Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 17 december 2012

COOL MUSEUM RESTAURANTS

In parijs is een nieuwe trend waarneembaar. Steeds meer musea verruilen de stoffige kantines annex cafés in voor trendy restaurants, die open zijn voor het publiek, zonder dat men eerst het museum hoeft te bezoeken. Sterker nog, je kunt er ook terecht wanneer het museum gesloten is. Trendsetters waren natuurlijk de gebroeders Costes. In 1994 bevestigde de opening van Café Marly, onder de bogen van de Richelieu-vleugel van het Grand Louvre, wat iedereen al dacht, namelijk dat de gebroeders Costes de grondleggers zijn van een nieuwe generatie café-restaurants.
 
Café Marly, onder de bogen van de Richelieu-vleugel van het Grand Louvre
 
Cafe Marly biedt een van de meest betoverende uitzichten van Parijs, met zijn kamers in de stijl van Napoleon III, voorzien van  gezellige en comfortabele gestoffeerde stoelen, gemaakt van verguld houtwerk en ontworpen door Olivier en Yves Gagnère Taralon. Verder een schaduwrijk (verwarmd) terras met uitzicht op de piramide van Pei en de Cour Napoleon. De chique sfeer doet sterk denken aan die van de voormalige koninklijke residentie. U zult verrast worden door de originaliteit van de kaart, vol met elegante gerechten met originele smaken, geserveerd in een uitzonderlijke omgeving.
Restaurant Georges ontworpen door de architecten Dominique Jakob en Brendan MacFarlane
In het jaar 2000 volgde het café-restaurant Georges op de zesde etage van het Centre Pompidou. Dit restaurant wordt gerund door Thierry Costes, zoon van de gevierde restaurateur Gilbert Costes en dat doet hij op een bijzondere manier. Eenmaal binnen wordt je ontvangen door hippe kortgerokte dames met benen tot aan hun oksels.  Het restaurant is ontworpen door de Parijse architecten Dominique Jakob en Brendan MacFarlane. In het ultramodern ingerichte restaurant staan op de roestvrij stalen vloer 4 grote organische kunstwerken van aluminium, die bij binnenkomst meteen de aandacht trekken  en dienst doen als discrete eethoekjes. Een bijna Zen-achtig interieur met als kleurelement een verse rode roos op elke tafel. Koud en glanzend van buiten, warm en uitnodigend van binnen. Onberispelijke obers in het zwart en een prijskaartje passend bij deze locatie.
Georges: Eenmaal binnen wordt je ontvangen door hippe kortgerokte dames met benen tot aan hun oksels. Foto Bellus Imago; Marcel Tillema
Na een brand heropende het Cité de l'Architecture et du Patrimoine in 2007 opnieuw haar deuren. Achter de grote deuren van het Palais de Chaillot bevindt zich een grote hal die toegang biedt aan het museum, maar ook aan een verborgen juweeltje. Het Café Carlu met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren. Een modern zelfbedieningsrestaurant, met een interieur in de kleuren oranje en wit. De verlichting is van Ingo Maurer, Tafels en stoelen van Ron Arad en het servies is een ontwerp van Philippe Starck. U heeft hier een overvloed aan keuzes uit heerlijke salades, diverse quiches, sandwiches en verleidelijke desserts. Voor de keuken tekent de traiteur Marc Veyrat. Bij zonnig weer is ook het terras open.
Het Café Carlu met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren
Een verbouwing die nog even op zich laat wachten, het Café de l'Homme van het gelijknamige museum in de andere vleugel van het Palais de Chaillot. De opening was gepland eind 2012, maar door de crisis loopt de heropening van het museum en het restaurant een nog onbekende vertraging op. Het interieur, een kruising tussen Bauhaus en art-deco zal zeker gespaard blijven. Ook hier kun je in de zomer buiten eten met eveneens een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren, die op zo'n  500 meter van het terras staat. Straks kunt u ook 's avonds terecht om te genieten van de lichtshow op de Eiffeltoren op elk heel uur.
Tokyo Eat in het Palais de Tokyo
Industrieel design van staal en gewapend beton in combinatie met een jaren zestig interieur. Tokyo Eat is hèt trendy en bijzondere restaurant van het Palais de Tokyo. In deze 'Site de Création contemporaine' worden het hele jaar door multidisciplinaire culturele manifestaties en tentoonstellingen georganiseerd, geheel in overeenstemming met het karakter van de locatie. Hier is altijd wel wat te doen, op het gebied van beeldende kunst, design, mode, muziek en dans, dit in combinatie met de fusion keuken en wandschilderingen van Bernard Brunon. Zien en gezien worden, de Hot-Spot van Parijs.
Terras van Le Saut du Loup
Op steenworp afstand van Café Marly bevindt zich in de Marsanvleugel van het Palais du Louvre het Musée Arts Décoratifs met het restaurant Le Saut du Loup. Pascal Bernier's keuken combineert de grote klassiekers met persoonlijke, gastronomische creaties. De ingang is bereikbaar via de hal van het museum en beschikt over een prachtig zonneterras met een uitzonderlijk uitzicht op de tuinen van het Louvre; de Tuilleries. Het interieur, verdeeld in verschillende niveaus, is van Philippe Boiselier. Een sober lijnenspel tussen kleur, licht en donker geven het restaurant een warme sfeer met een gevoel van discrete luxe. Niet alleen het restaurant is een aanrader, maar ook het museum, dat u laat kennis maken met alle grote namen, stijlen en stromingen. Van Lodewijk XIVe stijl tot art-nouveau, art-deco, tot design van de jaren veertig tot heden. Gewoonweg subliem!
Een historisch monument de eetzaal van het voormalige Hotel d'Orsay
Het voormalige restaurant van het Hôtel d'Orsay, op de eerste verdieping van het Orsay museum, is nog net zo indrukwekkend als het was toen het werd geopend in 1900. De soberheid van de nieuwbouw door architect Jean-Michel Wilmotte geeft een nieuwe dimensie aan de vergulde plafonds met schitterende kroonluchters aan deze eetzaal, inmiddels geclassificeerd als historisch monument. Chef-kok Yann Landureau serveert traditionele Franse gerechten, afgewisseld met originele gerechten die gekoppeld zijn aan het huidige museum aanbod. Helaas sluit dit restaurant om 17.45 uur. Alleen op donderdag is het restaurant 's avonds geopend voor diner, zodat u dit kunt combineren met een museumbezoek. De prijs van dit unieke ontdekkingsmenu is € 55 inclusief entree.
Het museum café van het Petit Palais, een oase van rust.
Direct tegenover het Grand Palais staat het kleinere broertje; Petit Palais. Gebouwd door Charles Girault die tekende voor het ontwerp van beide paleizen. Geheel gerenoveerd in 2005. Een groot bordes leidt naar een indrukwekkend portaal met glazen koepels, erkers en een immense zuilengang. Deze grenst weer aan een halfronde weelderige binnentuin met een prachtige colonnade met  rondlopende fresco's en een grote vijver. Hier zit ook het museum café dat u zeker moet bezoeken, een oase van rust.
 
Mijn eerste kennismaking met dit prachtige paleis was in 2010 tijdens de overzichttentoonstelling van het werk van Frankrijks grootste couturier: Yves Saint Laurent. Bij het verlaten van dit juweel uit de Belle Époque, vergeet dan niet te genieten van het magnifieke uitzicht richting de Seine, kijkend over de avenue Winston Churchill, avenue du Mal Gailliéni naar het machtige Hôtel des Invalides met zijn gouden koepel waaronder het graf van Napoleon.

Café Marly, Musée du Louvre, Rue de Rivoli 93, 1e arrondissement, metro Palais Royal. Dagelijks geopend van 8.00 uur tot 2.00 uur
Restaurant Georges, Musée National d'Art moderne, Centre Georges Pompidou, 6e etage, place George Pompidou, 4e arrondissement, metro Rambuteau. Dagelijks geopend van 11.00 uur tot 2.00 uur
Café Carlu, Cité de l'Architecture et du Patrimoine, place du Trocadero 1, 16e arrondissement, metro Trocadero, geopend van woensdag tot en met maandag van 11.00 uur tot 19.00 uur.
Café de l'Homme, Musée de l'Homme, place du Trocadero 17, 16e arrondissement, metro Trocadero, Tijdelijk vanwege verbouwing gesloten.
Tokyo Eat, Palais de Tokyo, avenue du Président Wilson 13, 16e arrondissement, metro Alma Marceau, dagelijks geopend van 12.00 uur tot 01.00 uur
Le Saut du Loup, Musée Arts Décoratifs, rue de Rivoli 107, 1e arrondissement, metro Pyramides. Dagelijks geopend vanaf 12.00 uur tot 2.00 uur
Restaurant d'Orsay, Musée d'Orsay, rue de la Légion d'Honneur 1, 7e arrondissement, metro Solférino, Musée d'Orsay. Geopend van dinsdag - zondag, 9.30 uur tot 17.45 uur op  donderdag van 9.30 uur tot 21.30 uur.

In het musée des Beaux Arts de la Ville de Paris, avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, metro Champs Elysées Clemenceau.
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten