meer naar toe neem is gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen  gebouwd door een leerling van Eiffel, is het Musée des Arts Forains gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.
Scene uit de film Midnight in Paris opgenomen in het Musée des Arts Forains
Het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden geopend voor het publiek van 26 december 2012 tot en met 6 januari 2013, waar je kunt kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiens) en het Théâtre du Merveilleux. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque het Parijs van 1900.
De aloude kamelenrace waar de kamelen zijn vervangen door Parijse obers
Pavillons de Bercy, Musée des Arts Forains, avenue des Terroirs de France 53, 12e arrondissement, metro Cour Saint Emilions. Geopend van 10.00 uur - 18.00 uur.
Om geheel in de sfeer te blijven van de Belle Epoque neem ik u vervolgens mee naar een van de mooiste bouwwerken in Parijs, afkomstig van de wereldtentoonstelling van 1900. Het Grand Palais is een prachtige art nouveau constructie van staal en glas. Het gebouw heeft zelfs de grootste dakconstructie in smeedijzer, staal en glas ter wereld. Er kwam maar liefst 9.400 ton staal, 15.000 vierkante meter glas en zo’n 5.000 vierkante meter zink aan te pas. Nadat in 1993 een van de glazen platen naar beneden viel werd het gebouw meer dan een decennium gesloten in verband met renovatie. Het eerste deel van het Grand Palais heropende in 2004 en in 2007 was de renovatie compleet. Tijdens de renovatie werd de metalen structuur van de 240 meter lange hal hersteld, het glas vervangen en het dak volledig gerepareerd. Sinds de heropening doet het gebouw dienst als tentoonstellingsruimte, waar allerlei evenementen plaatsvinden. Een deel is in gebruik als museum, maar toch zie je vaak andere evenementen, zoals de veiling van het bezit van Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé, tot extravagante modeshows van Parijse top designers zoals Karl Lagerfeld van Chanel of het jaarlijks terugkerend evenement Monumenta.
'Le Grand Palais des Glaces' de grootste overdekte ijsbaan, ruim 1800 m², onder een van de mooiste glazen koepels van Europa.

Van donderdag 13 December 2012 tot en met zondag 6 januari 2013 biedt het plaats aan 'Le Grand Palais des Glaces' de grootste overdekte ijsbaan, ruim 1800 m², onder een van de mooiste glazen koepels van Europa. Voor u dè kans om dit monumentale art nouveau gebouw eens van binnen te bekijken, ook al heeft u geen zin om te schaatsen. De ijsbaan, geheel in kerstsfeer is geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur. Daarna kunt u nog een wandeling maken over de kerstmarkt op de Champs Elysées, richting de Place de la Concorde, om daar de 35 meter hoge kerstboom te bewonderen. De boom, afkomstig uit de koningsbossen van de Moezelstreek, weegt 10 ton en de LED verlichting zal worden ontstoken op 6 december aanstaande. Op de kop van de Tuileries staat natuurlijk weer het reuzenrad. Dit in combinatie met de feeëriek verlichte Champs Elysees maakt dit tot een van de mooiste vergezichten die je met kerst kunt bedenken.
De koepel van het Grand Palais, avenue Winston-Churchill, 8e arrondissement, Champs-Élysées - Clemenceau, Franklin D. Roosevelt, Invalides
Traditioneel is een andere kunstijsbaan te vinden voor het stadhuis van Parijs, het Hôtel de Ville, 1365 m² en 208 m² speciaal gereserveerd voor kinderen. Geopend vanaf 21 december 2012 tot 17 maart 2013..
Parvis de l'hotel de ville, place de l'hotel de ville, 4e arrondissement, metro Hôtel de Ville.

zaterdag 24 november 2012

2012 MET KERST NAAR PARIJS (DEEL 1)

Het kerstseizoen in Parijs is officieel begonnen. Woensdag 21 november, om 18.00 uur, was het zover. De beeldschone Diane Kruger, filmster, mannequin en topmodel voor l'Oreal, gaf de aftrap voor de ontsteking van de kerstverlichting op de Champs Elysées Dit vanzelfsprekend in het bijzijn van Bertrand Delanoë, burgemeester van Parijs en zijn wethouder Anne Hidalgo. Dit jaar is de Champs Elysées wederom gestoken in een geheel nieuw verlichtingsjasje. Alle 200 platanen langs de een kilometer lange Champs-Elysées zijn voorzien van energiezuinige LED verlichting in de vorm meekleurende ringen met verschillende diameters, variërend tussen de 3,12m. en 3,84m. plus.... zeven meter lange reflecterende slingers, die verbonden zijn met de top van de boom. Duidelijk een mix tussen de oude kerstverlichting en de LED verlichting van vorig jaar, die niet zo goed was ontvangen.
Elke ring is voorzien van energiezuinige LED verlichting in de kleuren rood, groen en blauw. Het geheel lijkt te zweven in de ruimte. Dit lichtproject is geselecteerd uit 27 inzendingen en de uiteindelijke winnaars zijn Koert Vermeulen en Marcos Vinals Bassols van het Belgische ACT Lighting Design, in samenwerking met ASP Blue Square. Elke ring wordt afzonderlijk per computer aangestuurd en kan variëren in kleur, intensiteit en tempo. Voor de avonden van 24 en 31 december heeft men een aantal (licht)verrassingen in petto. Totaal hangt op de Champs Elysees 12.485 meter LED verlichting, met meer dan 1,2 miljoen lampjes, werkend op zonne-energie afkomstig uit een zonne-energiecentrale in de Pyreneeën. Het totale energieverbruik van de verlichting is 31.000 kWh tegen 50.000 kWh tussen 2007 en 2010 en schrik niet; 480.000 kWh in 2006. Gedurende de kerstperiode passeren hier dagelijks tussen 500.000 tot 600.000 voetgangers.
Sinds 1995 breng ik elk jaar de kerst door in Parijs. Dan pas realiseer je, waarom Parijs de lichtstad van de wereld wordt genoemd. Kerst doorbrengen in Parijs heeft vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen, die ook op de eerste kerstdag gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, gewoon geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Tweede kerstdag kent men niet dus alle winkels, restaurants en musea zijn gewoon open. De Fransen vieren kerstavond (de avond voor de eerste kerstdag) met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren een must. 
Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht, waaronder de place de la Concorde en de Champs Elysées avenue Montaigne. Altijd spectaculair zijn de straten rondom de Opéra Garnier: De boulevard Haussmann bij de grote warenhuizen, de rue de la Paix, de place Vendôme en de aangrenzende chique winkelstraten; rue du Faubourg Saint Honoré en de rue Saint Honoré.
Galeries Lafayette viert met kerst het 100-jarig bestaan van de koepel
Maar er gebeurt meer in Parijs, veel meer. Ook dit jaar trekken duizenden mensen langs de spectaculaire etalages van de warenhuizen Lafayette, Printemps en Le Bon Marché met traditioneel de bewegende poppen en speciale prachtige thema's. Galeries Lafayette heeft dit jaar 12 geanimeerde etalages met als thema 'Bal du Siècle' gestileerd in samenwerking met  Louis Vuitton. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan de parfumafdeling onder de prachtige koepel die dit jaar 100 jaar bestaat. De vertrouwde kerstboom is dit jaar vervangen door een Swarovski kristallen kroonluchter, met een diameter van negen meter, bestaande uit 5.000 kristallen. Of dat nog niet genoeg is heeft men boven op de kroonluchter een 21 meter hoge kerstboom geplaatst, eveneens voorzien van 120 super kristallen. Het thema, hoe kan het ook anders: 'La Crystal Forest'. Niet vergeten; op 13 december verschijnt een gelimiteerde oplage van het boek '100 Ans Sous La Coupole'. 200 pagina's dik. Kosten € 39,90 en verkrijgbaar tot 3 januari.
De Franse filmactrice en Oscarwinnares Marion Cotillard onthulde begin november de kerstetalages van Printemps. 11 grote etalages zijn exclusief voor Printemps ontworpen door het modehuis Christian Dior. Met Sydney Toledano, CEO van Christian Dior en Paolo de Cesare, CEO van Printemps aan haar zijde, knipte Marion Cotillard het witte lint door om de etalages in het bijzijn van honderden toeschouwers te onthullen. In de verschillende ramen van het warenhuis zijn honderden bewegende poppen te zien. Allen gekleed in minuscule replica's van jurken van Dior, uit de collectie van 1947, maar ook uit de collectie van Dior's topontwerper Raf Simons, stuk voor stuk, met de hand geproduceerd in Dior's werkplaats aan de Avenue Montaigne in Parijs. "Onze medewerkers houden van een uitdaging, ze hebben voor moeilijkere taken gestaan en dit was een leuk project voor ze", vertelt Jean-Claude Dehix, marionnettiste en verantwoordelijk voor de animatie van alle 11 vitrines.
11 etalages van Printemps gestileerd door Dior
De kerstetalages van Le Bon Marché staan natuurlijk in het teken van het 160 jaar bestaan van het warenhuis (zie ook mijn blog van 13 november) De etalages, uitgevoerd in zwart met goud, zijn een ode aan bijzondere gebouwen op de linkeroever; Les Invalides, het Musée d'Orsay, de Eiffeltoren en Le Bon Marché, die allemaal tot leven komen op kerstavond door middel van gouden vogels, muzikanten en zangers. De kerstetalages zijn te zien in rue de Sèvres van zaterdag 17 November 2012 tot en met 5 januari 2013.
Natuurlijk zijn Galeries Lafayette en Printemps weer spectaculair verlicht aan de buitenzijde van de boulevard Haussmann.
Meer lezen over wat er allemaal te doen is in Parijs leest u in mijn volgende blog; '2012 met kerst naar Parijs' deel 2.

dinsdag 20 november 2012

PLACE DE LA CONCORDE

"De wereld laat zich waarschijnlijk gemakkelijker veroveren via de smaak dan met wapens", merkte Baltasar Gracián y Morales al op. Parijs heeft deze les ter harte genomen, smaak en harmonie zijn overal terug te vinden en dan vooral op de rechteroever, waar parken, wijken, monumenten en vergezichten een harmonieus geheel vormen. Neem bijvoorbeeld het place de la Concorde. Deze zee van licht en lucht is zo niet het mooiste, dan wel een van de mooiste pleinen van alle wereldsteden. De tijd springt er van het oude Egypte naar de 19de eeuw. Het achthoekige plein markeert het snijpunt van twee grote stadsassen. In noord-zuidrichting vormen het parlementsgebouw en de Madeleinekerk een verbinding in een rechte lijn, van het westen naar het oosten corresponderen de beide triomfbogen, Arc de Triomphe en de Arc de triomphe du Carrousel, met elkaar. Met een oppervlakte van 84.000m², is de place de la Concorde een van de ruimst opgezette pleinen binnen een Europese stad.
 
Place de la Concorde; doorzicht naar de rue Royale met op de achtergrond de Madeleine kerk
 
In 1748 besloot de stad Parijs dit plein aan te leggen ter ere van Koning Lodewijk XV - 'le bien aimé'. Voor de bebouwing van het plein werd een prijsvraag uitgeschreven. Als winnaar kwam uit de bus de architect Jacques-Ange Gabriel, de hoofdarchitect van de koning en directeur van de Architectuuracademie. De werkzaamheden duurden twintig jaar van 1755 tot 1775. Het plein werd toen omringd door een gracht met een balustrade erachter en op elk van de acht hoeken een standbeeld, dat één van de grote steden van Frankrijk representeert: Rijsel, Straatsburg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest en Rouen. Twee identieke gebouwen met fraaie zuilengalerijen flankeerden de rue Royale. In 1792, midden tijdens de revolutie, werd het standbeeld van de koning weggehaald en omgesmolten en de place Louis XV werd omgedoopt tot de place de la Révolution. Op zondag 21 januari 1793 werd de guillotine opgesteld aan de noord-westzijde, bij het beeld dat de stad Brest voorstelt voor de terechtstelling van Lodewijk XVI.  Andere belangrijke personen die sneuvelden onder het nationale scheermes' waren: Marie Antoinette, Madame Dubarry, Danton en Robespierre. De guillotine was een draagbare machine en werd dan ook regelmatig verplaatst, als een soort reizend circus, van de place du Carrousel, naar de place de Grève (het huidige place Hôtel de Ville), naar de place du Trône (het huidige place de la Nation), om vervolgens weer terug te keren naar de place de la Révolution.
 
Na de revolutie werd de guillotine weggehaald en kreeg het met bloed doordrenkte plein de naam place de la Concorde (behalve tussen 1823 en 1830 toen het even place Louis XVI heette). Onder Lodewijk Filips mocht de Duits-Franse bouwmeester; Jacob Ignaz Hittorf de uiteindelijke inrichting van het plein voltooien. In het midden plaatste hij een meer dan drieduizend jaar oude obelisk, afkomstig uit de tempel van Luxor en aan Frankrijk geschonken door de onderkoning van Egypte; Mehemet Ali. Vele denken dat het hier gaat om de 'naald van Cleopatra' ,maar die werd cadeau gedaan aan Engeland. De roze granieten obelisk is drieëntwintig meter hoog en weegt 220 ton. De hiërogliefen vertellen het verhaal van de grote daden van Ramses II. Verder plaatste hij twee fonteinen, die duidelijk werden beïnvloed door die op het Sint Pietersplein te Rome. De noordelijke fontein symboliseert de binnenvaart, de meest zuidelijke de zeevaart. Aan de kant van de Seine was een ingang naar de riolen van Parijs, maar die is inmiddels verplaatst naar de Pont de l'Alma.
 
Voie Triomphale gezien vanuit Jardin des Tuileries
 
Het mooiste uitzicht heeft u vanaf het midden van het plein bij de obelisk. Oversteken blijft een riskante zaak gezien de duizenden auto's die per uur over het plein razen. Ik neem u mee langs een 360 graden panorama en we beginnen aan de noordkant en draaien steeds met de klok mee. Voor u ziet u de rue Royale met op het einde de Madeleinekerk. Het gebouw rechts met de Korintische zuilen is het Hôtel de la Marine waarin tegenwoordig de generale staf van de marine is ondergebracht.
 
Het gebouw dat de Tuilerie tuinen flankeert is het Jeu de Paume, de vroegere Koninklijke kaatsbaan en museum voor impressionistische kunst. Deze collectie is nu ondergebracht in het Musée d'Orsay. Sinds 2004 zit hier een museum gewijd aan fotografie van vroeger tot nu. Aan de oostkant de hoofdingang naar de Tuilerieën. 'De nobelste tuin van Parijs' Dit prachtige park strekt zich uit over een kilometer, tussen de place de la Concorde en de place du Carrousel en het Louvre. Iets meer naar rechts het Musée de l'Orangerie dat sinds 1927 de beroemde reeks waterlelies van Claude Monet herbergt.
 
Aan de zuidkant de Pont de la Concorde waarin stenen zijn hergebruikt, afkomstig van de Bastille. Samen met andere monumenten maakt dit deel van de Seine deel uit van het Werelderfgoed van de Unesco. Aan de zuidkant het uit 1722 daterende Palais Bourbon, vroeger eigendom van de dochter van Lodewijk XIV; de hertogin van Bourbon. Tegenwoordig herbergt het de Assemblée Nationale, het Franse equivalent van de Tweede Kamer.
 
Boeiend en monumentaal
 
Aan de westkant wordt de twee kilometer lange Champs Élysées links en rechts geflankeerd door de Jardins des Champs Élysées. Engelse tuinen met mooie lanen vol met kastanjebomen. en enkele paviljoenen waaronder de vroegere herberg van Lodewijk XVI en nu het drie-sterren restaurant Ledoyen en Espace Pierre Cardin, het voormalige Théatre des Ambassadeurs. De toegang van de Champs Élysées wordt bewaakt door schitterende steigerende paarden; Les Cheveax de Marly. Het zijn kopieën van de achtiende-eeuwse beelden die Guillaume Coustou liet vervaardigen voor het Château de Marly, een van de paleizen van Lodewijk XIV. De originele marmeren paarden zijn nu te zien in het Louvre.
 
We zijn weer terug bij de noordkant en bijna rond. Links in de hoek het gebouw van de Amerikaanse Ambassade en daarnaast opgetrokken in dezelfde stijl als het Hôtel de la Marine het vijfsterren hotel Crillon, vroeger echt het hôtel van de hertog van Crillon. In 1778 werd hier het vriendschapsverdrag getekend waarmee Frankrijk de onafhankelijkheid van de toen dertien Verenigde Staten van Amerika erkende. Voor de Fransen tekende Lodewijk XVI en voor de Amerikanen Benjamin Franklin. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de Amerikaanse Ambassade is gevestigd naast het Hôtel Crillon. In het zelfde gebouw als Crillon is ook de Automobile Club de France gevestigd.
 
Het heeft jaren van bloed, zweet, strijd en tranen gekost om van dit monumentale plein te maken tot wat het nu is; place de la Concorde of het plein van de eendracht. Of om deze blog te beëindigen met de woorden van André Maurois: "Er is op deze planeet geen mooier architecturaal geheel dan dat welk van de Arc de Triomphe naar het Louvre leidt en van de Madeleine naar het Palais Bourbon".

zondag 18 november 2012

PARIS PHOTO 2012

Afgelopen week was het weer eens flink druk in Parijs op het gebied van fotografie. Zie ook mijn blog over Coco Chanel; The little black Jacket. En als u deze blog leest bent u eigenlijk al te laat. Ik heb het over het hèt foto-event van het jaar, waar Parijs als een magneet werkt op alle topfotografen, would be's, could be's en goedwillende amateurs. Ik bedoel het jaarlijks terugkerende PARIS PHOTO; de driedaagse portfolio manifestatie van 151 exposanten met werken van 1500 fotografen in het Grand Palais.
 
Voor de 16e keer PARIS PHOTO
 
PARIS PHOTO werd dit jaar georganiseerd rond drie verschillende thematische secties. In de eerste sectie 'Recent Acquisitions' toonden internationale musea en toonaangevende galeries een selectie van hun recente aanwinsten. In 'Private Collection' kreeg u een inkijkje in de keuze van een bekende fotoverzamelaar. Maar u kon ook meelopen, door middel van een mobile applicatie, aan het handje van de bekende fotograaf David Lynch. Om als het ware te kijken door zijn ogen, langs een door hem uitgestippelde route, naar 99 favoriete foto's van zijn "collega" fotografen. Zijn selectie is ook samengevat in een fotoboek 'Paris Photo vu par David Lynch' uitgegeven door de Duitse uitgeverij Steidl, die ook het prachtige boek 'The little black jacket' heeft gedrukt.
De laatste sectie was gewijd aan een viertal opkomende fotografische talenten met namen die u zeker moet gaan 'Googelen'; Cedric van Turtelboom (Nederland), Erika Kovanen (Zweden), Valérie Archeno (Frankrijk), en en Adrien Golinelli (Zwitserland)
 
Photo: La robe trop étroite, 1995, courtesy of The Jean-Loup Sieff estate
 
PARIS PHOTO is 's werelds grootste evenement voor fotografie. Deze prestigieuze beurs, gewijd aan historische en hedendaagse fotografie, vindt jaarlijks plaats in het Grand Palais in Parijs in de maand november. Voor het eerst wordt de gehele tentoonstelling overgenomen door de stad Los Angeles waar de foto's te zien zullen zijn in april 2013, in de befaamde Studio's van Paramount Pictures. In de afgelopen 16 jaar is PARIS PHOTO uitgegroeid tot een belangrijke gebeurtenis voor verzamelaars van hedendaagse en moderne kunst, fotografieprofessionals, kunstenaars, maar ook voor een breed publiek van kunstliefhebbers. Overigens is drie dagen veel en veel te kort. Want 'tout Paris' staat in het teken van fotografie.
 
Photo: Maryanne, 1988, courtesy of The Robert Mapplethorpe estate
 
Mocht u nog zin en tijd hebben dan kunt u nog zeker tot het einde van 2012 terecht voor fototentoonstellingen in de volgende musea's:
 
BERTILLE BAK - CIRCUITS
Musée d'Art moderne de la Ville de Paris
 
BODY LANGUAGE - ŒUVRES DU FOTOMUSEUM WINTERTHUR
Centre culturel suisse
 
CANALETTO - GUARDI: DE TWEE HEREN VAN VENETIË
Musee Jacquemart Andre
 
CHAÏM SOUTINE (1893-1943). ORDE IN DE CHAOS
Musée de l'Orangerie
 
CHANTAL STOMAN - LOST HIGHWAY, EEN FOTOPROJECT
Cite de l'architecture & du patrimoine
 
CHARLOTTE DUMAS: ANIMA
Institut Neerlandais
 
COLLECTION DE GUILIANA ET TOMMASO SETARI, RETOUR À L'INTIME
La Maison Rouge - Fondation Antoine de Galbert
 
DANS L'ATELIER DU PHOTOGRAPHE. LA PHOTOGRAPHIE MISE EN SCÈNE
Musee Bourdelle
 
EDWARD HOPPER
Galeries Nationales du Grand Palais
 
FABRICE HYBER - MATIÈRES PREMIÈRES
Palais de Tokyo
 
FELIX THIOLLIER (1842-1914). PHOTOGRAPHIES
Musée d'Orsay
 
FERENC BERKO : EN QUÊTE DE BEAUTÉ
Institut Hongrois
 
FRENCH TOUCH. GRAPHISME, VIDÉO, ÉLECTRO
Les Arts Décoratifs
 
HELLO™ PAR H5
Gaîté Lyrique (zie ook mijn blog van 12-07-2011)
 
IMPRESSIONISM AND FASHION
Musée d'Orsay
 
JEAN-LUC TARTARIN : LE CHANT DU MONDE
La Maison Européenne de la Photographie
 
JESSE A. FERNÁNDEZ : DE LA HAVANE À PARIS. TOURS ET DÉTOURS
Maison de l’Amérique latine
 
JOURNEYS - DÉAMBULATIONS DANS LA TURQUIE CONTEMPORAINE
Espace culturel Louis Vuitton
 
LA PHOTOGRAPHIE EN CENT CHEFS-D’ŒUVRE
Bibliothèque nationale de France - site François Mitterrand
 
LA PHOTOGRAPHIE EN FRANCE, 1950-2000
La Maison Européenne de la Photographie
 
LES ENFANTS DU PARADIS, L'EXPOSITION
La Cinémathèque française
 
L’ŒIL DE PETER KNAPP SUR LA PHOTOGRAPHIE CROATE
Cité internationale des arts
 
MANUEL ÁLVAREZ BRAVO (1902-2002), UN PHOTOGRAPHE AUX AGUETS
Jeu de Paume
 
MODERNISME OU MODERNITÉ, LES PHOTOGRAPHES DU CERCLE DE GUSTAVE LE GRAY (1850-1860)
Petit Palais - Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris
 
MOÏ WER, CI-CONTRE
Fondation Henri Cartier-Bresson
 
MUNTADAS : "ENTRE / BETWEEN"
Jeu de Paume
 
PAUL GRAHAM : BEYOND CARING (1984-85) / THE PRESENT (2011)
Le Bal (zie ook mijn blog van 12-07-2011)
 
SARAH N. - AUTOPORTRAITS
La Maison Européenne de la Photographie
 
THE MOVING BODY: ETIENNE-BERTRAND WEILL’S PHOTOGRAPHY
Bibliothèque nationale de France - site François Mitterrand
 
VAN CLEEF & ARPELS. L’ART DE LA HAUTE JOAILLERIE
Les Arts Décoratifs
 
VOICI PARIS - MODERNITÉS PHOTOGRAPHIQUES, 1920-1950. COLLECTION CHRISTIAN BOUQUERET
Centre Pompidou
 
YUE MINJUN
Fondation Cartier pour l'art contemporain