Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 24 november 2012

2012 MET KERST NAAR PARIJS (DEEL 1)

Het kerstseizoen in Parijs is officieel begonnen. Woensdag 21 november, om 18.00 uur, was het zover. De beeldschone Diane Kruger, filmster, mannequin en topmodel voor l'Oreal, gaf de aftrap voor de ontsteking van de kerstverlichting op de Champs Elysées Dit vanzelfsprekend in het bijzijn van Bertrand Delanoë, burgemeester van Parijs en zijn wethouder Anne Hidalgo. Dit jaar is de Champs Elysées wederom gestoken in een geheel nieuw verlichtingsjasje. Alle 200 platanen langs de een kilometer lange Champs-Elysées zijn voorzien van energiezuinige LED verlichting in de vorm meekleurende ringen met verschillende diameters, variërend tussen de 3,12m. en 3,84m. plus.... zeven meter lange reflecterende slingers, die verbonden zijn met de top van de boom. Duidelijk een mix tussen de oude kerstverlichting en de LED verlichting van vorig jaar, die niet zo goed was ontvangen.
Elke ring is voorzien van energiezuinige LED verlichting in de kleuren rood, groen en blauw. Het geheel lijkt te zweven in de ruimte. Dit lichtproject is geselecteerd uit 27 inzendingen en de uiteindelijke winnaars zijn Koert Vermeulen en Marcos Vinals Bassols van het Belgische ACT Lighting Design, in samenwerking met ASP Blue Square. Elke ring wordt afzonderlijk per computer aangestuurd en kan variëren in kleur, intensiteit en tempo. Voor de avonden van 24 en 31 december heeft men een aantal (licht)verrassingen in petto. Totaal hangt op de Champs Elysees 12.485 meter LED verlichting, met meer dan 1,2 miljoen lampjes, werkend op zonne-energie afkomstig uit een zonne-energiecentrale in de Pyreneeën. Het totale energieverbruik van de verlichting is 31.000 kWh tegen 50.000 kWh tussen 2007 en 2010 en schrik niet; 480.000 kWh in 2006. Gedurende de kerstperiode passeren hier dagelijks tussen 500.000 tot 600.000 voetgangers.
Sinds 1995 breng ik elk jaar de kerst door in Parijs. Dan pas realiseer je, waarom Parijs de lichtstad van de wereld wordt genoemd. Kerst doorbrengen in Parijs heeft vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen, die ook op de eerste kerstdag gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, gewoon geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Tweede kerstdag kent men niet dus alle winkels, restaurants en musea zijn gewoon open. De Fransen vieren kerstavond (de avond voor de eerste kerstdag) met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren een must. 
Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht, waaronder de place de la Concorde en de Champs Elysées avenue Montaigne. Altijd spectaculair zijn de straten rondom de Opéra Garnier: De boulevard Haussmann bij de grote warenhuizen, de rue de la Paix, de place Vendôme en de aangrenzende chique winkelstraten; rue du Faubourg Saint Honoré en de rue Saint Honoré.
Galeries Lafayette viert met kerst het 100-jarig bestaan van de koepel
Maar er gebeurt meer in Parijs, veel meer. Ook dit jaar trekken duizenden mensen langs de spectaculaire etalages van de warenhuizen Lafayette, Printemps en Le Bon Marché met traditioneel de bewegende poppen en speciale prachtige thema's. Galeries Lafayette heeft dit jaar 12 geanimeerde etalages met als thema 'Bal du Siècle' gestileerd in samenwerking met  Louis Vuitton. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan de parfumafdeling onder de prachtige koepel die dit jaar 100 jaar bestaat. De vertrouwde kerstboom is dit jaar vervangen door een Swarovski kristallen kroonluchter, met een diameter van negen meter, bestaande uit 5.000 kristallen. Of dat nog niet genoeg is heeft men boven op de kroonluchter een 21 meter hoge kerstboom geplaatst, eveneens voorzien van 120 super kristallen. Het thema, hoe kan het ook anders: 'La Crystal Forest'. Niet vergeten; op 13 december verschijnt een gelimiteerde oplage van het boek '100 Ans Sous La Coupole'. 200 pagina's dik. Kosten € 39,90 en verkrijgbaar tot 3 januari.
De Franse filmactrice en Oscarwinnares Marion Cotillard onthulde begin november de kerstetalages van Printemps. 11 grote etalages zijn exclusief voor Printemps ontworpen door het modehuis Christian Dior. Met Sydney Toledano, CEO van Christian Dior en Paolo de Cesare, CEO van Printemps aan haar zijde, knipte Marion Cotillard het witte lint door om de etalages in het bijzijn van honderden toeschouwers te onthullen. In de verschillende ramen van het warenhuis zijn honderden bewegende poppen te zien. Allen gekleed in minuscule replica's van jurken van Dior, uit de collectie van 1947, maar ook uit de collectie van Dior's topontwerper Raf Simons, stuk voor stuk, met de hand geproduceerd in Dior's werkplaats aan de Avenue Montaigne in Parijs. "Onze medewerkers houden van een uitdaging, ze hebben voor moeilijkere taken gestaan en dit was een leuk project voor ze", vertelt Jean-Claude Dehix, marionnettiste en verantwoordelijk voor de animatie van alle 11 vitrines.
11 etalages van Printemps gestileerd door Dior
De kerstetalages van Le Bon Marché staan natuurlijk in het teken van het 160 jaar bestaan van het warenhuis (zie ook mijn blog van 13 november) De etalages, uitgevoerd in zwart met goud, zijn een ode aan bijzondere gebouwen op de linkeroever; Les Invalides, het Musée d'Orsay, de Eiffeltoren en Le Bon Marché, die allemaal tot leven komen op kerstavond door middel van gouden vogels, muzikanten en zangers. De kerstetalages zijn te zien in rue de Sèvres van zaterdag 17 November 2012 tot en met 5 januari 2013.
Natuurlijk zijn Galeries Lafayette en Printemps weer spectaculair verlicht aan de buitenzijde van de boulevard Haussmann.
Meer lezen over wat er allemaal te doen is in Parijs leest u in mijn volgende blog; '2012 met kerst naar Parijs' deel 2.

1 opmerking:

  1. Etalages van Printemps en Lafayette zijn schitterend! Verlichting van de buitengevels vallen een beetje tegen.....

    BeantwoordenVerwijderen