Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 13 december 2012

CIMETIÈRE DES CHIENS

De nieuwe EN ROUTE is uit. Dit Nederlandse magazine, met interessante reportages, interviews en wetenswaardigheden over Frankrijk in 't bijzonder, verschijnt vier maal per jaar. Natuurlijk voorzien met interessante artikelen over reizen, kunst, cultuur, gastronomie en Parijs. Mijn goede vriend en tevens hoofdredacteur van En Route, Andy Arnts, neemt ons in het najaarsnummer mee langs historische en experimentele parfumhuizen of zoals hij ze zelf noemt; 'de parels' van de Parijse parfumwereld. Tevens maken we kennis met een van de minder bekende Grands Hôtels in Parijs, het inmiddels 103 jaar oude hotel Lutetia. Dit prachtige art-deco hotel ligt vlakbij het warenhuis Le Bon Marché, dat dit jaar zijn 160 jarig bestaan viert.
 
Marquise en Tony; de honden van prinses Lobanof 

Maar het mooiste artikel gaat natuurlijk over een absoluut onbekend stukje Parijs, waar ik zelf een fotografische bijdrage aan heb mogen verlenen. Een aantal maanden geleden vroeg Andy Arnts mij of ik bij mijn vele bezoeken aan Parijs een zijsprongetje kon maken naar een buitenwijk van Parijs, namelijk naar Asnières sur Seine.  Aan de noordwestkant van Parijs, langs de Seine, ligt het oudste dierenkerkhof ter wereld. Ik moet u eerlijk bekennen, zelfs ik kende deze plek niet. Het was dan ook letterlijk en figuurlijk hondenweer toen ik op 14 oktober 2012 een bezoek bracht aan het 'Cimetière Animalier' beter bekend als het 'Cimetière des Chiens'. Het hele weekend regende het al pijpenstelen en ik besloot het kerkhof te bezoeken op mijn terugweg naar huis. U kunt het beste metrolijn 13 nemen naar het metrostation Gabriel Péri - Asnières Gennevilliers.
Dit bijzondere dierenkerkhof bestaat sinds 1899
De dierenbegraafplaats ligt op loopafstand van het metrostation, onder de Pont de Clichy op een langgerekte strook direct aan de Seine. Dit kerkhof, een initiatief van de Parijse journaliste en dierenliefhebster Marguerite Durand, bestaat al sinds1899. In het begin was dit het dierenkerkhof voor de Parijse elite, niet alleen voor huisdieren, waaronder honden en katten, maar ook voor konijnen, paarden en ezels. In 1958 werd hier het veertigduizendste kadaver ten grave gedragen.
Het graf van de bekendste TV-hond; Rin Tin Tin
Onder het merendeel van de grafstenen liggen echter honden begraven, waaronder de bekendste TV-hond (na Lassie) Rin Tin Tin.  Een plaquette herdenkt Barry, de Sint Bernardshond, die zelf tragisch om het leven kwam tijdens een reddingsoperatie waarbij hij 40 mensenlevens redde. Een andere getuige van de relatie tussen mens en dier is het monument, opgericht in 1912, ter nagedachtenis aan alle politie reddingshonden, waaronder Dora en Papillon, omgekomen bij het uitvoeren van hun plicht. Vertederend is het graf van de kat Kroumir, van de beroemde Franse journalist en politicus Henri De Rochefort, waarvan verteld wordt dat ze uit verdriet vier dagen na haar meester stierf.
Barry, de Sint Bernardshond die 40 mensenlevens redde
Ik ga u natuurlijk niet alles verklappen over deze bijzondere plek even buiten Parijs. Wel verras ik u met een aantal foto's die niet geplaatst zijn in En Route, waardoor u nog sneller in de verleiding komt om naar de winkel te lopen voor de aankoop van de 84 pagina's dikke glossy. Ik heb tenslotte niet voor niets twee uur in de stromende regen staan fotograferen, schuilend onder een grote paraplu. Door en door nat, maar het was en is zeker de moeite van een bezoek waard.
En hier rust 'Plume'
Cimetière des Chiens et Autres Animeaux Domestiques, Pont de Clichy 4, Asnières sur Seine, metro Gabriel Péri - Asnières Gennevilliers. Openingstijden 10.00 uur tot 16.30 uur (zomers tot 18.00 uur) Entree € 3,50 inclusief plattegrond. Gesloten op maandag en feestdagen.
Hotel Lutetia, Boulevard Raspail 45, 6e arrondissement, metro Sevres Babylone.
EN ROUTE, Nr. 132, uitgave winter 2012/13, € 5,45

Geen opmerkingen:

Een reactie posten