Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 10 november 2012

COCO CHANEL - THE LITTLE BLACK JACKET

In 1925 introduceerde Coco Chanel een zwart vestjasje met als signatuur 'little black jacket'; een classic. Zelfs zo uniek dat het ontwerp in 2012, gestileerd door Chanel's Carine Roitfeld, opnieuw wordt uitgebracht door mode-icoon Karl Lagerfeld. Lagerfeld en Roitfield hebben het jasje zo omgezet en  herontworpen in een modern, kledingstuk dat het zowel door mannen als vrouwen van alle leeftijden kan worden gedragen.
Cover van het fotoboek 

In juli 2012 werd het inmiddels felbegeerde boek 'The little black jacket' uitgebracht: 'CHANEL’s classic revisited by Karl Lagerfeld en Carine Roitfeld'. De fotoshoots voor het boek vonden plaats in Cannes, Zuid-Frankrijk, New York en eindigden in Parijs. Het resultaat is een collectie zwart-wit foto’s van celebrities als Daphne Guinness, Edie Campbell, Inès de la Fressange, Elle Fanning, Vanessa Paradis, Claudia Schiffer, Uma Thurman, Tilda Swinton, Baptiste Giabiconi, Yoko Ono, Sarah Jessica Parker en zelfs de Vogue 'Devil' herself: Anna Wintour. Allemaal dragen zij het zwarte jasje op hun eigen manier Dit boek toont de verbazende veelzijdigheid van de visie van Chanel in de handen van Lagerfeld, en garandeert de toekomst van 'the little black jacket' als een tijdloos icoon.
Lagerfeld's prachtige zwart-wit foto's, 109 stuks werden voor het eerst tentoongesteld in Tokyo, april 2012. Daarop volgden New York; juni 2012. Taipei en Hongkong; juli 2012. Moskou en Sydney; oktober 2012. London en Parijs zijn aan de beurt in november. Op 10 november opent de tentoonstelling 'the little black jacket' (La Petite Veste Noir in het Frans) in het Grand Palais. Deze unieke reizende tentoonstelling blijft daar tot 25 november 2012. Daarna komen Berlijn (eind november) en Seoul (december) aan de beurt.
Gabrielle Bonheur, beter bekend als 'Coco' Chanel' (1883-1971), was een van de invloedrijkste Franse modeontwerpsters en tot op de dag van vandaag wordt zij gezien als een van de pioniers van de Franse mode. Geboren op 19 augustus 1883, in een armenhuis in Saumur, Frankrijk. Haar moeder, verlaten door haar vader, werkte in het armenhuis en stierf toen Gabrielle slechts zes jaar oud was. Chanel groeide op in een Frans weeshuis. De simplistische en grimmige jurken van de nonnen hadden later, ongewild, een grote invloed op de ontwerpen van Chanel. Haar ontspannen mode, korte rokjes en casual look waren in schril contrast met de heersende korsetmode, populair in de afgelopen decennia. Haar bijna jongensachtige ontwerpen zorgden in de jaren '20, tijdens de grote depressie, voor een echte doorbraak. Met financiële hulp van de puissant rijke  Arthur "Boy" Capel opende zij haar eerste en nu legendarische winkel, op rue Cambon 31.


In 1922 introduceerde Chanel een parfum: Chanel No. 5 dat tot op de dag van vandaag nog even populair is. Bovendien het meest winstgevende product van Chanel, misschien ook wel dankzij Pierre Wertheimer, haar partner in business in 1924 en misschien ook wel haar geheime minnaar. In 1931 wordt Chanel ingehuurd door film tycoon Samuel Goldwin om voor één miljoen dollar de sterren uit MGM- stal, met inbegrip van Katharine Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor en Gloria Swanson, te kleden. Dit duurde maar een zeer korte tijd en Chanel keert terug naar Parijs. In 1939, kort na de 'val van Parijs', sluit ze haar boetieks en dient een korte tijd als verpleegster, waar ze een vluchtige liefdesrelatie heeft met een Duitse nazi-officier. Hierdoor verliest ze haar populariteit en vertrekt naar Zwitserland om in 1954 weer terug te keren naar Frankrijk, om vervolgens haar come-back te maken in de wereld van de Haute Couture. Chanel overleed in 1971 in haar permanente verblijf in het Ritz hotel aan de Place Vendome.  
Photo Coco Chanel 1920: Courtesy of Wikimedia
Chanels kijk op de mode wordt ook na haar overlijden doorgegeven middels haar mode-imperium Chanel, dankzij couturier Karl Lagerfeld. Vandaag de dag bevatten Lagerfeld's moderne ontwerpen nog steeds de gevestigde klassieke look van Chanel. Karl Lagerfeld is sinds 1983 hoofdontwerper van het Chanel 'fashion house'.
La Petite Veste Noir - The little black jacket; Grand Palais, avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, van 10 tot 25 november. Metro: Franklin-D.-Roosevelt, Champs-Elysées-Clemenceau.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten