Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 30 november 2012

2012 KERST IN PARIJS (DEEL 3)

Wie kent niet de prachtige verfilming van Baz Luhrman's 'Moulin Rouge'. De film werd bekroond met twee Golden Globes en genomineerd voor acht Oscars en speelt zich af rond de beroemde gelijknamige Parijse nachtclub tijdens de Belle Époque in de jaren negentig van de negentiende eeuw. En wat is er mou mooier dan die zelfde sfeer, zowel letterlijk als figuurlijk, te kunnen proeven gedurende Kerst en Nieuwjaar.
Moulin Rouge; sinds 1889 het beroemdste cabaret van de wereld
Speciaal voor de feestdagen, van vrijdag 21 december 2012 tot en met zondag 6 januari, kunt u genieten van een vijfgangen diner inclusief champagne, speciaal voor u bereidt door de chef-koks van het befaamde Maison Dalloyau, gevolgd door de extravagante, 9 miljoen kostende show Féerie waarvan de première al plaatsvond op 23 december 1999.  Voor het 'Diner des Fêtes' inclusief Mumm champagne en  Revue Féerie betaalt u  € 200. Voor het exclusieve acht-gangen Diner Dansant 'Réveillon du Jour de l'An' op oudjaarsavond, inclusief Cristal Roederer 2004 champagne, de Revue Féerie en na afloop een Dj party betaalt u € 680
Photo: Revue Féerie courtesy of Moulin Rouge Paris
De Moulin Rouge is al 123 jaar een begrip in Parijs en niet meer weg te denken uit de geschiedenis van de stad. In het dorp Montmartre dat ontstond tijdens de Franse revolutie woonde voornamelijk molenaars en arbeiders werkzaam in de plaatselijke gipsgroeven in de ondergrond van de heuvel. De Place Blanche (het witte plein) dankt zijn naam aan het witte stof dat elke dag weer over het plein waaide, uit de karren die het gips uit de groeven van La Butte naar de werven in Parijs brachten. Het was hier, aan de voet van de Butte Montmartre, dat op op 6 oktober 1889, een nieuwe Music-Hall werd geopend. Deze werd gevestigd in de Jardin de Paris.
De Moulin Rouge was geboren en dat ging niet onopgemerkt. Het publiek stroomde massaal naar de Place Blanche om deze extravagante plek met een enorme dansvloer, overal spiegels, optredens van schitterende vrouwen, een tuin gedecoreerd met een grote olifant en ritjes op ezels voor het plezier van de dames, te ontdekken. Er was zo’n wilde atmosfeer dat de show niet alleen op het podium plaatsvond maar overal binnen en buiten: aristocraten en arme burgers hadden samen plezier.
Photo: Cancan - Revue Féerie courtesy of Moulin Rouge Paris
De eigenaars van de tent waren Joseph Oller tevens eigenaar van het Parijse Olympia en Charles Zidler. Zij hadden hun zaak de bijnaam ‘Le Premier Palais des femmes’ (het eerste vrouwenpaleis) gegeven en wilde dat de Moulin Rouge de beroemdste tempel voor muziek en dans zou worden. De plaats waar men jonge Parijse dames, de courtisanes, aan het werk kon zien en waarvan de dansbewegingen al even losjes waren als de zeden. Ook al was de cancan dans reeds bekend  bij de werkende klasse sinds de jaren 1830, het was het de Moulin Rouge die de populariteit ervan bewerkstelligde.
Photo: Restauratie fresco Henri Mahé grote zaal courtesy of Moulin Rouge


De kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec was er een veelgeziene gast. Veel van zijn kunstwerken zijn geïnspireerd door de scènes uit de befaamde Moulin Rouge. Onlangs heeft een team van internationale kunstrestaurateurs een historische fresco met zeer veel zorg verwijderd, schoongemaakt en gerestaureerd. De fresco, geschilderd op jute door Henri Mahé in 1951, is een nauwkeurige replica van het origineel dat geschilderd was door Henri de Toulouse-Lautrec op de zijkanten van de woonwagen van de beroemde cancan danseres  Louise Weber, beter bekend onder haar artiestennaam La Goulue. Het origineel is nog steeds te zien in het Parijse Musée d'Orsay. De fresco van Mahé is inmiddels al weer in al zijn glorie hersteld en terug op zijn oude plek, in de grote zaal beschermd achter veiligheidsglas. Goed voor de volgende zestig jaar.
Bal du Moulin Rouge, boulevard de Clichy 82, Montmartre 18e arrondissement, metro Blanche
Voor Informatie en reserveringen Moulin Rouge 00.31.1.53.09.82.82


Geen opmerkingen:

Een reactie posten