Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 30 december 2012

POLIDOR

De wijk Saint Germain heeft een eigen persoonlijkheid. Heel verschillend, zowel in historisch als cultureel opzicht in vergelijking met het Quartier latin. Dat komt omdat Saint Germain het grootste deel van zijn bestaan buiten de stad heeft gelegen. Sinds de 6de eeuw behoorden de velden langs de rivier de Seine toe aan de Benedictijnenabdij Saint Germain des Prés. In 1200 werd het Quartier latin gescheiden van Saint Germain door de omwalling van Filips August. Mede dankzij de invloed van de Abdij groeide het 6de arrondissement uit tot het intellectuele centrum van Parijs. Maria de Medici bouwde er begin 17e eeuw het Palais du Luxembourg, met als gevolg, dat de adel uit de Marais de Seine overstak. De bourgeois en de uitgevers werden heer en meester in de wijk.

Sinds 1900 onveranderd. De voorgevel van restaurant Polidor in het 6de 

De geest van Sartre, de Beauvoir en Hemingway is nog steeds voelbaar. Het 6de telt nog talrijke onderwijsinstellingen, waaronder de École des Beaux-Arts, École Alsacienne, het Lycée Stanislas, het Institut Catholique de Paris en diverse faculteiten voor farmacie, geneeskunde en recht. De Rive Gauche heeft een rijk artistiek en filosofisch verleden.
Tegen de stadsmuren van Filips August, aan de rue monsieur Le Prince 41, liggen de wijnkelders van André Maillet, eigenaar van les Caves Polidor en restaurant Polidor. De voorgevel uit 1900, toen het bord Crèmerie Restaurant Polidor tegen de muur werd gespijkerd, is sinds die tijd niet meer veranderd.

Bij Polidor genieten van een eenvoudige keuken met rustieke gerechten
Het restaurant was toen nog maar bijzaak en bood gerechten, die werden bereid uit zuivelproducten die men verkocht in de bijbehorende winkel. In 1890 staakte Polidor de verkoop van zuivelproducten en legde zich toe op het voeden van studenten, gesjochte kunstenaars en ook een chiquer publiek, bestaande uit toeristen die op zoek waren naar het echte Parijs.
Lange tafels die u deelt met andere stamgasten


De schrijver Paul Verlaine begon hier zijn relatie met de 17-jarige Arthur Rimbaud. Maar ook James Joyce en Ernest Hemingway waren vaste klant. Vandaag de dag geniet je, schouder aan schouder, van een eenvoudige keuken met rustieke gerechten. U neemt plaats aan lange tafels, die u met andere tafelgasten moet delen, wat weer garant staat voor bijzondere ontmoetingen. Geniet van de klassieke kaart met gerechten als eieren in mayonaise, escargots, kalfsbiefstuk  pekelvlees met linzen of een heerlijke lendebiefstuk. Met een beetje geluk krijg je een rondleiding door de drie kelderverdiepingen vol met wijnen voor elk budget van € 6 tot schrik niet, € 20.000. Tip: Vermijd de piekuren omdat het restaurant dan wel erg vol is.
Leuk om te weten is dat het restaurant ook als decor heeft gediend voor Woody Allen's film Midnight in Paris, waar Gil, gespeeld door Owen Wilson, tijdens zijn wonderlijke nachtelijke omzwervingen door Parijs, een ontmoeting heeft met de schrijver Ernest Hemingway. In een wijk waar de slechte smaak in de keukens om voorrang lijkt te strijden, is dit een adres om te onthouden.
Restaurant Polidor, rue monsieur Le Prince 41, 6de arrondissement, metro Odéon, Luxembourg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten