Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 5 december 2012

2012 KERST EN NIEUWJAAR IN PARIJS


Laat u verleiden tijdens de feestdagen in Parijs
Wandelend door Parijs zie ik dat het feestseizoen op stoom begint te komen. In 130 straten brandt spectaculaire feestverlichting, de verlichting in de kerstboom op de Place de la Concorde is inmiddels ontstoken en de Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende etalages. Parijs is in december een groot zinnenprikkelend feest, een grote verleiding. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat moeiteloos. Uw zintuigen draaien overuren. U zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie willen ervaren. Loop met mij mee over de rue Royale, rue Faubourg Saint Honoré, de place de la Madeleine en de Avenue Montaigne. Want daar kunt u beleven hoe de Parijzenaar zich in stijl voorbereidt op la Bûche de Noël, kerstavond en voor Saint Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.
Photo Hediard - Courtesy of Hediard Paris
Hédiard is samen met Fauchon de belichaming van Gourmet Parijs. Centraal gelegen op de Place de la Madeleine in het 8ste arrondissement is Hédiard het trefpunt voor de fijnproever. Met een rijke geschiedenis, die zo'n 150 jaar teruggaat, toen Ferdinand Hédiard, 13 jaar oud, gelokt werd door de handel en rijkdom van exotisch fruit in de haven van Le Havre.  In 1854 opende hij zijn winkel in delicatessen. Neem vooral de tijd voor een bezoek aan deze zaak. Bezoek het fruitatelier en ontdek waarom Hédiard beroemd werd als eerste importeur van exotisch fruit in de 19e eeuw. Wandel naar de speciale specerijen afdeling om een wereldreis te maken zonder het gebouw te verlaten. Leer van de meesters zelf hoe je de perfecte thee kunt vinden of een overheerlijke koffiemelange. Laat je adviseren over de mooiste wijnen, geniet van de heerlijke patés en laat je verleiden door een millefeuille met vanille Bourbon.
Photo Fauchon - Courtesy of Fauchon Paris
Aan de overkant van Hédiard zit Fauchon de zaak voor trendy foodies. Fauchon manifesteert zich als de beste, meest luxe gourmet zaak in Frankrijk. Hier kan je terecht voor de meest geraffineerde, ongewone en exquise producten. Auguste Fauchon, oorspronkelijk een straatventer, dan een wijnhandelaar en de eerste die begint met een catalogus voor levensgenieters. Hij opende zijn eerste winkel in 1886 en is al langer dan een eeuw leverancier van de rijken, het Franse hof, royalty's en beroemdheden. Hier vind je niet alleen letterlijk alles voor een diner gourmand maar ook de grootste wijn- en champagnekelder van Parijs
Nu we toch op place de la Madeleine zijn loop dan ook even binnen op nummer 17 voor de kaviaar speciaalzaak van Parijs; Caviar Kaspia. Een deur verder op nummer 19 Maison de la Truffe en u raad het al, hier kunt u terecht voor de beste truffels. Vlak in de buurt op de boulevard de la Madeleine nr. 3, de grootste wijnspeciaalzaak van Europa, Lavinia. Schrik niet, hier liggen meer dan zesduizend wijnen op voorraad.
Délicatesses van Maison Ladurée en Maison Lenôtre
De Parijzenaar controleert nu zijn boodschappenlijstje: Amuse, check - voorgerecht, check - hoofdgerecht, check - nagerecht, check - champagne en wijnen, check. Wat overblijft is het gebak en de chocolade. Daarvoor begeven wij ons in een sneltreinvaart naar La Maison Lenôtre. Gaston Lenôtre opende in 1957 zijn eerste boetiek in Parijs. Inmiddels zijn het er tien in Parijs en 39 in 11 landen. Hier ga je naar toe voor het beste en mooiste gebak en.... voor chocolade.
Nu zijn we wat betreft de inwendige mens bijna compleet. Wat nu nog ontbreekt zijn de Macarons van La Maison Ladurée: Het begint allemaal in 1862, wanneer Louis Ernest Ladurée een luxe bakkerij opent in Parijs op rue Royale nummer 16. De decoratie is toevertrouwd aan Jules Chéret, een beroemd schilder en kunstenaar. Hij creëert de l’Ange Pâtissier, de engel die nog steeds voorkomt in het wapen van het Huis Ladurée. Hij liet zich inspireren door het plafond van de Sixtijnse kapel en de Opera Garnier. Ladurée is beroemd om zijn Macarons. Het was zijn kleinzoon, Pierre Desfontaines, die de macaron introduceerde in 1930. Hij kwam met het idee om twee helften van meringue tegen een vulling van ganache te plaatsen. De Franse macaron was geboren en sinds die tijd is het recept niet meer veranderd.
Het chique achtste arrondissement, mode, mode en nog eens mode


Om inspiratie op te doen voor de uitwendige mens neem ik u mee naar de smaakmakers van de Franse mode en dat zijn ontegenzeggelijk grootheden als Dior, Chanel, Hermes, Yves Saint Laurent en Louis Vuitton. Speciaal voor u heb ik een aantal websites geselecteerd als hyperlink in de eerste alinea van deze blog, die u zeker moet bekijken. En wat u daar beleefd is allemaal te vinden in het 8ste arrondissement.

In de rue du Faubourg Saint Honoré vindt u Dior op 46, Chanel op 21, Hermes op 24 en Yves Saint Laurent op 38. Op de Avenue Montaigne de belangrijkste ader op het gebied van mode en accessoires zit de Dior Boutique op nummer 30 een is absolute 'must see'. Chanel zit op 48 en Louis Vuitton op 22. De mooiste 'flagship store' van deze Franse koffermaker zit op de Champs Elysées 101 ter hoogte van de avenue George V. Ik wens u fijne en vooral mooie feestdagen toe.
TIP: Deze blog bevat in de eerste alinea een aantal links naar prachtige commercials die u zeker adviseer om te bekijken. Onder zinnenprikkelend, Keira Knightley over Coco Mademoiselle. Bekijk Coco Mademoiselle The Movie.
Onder verleiding; de nieuwe campagne van Louis Vuitton. Bij het openen van de webpagina klik op l'Invitation au Voyage. Vergeet ook niet om The Directors Cut te bekijken na afloop van het filmpje.
Onder zintuigen; opent zich de webpagina van Dior's 'Golden Women'. Klik op video om de prachtige commercial te bekijken
Onder magie; Dior Devotion. Bij het openen van de webpagina klik op video en bekijk de wereld van Dior en Printemps.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten