Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 17 december 2019

2019 KERST IN PARIJSEigenlijk had ik mij voorgenomen dit jaar geen blog te plaatsen over wat er zoal te doen is met Kerst in Parijs. Maar na vele vragen uwerzijds wanneer ik mijn Kerstblog ging plaatsen ben ik toch maar weer overstag gegaan. In 130 straten brandt inmiddels spectaculaire feestverlichting. De Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende etalages. De stad heeft zich weer opgetuigd zoals het een echte Parisiènne betaamt. Dus het is hoog tijd om nu plannen te maken om je Kerst dit jaar toch maar door te brengen in Parijs. Ongeacht mogelijke stakingen van het openbaar vervoer (lekker rustig).

Parijs bruist, Parijs leeft en je ontdekt de vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen die ook op woensdag 25 december, de eerste kerstdag, gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Ook donderdag 26 december, tweede kerstdag, zijn restaurants en musea gewoon geopend. De Fransen vieren kerstavond (24e), de avond voor de eerste kerstdag, met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren in een restaurant een must en dan gelden er wel degelijk verhoogde prijzen.

Rond deze tijd van het jaar, kijken toeristen en Parijzenaars uit naar het spektakel van kerstverlichting in Parijs . Bezoekers komen van over de hele wereld om de magische kleuren te bewonderen die in deze feestperiode aan de straten van Parijs worden gegeven. Heldere bogen, veelkleurige gloeilampen, gloeiende vlammen en glinsterende projecties versieren rijkelijk  de lanen van de Franse hoofdstad. Niet voor niets wordt Parijs dé lichtstad genoemd.  Een vaste jaarlijkse traditie is dat ik jullie meeneem langs de mooiste lichtroute van Parijs en de mooiste route vindt u natuurlijk alleen in mijn blog.

Lichtjesroute
Je begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Chaussée d’Antin. De bomen daar zijn voorzien van een verlichting die je via een app op je mobiel zelf kunt aanpassen. Je mond valt open van verbazing op het moment dat je het metrostation uitstapt. Hier bevinden zich de twee grootste warenhuizen van Parijs; Printemps en Galeries Lafayette, geheel in kerstsfeer. Ik verzeker je, hier ben je wel een tijdje zoet. Dit jaar zijn bijen de helden van Galeries Lafayette. Ze zijn overal druk bezig om de mooiste geschenken te maken. Je kunt ze in elf etalages bewonderen. Vergeet vooral de gigantische kerstboom onder de beroemde koepel aan de binnenzijde van Galeries Lafayette niet. Winterbloemen en enorme sprankelende kerstballen trekken de foeragerende bijen aan. De amberkleurige gloed warmt langzaam op en verdringt de ijzige wintersfeer. Op het topje van de boom bewondert de bijenkoningin de verlichte kerstbijenkorf. Elke 30 minuten gaan de lichten in de 18e eeuwse koepel uit om de bijenkorf tot leven te laten komen en de bijen weg te laten vliegen.

Dit jaar met Kerst zijn bijen de helden van Galeries Lafayette

Vervolgens loop je langs de etalages van het andere warenhuis Printemps. Vergeet alles wat je weet over Kerstmis. Dit jaar neemt het warenhuis je mee op een reis door een magische en speelse wereld vol verrassingen! Dompel jezelf onder in een wereld vol fantastische dieren met een aanstekelijke energie. Ontdek knotsgekke papegaaien , de schattige kleine eekhoorns van Illy café, evenals het racepaard van Noël Longchamp. Zoek de koningin van de rendieren, de moeilijk te koken kalkoenen of de ongelikte beer. Dit jaar zijn zij de sterren van de etalages, kleurrijker en verrassender dan ooit!

Dit jaar neemt het warenhuis Printemps je mee op een reis door een magische en speelse wereld vol verrassingen

Aan de overkant zie je de achterkant van de Opéra Garnier. We vervolgen onze weg via de voorzijde aan de place de l'Opéra, daar neem je schuin rechts de feeëriek verlichte rue de la Paix die uitkomt op een van de mooiste pleinen van Parijs de place Vendôme. Let daar vooral op de mega grootte kerstbomen en de iconen, zoals het totaal vernieuwde paleishotel ‘De Ritz’ en de gevel van Louis Vuitton. We vervolgen onze lichtroute eerst links via de rue Saint-Honoré, dit gedeelte lopen we heen en terug en vervolgen het tweede gedeelte van de straat naar de rue Royale waar je een prachtig vergezicht hebt op Madeleine kerk (rechts) en de place de la Concorde met aan het einde de Assemblée Nationale (links). Neem even de moeite om de prachtige en rijk versierde Cité Berryer, ook wel le Village Royal genoemd, te bezoeken (overzijde rechts) herkenbaar aan de kroonluchters met de gouden lampenkapjes. Keer weer terug naar de drukke rue Royale en vervolg je route via de eveneens fraai verlichte rue du Faubourg-Saint-Honoré vol met chique modezaken en feestelijke etalages, waaronder die van Gucci, Dolce et Gabana, Prada, Hermès, Cartier, Boucheron Yves Saint Laurent en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Deze lange winkelstraat uitlopen tot de kruising met de avenue Matignon. Let op, misschien is dit niet mogelijk vanwege afzettingen in verband met de afgelopen protesten. Aan het einde van de straat bevindt zich het presidentiele Paleis, het Élysée en het ministerie van Binnenlandse zaken.

Place Vendôme

Het pand van Louis Vuitton op de Place Vendôme

Keer terug naar de rue de la Paix, loop links naar de place de la Concorde richting de Champs Élysées. Niet voor niets noemen ze dit 'La Voie Triomphale'. Natuurlijk kun je de hele avenue bewandelen, maar je moet zeker de avenue Montaigne (in het verlengde van de avenue Matignon) niet vergeten met als hoogtepunt het pand van Dior. Het is een aardige tippel maar een die je altijd zal bijblijven.

Vergeet zeker niet de etalages van Chanel te bekijken in de rue Saint Honoré


Nog een geheime tip
Langs deze route passeer je een aantal zeer luxe vijfsterren hotels. Niet bescheiden zijn en gewoon naar binnenlopen. Vaak zijn de interieurs van deze tophotels uitbundig versierd: Le Grand hotel, rue scribe 2 - Hotel Scribe, rue Scribe 1 - Le Meurice, rue Rivoli 228 - Park Hyatt Paris-Vendôme, rue de la Paix 5 - The Westin Paris, rue de Castiglione 3 - Mandarin Oriental hotel, rue Saint Honoré 251 - Le Bristol, rue du Faubourg Saint-Honoré 112 - Paris Marriott Champs Élysées Hotel, 70 Avenue des Champs-Élysées 70 - Hotel George V, avenue George V 31.Het Atelier des Lumières; de absolute Kersttip met ‘Starry Night’ – La Nuit Étoilée


Het Atelier van licht
Mocht je het nog niet gezien hebben dat is dit de absolute Kersttip: ‘Starry Night’ – La Nuit Étoilée, een creatie van Gianfranco Lannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardo. Het leven en werk van Vincent van Gogh spreekt miljoenen mensen wereldwijd aan en nog steeds raken velen geïnspireerd door zijn schilderijen en tekeningen. Tussen Bastille en Nation in het 11e arrondissement ligt de rue Saint-Maur. Op nummer 38, verscholen achter een eenvoudige gevel, gaat een stukje geschiedenis schuil uit de 19e eeuw. Sinds 1835 was in dit pand de metaalgieterij gevestigd van de familie Plichon. 183 Jaar later en 9 miljoen euro aan ontwikkelingskosten verder, heeft Parijs zijn eerste digitale kunstcentrum. Vier jaar lang is er gewerkt aan de transformatie van de vroegere ijzersmelterij naar een centrum van digitale kunst. 

140 videoprojectoren tonen het werk en leven van Vincent van Gogh

Na het installeren van geluidsisolatie, airconditioning en brandveiligheid is de vervallen hal van 10 meter hoog met een oppervlakte van 2000 m², voorzien van 140 videoprojectoren en een ruimtelijk geluidssysteem van 50 Nexo luidsprekers op de muren en bas-subwoofers op de grond. Door de juiste hoeken te kiezen, zorgen die voor een optimale spreiding van het geluid, waardoor elke luisteraar de beste geluidskwaliteit ervaart. Het publiek zal, dankzij de grootste vaste video-installatie ter wereld letterlijk worden ondergedompeld in beeld, beweging en geluid, om zo alle emoties te versterken. Unieke multimedia apparatuur maken het mogelijk om projecties te visualiseren op een oppervlakte van 3300 m². Bijna alle oppervlakten worden gebruikt, van vloer tot plafond en muren oplopend tot 10 meter hoog. De projecties volgen de bewaard gebleven architectonische elementen van de oude gieterij; metalen constructies, een grote schoorsteen, de droogtoren en een koelreservoir gevuld met water. De beelden scrollen en spelen met de lay-out van de ruimtes begeleid door op maat gemaakte muzikale composities. Een absolute ‘Must See’. Metrostation rue Saint-Maur – lijn 3, Père Lachaise – lijn 2 en 3. Wel van te voren on line reserveren.

De projecties volgen de bewaard gebleven architectonische elementen van de oude gieterij


Het festival van licht
‘Espèces en voie d'illumination’, het is de naam van het lichtfestival in de Jardin des Plantes. Dit jaar wordt het voor de tweede keer georganiseerd. Tot en met 19 januari 2020 kun je wandelen onder de sterren langs reusachtige, verlichte vissen. De wandeling  ‘Océan en Voie d’Illumination’ begint op place Valhubert, waar gigantische lantaarns diersoorten uitbeelden die momenteel bedreigd worden of inmiddels verdwenen zijn.
De ontdekkingstocht kan beginnen om 18.00 uur tot en met 21.30 uur en de entree is € 15 per persoon. Elke avond geopend met uitzondering van 24 en 31 december.

‘Espèces en voie d'illumination’, het is de naam van het lichtfestival in de Jardin des Plantes


Schaatspret
Je kunt nu schaatsen met uitzicht op de Eiffeltoren, want de baan op de eerste etage van de Eiffeltoren gaat dit jaar niet open. Voor het eerst gaat de terrasbar van het Aquarium van Parijs van 14 december 2019 tot 8 maart 2020 open met een echte openluchtijsbaan van 350 m². Ook aan de innerlijke mens is gedacht: ze hebben warme chocolademelk, glühwein, champagne en oesters. Metrostation Trocadéro, lijn 6, 9.

Maar het kan nog spectaculairder. Wat dacht je van schaatsen op 110 meter boven zeeniveau, boven op de Grande Arche la Défense. De prijzen variëren van € 15,00 voor een volwassene en € 7,00 voor kinderen, afhankelijk van hun leeftijd. Deze ijsbaan is geopend tot en met 5 januari 2020. Openingstijden; elke dag van 10.00 tot 19.30 uur. Vergeet niet uw handschoenen mee te nemen omdat ze verplicht zijn.

Vind je het ‘Grand Palais des Glaces’ leuk? Dan kan ik je vertellen dat dit jaar de grootste ijsbaan van Europa (2700 m²), onder de immense koepel van het Grand Palais weer terug is. De inmiddels alweer vijfde editie vindt plaats van 13 december 2019 tot 8 januari 2020. Het gehele gezin is welkom in drie slots, van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 19.00 uur en van 20.00 uur tot 02.00 uur. Prijzen variëren vanaf  € 20 voor volwassenen en voor kinderen geldt een gereduceerd tarief. Metrostation: Champs Élysées Clémenceau, lijn 1.

Dit jaar kun je ook schaatsen in het hart van de Tuilleries midden tussen de kerstmarkt aldaar. Deze schaatsbaan is open tot en met 5 januari 2020. Maar liefst 100 meter lang en 12 meter breed. Elke dag geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur en in het weekend tot 00.45 uur. Kinderen betalen slechts € 6 en volwassenen € 10. Ter plekke kun je ook schaatsen huren.

Echt nieuw is de ijsbaan op het dak van Galeries Lafayette! Ontdek deze ongelooflijke ijsbaan van 176 m². Elke dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur en bovendien gratis toegankelijk voor kinderen en volwassenen. Wat is er mooier dan schaatsen terwijl je geniet van weer een van de mooiste uitzichten op Parijs? Geopend tot en met 31 december 2019, openingstijden van 10:00 uur tot 20:00 uur. Metrostation Chaussée d'Antin La Fayette, lijn 7, 9.

Dan kun je ook nog eens schaatsen op vijf-sterren niveau in de binnentuin van het luxe paleishotel Plaza Athénée aan de avenue Montaigne.  De ijsbaan van 100 m² is geopend tot en met 2 februari  2020 voor kinderen van 6 tot 12 jaar terwijl de ouders genieten van een high tea voor slechts € 60 per persoon, maar…twee kinderen mogen dan wel gratis schaatsen. Elke woensdag tot en met zondag van 15.00 uur tot 19.00 uur. Schaatsen, helmen en handschoenen worden gratis verstrekt.

Santa Claus is tot en met 24 december aanwezig voor het maken van een foto op place Hôtel de Ville - Photo Eindhoven Creative, Leon Koop


Kerstmarkten
Zoals je weet zijn Kerstmarkten niet zo mijn ding. Meer informatie over waar en openingstijden vind je op deze link. Er is echter een markt die ik je kan aanbevelen: Het Kerstdorp en de -markt voor het stadhuis van Parijs. Tot en met 31 december kun je hier terecht voor het ware Kerstgevoel. Voor de kinderen een draaimolen met houten paarden en een treintje dat door een echt bos rijdt. Voor de fans van curling een echte curlingbaan en een Kerstmarkt met ambachtslieden met het label 'Made in Paris'. Voor de fijnproevers: peperkoekmannen, meringues, wafels en glühwein en verder nog vele andere biologische en zelfgemaakte producten. Santa Claus is tot en met 24 december aanwezig voor het maken van een foto.La Fabrique du Père Noël
De Kerstman heeft een eigen ‘pop-up store’ vol met originele cadeaus. Meer dan 20 ambachtslieden verkopen daar hun creaties. Dit jaar kun je de Kerstman verrassen met een bezoek is ‘La Fabrique’ in de Marais, rue Sainte-Croix de la Bretonnerie 14. Je kunt er terecht tot en met 24 december 2019

Le Festival du Merveilleux
Het Musée des Arts Forains viert dit jaar zijn 10e verjaardag, van 26 december 2019 tot en met 5 januari 2020. Grijp nu je kans om als 'gewone' bezoeker binnen te kijken in wat ik noem, één van de meest bijzondere verzamelingen in Parijs, een juweeltje. Het Musée des Arts Forains, gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen, gebouwd door een leerling van Eiffel, is het kermismuseum gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.

De binnenplaatsen van het Musée des Arts Forains tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten

Het zeer bijzondere interieur van het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden open gesteld van 10.00 uur tot 18.00 uur voor het publiek. Hier kun je kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis tijdens 'Le Festival du Merveilleux'. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiëns) het Théâtre du Merveilleux en de nieuwe magische spiegelzaal 'le Magic Mirror'. Dit paviljoen, daterend uit 1925, gebouwd in exotische houtsoorten, waaronder mahonie, is een van de nog zes resterende originelen in de wereld. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque, het Parijs van 1900. Entree € 16, kinderen tot 12 jaar € 10. Metrostation Cour Saint Emilion, Lijn 14.

Winter Circus
De oudste en grootste is die van het Circus Bouglione aan de rue Amelot 110 in het 11e arrondissement. Tot en met 15 maart 2020 loopt daar de show Défi. Een heel Kerstcircus-dorp tref je aan in het Bois de Vincennes waar het Cirque Phénix ‘Nomade - Les Étoiles du Cirque Mongolie’ presenteert tot en met 19 januari 2020.

De mooiste producten uit Frankrijk worden direct vanuit Rungis vervoerd naar Nederland

De basis van ons Kerstdiner
Zo'n 48 jaar geleden verhuisden de beroemde Parijse voedselhallen (Les Halles) naar het toenmalige dorpje, Rungis, ten zuiden van Parijs, hemelsbreed op 12 kilometer afstand van de Notre Dame. 17 hectaren in het oude centrum van Parijs maakten plaats voor een complex op 234 hectaren (468 voetbalvelden) verspreid over drie  gemeenten. Rungis telt zo’n 1283 bedrijven waarvan 486 groothandels. Er werken zo’n 12.000 medewerkers. Zij bedienen 20.400 inkopers die samen goed zijn voor een jaarlijkse omzet van ruim 9,4 miljard Euro (omzet 2017). Overdag een spookstad met lege parkeerterreinen, ’s nachts een levendige metropool met verkeersopstoppingen, drukbezette restaurants en bezoekers uit heel Europa.

Rungis een mekka voor smulpapen

Wat ooit in de 12e eeuw begonnen is als stadsmarkt van Parijs is vandaag de dag uitgegroeid tot werelds grootste verscentrum, waar meer dan 20 duizend inkopers van Franse en internationale restaurants, detaillisten en traiteurs hun dagelijkse waren en de fijnste producten inkopen. Een mekka voor smulpapen. Er mag dan een grotere bloemenveiling in Nederland zijn en een grotere vismarkt in Japan, Rungis is de grootste versmarkt van de wereld en daar zijn de  Fransen maar wat trots op.

Kerst in Parijs. Het belangrijkste is nu wel besproken. Rest mij jullie allemaal fijne Kerstdagen toe te wensen. Mocht je nog verlegen zitten om een mooi Kerstcadeau voor je dierbaren. Twee boeken kan ik je in het bijzonder aanbevelen: ‘Ongewoon Parijs’ en ‘Ongekend Parijs’ samen 320 pagina’s vol met verrassingen over het onbekende Parijs.
1 opmerking:

  1. Fer, weer zo enthousiasmerend beschreven, dat ik zo maar in Narbonne de TGV zou willen nemen! En dan al die foto's!

    BeantwoordenVerwijderen