Laat u verleiden tijdens de feestdagen in Parijs
Wandelend door Parijs zie ik dat het feestseizoen
op stoom begint te komen. In 130 straten brandt spectaculaire feestverlichting,
de verlichting in de kerstboom op de Place de la Concorde is inmiddels
ontstoken en de Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende
etalages. Parijs is in december een groot zinnenprikkelend
feest, een grote verleiding. En geef
het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat
moeiteloos. Uw zintuigen draaien
overuren. U zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but
not least de ongrijpbare magie
willen ervaren. Loop met mij mee over de rue Royale, rue Faubourg
Saint Honoré, de place de la Madeleine en de Avenue Montaigne. Want daar kunt u beleven hoe de Parijzenaar
zich in stijl voorbereidt op la Bûche de Noël, kerstavond en voor Saint
Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.
Photo Hediard - Courtesy of Hediard Paris
Hédiard is samen met Fauchon de belichaming van Gourmet Parijs. Centraal gelegen op de
Place de la Madeleine in het 8ste arrondissement is Hédiard het trefpunt voor
de fijnproever. Met een rijke geschiedenis, die zo'n 150 jaar teruggaat, toen
Ferdinand Hédiard, 13 jaar oud, gelokt werd door de handel en rijkdom van
exotisch fruit in de haven van Le Havre.
In 1854 opende hij zijn winkel in delicatessen. Neem vooral de tijd voor
een bezoek aan deze zaak. Bezoek het fruitatelier en ontdek waarom Hédiard
beroemd werd als eerste importeur van exotisch fruit in de 19e eeuw. Wandel
naar de speciale specerijen afdeling om een wereldreis te maken zonder het
gebouw te verlaten. Leer van de meesters zelf hoe je de perfecte thee kunt
vinden of een overheerlijke koffiemelange. Laat je adviseren over de mooiste
wijnen, geniet van de heerlijke patés en laat je verleiden door een
millefeuille met vanille Bourbon.
Photo Fauchon - Courtesy of Fauchon Paris
Aan de overkant van Hédiard zit Fauchon de zaak voor trendy foodies.
Fauchon manifesteert zich als de beste, meest luxe gourmet zaak in Frankrijk.
Hier kan je terecht voor de meest geraffineerde, ongewone en exquise producten.
Auguste Fauchon, oorspronkelijk een straatventer, dan een wijnhandelaar en de eerste
die begint met een catalogus voor levensgenieters. Hij opende zijn eerste
winkel in 1886 en is al langer dan een eeuw leverancier van de rijken, het
Franse hof, royalty's en beroemdheden. Hier vind je niet alleen letterlijk
alles voor een diner gourmand maar ook de grootste wijn- en champagnekelder van
Parijs
Nu we toch op place de la Madeleine zijn
loop dan ook even binnen op nummer 17 voor de kaviaar speciaalzaak van Parijs; Caviar
Kaspia. Een deur verder op nummer 19 Maison de la Truffe en u raad het al, hier
kunt u terecht voor de beste truffels. Vlak in de buurt op de boulevard de la
Madeleine nr. 3, de grootste wijnspeciaalzaak van Europa, Lavinia. Schrik niet, hier liggen meer dan zesduizend wijnen op
voorraad.
Délicatesses
van Maison Ladurée en Maison Lenôtre
De Parijzenaar controleert nu zijn
boodschappenlijstje: Amuse, check - voorgerecht, check - hoofdgerecht, check - nagerecht,
check - champagne en wijnen, check. Wat overblijft is het gebak en de chocolade.
Daarvoor begeven wij ons in een sneltreinvaart naar La Maison Lenôtre. Gaston Lenôtre opende in 1957 zijn eerste
boetiek in Parijs. Inmiddels zijn het er tien in Parijs en 39 in 11 landen.
Hier ga je naar toe voor het beste en mooiste gebak en.... voor chocolade.
Nu zijn we wat betreft de inwendige
mens bijna compleet. Wat nu nog ontbreekt zijn de Macarons van La Maison Ladurée: Het begint allemaal
in 1862, wanneer Louis Ernest Ladurée een luxe bakkerij opent in Parijs op rue
Royale nummer 16. De decoratie is toevertrouwd aan Jules Chéret, een beroemd
schilder en kunstenaar. Hij creëert de l’Ange Pâtissier, de engel die nog
steeds voorkomt in het wapen van het Huis Ladurée. Hij liet zich inspireren
door het plafond van de Sixtijnse kapel en de Opera Garnier. Ladurée is beroemd
om zijn Macarons. Het was zijn kleinzoon, Pierre Desfontaines, die de macaron
introduceerde in 1930. Hij kwam met het idee om twee helften van meringue tegen
een vulling van ganache te plaatsen. De Franse macaron was geboren en sinds die
tijd is het recept niet meer veranderd.
Het chique achtste arrondissement, mode, mode en nog eens mode
Om inspiratie op te doen voor de
uitwendige mens neem ik u mee naar de smaakmakers van de Franse mode en dat
zijn ontegenzeggelijk grootheden als Dior, Chanel, Hermes, Yves Saint Laurent en
Louis Vuitton. Speciaal voor u heb ik een aantal websites geselecteerd als
hyperlink in de eerste alinea van deze blog, die u zeker moet bekijken. En wat
u daar beleefd is allemaal te vinden in het 8ste arrondissement.
In de rue du Faubourg Saint Honoré
vindt u Dior op 46, Chanel op 21, Hermes op 24 en Yves Saint Laurent op 38. Op
de Avenue Montaigne de belangrijkste ader op het gebied van mode en accessoires
zit de Dior Boutique op nummer 30 een is absolute 'must see'. Chanel zit op 48
en Louis Vuitton op 22. De mooiste 'flagship store' van deze Franse koffermaker
zit op de Champs Elysées 101 ter hoogte van de avenue George V. Ik wens u fijne
en vooral mooie feestdagen toe.
TIP: Deze blog bevat in de eerste
alinea een aantal links naar prachtige commercials die u zeker adviseer om te
bekijken. Onder zinnenprikkelend,
Keira Knightley over Coco Mademoiselle. Bekijk Coco Mademoiselle The Movie.
Onder verleiding; de nieuwe campagne van Louis Vuitton. Bij het openen
van de webpagina klik op l'Invitation au Voyage. Vergeet ook niet om The
Directors Cut te bekijken na afloop van het filmpje.
Onder zintuigen; opent zich de webpagina van Dior's 'Golden Women'. Klik
op video om de prachtige commercial te bekijken
Onder magie; Dior Devotion. Bij het openen van de webpagina klik op video
en bekijk de wereld van Dior en Printemps.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten