Er bestaat een Frans
gezegde dat vrij vertaald zoiets betekent als; 'negen van de tien mensen
bekennen dat ze gek zijn op chocolade, de tiende liegt'.
Elk jaar wordt in
Parijs de 'Salon du Chocolat' georganiseerd.
's Werelds grootste evenement omtrent chocolade, een echte trendsetter, gewijd
aan alles wat te maken heeft met dit vakgebied en een niet-te-missen evenement
voor alle liefhebbers van chocolade. De alweer 21e editie wordt gehouden in Porte de Versailles (Pavilion
5) van woensdag 28 oktober tot en met zondag 1 november 2015. Ruim 500
deelnemers verzameld op 20.000 M² en uitsluitend gewijd aan chocolade. Dé
chocoladebeurs van Parijs roept alle chocoladeverslaafden ter wereld op om zich
te verenigen op dit geweldige evenement. Gedurende 5 dagen brengen zij hulde
aan de cacao in al zijn vormen. 130.000 bezoekers worden gedurende 5 dagen
verwacht.
Hoewel de Paris Fashion Week het modespektakel van het jaar 2015 is,
is er nog een modeshow in de Franse hoofdstad waar mijn hart sneller van gaat
kloppen. Namelijk; 'le défilé de robes en chocolat'. Tijdens de chocoladebeurs wordt altijd een modeshow
georganiseerd die natuurlijk in het teken van chocolade staat. Modellen,
ontwerpers en chocolatiers van over de hele wereld komen naar dit event om de
meest mooie en bijzondere creaties te tonen. De modellen zijn, u gelooft het
niet, gekleed in jurken van chocolade. Letterlijk en figuurlijk om van te
watertanden.
Eens in de twee jaar
worden ook nog eens de 'World Chocolate Masters' georganiseerd. Dit jaar voor de zesde keer en de finale is altijd
in Parijs. Tijdens diverse internationale voorrondes, die plaatsvinden in het
jaar ervoor, strijden de beste chocolatiers en patissiers wereldwijd voor een
plaats in de finale voor de felbegeerde titel World Chocolat Master. Deze
prestigieuze wedstrijd wordt georganiseerd door Cacao Barry®. Gedurende drie
dagen, van 28 oktober tot en met 30 oktober 2015, strijden 20 toptalenten
afkomstig uit België, Brazilië,
Canada, China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Zuid Korea,
Mexico, Nederland, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland, Taiwan, Groot Brittannië
en de Verenigde Staten, voor de titel van 's werelds best
chocolatier.
World Chocolate Master 2011 de Nederlander Frank Haasnoot en Ramon Huigsloot die ons land dit jaar vertegenwoordigt
Wat u zeer
waarschijnlijk niet weet is dat Nederland al sinds 2011 meespeelt op het
allerhoogste niveau. In 2011 werd de World Chocolate Masters zelfs gewonnen
door de Nederlander Frank Haasnoot
en in 2013 eindigde Nederland zeer verdienstelijk op de tweede plaats met Marike van Beurden. Marike moest voor
het onderdeel 'The Architecture of Taste' een showpiece maken van 1.72 meter
hoog. Het stuk helemaal van chocolade woog ruim dertig kilo. De top-chocolatier
koos voor het thema bijen. Dit leverde haar de tweede plaats op als World
Chocolate Master. Helaas ging Davide Comaschi uit Italië er met de winst
vandoor. Marike behoort nu met haar 33 jaar tot de absolute patisserietop van
de wereld! Ze zwaait de scepter over het patisserieteam van
driesterrenrestaurant Caprice, onderdeel van het Four Seasons hotel te Hong
Kong. Dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door Ramon Huigsloot. 30 Jaar oud en werkzaam als adviseur patisserie
bij de Zeelandia groep. Ramon leerde zijn vak bij Huize van Wely, de Librije***
(Jonnie en Therèse Boer), Oud Sluis*** (Sergio Herman) en het Kurhaus te
Scheveningen.
Neerlands trots; Marike van Beurden, 2e bij de World Chocolate Masters 2013
Een vakkundige jury en
het toeschouwende publiek krijgen te zien hoe Ramon het thema van dit jaar, 'Inspiration
from Nature', vertaalt naar vier prachtige creaties: Een groot chocolade showsierstuk,
een gemouleerde praline, een taart van de dag ('My Or Noir Story') en een 'chocolate
To Go concept. Aan Ramon dus de uitdaging om de druk van de zeer beperkte tijd
te doorstaan en producten van topkwaliteit te ontwikkelen. Alle creaties worden
door een jury van chocolade-experts beoordeeld op smaak, visuele aspecten,
creativiteit en technische vaardigheden. Ik wens Ramon dan ook heel veel
succes.
Hoofdsponsor Barry
Callebaut is 's werelds grootste chocolade fabrikant. Het bedrijf werd
opgericht in 1996 door de samenvoeging van de Belgische chocoladeproducent
Callebaut en het Franse bedrijf Cacao Barry. Cacao Barry
werd opgericht door Charles Barry in Parijs in 1842. Callebaut was een Belgisch bedrijf en
in 1850 opgericht door Eugenius Callebaut als een brouwerij in het Belgische
Wieze. De brouwerij begon met de productie van chocoladerepen in 1911 en al
snel daarna werd er volledig overgeschakeld naar de productie van uitsluitend
chocolade.
Tot op de dag van
vandaag hullen cacao en chocolade zich nog steeds in de mystiek van luxe en
genot. Wist u dat een van de duurste chocoladesoorten van Nōka komt. Nōka
chocolade heeft een van de beste en meest verfijnde donkere chocolade van over
de hele wereld. De zalige substantie wordt gemaakt met behulp van met de hand
geselecteerde cacaobonen uit Venezuela en Ecuador (een aantal bekende landen
die cacao produceren). Je moet er wel even voor sparen, deze pure verwennerij
kost namelijk 1440 euro per kilo. De subtitel van de chocolade is 'encore' dat
in het Nederlands vertaald kan worden als 'meer' of 'nog meer'. Je wilt er
graag meer van eten door de uitstekende smaak, maar natuurlijk moet je wel je
bankrekening in de gaten houden.
Maar eerst een beetje
geschiedenis over chocolade en hoe het uiteindelijk in Parijs terecht kwam.
Chocolade is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. De Tolteken waren
een beschaving die van de tiende tot de twaalfde eeuw een groot deel van
Centraal-Mexico domineerde. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze
ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Op een dag gooide een Tolteek de bittere cacaobonen in het vuur. De brandende
cacaobonen verspreidden echter zo’n heerlijke geur, dat de man begon te
watertanden. Toen hij de bonen uit het vuur haalde, plette hij ze tussen de
stenen tot een gladde massa. Het resultaat was om te smullen en zie daar:
chocolade was geboren!
De koningen en koninginnen van Frankrijk genoten van de warme drank die al een rage bleek te zijn aan het Hof van Versailles.
Pas in 1615 werd de
chocoladedrank ingevoerd in Frankrijk en wel bij het huwelijk van Lodewijk
XIII met de 14- jarige Habsburgse prinses Anna van Oostenrijk. De Prinses zou
later beroemd worden als de centrale figuur in 'de drie Musketiers'. Pas daarna
werd de chocoladedrank gedronken bij officiële audiënties en recepties van de
Franse koning, totdat het gebruik door bezuinigingen weer werd afgeschaft. In de
17e eeuw was chocolade een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel.
De koningen en koninginnen van Frankrijk, van Lodewijk XIII tot aan
Marie-Antoinette, genoten van de warme drank die al een rage bleek te zijn aan
het Hof van Versailles.
Volgens de legende werd
chocolade gezien als een krachtige liefdesdrank. Er zijn veel voorbeelden van
mensen die chocolade als een afrodisiacum beschouwden en gebruikten om de
seksuele bevrediging van zichzelf en hun seksuele partner te verhogen.
Casanova, de grootste minnaar aller tijden en een echte liefhebber van vrouwen,
dronk dagelijks champagne met chocolade
om zo zijn amoureuze energie te verhogen, net zoals de Parijse Marquis
de Sade die tijdens zijn orgies met zijn bediende 'Latour' en vele prostituees
chocoladebonbons uitdeelde met Spaanse vlieg (ook verondersteld om lust te
wekken). Hij gebruikte chocolade om vergif te verhullen. De maîtresses van de
Franse koning Lodewijk XV; Madame de Pompadour en Madame du Barry gebruikten
het in hun slaapkamers: de eerste om er opgewonden van te raken en de tweede om
te zorgen dat haar minnaars gelijke tred met haar konden houden.
Chocoladedrank als afrodisiacum: Madame du Barry - Marie Antoinette - Madame de Pompadour
Lodewijk XV werd
beschouwd als de grootste liefhebber van de op cacao gebaseerde godendrank. Af
en toe zou de koning zelf zijn eigen drank bereiden in de keuken van zijn
privé-appartement. Tot die tijd werd chocolade voornamelijk geconsumeerd als
drank. In 1770, toen Marie-Antoinette trouwde met Lodewijk XVI, kwam ze bij het
Hof van Versailles met haar eigen bakker en chocolatier. Zij introduceerde in
de 17e eeuw de croissant met chocola; de 'pain au chocolat'. Koningin Marie
Antoinette had een sterke hekel aan de smaak van haar medicijnen. Dus, om dit
probleem op te lossen en omdat chocolade werd beschouwd als hèt gezonde item op
dat moment, creëerde de Koninklijke familie-chemicus, Sulpice Debauve, de
'Pistole de Marie Antoinette'. Een chocoladepastille van 99% cacao die op smaak
werd gebracht met amandelolie, bittere koffie, vanille, orgeat crème of
oranjebloesem om zo de smaak van medicijnen te maskeren.
Deze bijzondere
pastilles, gemaakt volgens het aloude recept zijn nog steeds te koop bij het
chique Debauve en Gallais, aan de
rue des Saints-Pères 30, maar velen van ons zijn waarschijnlijk niet bereid het
bijpassende prijskaartje van € 170 te betalen. Deze mythische winkel voor
chocolade liefhebbers is gevestigd in een tweehonderd jaar oud monumentaal pand
en herbergt de oudste chocolaterie in Parijs. In 1800 opende Sulpice Debauve,
apotheker van koning Lodewijk XVI en Marie Antoinette samen met zijn neef,
Antoine Gallais, een chocoladewinkel vlakbij de abdij van
Saint-Germain-des-Pres. Door zijn reputatie was hij dé officiële leverancier
van koningen waaronder Lodewijk XVIII en Karel X en Louis-Philippe.
Le Salon du Chocolat, Viparis
- Porte de Versailles - Pavilion 5. place de la Porte de Versailles 1, 15e
arrondissement, metro Porte de Versailles, Balard.
Open elke dag van 10.00
uur tot 19.00 uur
Adressen voor
'Chocolate Addicts':
Debauve en Gallais, rue des
Saints-Pères 30, 7e arrondissement, métro: rue du Bac, Saint-Germain-des-Prés.
Angelina, rue de Rivoli
226, 1e arrondissement, métro: Tuileries, Palais Royal Musée du Louvre.
Musée du Chocolat,
boulevard Bonne Nouvelle 28, 2e arrondissement, métro: Strasbourg-Saint-Denis,
Bonne-Nouvelle
Les Marquis de Ladurée, Rue de
Castiglione 14, 1e arrondissement, métro Tuileries
Alain Ducasse 'La Manufacture de
Chocolat’, rue de la Roquette 40, 11e arrondissement, metro:
Bastille.
Patrick Roger, place
de la Madeleine 3, 8e arrondissement, métro: Madeleine
Patrick Roger,
boulevard Saint-Germain 108, 6e arrondissement, métro; Saint-Germain- des-Prés.
Patrick Roger, avenue
Victor Hugo 45, 16e arrondissement, métro: Victor Hugo, Charles de Gaulle
Étoilles
Patrick Roger, rue de
Rennes 91, 6e arrondissement, métro: Saint Sulpice, Rennes
Tip
van Parijskenner David Lebovitz:
A l’Etoile d’Or, rue
Pierre Fontaine 30, 9e arrondissement, métro: Blanche or Pigalle
Reacties van Nederlanders in Frankrijk op Nederlanders.Fr
BeantwoordenVerwijderenReactie van Boudewijn Bolderheij
Dat was lekker !
Reactie van Ferry van der Vliet
In een van de previews zag ik dat er weer een 'show piece' was omgevallen, volgens mij die van de Spaanse patissier. Morgen (29e) weten we het want dan wordt de uitslag m.b.t. de grote stukken bekend van de eerste 10 deelnemers. Je kunt het volgen via een lifestream op http://www.worldchocolatemasters.com/en/
Duimen voor onze Nederlandse deelnemer Ramon Huigsloot
Reactie van Susan
Oké wij doen een schietgebedje.
Reactie van Jan Linnemann
Dankjewel Ferry, voor dit mooie, goed gedocumenteerde verslag. Hoe je dat toch altijd weer voor elkaar krijgt? Toevallig hoorde ik vanochtend vroeg een radioverslaggever die op het CS Amsterdam stond i.v.m. het Nederlandse trein debacle. Interview met reizigers. Paar die instapten om naar Parijs te gaan voor dit chocoladefestijn.