“Zoals alle jongens van
mijn slag, dat wil zeggen: die nooit een vak hebben geleerd maar overal goed
voor zijn en overal toe bereid, heb ik in de hallen gewerkt […].
Ik ging mijn zoveelste
borrel drinken aan de bar van Au Pied de Cochon en bekeek de welgestelden
die, hun auto voor de deur geparkeerd, meisjes meenamen naar de eerste
verdieping voor een kop hete en dure uiensoep, daar boven drie keer zo duur als
hier aan de straat, waar ik stond […]”.
Jean-Paul Clébert, Paris Insolite (1954)
'Ouvert jour et nuit', hoe anders is dit in corona tijd
In de jaren ’40 van de
vorige eeuw net voor de Tweede Wereldoorlog, opende Clément Blanc, een slager
uit de Lorraine, een restaurant in het hart van de Franse hoofdstad in de wijk
Les Halles. Beroemd om zijn voedselmarkt ook wel de ‘buik van Parijs’ genoemd. Au
Pied de Cochon werd erkend door een zeer gevarieerde klantenkring. Maar tijdens
de bezetting kwam de klad in het restaurantbezoek en veranderde het restaurant
tot drie keer toe van eigenaar. Na de bevrijding van Parijs nam de
oorspronkelijke eigenaar, Clément Blanc Au Pied de Cochon opnieuw over en kwam
op 6 december 1946 op het lumineuze idee om zijn restaurant 365 dagen lang, 24
uur per dag te openen. Daarmee was hij het eerste restaurant dat rondom de klok
geopend was. De formule bleek zo aan te slaan dat het restaurant, zelfs toen de
Hallen in 1969 naar Rungis verhuisden, deze altijd trouw is gebleven.
In de jaren ’40 van de vorige eeuw net voor de Tweede Wereldoorlog, opende Clément Blanc, een slager uit de Lorraine, een restaurant in het hart van de Franse hoofdstad
Parijsgidsjes willen je
doen geloven dat de fornuizen sinds die tijd nog nooit zijn uitgezet. Het
restaurant niet eens een sleutel heeft en ook geen lichtknopjes, want het licht
dooft er nooit. De strenge corona maatregelen in Frankrijk zijn er echter de
oorzaak van dat het restaurant met deze lange traditie heeft moeten breken.
Eerder gebeurde dit na de aanslagen van 13 november 2015. Au Pied de Cochon
sloot toen een paar maanden gedurende de nacht en was alleen open van maandag
tot en met donderdag, mede vanwege veiligheidsmaatregelen en de angst die de
Parijzenaars en toeristen in de ban hield. De omzet daalde toen met 80%. Twee
keer sloot het zijn deuren voor een korte verbouwing in 1999 en in 1984. Maar
de neonlichten zijn sinds 1946 nooit meer gedoofd.
Dat de slagers uit de Hallen die met hun bebloede voorschoten nog even een glaasje wijn aan de toog kwamen halen is nog steeds onveranderd sinds die tijd alleen nu speelt zich dit af in Rungis. Foto: Photofrings - Henk Frings
‘Une véritable
institution’, een waar instituut, een van de weinige overblijfselen in deze
wijk uit de tijd van de oude hallen. Sinds de opening praktisch onveranderd
behalve dan de clientèle. Vroeger kruisten de vroege vogels, de werklui van de
Hallen, hier het pad van de nachtvlinders, kunstenaars en artiesten die zich
graag rond de Hallen ophielden. Dan had je afgezien van de aangeschoten
zwervers, van wie sommigen door het restaurant werden onderhouden omdat ze er
zo’n leuk pittoresk accent aan gaven, ook nog eens de slagers uit de Hallen die
met hun bebloede voorschoten nog even een glaasje wijn aan de toog kwamen
halen. Dit tot grote schrik van al die keurige mensen in hun chique avondkledij
die alleen maar wat kwamen nuttigen.
Het vrolijke varken staat sinds 1946 al symbool voor dit restaurant
Per dag wordt er in de
eetzalen op de diverse verdiepingen een ton aan schaal- en schelpdieren
verorberd en per jaar serveert Au Pied de Cochon zo’n 35.000 varkenspoten, een
van dè specialiteiten van het huis, en ze zijn groot omdat het achterpoten
zijn. Je vindt de voorpoten alleen bij de slager. Ik zeg bewust een van, want
een andere specialiteit is de ‘Tentation Saint-Antoine’ –
Patron des Charcutiers. Deze maaltijd bestaat uit gegrilde varkensoren, -snuit
en -staart plus een gepaneerde varkenspoot tezamen met een heerlijke
béarnaisesaus - € 26,50. Varkenshoofd,
‘Tête de Monsieur Cochon - € 27,00 of
varkensbuik ‘Travers de Porc XXL - € 28,00 is een andere specialiteit. Maar
natuurlijk moet je hier ook zijn voor de ‘Soupe à l’oignon’ de enige echte
Franse uiensoep - € 9,50. Dit is ook de soep die dagelijks werd uitgedeeld aan
de dakloze gemeenschap die de Hallen tot leven bracht. De soep is een aanval
van kaas in je mond, geen haute cuisine, maar wat is die lekker.
De neonlichten zijn sinds 1946 nooit meer gedoofd
Door de jaren heen hebben
een overvloed aan bekende namen de rode stoelen verwarmd. Namen die je
ongetwijfeld zal herkennen: Maria Callas, Serge Gainsbourg, Robert Doisneau,
Joséphine Baker, Ursula Andress, Grace Kelly, Salvador Dali, Alfred Hitchcock,
Brigitte Bardot, Jean-Paul Gaultier, Paul Bocuse, Francoise Sagan, maar ook
generaal Charles de Gaulle. Jacques Chirac behoorde tot de vaste clientèle toen
hij nog burgemeester was van Parijs. Gérard Depardieu kwam hier vaak toen hij
nog in Parijs woonde. Hij bestelde altijd twee varkenspoten, die hij vooraf
ging selecteren in de keuken, en een biertje. Hij was er zelfs op de avond dat
zijn zoon Guillaume stierf. Hij overleed op 13 oktober 2008, op 37-jarige
leeftijd in het Raymond-Poincaré ziekenhuis van Garches aan een hardnekkige
long-ontsteking die hij had opgelopen tijdens film-opnamen in Roemenië. François
Mitterand kwam er om zijn buitenechtelijke dochter te ontmoeten; Mazarine Pingeot.
In 1994 onthult het weekblad Paris Match haar bestaan aan het grote publiek.
Sinds 2005 laat Mazarine zich Pingeot-Mitterrand noemen. Maar wat Au Pied de
Cochon echt permanent op de kaart zette was toen François Mitterand op 10 mei
1981 tot president werd gekozen en besloot zijn overwinning in dit restaurant
te vieren. Hun namen en foto’s vind je allemaal in het gastenboek.
Over het interieur kun je
van mening verschillen. De vroegere eigenaars, de gebroeders Blanc, hebben het
interieur in 1984 onder handen genomen en er een wat kitscherige nabootsing van
‘Le Grand Vefour’ van gemaakt. Verder zijn alle klassieke elementen aanwezig
van een Franse brasserie, zoals spiegels aan de wand, houten accenten, geëtste
ramen, schilderingen op het plafond, bankjes van imitatieleer, belle epoque-lampen en een authentieke vloer. Het personeel in
zwart met witte schorten. Geestig zijn de vergulde varkenspootjes als klinken
op de glazen toegangsdeuren en die van de toiletten.
Over het interieur kun je van mening verschillen - Foto Au Pied de Cochon
Tijdens de lunch zit het restaurant
vrijwel altijd vol met vaste gasten, vaak zakenlui werkend in het quartier en
toeristen. Tijdens het diner zijn het vaak theaterbezoekers die voor of na de
voorstelling nog even uitgebreid willen eten. Maar wie komen er dan midden in
de nacht? Vaak zijn dat de mensen die verzot zijn op oesters. Dat is typisch
een gerecht dat mensen midden in de nacht willen eten. Veel mensen worden 's
nachts wakker met de onbedwingbare drang iets te eten. De Nederlandse
journaliste en schrijfster Anne Scheepmaker raakte gefascineerd door dit
fenomeen, ‘nachthonger’, en schreef erover in NRC Handelsblad en Humo. Nachthonger
kan uitmonden in obsessieve schranspartijen, leerde Scheepmaker tijdens de
research voor haar boek. De Amerikaanse psychiater Albert J. Stunkard lanceerde
in 1955 de term ‘Night Eating Syndrome’. NES-lijders hebben meerdere
eetaanvallen per nacht en proppen in 3,5 minuut gemiddeld 1200 calorieën naar
binnen. Naar gastronomie streven nachthongerigen ook niet, schrijft Scheepmaker
in haar boekje. Het gaat hen niet om verfijning, maar om het bevredigen van een
behoefte. Dat kent zijn eigen genotsmomenten. ‘Slurpen, slobberen, morsen, het
geeft allemaal niet. Doen wat eigenlijk niet mag, niet netjes is, verhoogt het
genot. Bij het stillen van nachthonger is sprake van een weldadige
piekervaring.’ Nou en waar kan dit dan niet beter als in dit Parijse instituut.
(Bron boek ‘Nachthonger’ – Anne Scheepmaker)
Vorige week trakteerde ik
jullie op een blog over de Saint-Eustache. Laat dit restaurant nu net naast de
kerk liggen. Reden voor mij om juist daar te gaan genieten van een uitgebreide
lunch.
De ‘Tentation
Saint-Antoine’ heb ik gelaten voor wat het is. Lafaard hoor ik je zeggen. Nee
ik heb genoten van de escargots, een overheerlijke tournedos au poivre en een
espresso na met als beloning een meringue biggetje om te dompelen in de koffie.
Tijdens mijn lunch bestelde ik een glas beaujolais. Bij de bestelling van een
tweede glas zei de man naast mij tegen de ober. “Geef mijnheer het restant van
mijn fles, die komt vandaag niet op” Een halve fles beaujolais werd vervolgens
op mijn tafel gezet. Het bleek een van de stamgasten te zijn die al meer dan 20
jaar bij Au Pied de Cochon komt. “Santé monsieur et un grand merci”. Het is
inmiddels al weer half twee, tijd om af te rekenen en de to-do lijst van de dag
verder af te werken.
Op de factuur dit vrolijke lied:
Au Pied de Cochon
On est jamais morose,
Aux bras de Ninon
C’est tout Paris qui ose…
Champagne et grand frisson,
Chefs d’œuvres d’artistes,
Amour et délices
Du Pied de Cochon…
Au Pied de Cochon
Le jour et la nuit
Nous nous retrouvons…
Au Pied de Cochon
Avec tes Amis,
Quelle vie d’patachon…
On voit tous les soirs,
Autour du comptoir,
Paraître les stars,
On fait de bons gueuletons,
On aime les flons, flons,
Et la vie de patachon.
Au Pied de Cochon…
Au Pied de Cochon…
Vrij vertaald :
Bij ‘Au Pied de
Cochon’
zijn we nooit triest,
in de armen van Ninon
Heel Parijs durft het
aan ...
Champagne en sensatie
Meesterwerken van
kunstenaars
Liefde en genot
bij ‘Au Pieds de
Cochon’
´Au Pieds de Cochon’
Dag en nacht
ontmoeten we elkaar...
Bij ´Au Pieds de
Cochon’
Samen met vrienden,
Wat een leven als
levensgenieter...
We zien elke nacht
Rondom de bar
De sterren
verschijnen,
We hebben smulpartijen,
We houden van het
geschal,
En het bestaan als levensgenieter.
Au Pied de Cochon…
Au Pied de Cochon…
'Soupe à l’oignon façon des halles' een van de specialiteiten van Au Pied de Cochon
Foto Au Pied de Cochon
Graag deel ik dit recept
nog met jullie: Soupe à l’oignon façon des halles
Wat je nodig hebt is 80
gr. boter, 6 grote uien in dunne ringen, 1 el tijm, 2 laurierblaadjes, 1 el
bloem, 200 ml. droge witte wijn, 1,5 liter runderbouillon, 12 sneden oud
stokbrood, 150 gr. geraspte kaas. Ik zweer zelf bij gruyère maar je kunt ook
een andere harde kaas gebruiken. Verder nog wat zout en 4 hittebestendige
soepkommen.
Smelt de boter in een
grote pan. Doe de uienringen, tijm, laurierblaadjes en wat zout erbij. Laat
minimaal 25 tot 40 minuten op laag vuur bakken tot de uien glazig zijn en heel
zacht, maar nog net niet verkleuren. roer de bloem erdoor. Voeg langzaam wijn
en vervolgens de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten
zachtjes pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes. Proef de soep en indien nodig
voeg nog wat zout toe.
Zet de ovengrill aan. Leg
de sneden stokbrood op een bakplaat, bestrooi ze met twee derde van de gruyère
en laat de kaas 2 tot 3 minuten smelten onder de hete grill van de oven. Schep
de soep in de voorverwarmde kommen en leg in elke kom een aantal sneeën brood.
Bestrooi met de rest van de gruyère en zet de kommen op de bakplaat, 2 minuten
onder de hete grill tot de kaas bubbelt en goudgeel is. Serveer de soep zodra
hij uit de oven komt.
Voor straks: Au Pied de Cochon, 6 Rue Coquillière, 1e
arrondissement. Metrostation Les Halles
Reactie van Theodora Besse Op Nederlander.Fr
BeantwoordenVerwijderen"Varkenspoten?" vroeg ik me verbaasd af, toe ik de titel las. Huh? Beslist geen titel voor Ferry!
Maar ik heb zelden zo'n leuk en interessant verhaal van je gelezen! Echt enig! Een van de weinige keren dat ik eerst het verhaal las en daarna pas de foto's bekeek. Meestal is dat andersom.
Een geweldig verhaal! Dankjewel. Ik krijg bijna zin om nog één keer naar Parijs te reizen om daar in Au Pied de Cochon te genieten van die overheerlijke uiensoep.
Geweldig....weer een leuk verhaal....!!
BeantwoordenVerwijderenReacties van Nederlanders wonend in Frankrijk op Nederlander.Fr
BeantwoordenVerwijderenReactie van Jos van den Hout
Ferry weer bedankt voor het schitterende verhaal met nog mooiere Foto's !
Reactie van A.L. Longayroux
Chapeau voor Ferry. Een leuk verhaal en mooi getroffen illustraties die de sfeer oproept die bij dit onderwerp past. Zelf ben ik niet gek op die varkenspoten, het is eten door zuigen en kluiven
Op marktdagen wordt het bij ons in de Lot in die kleine restaurantjes opgediend. Couleur locale zullen we maar zeggen. Uiensoep mogen ze mij elke dag voorzetten !