Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 26 november 2012

2012 KERST IN PARIJS (DEEL 2)

Tijdens deze kerst neem ik  u mee naar een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alleen tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs en gevestigd in de oude wijndepots van Bercy (12e).
Volgens de legende is de naam Bercy afkomstig van een eiland gelegen aan de monding van de rivier de Seine; 'Belsinaca', waar Keltische stammen ca. het jaar 850 enkele  hutten hadden gebouwd. In het jaar 1704 wordt het eiland Bercy bij gratie van Louis XIV vrijgesteld van belastingen voor het verkopen van wijn.  De eerste wijnkelder van Bercy is geboren.  De gemeente Bercy wordt opgericht in 1790 en op de 1e januari 1860, wordt Bercy geïntegreerd in Parijs.  Na de revolutie neemt het aantal  wijnkelders snel toe en worden in 1878 de Entrepôts van Bercy een belastingvrije enclave van 43 hectares groot. 
Musée des Arts Forains
De plek waar ik u meer naar toe neem is gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen  gebouwd door een leerling van Eiffel, is het Musée des Arts Forains gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.
Scene uit de film Midnight in Paris opgenomen in het Musée des Arts Forains
Het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden geopend voor het publiek van 26 december 2012 tot en met 6 januari 2013, waar je kunt kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiens) en het Théâtre du Merveilleux. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque het Parijs van 1900.
De aloude kamelenrace waar de kamelen zijn vervangen door Parijse obers
Pavillons de Bercy, Musée des Arts Forains, avenue des Terroirs de France 53, 12e arrondissement, metro Cour Saint Emilions. Geopend van 10.00 uur - 18.00 uur.
Om geheel in de sfeer te blijven van de Belle Epoque neem ik u vervolgens mee naar een van de mooiste bouwwerken in Parijs, afkomstig van de wereldtentoonstelling van 1900. Het Grand Palais is een prachtige art nouveau constructie van staal en glas. Het gebouw heeft zelfs de grootste dakconstructie in smeedijzer, staal en glas ter wereld. Er kwam maar liefst 9.400 ton staal, 15.000 vierkante meter glas en zo’n 5.000 vierkante meter zink aan te pas. Nadat in 1993 een van de glazen platen naar beneden viel werd het gebouw meer dan een decennium gesloten in verband met renovatie. Het eerste deel van het Grand Palais heropende in 2004 en in 2007 was de renovatie compleet. Tijdens de renovatie werd de metalen structuur van de 240 meter lange hal hersteld, het glas vervangen en het dak volledig gerepareerd. Sinds de heropening doet het gebouw dienst als tentoonstellingsruimte, waar allerlei evenementen plaatsvinden. Een deel is in gebruik als museum, maar toch zie je vaak andere evenementen, zoals de veiling van het bezit van Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé, tot extravagante modeshows van Parijse top designers zoals Karl Lagerfeld van Chanel of het jaarlijks terugkerend evenement Monumenta.
'Le Grand Palais des Glaces' de grootste overdekte ijsbaan, ruim 1800 m², onder een van de mooiste glazen koepels van Europa.

Van donderdag 13 December 2012 tot en met zondag 6 januari 2013 biedt het plaats aan 'Le Grand Palais des Glaces' de grootste overdekte ijsbaan, ruim 1800 m², onder een van de mooiste glazen koepels van Europa. Voor u dè kans om dit monumentale art nouveau gebouw eens van binnen te bekijken, ook al heeft u geen zin om te schaatsen. De ijsbaan, geheel in kerstsfeer is geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur. Daarna kunt u nog een wandeling maken over de kerstmarkt op de Champs Elysées, richting de Place de la Concorde, om daar de 35 meter hoge kerstboom te bewonderen. De boom, afkomstig uit de koningsbossen van de Moezelstreek, weegt 10 ton en de LED verlichting zal worden ontstoken op 6 december aanstaande. Op de kop van de Tuileries staat natuurlijk weer het reuzenrad. Dit in combinatie met de feeëriek verlichte Champs Elysees maakt dit tot een van de mooiste vergezichten die je met kerst kunt bedenken.
De koepel van het Grand Palais, avenue Winston-Churchill, 8e arrondissement, Champs-Élysées - Clemenceau, Franklin D. Roosevelt, Invalides
Traditioneel is een andere kunstijsbaan te vinden voor het stadhuis van Parijs, het Hôtel de Ville, 1365 m² en 208 m² speciaal gereserveerd voor kinderen. Geopend vanaf 21 december 2012 tot 17 maart 2013..
Parvis de l'hotel de ville, place de l'hotel de ville, 4e arrondissement, metro Hôtel de Ville.

1 opmerking:

  1. Hahah, jammer dat ik aankomend weekend al ga, had ik allemaal mooi kunnen bekijken. Het Musée des Arts Forains kende ik trouwens nog niet.
    Weer wat geleerd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen