Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 8 maart 2017

PARIJS VIJFTIG TINTEN DONKERDER (deel2)

Terugkijken naar deel 1

Luxure
Rue du Chabanais, zo maar een straat, niet ver van het Musée du Louvre. Een appartementsgebouw op nummer 12, niets bijzonders.  Ware het niet dat tijdens de Belle Epoque, Parijs' Gouden Eeuw, hier het meest prestigieuze bordeel van Parijs was gevestigd. Geopend in 1878 en zelfs vermeld in de prestigieuze 7-delige Nouveau Larousse Illustre encyclopedie van 1904. Eigenaresse was de ondernemende, in Ierland geboren, Madame Kelly. Ze verkocht zelfs aandelen in haar winstgevende business aan rijke anonieme investeerders. De totale kosten van de inrichting werden in die tijd geschat op een slordige 1,7 miljoen Franse Francs. De entreehal was ontworpen als een soort van kale stenen grot, maar de diverse slaapkamers waren rijkelijk versierd, velen in een bepaalde stijl: Moors, Hindoe, Japans, Romeins of in de stijl van Lodewijk XVI. De Japanse kamer won zelfs een ontwerpprijs op de Wereldtentoonstelling in 1900.

Eigenaresse van galerie Au Bonheur du Jour; Madame Nicole Canet en uw blogger bij de signering van het boek  'Décors de Bordels' - Foto Alex Timmermans

In diezelfde straat, op nummer 11, is een kleine boetiek annex galerie gevestigd, die de geheimen uit het 'lustige' verleden levendig houdt. Ver verwijderd van alle officiële kunstgaleries runt Nicole Canet, een voormalige cancan-danseres, de galerie 'Au Bonheur du Jour'. Zij noemt zichzelf  archeologe. Een archeologe gespecialiseerd in erotica. Haar ongewone, doch intieme galerie zit precies tegenover 'Le Chabanais'. Vroeger een van de meest luxueuze 'gesloten' huizen (maison closes) van Parijs, tijdens de hoogtij dagen van de geautoriseerde bordelen van de Belle Epoque. Zelfs de Prins van Wales, Edward VII, de zoon van de Engelse Koningin Victoria, had hier zijn eigen kamer met boven het bed zijn koninklijk wapen. Het verhaal gaat dat 'Bertie', het koosnaampje van de Prins, hier regelmatig het bed deelde met Parijse prostituees en baadde in een koperen bad  gevuld met champagne. Het was de Spaanse kunstenaar Salvador Dali die het bad, versierd met een sculptuur van half vrouw, half zwaan, aankocht voor  een bedrag van 112.000 Franse Francs, even na 1946, toen het fameuze bordeel werd gesloten. Het bad is nog steeds te bewonderen in het Dali Museum in Figueras Spanje.

Séduction
Het spel van verleiden wordt door niemand beter gevisualiseerd dan door de Parijse korsettenmaker François Tamarin. Gezien zijn professionaliteit mag hij de titel voeren van Meilleur Ouvrier de France:  Een van de beste vakmannen van Frankrijk, in de categorie van lingerie, korsetten, beha's en is als zodanig ook gecertificeerd door het Ministerie van Arbeid. Elke stukje lingerie wordt in opdracht van exclusieve klanten op maat gemaakt van de mooiste en duurste materialen. Zijn corsetten kunnen de taille doen krimpen tot twintig centimeter zonder pijn aldus Tamarin. Wie tot zijn cliëntèle behoort blijft strikt geheim, maar vol trots geeft hij toe te werken voor de vele haute-couture huizen in de stad. Zijn boetiek is te vinden aan de Rue Marcel Sembat nummer 1 in het 18e arrondissement.

Een andere grote naam in Parijs is die van Louise Feuillère eveneens een ware kunstenares op het gebied van luxe lingerie. Zeer toepasselijk gevestigd aan de rue des Dames 102, in het 17e arrondissement. Op aanvraag geeft zij ook rondleidingen door haar atelier en geeft workshops waar u een ontdekkingsreis maakt langs de kunst van het creëren van de mooiste lingerie. Op haar visite kaartje staat vermeld: 'Sur mesure sur rendez-vous' - op maat gemaakt en uitsluitend op afspraak.

Élegance
Maison Ernest; dit mythische Parijse schoenenhuis voor vrouwen bestaat al sinds 1904, toen de schoenmaker Amsell Ernest zich vestigde tegenover de Moulin Rouge en behoort, net als dit fameuze theater, bij het erfgoed van Parijs. Een soort Disneyland van fetisjisme, maar dan uiterst chique en zeer smaakvol. Synoniem voor glamour en vrouwelijkheid waar je zult merken dat Louboutin zeker niet de énige maatstaf is voor openlijk seksuele schoenen. De boeiende en slechte reputatie van de hoge hakken  die de Parijse trottoirs en de cabaret scènes beheerste, inspireerde vele kunstenaars, waaronder de wereldberoemde fotograaf Helmut Newton, met zijn sculpturale naakten op 14 cm. hoge hakken van Maison Ernest. Jean-Paul Gaultier creëerde zijn eigen model en ook Karl Lagerfeld verlengde de benen van zijn mannequins tijdens zijn modeshows met choreografie van Blanca Li of Philippe Decouflé met de creaties van dit Parijse topmerk. Ernest is een must-have onder de kenners! Zijn exclusieve boetiek, of moet ik zeggen haar exclusieve boetiek, omdat Isabelle Bordji sinds 2012 is benoemd als artistiek directeur, is te vinden aan de boulevard de Clichy 75 in het 18e arrondissement.

Fétiche
Als SM spelletjes je intrigeren dan is een bezoek aan deze winkel op zich al een bron van opwinding en ideeën. De hele trilogie van 50 tinten komt hier voorbij, maar ook herleven cult classics, die ons terugbrengen naar Just Jeackin's creaties van; Emmanuelle (met onze eigen Nederlandse Sylvia Kristel), Histoire d'O en Nine 1/2 weeks van Adrian Lyne met Kim Bassinger en Mickey Rourke (wat heb ik mooie herinneringen aan deze film). Als je het type bent om te fantaseren dan is Démonia de Parijse referentie. U vindt er een brede selectie van speeltjes of ander gereedschap voor het spel der overheersing. Boutique Démonia is te vinden in het 11e arrondissement aan de avenue Jean Aicard 22

Mondanités
Nog een paar bijzondere adressen zoals Elonie Lopes in haar Studio Françoise die vrouwen leert, door middel van paaldansen, om sterk en zelfverzekerd te zijn van hun lichaam en hun vrouwelijkheid volgens, zoals zij zelf zegt, de codes van de sexy Amerikaanse hip hop wereld. Studio Françoise is gevestigd aan de avenue de la Cristallerie in Sèvres.
De kunst van het strippen, sexy zonder vulgair te zijn leer je bij Mademoiselle Loison. Zij leerde het burleske universum kennen in London, Parijs (waaronder de Crazy Horse) en de Verenigde Staten. Ze keerde terug naar Parijs met de vurige wens haar expertise en passie voor de kunst van het strippen met anderen te delen. Andere lessen die u kunt volgen zijn; sexy lopen op hoge hakken, de finesse van lingerie en het accent van een goede make-up die past bij uw persoonlijkheid en levensstijl. Studio Blue is te vinden aan de boulevard Poissonnièrre 9 in het 10e arrondissement. 

En voor de mooiste boeken die al uw zinnen zullen prikkelen de Libraire 7L de boekenwinkel van Karl Lagerfeld. Hij is een van de invloedrijkste couturiers aan het einde van de twintigste en in het begin van de eenentwintigste eeuw, en is ook op andere creatieve terreinen actief, als fotograaf, kunstenaar, redacteur, schrijver en regisseur. Met name de fotografie gebonden in prachtige boeken uitsluitend gedrukt door de Duitse drukker Steidl. Een daarvan; 'You can leave your hat on' een selectie foto's, gemaakt door Lagerfeld, van het model Jake Davies. Bovenstaande foto's spreken voor zich. Libraire &L kunt u vinden in het 7e arrondissement aan de rue de Lille 7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten